Forums

Skip to content

Advanced search
  • Quick links
    • Unanswered topics
    • Active topics
    • Search
  • FAQ
  • Login
  • Register
  • Board index International Gentoo Users Polskie forum (Polish) Polish OTW
  • Search

Netbook do 1000zł

Rozmowy nie związane ściśle z Gentoo

Moderator: SlashBeast

Post Reply
  • Print view
Advanced search
33 posts
  • Previous
  • 1
  • 2
Author
Advocate
Advocate
Contact Belliash
Website

Post by Belliash » Mon Jan 24, 2011 12:31 pm

hp? nie polecam niczego od tej firmy. dlaczego? nie bede mowil bo za duzo wulgaryzmow by sie pojawilo i nie daloby sie tego nawet ocenzurowac.
podsumuje krotko: ch****e maja produkty i jeszcze gorszy serwis. Sporo tego na necie wiec kazdy zainteresowany znajdzie.
Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog
gentoousr
n00b
n00b

Post by gentoousr » Thu Jan 27, 2011 12:39 am

mialek kupic 1015pem ale zerygnolem z uwagi na cene - powyzej 1200zl. Szukalem netbooka z matowa matryca i z jak najmniej blyszczacymi elementami obudowy - a tu z asusami pojawialy sie problemy. Kupilem z tego wszystkiego samsung n150 plus za 800zl nowke. Nie zaluje, jedyna jego wada to pojemnosc dysku - 160gb gdzie norma to 250gb ale da sie przezyc.
sebas86
Guru
Guru
Contact sebas86
Website

Post by sebas86 » Fri Jan 28, 2011 9:50 pm

gentoousr wrote:mialek kupic 1015pem ale zerygnolem z uwagi na cene - powyzej 1200zl. Szukalem netbooka z matowa matryca i z jak najmniej blyszczacymi elementami obudowy - a tu z asusami pojawialy sie problemy. Kupilem z tego wszystkiego samsung n150 plus za 800zl nowke. Nie zaluje, jedyna jego wada to pojemnosc dysku - 160gb gdzie norma to 250gb ale da sie przezyc.
Jeśli dobrze sępić da się znaleźć model 1015pem w okolicach 1k, fakt tylko, że ostatnio naprawdę rzadko pojawiają się takie okazji, no i ogólnie cena modeli dostępnych skoczyła lekko w górę przez podwyżkę VAT... :? Gentoousr, możesz powiedzi coś o matrycy Samsunga n150, słyszałem, że jest dosyć ciemna i sprawia problemy w większym słońcu.

Jedyne nad czym ubolewam, to, że Asus skopał linię modeli 12xx i 11xx - nie ma ani jednego z matową matrycą... tak byłby (przynajmniej dla mnie) wybór idealny - dobry kompromis między rozmiarem, a wygodą pracy, niska waga, długa praca na baterii i strasznie niski koszt jak na tak mobilny sprzęt. Chyba, że możecie polecić innego netbooka z matrycą 11-13''? ;)
Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux!
gentoousr
n00b
n00b

Post by gentoousr » Sat Jan 29, 2011 4:14 pm

szczerze to nie mialem okazji przetestowac matrycy w sloncu :P a jesli chodzi o jasnosc to jest jak najbardziej zadowalajaca jak na matryce matowa oczywiscie; a co do innych modeli ... jesli chcesz netbooka z proc 1core to chyba tylko n450 (1,6ghz) ew. n475 (1,8ghz) i za ok 1000zł cos znajdziesz logo producenta tak naprawde duzo nie zmienia, wybierz sobie model ktory Ci sie podoba i tyle, w moim samsungu n150 bardzo podoba mi sie uklad klawiszy oraz portow - w niektorych netbookach sa z tym problemy; natomiast jesli chcesz cos bardziej wydajnego to najtanszy dual core to 1015pem z atomem n550; a dalej to cena juz znaczaco wzrasta wraz z atomami z serii Dxxx i przez platforme ION, ION2 i ekran 12" do ok. 2000zł ( to juz przesada bo za 2000zł mozna kupic "dobrego" lapka 14")
sebas86
Guru
Guru
Contact sebas86
Website

Post by sebas86 » Sat Jan 29, 2011 11:18 pm

Logo samo w sobie może nie zmienia za wiele, ale... ostatnio znajomy pokazywał małego Acera, który po prostu wyginał się na wszystkie strony (co się działo z płytą główną i układem chłodzenia... wolę nawet nie myśleć) - więc marka i inżynierowie stojący za nią mają jak najbardziej dużo do powiedzenia, o gwarancji też warto pamiętać.

Co do jasności matrycy, wystarczy test w dobrze oświetlonym pomieszczeniu biurowym lub nawet krótka sesja na zewnątrz przy bezchmurnej pogodzie - ale to już chyba sam sprawdzę, bo mam zamiar po prostu wybrać się do jakiegoś większego sklepu z elektroniką użytkową i pomacać wybrane modele na ile to będzie możliwe.

Osobiście sam się nie upieram przy twardej granicy 1000zł i być może zdecyduje się na zupełnie jeszcze coś innego, bo od dłuższego czasu chodzi mi głowie netbook Samsunga NF310 (to co go wyróżnia to gęstsza matryca, z natywną rozdzielczością 1366x768 - więc komfort pracy z dowolnym oprogramowaniem wzrasta i to znacznie). Właściwie jednego czego się boję to zbyt małego rozmiaru matrycy, który po prostu może męczyć.

Z tą przesadną ceną możemy się spierać, ja uważam, że netbooki 12'' przy możliwości 10h ciągłej pracy (a znajdą się takie modele w tym progu cenowym) są tego warte.
gentoousr
n00b
n00b

Post by gentoousr » Mon Jan 31, 2011 8:23 pm

to za cene nf310 masz asusa 1015pem :/ sam wybierz czy zalezy Ci bardziej na wiekszej wydajnosci czy nieco lepszej rozdzielczosci, ekran tak samo 10";
jak chcesz cos bardziej wydajnego to osobiscie zastanawialem sie nad ponizszymi:
-asus 1015pn - m. matowa
-asus 1215pn (12") - m. blyszczaca
sebas86
Guru
Guru
Contact sebas86
Website

Post by sebas86 » Mon Jan 31, 2011 9:52 pm

Gentoousr, chyba za cenę 1015pem mam nf310 - wydajność ta sama, Samsung wypada gorzej w benchmarkach bo ma większą rozdzielczość - chyba, że Cię źle zrozumiałem. Jedyne co może martwić to narzekanie ludzi na trwałość Samsungów, ale z drugiej strony ma też (jak na mój gust) wygodniejszą klawiaturę - w sumie jest ktoś kto może się na ten temat wypowiedzieć?

Niestety seria 12xx i 11xx odpada ze względu na błyszczącą matrycę, mam 15'' z błyszczącą dosyć jasną matrycą i nie mam zamiaru popełnić drugi raz tego samego błędu. Gdyby były dostępne matowe nie zastanawiałbym się dłużej, nie szukał, nie pytał... :(
gentoousr
n00b
n00b

Post by gentoousr » Tue Feb 01, 2011 5:09 pm

to na Twoim miejscu bralbym tego samsunga nf310 (w 1 kolejnosci myslalem ze nf310 ma atoma 450, a jednak to ten sam atom co w 1015pem)
Post Reply
  • Print view

33 posts
  • Previous
  • 1
  • 2

Return to “Polish OTW”

Jump to
  • Assistance
  • ↳   News & Announcements
  • ↳   Frequently Asked Questions
  • ↳   Installing Gentoo
  • ↳   Multimedia
  • ↳   Desktop Environments
  • ↳   Networking & Security
  • ↳   Kernel & Hardware
  • ↳   Portage & Programming
  • ↳   Gamers & Players
  • ↳   Other Things Gentoo
  • ↳   Unsupported Software
  • Discussion & Documentation
  • ↳   Documentation, Tips & Tricks
  • ↳   Gentoo Chat
  • ↳   Gentoo Forums Feedback
  • ↳   Duplicate Threads
  • International Gentoo Users
  • ↳   中文 (Chinese)
  • ↳   Dutch
  • ↳   Finnish
  • ↳   French
  • ↳   Deutsches Forum (German)
  • ↳   Diskussionsforum
  • ↳   Deutsche Dokumentation
  • ↳   Greek
  • ↳   Forum italiano (Italian)
  • ↳   Forum di discussione italiano
  • ↳   Risorse italiane (documentazione e tools)
  • ↳   Polskie forum (Polish)
  • ↳   Instalacja i sprzęt
  • ↳   Polish OTW
  • ↳   Portuguese
  • ↳   Documentação, Ferramentas e Dicas
  • ↳   Russian
  • ↳   Scandinavian
  • ↳   Spanish
  • ↳   Other Languages
  • Architectures & Platforms
  • ↳   Gentoo on ARM
  • ↳   Gentoo on PPC
  • ↳   Gentoo on Sparc
  • ↳   Gentoo on Alternative Architectures
  • ↳   Gentoo on AMD64
  • ↳   Gentoo for Mac OS X (Portage for Mac OS X)
  • Board index
  • All times are UTC
  • Delete cookies

© 2001–2026 Gentoo Foundation, Inc.