--- Edytowane przez moderatora:
Wątek wydzielony z wątku "[topic=794915]nieudana kompilacja openoffice 3.1.1[/topic]".
Kurt Steiner
Moderator: SlashBeast
Jak ktoś ma na to ochotę to co za problem?.Belliash wrote:bo tez chce sie czegos nauczyc i poznac powod dla ktorego warto w ogole ruszac ta kobyle...Kurt Steiner wrote:Moved from Polish OTW to Polskie forum (Polish).
Belliash, po cholerę się w ogóle wypowiadać jak się nie ma nic pomocnego (i ciekawego) do powiedzenia?
wybor flag USE? Bez wzgledu na to jakie wybiore w pakiecie openoffice-bin nie pociaga zadnych wielkich dodatkowych zaleznosci... o ile w ogole jakies pociaga (uzywam KDE a use +gnome i tak nie dodaje zadnych dodatkowych pakietow)... Czy moze ktos wierzy ze binarny jest wolniejszy? :> Wiem, wiem ... robie OT - ale niech mi ktos poda jakis racjonalny powod dla ktorego warto kompilowac OOonieprosty wrote:Jak ktoś ma na to ochotę to co za problem?.Belliash wrote:bo tez chce sie czegos nauczyc i poznac powod dla ktorego warto w ogole ruszac ta kobyle...Kurt Steiner wrote:Moved from Polish OTW to Polskie forum (Polish).
Belliash, po cholerę się w ogóle wypowiadać jak się nie ma nic pomocnego (i ciekawego) do powiedzenia?
Powód może być taki sam jak powód kompilowania całego gentoo
Ja slyszalem o przypadku gdzie bin sie wysypywal, a skompilowany oo dzialal poprawnie (na tym samym pliku - nawet to widzialem). Moze to byl przypadek, tez slyszalem ze szybciej oo sie odpala kompilowany - ale i slyszalem ze szybciej -bin. To zalezy, wiec ja jestem ustawiony pol na pol, racjonalny powod jest taki ze ktos moze nie trawic paczek -bin i chce po prostu miec wszystko ze zrodel - tak jak np cale GentooBelliash wrote:wybor flag USE? Bez wzgledu na to jakie wybiore w pakiecie openoffice-bin nie pociaga zadnych wielkich dodatkowych zaleznosci... o ile w ogole jakies pociaga (uzywam KDE a use +gnome i tak nie dodaje zadnych dodatkowych pakietow)... Czy moze ktos wierzy ze binarny jest wolniejszy? :> Wiem, wiem ... robie OT - ale niech mi ktos poda jakis racjonalny powod dla ktorego warto kompilowac OOonieprosty wrote:Jak ktoś ma na to ochotę to co za problem?.Belliash wrote:bo tez chce sie czegos nauczyc i poznac powod dla ktorego warto w ogole ruszac ta kobyle...Kurt Steiner wrote:Moved from Polish OTW to Polskie forum (Polish).
Powód może być taki sam jak powód kompilowania całego gentoo
dlatego że binarka to "gołe" openoffice z openoffice.org, a paczka źródłowa to rozszerzona wersja z go-oo.org (wystarczy sprawdzić eix'em wpisy "homepage" dla ebuildów) .Belliash wrote:po cholere go w ogole kompilowac?
i to jest cos czego nie wiedzialem - wkoncu jakis news... jeszcze jakbys mogl pokrotce napisac roznice, to bylbym bardzo wdzieczny - kto wie, moze sam sie skusze i zaczne kompilowac OOo? Moze zrobi to wiecej osob? I wspolnie rozwiazemy problem ktory opisal autor?yoshi314 wrote:dlatego że binarka to "gołe" openoffice z openoffice.org, a paczka źródłowa to rozszerzona wersja z go-oo.org (wystarczy sprawdzić eix'em wpisy "homepage" dla ebuildów) .Belliash wrote:po cholere go w ogole kompilowac?
a te dwie wersje znacznie się różnią (pod kątem szybkości uruchamiania i ogólnej wydajności różnica jest naprawdę spora). naprawdę nie rozumiem czego nie ma wersji z go-oo w binarce, tak jak w archlinux.
http://go-oo.org/discover/ tutaj jest pobieznie opisane.i to jest cos czego nie wiedzialem - wkoncu jakis news... jeszcze jakbys mogl pokrotce napisac roznice, to bylbym bardzo wdzieczny - kto wie, moze sam sie skusze i zaczne kompilowac OOo? Moze zrobi to wiecej osob? I wspolnie rozwiazemy problem ktory opisal autor?
ew. mozesz sprobowac wrzucic sobie do systemu prekompilowana wersje z arch linux :Właśnie próbuję z włączoną javą której nie bardzo potrzebuje - w przeciwieństwie do openoffica (na jutro muszę napisać pracę kontrolną do szkoły) jeśli się wysypie zostaje mi binarka.
Aż z ciekawości postanowiłem zainstalować ze źródeł. Muszę przyznać, że różnica w prędkości uruchamiania jest wręcz ogromna, przynajmniej u mnie.yoshi314 wrote:a te dwie wersje znacznie się różnią (pod kątem szybkości uruchamiania i ogólnej wydajności różnica jest naprawdę spora). naprawdę nie rozumiem czego nie ma wersji z go-oo w binarce, tak jak w archlinux.
Code: Select all
belliash@LAPEK / $ genlop -ti openoffice
* app-office/openoffice
Sat Oct 3 12:33:16 2009 >>> app-office/openoffice-3.1.1
merge time: 1 hour, 48 minutes and 33 seconds.
Total builds: 1
Global build time: 1 hour, 48 minutes and 33 seconds.
Info about currently installed ebuild:
* app-office/openoffice-3.1.1
Install date: Sat Oct 3 12:33:16 2009
USE="binfilter cups dbus gtk nsplugin opengl pam -debug -eds -gnome -gstreamer -kde -ldap -mono -odk -templates"
CFLAGS="-march=core2 -s -pipe -msse4.1 -mcx16 -msahf -fomit-frame-pointer -DGL_GLEXT_PROTOTYPES"nie mylisz sie... dziwne zeby sie uruchamial blisko 2 godzinygexcite wrote:Mam wrażenie że genlop podaje czas kompilacji a nie uruchamiania się. Chyba że się mylę.
Belliash wrote:ale jakos nie widze aby sie szybciej uruchamial niz -binCode: Select all
belliash@LAPEK / $ genlop -ti openoffice * app-office/openoffice Sat Oct 3 12:33:16 2009 >>> app-office/openoffice-3.1.1 merge time: 1 hour, 48 minutes and 33 seconds. Total builds: 1 Global build time: 1 hour, 48 minutes and 33 seconds. Info about currently installed ebuild: * app-office/openoffice-3.1.1 Install date: Sat Oct 3 12:33:16 2009 USE="binfilter cups dbus gtk nsplugin opengl pam -debug -eds -gnome -gstreamer -kde -ldap -mono -odk -templates" CFLAGS="-march=core2 -s -pipe -msse4.1 -mcx16 -msahf -fomit-frame-pointer -DGL_GLEXT_PROTOTYPES"
dylon ~ # genlop -ti openoffice
* app-office/openoffice
Sat Oct 3 23:32:28 2009 >>> app-office/openoffice-3.1.1
merge time: 11 hours, 14 minutes and 59 seconds.
* app-office/openoffice-3.1.1
Install date: Sat Oct 3 23:32:28 2009
USE="cups dbus eds gstreamer nsplugin opengl pam templates -binfilter -debug -gnome -gtk -kde -ldap -mono -odk"
CFLAGS="-march=prescott -pipe -fomit-frame-pointer -DGL_GLEXT_PROTOTYPES"
Zależy właśnie od procesora. Im nowocześniejszy i wielojajeczny tym czas kompilacji krótszy.dylon wrote:Belliash wrote:ale jakos nie widze aby sie szybciej uruchamial niz -binCode: Select all
belliash@LAPEK / $ genlop -ti openoffice * app-office/openoffice Sat Oct 3 12:33:16 2009 >>> app-office/openoffice-3.1.1 merge time: 1 hour, 48 minutes and 33 seconds. Total builds: 1 Global build time: 1 hour, 48 minutes and 33 seconds. Info about currently installed ebuild: * app-office/openoffice-3.1.1 Install date: Sat Oct 3 12:33:16 2009 USE="binfilter cups dbus gtk nsplugin opengl pam -debug -eds -gnome -gstreamer -kde -ldap -mono -odk -templates" CFLAGS="-march=core2 -s -pipe -msse4.1 -mcx16 -msahf -fomit-frame-pointer -DGL_GLEXT_PROTOTYPES"
Jakim cudem masz czas <2h ???
A w uruchamianiu i wczytywaniu duzych dokumentow roznicy nie widze (choc ze stoperem nie sprawdzalem).Code: Select all
dylon ~ # genlop -ti openoffice * app-office/openoffice Sat Oct 3 23:32:28 2009 >>> app-office/openoffice-3.1.1 merge time: 11 hours, 14 minutes and 59 seconds. * app-office/openoffice-3.1.1 Install date: Sat Oct 3 23:32:28 2009 USE="cups dbus eds gstreamer nsplugin opengl pam templates -binfilter -debug -gnome -gtk -kde -ldap -mono -odk" CFLAGS="-march=prescott -pipe -fomit-frame-pointer -DGL_GLEXT_PROTOTYPES"
Jednak czas kompilacji dyskwalifikuje u mnie wersje kompilowana. (mam procesor p4 2,8 z ht)

hmm nie sprawdzalem osobiscie, ale patrzac na roznorakie testy w necie, te roznice nie sa tak ogromne zeby wyjasnialy takie czasy kompilacji ooSlashBeast wrote:Core2 zjada PentiumD na sniadanie. Core i7 zjada Core2 na śniadanie.. a teraz jeszcze core i9.
processor : 15
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 6
model : 26
model name : Intel(R) Xeon(R) CPU X5570 @ 2.93GHz
stepping : 5
cpu MHz : 2927.000
cache size : 8192 KB
physical id : 0
siblings : 8
core id : 3
cpu cores : 4
apicid : 7
initial apicid : 7
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 11
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe syscall nx rdtscp lm constant
_tsc arch_perfmon pebs bts rep_good xtopology nonstop_tsc pni dtes64 monitor ds_cpl vmx est tm2 ssse3 cx16 xtpr pdcm dca sse4_1 sse4_2 lahf_lm ida tpr_shadow vnmi flex
priority ept vpid
bogomips : 5851.96
clflush size : 64
cache_alignment : 64
address sizes : 40 bits physical, 48 bits virtual
power management: Code: Select all
* app-office/openoffice-3.0.0
Emerged at: Tue Aug 4 12:18:29 2009
Build time: 25 minutes, and 29 seconds