Witam. Jestem zielonym użytkownikiem i entuzjastą Linuxa. Na swoim netbooku mam Ubuntu Netbook Remix - fajny i prosty system, ale dosyć zasobożerny. Planuję przy pomocy kolegi, zainstalować Gentoo, i ustawić je superminimalistycznie - internet i poczta w zasadzie tylko... Czy to jest sensowne i możliwe?
Jeżeli jesteś zielony, to gentoo raczej nie. Spróbuj archa, debiana, czegoś w ten deseń. Gentoo jest dla bardziej zaawansowanych użytkowników. Jeżeli kolega się zna, to pomoze Ci zainstalować, skonfigurować, ale przy większych aktualizacjach możesz sobie już nie poradzić.
Planowałem skorzystać z pomocy przy starcie, potem użytkować i - co oczywista - poznawać tajniki pracy z Gentoo. Gdyby Kolega był tak dobry, i powiedział - czy Gentoo jest dobrym systemem do ustawień minimum - tzn zero majonezu - tak żeby netbook nie dostawał zadyszki?
Ubuntu, zadne, nie jest lekkie ani takie fajnie jak by sie to moglo wydawac. Jak potrzebujesz system do interentu i poczty to ja bym to zrobil na openboksie, jakas przegladarka na webkicie jak arora, midori, uzbl czy chromium i claws mail jako klient poczty.