Moderator: SlashBeast
Polecam wehikuł czasu. <; Teraz się produkuje (99,9%) masowo, a nie „jakość i dobre wykonanie”. Do (w miarę) niezawodnych rzeczy bym polecał kupić jakiś dysk RAID Edition i opakowanie, które zapewni USB, FireWire czy co tam potrzeba.rad_kk wrote:zależy mi na niezawodności i dobrym wykonaniu
to taki drobny skrót myślowy, bo czytałem, że bardzo awaryjne są dyski przenośne seagate'alazy_bum wrote:Polecam wehikuł czasu. <; Teraz się produkuje (99,9%) masowo, a nie „jakość i dobre wykonanie”.
czyli rozumiem, że chodzi o kupno osobno dysku i obudowy i złożenie samodzielne, tak?lazy_bum wrote:Do (w miarę) niezawodnych rzeczy bym polecał kupić jakiś dysk RAID Edition i opakowanie, które zapewni USB, FireWire czy co tam potrzeba.
Jak chcesz zaplacic:lazy_bum wrote:Polecam wehikuł czasu. <; Teraz się produkuje (99,9%) masowo, a nie „jakość i dobre wykonanie”. Do (w miarę) niezawodnych rzeczy bym polecał kupić jakiś dysk RAID Edition i opakowanie, które zapewni USB, FireWire czy co tam potrzeba.rad_kk wrote:zależy mi na niezawodności i dobrym wykonaniu
Ale tam wchodzi ledwo jeden dysk, więc w fizyczny RAID nie da się tego spiąć... to raczej dla ludzi, którzy potrzebują czegoś uniwersalnego do wpięcia w sieć.Crenshaw wrote:Jak chcesz zaplacic:
http://www.qnap.com/pro_detail_feature.asp?p_id=181
Mialem stycznosc z 3 dyskami 1T WD jeden juz jest w naprawie - przy podlaczaniu sie skopal, bez powodu. Drugi ktorego uzywa siostra ma problemy z zapisem (strasznie dlugo mieli). I jeden dziala normalnie przy podlaczeniu bez orginalnego opakowania - z orginalnym opakowaniem na USB dzialal masakrycznie wolno. I to nie jest tyko na moim sprzecie, bo juz spawdzalem na paru, nie wiem - byc moze ja pecha mialem z nimi. Jednak zdecydowanie przez te akcje nie polecam WD - prznajmniej tych z orginalnymi opakowaniami. Do tego jak ktos dodal, chodza dosyc glosno. Jedynie przy mniejszych wielkosciach - starszych dyskach WD, moim zdaniem sprawa wyglada znacznie lepiej, bo mialem tez pare dyskow i nie bylo z nimi problemow (np 500GB spisywalo sie swietnie). Z reszta z tego co wiem, to nie tylko moje jest takie odczucie. Siostry firma, ktora uzywa olbrzymie ilosci pamieci zrezygnowala z WD bo podobne problemy mieli. Nie wiem jak najnowsze WD sie zachowuja, byc moze sprawa juz sie poprawila - jednak ta marka stracila juz moje zaufanie tak samo jak i ATI. Oczywscie kazdy ma na ten temat wlasne zdanie - ja po prostu nie polecam ich i juz. Jak juz bym musial WD uzyc, to bym kupil inne do niego opakowanie. Jak ktos ma watpliwosci to moge jedno opakowanie nawet oddac, z ktorego wyciagnalem wyzej wspomniany dysk.Kajan wrote:Dajesz lakoniczną odpowiedz tylko po to aby nabijać sobie posty czy może rozwiniesz myśl dlaczego nie polecasz WD ??soban_ wrote:Ja polecam tak jak @lazy_bum i WD nie polecam.
Może napisz czego jeszcze nie polecasz ??
Pozdrawiam
A dysk/opakowanie nie wibruje podczas pracy (nie musi to byc bardzo wyczuwalne zeby pogarszalo)? Moze wystarczy postawic na czyms miekkim i bedzie roznica. Niektore dyski tak maja.soban_ wrote:Mialem stycznosc z 3 dyskami 1T WD jeden juz jest w naprawie - przy podlaczaniu sie skopal, bez powodu. Drugi ktorego uzywa siostra ma problemy z zapisem (strasznie dlugo mieli). I jeden dziala normalnie przy podlaczeniu bez orginalnego opakowania - z orginalnym opakowaniem na USB dzialal masakrycznie wolno. I to nie jest tyko na moim sprzecie, bo juz spawdzalem na paru, nie wiem - byc moze ja pecha mialem z nimi. Jednak zdecydowanie przez te akcje nie polecam WD - prznajmniej tych z orginalnymi opakowaniami. Do tego jak ktos dodal, chodza dosyc glosno. Jedynie przy mniejszych wielkosciach - starszych dyskach WD, moim zdaniem sprawa wyglada znacznie lepiej, bo mialem tez pare dyskow i nie bylo z nimi problemow (np 500GB spisywalo sie swietnie). Z reszta z tego co wiem, to nie tylko moje jest takie odczucie. Siostry firma, ktora uzywa olbrzymie ilosci pamieci zrezygnowala z WD bo podobne problemy mieli. Nie wiem jak najnowsze WD sie zachowuja, byc moze sprawa juz sie poprawila - jednak ta marka stracila juz moje zaufanie tak samo jak i ATI. Oczywscie kazdy ma na ten temat wlasne zdanie - ja po prostu nie polecam ich i juz. Jak juz bym musial WD uzyc, to bym kupil inne do niego opakowanie. Jak ktos ma watpliwosci to moge jedno opakowanie nawet oddac, z ktorego wyciagnalem wyzej wspomniany dysk.Kajan wrote:Dajesz lakoniczną odpowiedz tylko po to aby nabijać sobie posty czy może rozwiniesz myśl dlaczego nie polecasz WD ??soban_ wrote:Ja polecam tak jak @lazy_bum i WD nie polecam.
Może napisz czego jeszcze nie polecasz ??
Pozdrawiam

filmy i zdjęcia dodatkowo nagrywam na dvd, więc powinno wystarczyćDodam, że nie jestem fanem trzymania danych (_ważnych_ danych) na jednym dysku