Jednym ze sposobów na robienie stage4/backupu jest użycie innej dystrybucji. Ja osobiście mam oddzielną partycję z Ubuntu, jako system awaryjny.
Równie dobrze może to być jednak LiveCD.
Wchodzimy na partycję systemową gentoo i
Code: Select all
tar cjvf stage4.tar.bz2 ./* --exclude=usr/portage --exclude=tmp/* --exclude=var/tmp/*Aby odzyskać system standardowo:
tar xvjpf stage4.tar.bz2Jeśli nasz system wygląda:
sda1 /
sda5 /boot
to po odpaleniu innej dystrybucji trzeba sobie je podpiąć
sda1 /mnt/gentoo
sda5 /mnt/gentoo/boot
Wyjątkiem może być /home, które warto zostawić odmontowane przy robieniu backupu.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Drugi sposób jest o wiele ciekawszy.
Najpierw tworzymy skrypt:
# nano -w /usr/bin/backupCode: Select all
#!/bin/sh
test -d /home/backup || mkdir -p /home/backup
mkdir -p /tmp/rootfs
mount /dev/root /tmp/rootfs
cd /tmp/rootfs
tar cvjf /home/backup/stage4_`date '+%F_%H-%M-%S'`.tar.bz2 ./* --exclude=./var/tmp/* --exclude=./home/* --exclude=./tmp/* --exclude=./usr/src/* --exclude=./usr/portage
cd /home/backup
umount /tmp/rootfs
rmdir /tmp/rootfsCode: Select all
# chmod 500 /usr/bin/backupTeraz wykonanie backupu sprowadza się do wydania komendy
# backupTyle z opisu. Opis z zamierzenia miał być max prosty dla takich noobów jak ja, by nic nie można było popsuć. (Od czasu jak mam MacOS zakochałem się w prostocie)
Jak ktoś chce coś bardziej rozbudowanego, to
http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Custom_Stage4
Wszelkie creditsy lecą do @SlashBeast i @nieprostego. Ja to tylko spisałem.
EDIT: Skrypt do backupu lekko zmodyfikowałem. Oryginał jest na tej stronie w poście @SlashBeast'a.
Ja tylko wpisałem, by plik został zapisany w katalogu domowym, który przeważnie ludzie mają na oddzielnej partycji.
Zmieniłem też, bym /home nie było archiwizowane. Możecie wybrać, albo samemu pozmieniać.