Moderator: SlashBeast

Dobrze, że mój stary dobry rtl8139 o tym nie wie i pozwala mi ściągać z prędkością 12MB/s.soban_ wrote:Facet na sieciach komputerowych pare razy nam juz to powtarzal - i podkreslal ze 100% kabla nie da sie wykorzystac jesli chodzi o predkoc - max 80%.
Wysłów się po ludzku.soban_ wrote:rtl8139 != kabelmadman wrote:Dobrze, że mój stary dobry rtl8139 o tym nie wie i pozwala mi ściągać z prędkością 12MB/s.soban_ wrote:Facet na sieciach komputerowych pare razy nam juz to powtarzal - i podkreslal ze 100% kabla nie da sie wykorzystac jesli chodzi o predkoc - max 80%.
Nie widzisz roznicy pomiedzy karta sieciowa rtl8139, a kablem? I gdybys mial max predkosc po kablu to bys mial 12,5MB/s skoro np Windows pokazuje 100Mb/s, a nie 12MB/s.madman wrote:Wysłów się po ludzku.soban_ wrote:rtl8139 != kabelmadman wrote:Dobrze, że mój stary dobry rtl8139 o tym nie wie i pozwala mi ściągać z prędkością 12MB/s.soban_ wrote:Facet na sieciach komputerowych pare razy nam juz to powtarzal - i podkreslal ze 100% kabla nie da sie wykorzystac jesli chodzi o predkoc - max 80%.
Widzę. Ta karta posłużyła jako przykład karty stumegabitowej.soban_ wrote:Nie widzisz roznicy pomiedzy karta sieciowa rtl8139, kablem?madman wrote:Wysłów się po ludzku.soban_ wrote:rtl8139 != kabelmadman wrote:Dobrze, że mój stary dobry rtl8139 o tym nie wie i pozwala mi ściągać z prędkością 12MB/s.soban_ wrote:Facet na sieciach komputerowych pare razy nam juz to powtarzal - i podkreslal ze 100% kabla nie da sie wykorzystac jesli chodzi o predkoc - max 80%.
bo cyna ma większy opór niż miedź poza tym muisz wiecej kabla rozsznurować dla lutowaniasoban_ wrote:No fakt - troche przesadzilem z tymi 80%, ale to zalezy naprawde od kabla - tak samo jak powtarzal ze kabel zaciskany jest szybszy od lutowanego.
Jak montujesz sieci powyzej 100m to zycze powodzeniamadman wrote:O ile spradnie przepustowość po 100m kabla UTP kategorii 5?
/nadal uważam, że pleciesz bzdury/
"Pan od sieci" Ci naopowiadał bajek. Pojęcia o elektronice nie masz, toś uwierzył.
Reguły dla Fast Ethernetu (100Mbps)
Wszystkie segmenty miedziane (skrętkowe) muszą mieć długość mniejszą lub równą 100m.
Segmenty światłowodowe (half-duplex) muszą mieć długość mniejszą lub równą 412m.
Długość każdego kabla AUI nie może przekraczać 0,5m.
Czyli 100m działa bez problemu, a 101 już nie?soban_ wrote: Jak montujesz sieci powyzej 100m to zycze powodzeniahttp://sieci.krysiak.info/sieci/3ethernet.htm
Ile?.soban_ wrote:To zalezy od kabla, otoczenia i wielu czynnikow. Spadek nie bedzie napewno duzy, jednak przy kilku takich polaczeniach 100 metrowych mozesz juz zaczac to odczuwac.
No nie wiem kto fantazjuje, to dlaczego masz 12MB/s? I powiedz ile powinienes miec?madman wrote:Nadal fantazjujesz.
Standard IEEE 802.3 mówi jednoznacznie - 100Mbps dla kabla długości 0-100m. Jeśli nie ma strat (spowodowanych zakłóceniami, nieprawidłowym zaciśnięciem czy lutowanie) to nie ma prawa wystąpić spadek przepływności.
Napisałem 12MB/s. Więcej w mojej sieci nie wyciągam niezależnie od długości kabla. Pewnie jakbym ominął 3 switche które mam po drodze do routera, to by poszło nieco więcejsoban_ wrote:No nie wiem kto fantazjuje, to dlaczego masz 12Mb/s? I powiedz ile powinienes miec?madman wrote:Nadal fantazjujesz.
Standard IEEE 802.3 mówi jednoznacznie - 100Mbps dla kabla długości 0-100m. Jeśli nie ma strat (spowodowanych zakłóceniami, nieprawidłowym zaciśnięciem czy lutowanie) to nie ma prawa wystąpić spadek przepływności.