Moderator: SlashBeast

Być może da się jeszcze coś wycisnąć z tego sprzętu, sprawdź na Windowsie (jeśli posiadasz) jaką temperaturę osiągasz w spoczynku i podczas pracy - możesz się posłużyć np. darmowym programem Speedfan. Ale prawdopodobnie nic więcej nie wyciśniesz. Mój Dell Studio 1553 nagrzewa się około 60°C podczas spoczynku, a podczas pracy potrafi dojść do grubo ponad 80 jeśli dłużej stoi na drewnianym blacie, w mało przewiewnym pomieszczeniu - ale to niestety zasługa braku zarządzania energią w otwartych sterownikach dla Radka, który siedzi pod maską, pod Windą i na własnościowych sterownikach podczas normalnej pracy raczej oscyluje w granicach 55°C. Dysk mam chłodniejszy, ale to zapewne kwestia rozmieszczenia elementów w kadłubku - poza tym i tak szybciej zdechnie od wstrząsów.vutives wrote:Coś mi się od jakiegoś czasu lapek zbyt ciepły wydaje. Temperatura dysku wynosi 52°C, CPU też ok. 55°C. Laptop to HP DV2700. Czy jedyne rozwiązanie to wizyta w serwisie? Skubańce tak poskładali sprzęt, że nie idzie tego rozłożyć w domu (a przynajmniej ja nie mam takiego śrubokręta). :/

Potwierdzam, co najmniej raz na rok trzeba zmieniać pastę, bo ta "marnieje", poza tym przy okazji jak się przedmucha sprężonym powietrzem wentylator+radiator, to też jest poprawa. Kurz jest dobrym izolatorem termicznymSlashBeast wrote:Pasta poprawi odbieranie ciepla przez radiator co powinno zauwazalnie poprawic 'chlodzenie lapka'.

[daleki offtop] Jakiś czas temu słyszałem, że jeden z nowych modeli Audi ma nieotwieraną maskę — otwiera się tylko „przedni grill” gdzie jest olej, spryskiwacze i takie duperele — całość można otworzyć tylko w odpowiednim serwisie. Nie jestem fanem „nowej” motoryzacji, więc informacji nigdy nie chciało mi się sprawdzać, ale tak mi tu pasuje jako ciekawostka/urban legend. (; [/offtop]SlashBeast wrote:Nastepny laptop jaki kupie to pewnie bedzie lenovo, tam rowniez ponoc mozna sie dobrac do zabawek bez partyzantki.

Niestety, coraz więcej producentów (jeśli nie wszyscy) zarabia głównie już PO sprzedaży. Kolejny przykład: mojemu znajomemu wgiął się próg w samochodzie. Po bliższych oględzinach okazało się, że próg stanowi jeden element z całą boczną karoserią...lazy_bum wrote:[daleki offtop] Jakiś czas temu słyszałem, że jeden z nowych modeli Audi ma nieotwieraną maskę — otwiera się tylko „przedni grill” gdzie jest olej, spryskiwacze i takie duperele — całość można otworzyć tylko w odpowiednim serwisie. Nie jestem fanem „nowej” motoryzacji, więc informacji nigdy nie chciało mi się sprawdzać, ale tak mi tu pasuje jako ciekawostka/urban legend. (; [/offtop]SlashBeast wrote:Nastepny laptop jaki kupie to pewnie bedzie lenovo, tam rowniez ponoc mozna sie dobrac do zabawek bez partyzantki.
To akurat mało związany przykład, obecnie samochody mają samonośne nadwozie i wiele elementów siłą rzeczy jest na stałe zespolone, przypadek z progami nie jest nowy, ale i rada prosta - szlifierka kątowa + odpowiednia tarcza + nowy próg + spawarka.vutives wrote:Niestety, coraz więcej producentów (jeśli nie wszyscy) zarabia głównie już PO sprzedaży. Kolejny przykład: mojemu znajomemu wgiął się próg w samochodzie. Po bliższych oględzinach okazało się, że próg stanowi jeden element z całą boczną karoserią...