Moderator: SlashBeast

Tak tylko btw, ja nie jestem na FTIMS, tylko Informatyce na Wydziale Matematyki i Informatyki na Uniwerku w Lodzi, taki najbardziej informatyczny kierunek na Uniwerku, bo jest tez Informatyka na Zarzadzaniu i Informatyka na Ekonomiczko Socjologicznym.YANOUSHek wrote:Jeśli chcesz studiować informatykę (a nie tak jak kolega pisał 10 matematyk)

moj kumpel zdawal na filmowke, zawsze sie krecil w kolkach tatralnych, recytacje/poezja itd, ma niezly glos, talent ale lipa, chyba nawet do trzeciego etapu nie przeszedl, bylo to jakis czas temu to tez srednio pamietam szczegoly.Poe wrote:btw. czy jest wsród użytkownikow tego forum ktoś na studiach dziennikarskich, filologii polskiej badz na łodzkiej filmówce? bo za rok mam mature, a po maturach studia w mniej wiecej takich kierunkach jak wymieniłem. jestem ciekaw opinii.

hm, troszkę nie sprecyzowałemvermaden wrote:moj kumpel zdawal na filmowke, zawsze sie krecil w kolkach tatralnych, recytacje/poezja itd, ma niezly glos, talent ale lipa, chyba nawet do trzeciego etapu nie przeszedl, bylo to jakis czas temu to tez srednio pamietam szczegoly.Poe wrote:btw. czy jest wsród użytkownikow tego forum ktoś na studiach dziennikarskich, filologii polskiej badz na łodzkiej filmówce? bo za rok mam mature, a po maturach studia w mniej wiecej takich kierunkach jak wymieniłem. jestem ciekaw opinii.
zeby sie dostac do filmowki trza przejsc kilka etapow, a jak juz ktos sie tam dostanie to za ktoryms razem albo przez znajomosci, mozesz sprobowac, w sumie nie zaszkodzi, ale wieksze prawdopodobienstwo ze stracisz tylko sporo czasu i nerwow [no i kase na dojazdy].
takze filmowke moge ci tylko z tej strony opisac, nie wiem jak juz tam jest jak wejdziesz miedzy wrony.
U mnie na Informatyce na WFIIS na AGH to jest różnie, np. na Komputerowych Symulacjach Numerycznych preferowało się sprawozdania i referaty w TeXu ale jak ktoś napisał w OO albo Wordzie to nikt nikomu głowy nie ucinał - pod warunkiem, że wszystko było odpowiednio sformatowane. Sprawozdania oddawało się oczywiście papierowo. Jeśli chodzi o np. Techniki Internetowe to wykładowce nie obchodzi to czy Windows czy Linuks, byle kodowanie nie było CP1250 i by było poprawnie wyświetlane - oczywiście strona ma działać na serwerze linuksowym finalnie.akroplas wrote:A jak jest na waszych uczelniach z OS... mozna oddawac prace w pdf, uzywac otwartego oprogramowania, czy wszedzie sa windowsy i obowiązuje .doc ?
Z OS jest u mnie straszna lipa, wszedzie WindowsXP Pro i dualboot z ... Windows Server 2003 :/ W kilku salach jest co prawda FreeBSD, ale chyba na jakies specyficzne zajecia tylko [trza znac/dostac login/pass], koncze 4 rok a jeszcze nie mialem na nim zajec na wydziale. Linuxa nie ma wogole zainstalowanego, chociaz na kilku zajeciach koles przynosil zawsze LiveCD Knoppixa, albo Xen LiveCD, ale ten drugi to juz na specyficzne zajecia.akroplas wrote:A jak jest na waszych uczelniach z OS... mozna oddawac prace w pdf, uzywac otwartego oprogramowania, czy wszedzie sa windowsy i obowiązuje .doc ?
Niestety na ten kierunek zaden znajomy sie nie wybieralpoe wrote:hm, troszkę nie sprecyzowałem chodzi mi o łódzką filmowkę, ale nie kierunek aktorski, tylko operatorsko-fotograficzny. choc o wtykach i śmietance towarzyskiej slyszalem... na UŚ na wyd. RiT jest podobnie... z tym ze wstepne są jeszcze gorsze, a na rok przymują z tego co pamiętam kilka osób (bodajże 11)

Tego chyba jednak akroplas nie pisałvermaden wrote:Niestety na ten kierunek zaden znajomy sie nie wybieralakroplas wrote:hm, troszkę nie sprecyzowałem chodzi mi o łódzką filmowkę, ale nie kierunek aktorski, tylko operatorsko-fotograficzny. choc o wtykach i śmietance towarzyskiej slyszalem... na UŚ na wyd. RiT jest podobnie... z tym ze wstepne są jeszcze gorsze, a na rok przymują z tego co pamiętam kilka osób (bodajże 11)
No nie, jak zwykle jakis babol sie wkradlPoe wrote:Tego chyba jednak akroplas nie pisał
No tu u nas qltura, wszystko bylo na gcc, lacznie z kolem.XianN wrote:Z OS jest tak, ze na "jezykach programowania 2" robimy w C++, a "prof." Kisielek ma 'alias C++="Microsoft Visual C++ 6.0"' >> .bashrc...
XianN wrote:Za to my wiecej pijemy, wiecej mozemy wypic i nie jestesmy pedalami
Pytam o jakies dziwne, szczegolne dla tego miasta sposoby spedzania czasu (tak ladnie to teraz dopiero moge to ujac). Jest tam blizej w gory niz nad morzeXianN wrote: No i nie bardzo rozumiem o co pytasz tak w zasadzie
Jest coś takiego.akroplas wrote: Tak, wiec... Co na temat sieci komputerowych, programowaniu sieciowym, gdzie to jest najlepiej wspierane, gdzie wykladaja najwyzszej klasy specjalisci w tej dziedzinie?
Dlatego zawsze lepiej wybrać się na dni otwarte, ocenić samemu co uczelnie oferuje, sprzęt itp oraz pogadać ze studentami.akroplas wrote:@Kajan: Dzieki, ale to jest jednak uczelnia prywatna, a zeby dostac stypendium to trzeba miec niezle wyniki.
Pozatym, niewiem czy słusznie, cenniejsza jest dla mnie potwierdzona przez kilku studentow/absolwentow opinia niz strona uczelni, na ktorej jak wiemy informacje sa tak podane, zeby zachwycały...
Pozdrawiam