Mam takie pytanko (może trochę głupie, bo dopiero zaczynam zabawe z overlayami gentoo), dlaczego overlay jest ważniejszy od głównego drzewa.
Trzy przypadki (gdy emerge instaluje z overlaya):
gdy pakiet w overlayu jest nowszy niż w głównym - rozumiem
gdy pakiet w overlayu jest taki sam jak w głównym - rozumiem (chociaż już mnie zaczyna to trochę niepokoić)
gdy pakiet w overlayu jest starszy, niż w głównym - nie rozumiem
Ostatni przypadek wyjaśnię na przykładzie (paczka x11-libs/qt-3.3.8-r2):
w głównym drzewie - keyword: x86
w overlayu - keyword: ~x86
Więc paczkę, która jest stabilna w głównym (oficjalnym) drzewie chce mi downgradeować.
Pytanie: czy da się coś z tym zrobić? Czy mogę wybierać, które paczki chcę instalować z overlaya a które z oficjalnego drzewa?
Dodam, że nie chodzi mi o rozwiązanie w stylu zahashowania PORTDIR_OVERLAY="..." w /etc/make.confcna czas instalacji danej paczki, bo nie po to instaluję gentoo, żeby się męczyć z instalacją. Chodzi mi o jakieś bardziej rozsądne (zautomatyzowane) rozwiązanie.
Oczywiście można też dodać ww paczkę do /etc/portage/package.keywords, ale o takie rozwiązanie też mi nie chodzi.
Chodzi mi typowo o wskazanie, że jeśli tylko paczka nie jest nowsza od tej z oficjalnego drzewa, to emerge nie ma korzystać z overlaya (który ma być u mnie używany tylko dla nowszych paczek).
EDIT:
Ewentualnie oczekiwany skutek (chyba) przyniosło by definiowanie PORTDIR_OVERLAY dla poszczególnych pakietów. Coś w stylu package.use, ale dla PORTDIR_OVERLAY. Czyli zmienna ta nie była by zdefiniowana w make.conf (więc instalowane były by tylko pakiety z oficjalnego drzewa).
Macie może jakiś pomysł na takie definiowanie PORTDIR_OVERLAY dla pojedynczych pakietów - gdzie można by to zrobić (jeśli to wogóle możliwe)?