znalazłem coś takiego :
ZTE ZXDSL 852 wersja druga
02 czerwca, 2008
Ale się namęczyłem :] Pod ubuntu wystarczy skompilować moduł z trunka ubudsl (moduł to unicorn). Kernel w 8.04 to 2.6.24.
Na archu za chiny nie mogłem tego zrobić. Przekopałem internet... nie działało... Na gentoo tak samo nie...
Wk*wiłem się i skopiowałem kernela od ubuntu...działa. Szczena mi opadła

No to na gentoo (bo prościej) skompilowałem sobie vanilla-sources i... działa

Reszta jest do znalezienia w internecie.
BTW nie wiem czemu to występuje... podejrzewam jakiś felerny patch, który ma wspólnie gentoo-sources i kernel archa.
Aha nie działało w taki sposób: wszystko się kompilowało i łądowało ale zamiast dioda mrygać to wszystkie się świeciły a dmesg wariował, na vanillowym kernelu działa ok.
Jak ktoś ma problemy z tym pisać... Dobrze, że miałem router przy sobie to mogłem mieć neta
Dobrze wiedzieć o co wogóle chodzi...kompilacja vanilla sources, chyba muszę się podszkolić zanim zasiądę nad gentoo.
Chcę mieć szybki system mksymalnie zoptymalizowany i dopasowany do mego sprzętu...ale to troszkę za wcześnie jak dla mnie.
Do podłączenia głupiego modemu musiałbym mieć szczegółowe instrukcje krok po kroku (włączając owe kompilacje),
początkujący chyba nie ogarnie gentoo,
- lepiej poczekam i wybiorę się na pola wiedzy by móc samodzielnie pracować na Uniksie nie pytając co chwila o każdą pierdołę.