Forums

Skip to content

Advanced search
  • Quick links
    • Unanswered topics
    • Active topics
    • Search
  • FAQ
  • Login
  • Register
  • Board index International Gentoo Users Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
  • Search

Problem z nagrywarka...

Pytania i problemy związane z instalacją Gentoo oraz sprzętem

Moderator: SlashBeast

Post Reply
  • Print view
Advanced search
7 posts • Page 1 of 1
Author
Advocate
Advocate
Contact Belliash
Website

Problem z nagrywarka...

Post by Belliash » Sat Mar 31, 2007 12:44 pm

Witam,

Od pewnego czasu zauwazylem problem z nagrywaniem plytek DVD...
Jak do tej pory nagrywalem plytki DVD+R z predkoscia max 8x (takie plyty mialem, ze nie pozwalaly na azpis z wieksza predkoscia). Teraz kupuje plyty tego samego producenta (TDK), ale mge na nich zapisywac juz z predkoscia 16x. Firmware mialem w wersji 1.00, czyli w wersji podstawowej. Plyte nagrywal ok 20minut, przy czym transfer bufor co chwile sie oproznial, a proces zapisu zatrzymywal co chwile... Do nagrywania uzywam Linuksowej aplikacji o nazwie K3b, ktora wyswietla aktualna predkosc zapisu w wermacie np. 610KB/s (4.1x) Wedlug tego wskaznika transfer nigdy nie przekroczyl 8x!

Zdecydowalem sie na aktualizacje oprogramowania. Wgralem najnowszy dostepny firmware w wersji 1.07, co czesciowo rozwiazalo moj problem. Mianowicie tranfer juz nie skacze a proces nagrywania trwa ~5minut. Jednakze w dalszym ciagu (wtedy tez tak bylo, mimo iz o tym nie wspomnialem wczesniej) plyty nagrane z predkoscia 16x nadaja sie do wyrzucenia.

Przed aktualizacja oprogramowania zdecydowalem sie na instalacje nagranego oprogramowania i podczas instalacji (wypakowywania plikow) dostalem blad odczytu danych.

Po aktualizacji przy nagrywaniu zaznaczylem opcje weryfikacji danych po zapisie i ku mojemu zaskoczeniu ukazal sie komunikat informujacy o tym, iz dane zrodlowe roznia sie od tych nagranych na plyte DVD+R.

Chcialbym zaznaczyc iz probowalem plyt 2 producentow (TDK i Verbatim). Wszystkie plyty byly formatu DVD+R i pozwalaly na zapis z predkoscia 16x!

Czy ktos moglby mi wyjasnic co moze byc powodem blednego nagrania danych? Problem oczywiscie nie wystepuje przy predkosci 8x. Nie mialem czasu na testowanie predkosci posredniej - 12x...

Myslalem, iz moze dysk twardy, albo kontroler IDE, aczkolwiek po aktualziacji oprogramowania nagrywa juz szybciej (jednakze z bledami). Domyslam sie zatem iz dysk twardy nadaza z odczytem danych...

Dane komputera:
PSU: Antec TruePower 550W
CPU: Athlon64 3000+
Mobo: Gigabyte GA-K8NXP-9
RAM: 2x TWinMOS 512MB DDR400 CL2.5 DualChannel DDR
HDD1: Samsung SP0411N (na nim jest system)
HDD2: Seagate ST380817AS (SATA, 7200.7, on odczytuje dane przy zapisie)
FDD: Alps 1.44
DVD: Toshiba SDM-1802
DVD+/-RW: Plextor PX-755A (to on zapisuje i psuje plytki)
karta dzwiekowa: Sound Blaster Live!
GPU: NV43 (GeForce 6600)

Dodam, iz nie liczac tego incydentu z plytkami komputer dziala przyzwoicie, tzn nie wiesza sie i nie mam z nim zadnych problemow, a sam zasilacz na MOLEXach podaje podrecznikowe napiecia (mierzone multimeterem)...

Sprawa o tyle sie komplikuje ze znajomy pracujacy w serwisie komputerowym nagral 5 plyt DVD+R jakie mu podrzucile (wszystkie TDK 16x) i kazdy z krazkow przeszedl pomyslnie weryfikacje danych w Nero 7. Dodatkowo kolega pokusil sie o test w Total Commanderze (wbudowana funkcja Compare), co takze nie wykazalo roznic...

Z gory dziekuje za pomoc!
Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog
arek.k
Guru
Guru

Post by arek.k » Sat Mar 31, 2007 4:27 pm

Spróbuj może, tak dla celów naukowych, sprawdzić jak sobie radzi z tą kwestią główny wykonawca procesu nagrywania, czyli growisofs.
Morpheouss wrote:Sprawa o tyle sie komplikuje ze znajomy pracujacy w serwisie komputerowym nagral 5 plyt DVD+R jakie mu podrzucile (wszystkie TDK 16x) i kazdy z krazkow przeszedl pomyslnie weryfikacje danych w Nero 7.
IMHO 16x do stosunkowo duża prędkość nagrywania (jeśli nie pomyliłem się w obliczeniach to około 21 MB/s), więc wykorzystuje to dużą część z max odczytu dla dysku. Myślę jednak, że w twoim przypadku problem tkwi w czymś innym.
Biorąc pod uwagę, że twój znajomy sprawdził nagrywarkę z Nero7 i działa poprawnie podejrzewam, że twoja nagrywarka nie do końca poprawnie współpracuje z k3b. Może to być np. problem niewłaściwej kalibracji mocy lasera. O ile dla małych prędkości nie ma to dużego znaczenia, to dla dużych prędkości może to stanowić problem.

Spróbuj może wypalić bardzo dużo małych plików na płytce (z pr. 16x) i później porównać jej zawartość przy pomocy np. krusadera (chyba powinien ci pokazać, jaki procent/ile plików zostało źle nagranych). Oczywiście pod warunkiem, że wogóle masz dostęp do tej płytki.
Belliash
Advocate
Advocate
Contact Belliash
Website

Post by Belliash » Sun Apr 01, 2007 10:43 am

To k3b nie jest nakladkana growiso? :o
MYslalem ze jakiego programu w linuksie bym nie uzyl on korzysta z growiso, wiec to czy nagram ja pod k3b czy pod growiso chyba nie robi roznicy?
Belliash IT Weblog
arek.k
Guru
Guru

Post by arek.k » Sun Apr 01, 2007 10:48 am

K3b korzysta z growisofs, ale czasami jakoś nie potrafi z niego korzystać prawidłowo (np. k3b nie chce wypalać a growiso... tak). Zaproponowałem wypalanie przy pomocy growisofs, aby upewnić się, że to nie k3b powoduje problemy. Jeśli growisofs też się wywala, to IMHO jest to wina nie do końca właściwej obsługi twojej nagrywarki (tak jak pisałem powyżej). Są to jednak tylko moje przypuszczenia.
Gabrys
Veteran
Veteran
Contact Gabrys
Website

Post by Gabrys » Sun Apr 01, 2007 10:50 am

Jest nakładką na growiso.
Sabayon Professional 1.1 (czyli zdradziłem oryginalne Gentoo)
@ Dell Inspiron 8600 (nVidia, Realtek, Pentium M)
deluge
Apprentice
Apprentice

Post by deluge » Thu Apr 05, 2007 12:31 pm

Morpheouss wrote:To k3b nie jest nakladkana growiso? :o
MYslalem ze jakiego programu w linuksie bym nie uzyl on korzysta z growiso, wiec to czy nagram ja pod k3b czy pod growiso chyba nie robi roznicy?
Nieprawda, bo NEROLinux nie korzysta z growiso. ;)
Warto sprawdzić jak NEROLinux radzi sobie z nagrywaniem. Mam sporo złych doświadczeń odnośnie growiso ostatnimi czasy. ;) a, Nero chodzi doskonale.
Belliash
Advocate
Advocate
Contact Belliash
Website

Post by Belliash » Fri Apr 06, 2007 12:25 pm

deluge wrote:
Morpheouss wrote:To k3b nie jest nakladkana growiso? :o
Nieprawda, bo NEROLinux nie korzysta z growiso. ;)
Warto sprawdzić jak NEROLinux radzi sobie z nagrywaniem. Mam sporo złych doświadczeń odnośnie growiso ostatnimi czasy. ;) a, Nero chodzi doskonale.

hmmm.... a moze byc to wina LibATA?
Nagrywarka jest wykrywana jako /dev/sr1 a nie /dev/hdc ...

Dzis zauwazylem ze mam uszkodozne dane na plycie CD-RW ktora wczoraj nagralem z predkoscia 4x (Dysan CD-RW 4x max -> stary krazek :P)
Belliash IT Weblog
Post Reply
  • Print view

7 posts • Page 1 of 1

Return to “Instalacja i sprzęt”

Jump to
  • Assistance
  • ↳   News & Announcements
  • ↳   Frequently Asked Questions
  • ↳   Installing Gentoo
  • ↳   Multimedia
  • ↳   Desktop Environments
  • ↳   Networking & Security
  • ↳   Kernel & Hardware
  • ↳   Portage & Programming
  • ↳   Gamers & Players
  • ↳   Other Things Gentoo
  • ↳   Unsupported Software
  • Discussion & Documentation
  • ↳   Documentation, Tips & Tricks
  • ↳   Gentoo Chat
  • ↳   Gentoo Forums Feedback
  • ↳   Duplicate Threads
  • International Gentoo Users
  • ↳   中文 (Chinese)
  • ↳   Dutch
  • ↳   Finnish
  • ↳   French
  • ↳   Deutsches Forum (German)
  • ↳   Diskussionsforum
  • ↳   Deutsche Dokumentation
  • ↳   Greek
  • ↳   Forum italiano (Italian)
  • ↳   Forum di discussione italiano
  • ↳   Risorse italiane (documentazione e tools)
  • ↳   Polskie forum (Polish)
  • ↳   Instalacja i sprzęt
  • ↳   Polish OTW
  • ↳   Portuguese
  • ↳   Documentação, Ferramentas e Dicas
  • ↳   Russian
  • ↳   Scandinavian
  • ↳   Spanish
  • ↳   Other Languages
  • Architectures & Platforms
  • ↳   Gentoo on ARM
  • ↳   Gentoo on PPC
  • ↳   Gentoo on Sparc
  • ↳   Gentoo on Alternative Architectures
  • ↳   Gentoo on AMD64
  • ↳   Gentoo for Mac OS X (Portage for Mac OS X)
  • Board index
  • All times are UTC
  • Delete cookies

© 2001–2026 Gentoo Foundation, Inc.