Forums

Skip to content

Advanced search
  • Quick links
    • Unanswered topics
    • Active topics
    • Search
  • FAQ
  • Login
  • Register
  • Board index International Gentoo Users Polskie forum (Polish) Polish OTW
  • Search

[SOLVED]Jakie środowisko programistyczne?

Rozmowy nie związane ściśle z Gentoo

Moderator: SlashBeast

Post Reply
  • Print view
Advanced search
38 posts
  • 1
  • 2
  • Next
Author
l33t
l33t

[SOLVED]Jakie środowisko programistyczne?

Post by Pryka » Thu Dec 02, 2010 4:55 pm

Witam, poszukuje jakiegoś fajnego środowiska programistycznego, możecie coś polecić? Interesowała by mnie mnogość w obsługiwaniu wszelakich języków.
Last edited by Pryka on Wed Mar 16, 2011 10:00 am, edited 1 time in total.
svL
n00b
n00b

Post by svL » Thu Dec 02, 2010 5:48 pm

Interesowała by mnie mnogość w obsługiwaniu wszelakich języków.
eclipse, wtyczek do wyboru do koloru http://marketplace.eclipse.org/
"God, root, what is difference?"
sherszen
Apprentice
Apprentice

Post by sherszen » Fri Dec 03, 2010 12:07 am

Jeszcze netbeans jest. Co prawda ten i powyższy są dedykowane dla javy, ale istnieje możliwość rozszerzenia o dodatkowe wtyczki.
Ahenobarbi
Retired Dev
Retired Dev

Post by Ahenobarbi » Fri Dec 03, 2010 3:47 pm

Oczywiście Vim ;)
calie981
n00b
n00b
Contact calie981
Website

Post by calie981 » Wed Mar 16, 2011 7:31 am

Witam,

Czy któryś z wymienionych działa pod Ubuntu 10.10?
Oryginalna odzież ciążowa
soban_
l33t
l33t
Contact soban_
Website

Post by soban_ » Wed Mar 16, 2011 9:06 am

Wszystkie?
gg: 525600
Pryka
l33t
l33t

Post by Pryka » Wed Mar 16, 2011 9:59 am

A tak w ogóle to [SOLVED] :) wyleciało mi z głowy.

Eclipse + gedit fajnie się sprawuje
soban_
l33t
l33t
Contact soban_
Website

Post by soban_ » Wed Mar 16, 2011 10:56 am

Rowniez uzywam eclipsa (-:
josel
n00b
n00b

Post by josel » Tue Apr 12, 2011 10:52 pm

a ja początkujący, domorosły programista zacząłem i trwam w geany.

Pozdrawiam,
learning linux all day long.
Garrappachc
Guru
Guru
Contact Garrappachc
Website

Post by Garrappachc » Wed Apr 13, 2011 6:44 am

Ale Geany nie jest... IDE... To tylko taka obudowa dla GCC, nic więcej. Może teraz Ci to wystarczy, z czasem jednak będziesz potrzebował czegoś więcej.

Vim wbrew pozorom nie jest tak zły, trzeba go tylko umieć skonfigurować, a to jest już trochę czasu :) Ja jednak siedzę na Netbeansie.
De profundis clamavi ad Te, Domine

emerge --info | virtual aviation
soban_
l33t
l33t
Contact soban_
Website

Post by soban_ » Thu Apr 14, 2011 10:50 pm

Garrappachc wrote:Vim wbrew pozorom nie jest tak zły, trzeba go tylko umieć skonfigurować, a to jest już trochę czasu :)
Z tym sie zgodze. Na youtubie znalazlem pare niesamowitych konfiguracji vima, jednak sam zbyt mocno przyzwyczailem sie do nano - ktore mozna tez fajnie skonfigurowac np wywalic dolny pasek, zrobic kolorowanie skladni, backupowanie plikow zanim zostana zapisane itp.
Garrappachc
Guru
Guru
Contact Garrappachc
Website

Post by Garrappachc » Fri Apr 15, 2011 6:25 am

A co do vima - czy ktoś wie może czy można go skonfigurować jakoś do pracy z większymi projektami? Większymi w sensie zawierającymi kilkanaście do kilkudziesięciu plików źródłowych.

Crenshaw
Guru
Guru

Post by Crenshaw » Sat Apr 16, 2011 2:40 pm

Garrappachc wrote:A co do vima - czy ktoś wie może czy można go skonfigurować jakoś do pracy z większymi projektami? Większymi w sensie zawierającymi kilkanaście do kilkudziesięciu plików źródłowych.
A co ma robic? Automatycznie skakac po kodzie? Otwierac wszystkie pliki na raz?

Byc moze szukasz czegos w stylu:
vim + ctags
cscope

albo powinienes przeczytac jak sie uzywa vsplit i taby
aqu
Apprentice
Apprentice
Contact aqu
Website

Post by aqu » Sun Apr 17, 2011 8:17 am

Do vim'a jest wtyczka project http://www.vim.org/scripts/script.php?script_id=69
Pomaga ona w okiełznaniu dużych projektów programistycznych.
Jest też ciekawy wpis na temat konfiguracji vim do projektów c/c++
http://www.thegeekstuff.com/2009/01/tut ... im-plugin/
Security is like Ogres and Onions, they have layers.
Linux - Registered user #415939

adopt an unanswered post
gryf
n00b
n00b
Contact gryf
Website

Post by gryf » Sun Apr 24, 2011 8:18 am

Garrappachc wrote:A co do vima - czy ktoś wie może czy można go skonfigurować jakoś do pracy z większymi projektami? Większymi w sensie zawierającymi kilkanaście do kilkudziesięciu plików źródłowych.
Można. VIma używam do pracy nad projektem, który ma ponad 1,5 tysiąca plików pythonowych, tyleż plików C++, i ponad 1000 innych plików źródłowych. Głównymi narzędziami pomocniczymi przy tylu plikach jest ctags, komenda :lcd, plugin FuzzyFinder i Cygwin (jako że development prowadzony jest na Windowsie). Reszta leży w umiejętnym korzystaniu z narzędzia jakim jest VIm.
sebas86
Guru
Guru
Contact sebas86
Website

Post by sebas86 » Sun Apr 24, 2011 9:12 pm

gryf wrote:Można. VIma używam do pracy nad projektem, który ma ponad 1,5 tysiąca plików pythonowych, tyleż plików C++, i ponad 1000 innych plików źródłowych. Głównymi narzędziami pomocniczymi przy tylu plikach jest ctags, komenda :lcd, plugin FuzzyFinder i Cygwin (jako że development prowadzony jest na Windowsie). Reszta leży w umiejętnym korzystaniu z narzędzia jakim jest VIm.
Nieźle. A jak sobie radzicie z refactoringiem? Komunikaty kompilacji sami interpretujecie czy macie jakieś dodatkowe wtyczki, żeby chociaż wskazało miejsce bez żmudnego przeglądania plików?
Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux!
Garrappachc
Guru
Guru
Contact Garrappachc
Website

Post by Garrappachc » Tue May 03, 2011 5:49 pm

Dobra. A teraz mam pytanko. Powiedzcie mi, czy jest jakieś narzędzie do śledzenia pamięci używanej przez program? Chodzi o to, że jak mam program z całą masą wskaźników, to czy na pewno wszystko dobrze potem czyszczę. Bo mam wrażenie, że im więcej razy odpalam taki program, tym więcej pamięci jest zajmowane i tym mniej system jest potem responsywny. Staram się oczywiście wszystko porządkować, pisać dobre destruktory, etc, etc, ale wiadomo, że coś może się dziać "mimochodem".

aqu
Apprentice
Apprentice
Contact aqu
Website

Post by aqu » Tue May 03, 2011 5:52 pm

http://valgrind.org/
Security is like Ogres and Onions, they have layers.
Linux - Registered user #415939

adopt an unanswered post
lsdudi
Guru
Guru

Post by lsdudi » Tue May 03, 2011 6:57 pm

sebas86 wrote:
gryf wrote:Można. VIma używam do pracy nad projektem, który ma ponad 1,5 tysiąca plików pythonowych, tyleż plików C++, i ponad 1000 innych plików źródłowych. Głównymi narzędziami pomocniczymi przy tylu plikach jest ctags, komenda :lcd, plugin FuzzyFinder i Cygwin (jako że development prowadzony jest na Windowsie). Reszta leży w umiejętnym korzystaniu z narzędzia jakim jest VIm.
Nieźle. A jak sobie radzicie z refactoringiem? Komunikaty kompilacji sami interpretujecie czy macie jakieś dodatkowe wtyczki, żeby chociaż wskazało miejsce bez żmudnego przeglądania plików?
Dużo piszesz czy rzucasz tylko nazwami poznanymi na wykładzie. Jeśli to nie jest JAVA to faktycznie można się obejść bez kobyły pokroju eclipse (w moim przypadku python, C/C++ ). Komunikat błędu podczas kompilacji/runtime'u zwykle podają plik i linijkę. To że jest to owrapowane w skok do tej linijki w edytorze to tylko kosmetyka.

Swego czasu słyszałem że w redmond instaluje sie cygwina tylko po to aby w vimie można było kod pisać :) . Ale na ile to prawda to nie wiem.
RLU#416942
sebas86
Guru
Guru
Contact sebas86
Website

Post by sebas86 » Tue May 03, 2011 9:04 pm

lsdudi wrote:Dużo piszesz czy rzucasz tylko nazwami poznanymi na wykładzie.
Nie piszę dużo (tyle co by zarobić na chleb, czasami coś na uczelnie, a czasami dla satysfakcji), ale lubię korzystać z narzędzi ułatwiających życie - jestem wygodnym i nieco leniwym człowiekiem. I zastanawia mnie w jaki sposób ludzie używają VIM-a, że jest im wygodnie (lub uważają, że tak jest). Dlatego też pytam. Co do zacytowanego pytania to nie wiem dla czego miałoby to być związane z nasłuchaniem się na wykładach - czy rzeczywiście ręczne przeglądanie kilkuset linii tego co wypluje GCC jest przyjemne, czy może zawsze robicie make | less i czy zastanawiacie się 10 razy lub debatujecie nad nazwą zmiennej lub podziałem na klasy danego kodu? Kosmetyką to się to wydaje jak masz 10 plików na krzyż i każdy ma jednoznacznie inną nazwę lub lista zawiera góra 10 problemów, które trzeba naprawić - a tak to jedziesz według tej listy, zamiast za każdym razem wracać do niej i szukać od nowa następnego elementu...

Co do ciekawostki o Redmound to z całą złośliwością mógłbym powiedzieć, że widać po jakości oprogramowania. :twisted:

PS. Korzystałbym z VIM-a ale nie umiem go porządnie skonfigurować pod swoje wymagania (używałbym go również dla tego, że ma wsparcie dla masy egzotycznych języków, ale na razie wolę skupić się na czymś innym i przeboleć aktualne braki Eclipse posiłkując się od czasu do czasu innym edytorem). Eclipse'a wystarczy ściągnąć i rozpakować. ;)
PPS. A CTAGS nie ma problemów wydajnościowych przy dużej bazie zindeksowanych plików? I czy przypadkiem nie trzeba ręcznie uaktualniać indeksów? Zdaje się, że nie obsługuje także podpowiedzi kontekstowych?
Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux!
Garrappachc
Guru
Guru
Contact Garrappachc
Website

Post by Garrappachc » Tue May 03, 2011 9:56 pm

@sebas86, trafiłeś w sedno. Takie same pytania ja tez sobie zadaję. W netbeansie mam taką ciekawą funkcję - jak nacisnę Ctrl i nazwę jakieś funkcji/zmiennej, która była zainicjalizowana w innym pliku, automatycznie przenosi mnie do tego pliku i pokazuje wszystkie szczegóły. Czy automatyczne generowanie pliku makefile, podkreślanie "nieznanych" zmiennych, etc etc. Jak to wszystko jest rozwiązane w vimie?

unK
l33t
l33t

Post by unK » Wed May 04, 2011 1:31 am

Bo mam wrażenie, że im więcej razy odpalam taki program, tym więcej pamięci jest zajmowane i tym mniej system jest potem responsywny.
Jak wyłączasz program, to cała przypisana mu pamięć jest zwracana systemowi, więc taki efekt nie może mieć miejsca.
ncmpcpp - featureful ncurses based MPD client inspired by ncmpc
Garrappachc
Guru
Guru
Contact Garrappachc
Website

Post by Garrappachc » Wed May 04, 2011 7:05 am

unK wrote:
Bo mam wrażenie, że im więcej razy odpalam taki program, tym więcej pamięci jest zajmowane i tym mniej system jest potem responsywny.
Jak wyłączasz program, to cała przypisana mu pamięć jest zwracana systemowi, więc taki efekt nie może mieć miejsca.
To po co w takim razie operator delete? To nie java.

lsdudi
Guru
Guru

Post by lsdudi » Wed May 04, 2011 10:56 am

sebas86 wrote:Nie piszę dużo (tyle co by zarobić na chleb, czasami coś na uczelnie, a czasami dla satysfakcji), ale lubię korzystać z narzędzi ułatwiających życie - jestem wygodnym i nieco leniwym człowiekiem. I zastanawia mnie w jaki sposób ludzie używają VIM-a, że jest im wygodnie (lub uważają, że tak jest).
widocznie są bardziej leniwi od Ciebie
sebas86 wrote:Dlatego też pytam. Co do zacytowanego pytania to nie wiem dla czego miałoby to być związane z nasłuchaniem się na wykładach - czy rzeczywiście ręczne przeglądanie kilkuset linii tego co wypluje GCC jest przyjemne, czy może zawsze robicie make | less i czy zastanawiacie się 10 razy lub debatujecie nad nazwą zmiennej lub podziałem na klasy danego kodu? Kosmetyką to się to wydaje jak masz 10 plików na krzyż i każdy ma jednoznacznie inną nazwę lub lista zawiera góra 10 problemów, które trzeba naprawić - a tak to jedziesz według tej listy, zamiast za każdym razem wracać do niej i szukać od nowa następnego elementu...
To nie jest java gdzie wyjatek to 3 strony tekstu z ktorego nic tak naprawde nie wynika. Pierdu pierdu o 3 plikach na krzyż (kolega podał przykład z życia że plików jest do groma), jak sobie zrobiłes burdel w projekcie to nie jest wina żadnego narzędzia (tak po prawdzie przeczytaj sobie jakiegoś plepa na temat tego jak powinna wygladac funkcja/package) to o czym piszesz dla małegio projektu powinno być zastosowane i większym. Nie zastanawiałeś się nad tym że aby napisać parę linijek kodu musisz odpalić kobyłe która waży kilka GB w Ram. Czy to jest postęp czy uwstecznienie?
Robienie make |less mija sie z celem make > log.log 2>&1 jest sensowniejsze, o ile nie chcialo ci sie zrobić logowania/debug z prawdziwego zdarzenia.
sebas86 wrote: Co do ciekawostki o Redmound to z całą złośliwością mógłbym powiedzieć, że widać po jakości oprogramowania. :twisted:
Nie zrzucaj na programistów tego za co odpowiada zarząd/architekci/marketing itd. (sami programiści są jednymi z najlepszych ale od nich zależy tylko ich wycienek a nie całość)
RLU#416942
lsdudi
Guru
Guru

Post by lsdudi » Wed May 04, 2011 11:01 am

Garrappachc wrote:
unK wrote:
To po co w takim razie operator delete? To nie java.
a jak chcesz usunąć cos czego nie ma ? Po zakończeniu (zamierzone/niezamierzone) sie programu pamiec wraca do systemu jako free. Delete pozawala na zwolnienie pamieci podczas działania programu.
RLU#416942
Post Reply
  • Print view

38 posts
  • 1
  • 2
  • Next

Return to “Polish OTW”

Jump to
  • Assistance
  • ↳   News & Announcements
  • ↳   Frequently Asked Questions
  • ↳   Installing Gentoo
  • ↳   Multimedia
  • ↳   Desktop Environments
  • ↳   Networking & Security
  • ↳   Kernel & Hardware
  • ↳   Portage & Programming
  • ↳   Gamers & Players
  • ↳   Other Things Gentoo
  • ↳   Unsupported Software
  • Discussion & Documentation
  • ↳   Documentation, Tips & Tricks
  • ↳   Gentoo Chat
  • ↳   Gentoo Forums Feedback
  • ↳   Duplicate Threads
  • International Gentoo Users
  • ↳   中文 (Chinese)
  • ↳   Dutch
  • ↳   Finnish
  • ↳   French
  • ↳   Deutsches Forum (German)
  • ↳   Diskussionsforum
  • ↳   Deutsche Dokumentation
  • ↳   Greek
  • ↳   Forum italiano (Italian)
  • ↳   Forum di discussione italiano
  • ↳   Risorse italiane (documentazione e tools)
  • ↳   Polskie forum (Polish)
  • ↳   Instalacja i sprzęt
  • ↳   Polish OTW
  • ↳   Portuguese
  • ↳   Documentação, Ferramentas e Dicas
  • ↳   Russian
  • ↳   Scandinavian
  • ↳   Spanish
  • ↳   Other Languages
  • Architectures & Platforms
  • ↳   Gentoo on ARM
  • ↳   Gentoo on PPC
  • ↳   Gentoo on Sparc
  • ↳   Gentoo on Alternative Architectures
  • ↳   Gentoo on AMD64
  • ↳   Gentoo for Mac OS X (Portage for Mac OS X)
  • Board index
  • All times are UTC
  • Delete cookies

© 2001–2026 Gentoo Foundation, Inc.