Forums

Skip to content

Advanced search
  • Quick links
    • Unanswered topics
    • Active topics
    • Search
  • FAQ
  • Login
  • Register
  • Board index International Gentoo Users Polskie forum (Polish) Polish OTW
  • Search

Raku, Gentoo, Arch, obelżywe teksty [ankieta]

Rozmowy nie związane ściśle z Gentoo

Moderator: SlashBeast

Post Reply
  • Print view
Advanced search
58 posts
  • Previous
  • 1
  • 2
  • 3
  • Next

Czy Raku powinien być dalej moderatorem tego forum ? (chodzi o jego fascynacje Arch-em i obelżywe teksty wobec innych)

Tak
47
59%
Nie
20
25%
Nie wiem
12
15%

Total votes: 79
Your vote has been cast.

Author
Guru
Guru

Post by bartmarian » Fri Mar 09, 2007 9:40 am

mam/nie mam racji - bo mi sie szukac nie chce, ale o arch jest na OTW, a tu mialo byc o
dupie maryny, w czym wiec problem ?
pawels
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by pawels » Fri Mar 09, 2007 10:08 am

bartmarian wrote:mam/nie mam racji - bo mi sie szukac nie chce, ale o arch jest na OTW, a tu mialo byc o
Racja swoją drogą niedługo zaczne agitacje na rzecz opensuse. "Opinie o OpenSuse" :wink:
arsen
Bodhisattva
Bodhisattva
Contact arsen
Website

Post by arsen » Fri Mar 09, 2007 10:10 am

Ktoś tu chyba czegoś nie bardzo rozumie. Jak wspomniano moderator to człowiek pilnujący porządku, a jaką obecnie ma dystrybucje to jego prywatna sprawa, grunt że zna się na poprzedniej i jest jednym z aktywniejszych moderatorów jakich posiada nie tylko polski board tego forum a w ogóle forums.gentoo.org (nie mylić aktywności z liczbą postów). Co do tego że raku komuś zalezie za skóre... normalna sprawa, nie ma tu takiego moderatora (w tym i ja chociaż jestem na emeryturce) który z kimś by nie miał jakiś spięć, taka to już mało szczęśliwa robota. Jak ktoś myśli że to taka prosta i przyjemna robota to się myli. Dzienne zaglądanie na forum, czytanie wszystkich wątków, bawi to naprawde na początku bycia moderatorem później często zapał lekko mija, raku jednak tu się wywiązuje bardzo dobrze i nie widze tego forum gdyby go tu zabrakło. Może nie każdy o tym wie, ale dzięki ostrej postawie moderatorów (uzgodniona między moderatorami już kawał czasu temu) do tzw. leni forum nadal trzyma wysoki poziom w stosunku do innych podobnych for.
Tyle z mojej strony.
nieprosty
n00b
n00b

Post by nieprosty » Fri Mar 09, 2007 10:11 am

Ludzie wyluzujcie sie troche :)

Moderator jest to osoba odpowiedzialna za porzadek na forum i tyle. Moze pomoc innym uzytkownikom ale jest to tylko i wylacznie jego dobra wola.
Jezeli chodzi o mnie to moze byc pasjonatem windowsa o ile oczywiscie bedzie posiadal dostateczna wiedze na temat gentoo konieczna do moderowania forum.

Btw. zauwazcie, ze najdluzszy watek na temat ARCH'a nie zostal zalozony przez RAKU tylko przez innego uzytkownika.

Wiecej luzu a zycie bedzie prostsze. ;)

Pozdrawiam
Yaro
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by Yaro » Fri Mar 09, 2007 10:23 am

Dla mnie ten temat jest bez sensu mimo, że jest na OTW. Długo się zastanawiałem czy to napisać, bo w ten sposób przyznaję, że faktycznie jest jakiś problem mimo, że ja go nie widzę.
quosek
Apprentice
Apprentice

Post by quosek » Sun Mar 11, 2007 7:37 pm

wg .mnie Raku powinien dostac zolta kartke za popularyzacje Arka na forum Gentoo. co do spiec z innym(ymi) uzytkownikami forum, to nie bede sie wypowiadal (nie sledze dokladnie forum, wiec nie wiem o co ten spor).
jednak mysle, ze Raku jest na tyle rozsadny, ze zrozumie ze to forum Gentoo i ze trzeba czasami sie kontrolowac ;)
jestem ZA zostaniem Raku - kto go zastapi ???
n0rbi666
l33t
l33t

Post by n0rbi666 » Sun Mar 11, 2007 8:41 pm

Eh, siedzę trochę na forum, i nie widzę nigdzie popularyzowania Archa :)
Podpis - hm, Powered by Arch Linux ? Co w nim złego ? Tak samo mogę napisać Powered by KDE, i ktoś będzie miał pretensje o popularyzowanie KDE, gdy on np woli Gnome ?
Źle by było dopiero, gdyby ktoś np pisał : A bo nie chce zemergować mi się pakiet X, a Raku odpowiadał : Przejdź na Arch Linux, tu wszystko działa :P

Co do sporu: Stwierdzenie gadasz bzdury wg mnie nie jest obraźliwe ... Tak samo reaguje, gdy np ktoś mi gada bzdury, że Linux jest fe, bo tu nie ma debuggera, a pod windowsem jest. To nie Linux jest fe tylko trzeba umieć poszukać:P
arek.k
Guru
Guru

Post by arek.k » Sun Mar 11, 2007 9:23 pm

@binas77 chyba troszkę za bardzo wziąłeś do siebie słowa @Raku. Czasami potrafi on dać do zrozumienia, że ktoś jest leniem i idiotą bo nie chce mu się poszukać lub nie kapuje tego, co dla niego jest oczywiste, ale taka już jest niestety cecha ludzi o ogromnej wiedzy. Oczywiście miło by było, gdyby po prostu odpowiedział na pytanie, ale czy od razu powinien przestać być moderatorem. Moim zdaniem NIE. Cóż, nawet @Raku potrzebuje czasami trochę rozrywki :).
Jeśli chodzi zaś o Archa, to jego używanie wcale nie dyskwalifikuje go jako moderatora.
Ja (niby nie jestem moderatorem :) ) też na laptopie mam postawione nie gentoo (suse - dla użytkowników gentoo amatorszczyzna), bo nie mam na razie czasu na walkę z gentoo na tym komputerze. Czy to znaczy, że nie mam prawa głosu na tym forum?

Ciekawe, czy @Raku dla żartu zamknie ten wątek za działanie przeciw władzy :) (żart).
psycepa
Veteran
Veteran

Post by psycepa » Mon Mar 12, 2007 8:38 am

zalosne
RLUNo. 376073
bo czytac, to trzeba ze zrozumieniem (c) by psycepa
"nigdy nie kloc sie z glupcem, najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu a potem pokona doswiadczeniem"
"Life is complex. It has its real and imaginary part."
DizL
n00b
n00b

Post by DizL » Mon Mar 12, 2007 10:16 am

jol jol,

Raku jestem z Toba... :)
@binas77 mam nadzieje ze juz Ci przeszlo i nie placzesz...

pozdro,
DizL
BenQ R55E| Celeron M 1,6 | 1024 DDR | 60GB |
brodi
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by brodi » Thu Mar 15, 2007 11:46 am

Wnioskuję o doklejenie tego tematu do "HUMOR FORUMOWICZÓW"

:lol:
Łukasz

"Linux - because it works!"
muzg
n00b
n00b

Post by muzg » Thu Mar 15, 2007 2:21 pm

_lucas_ wrote:Wnioskuję o doklejenie tego tematu do "HUMOR FORUMOWICZÓW"

:lol:
"gadasz bzdury" to ten obelzywy text?? :lol:
Poe
Bodhisattva
Bodhisattva
Contact Poe
Website

Post by Poe » Thu Mar 15, 2007 9:54 pm

w sumie, to czulem w kosciach, ze niedlugo podobny temat się pojawi.
tekst o bzdurach.... jezeli został on wypowiedziany (bo tak zrozumialem) w privie (via PM), to uwazam, ze podnoszenie larma o to jest po prostu smieszne. jezeli "bzdury" zostaly wypowiedziane publicznie (eg. forum)... cóż.. tez jest dosc smieszne. rozumiem, ze slowa Cię mogły urazić, ze wedlug Ciebie Raku chciał pokazać jaki On wielki a Ty mały, interpretuj to jak chcesz. osobiscie uwazam, ze "bzdury" to naprawdę nic powaznego... co do "cynizmu" o którym ktos tu wspomniał... a czy nie zauwazyliscie pewnej zaleznosci ze ten Jego "cynizm" pojawia się zazwyczaj w tematach, które natychmiast zostają zamykane, w których autorzy sami się proszą o zrównanie z ziemią?
co do Archa... inna sprawa by byla, jakby Raku nie znal sie na Gentoo zupelnie, nigdy go nie uzywał i nic o nim nie wiedział. ale wiedzę ma i to naprawdę sporą na temat Gentoo (i nie tylko), więc to, ze uzywa Archa naprawdę nie ma ŻADNEGO wpływu na to, ze jest moderatorem na forum Gentoo.

takie jest moje prywatne zdanie.

Kwestia muchara jest juz osobną kwestią.

pozdrawiam
Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://popularcoffee.blogspot.com - Popkulturowa Kawa
RLU#342333
jackie
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by jackie » Fri Mar 16, 2007 3:37 pm

Błędem moim zdaniem bylo nie zamkniecie watków o ARCHU , Mac OS X. Niedługo pewnie będziemy mieli tematy - A co sądzicie o Windows Vista, albo a co sądzicie o Fedora xxx itp. A to jest forum gentoo. Tylko że tutaj błąd popełnili wszyscy moderatorzy i nie widze podstaw zeby akurat Raku za to karac.
Poe
Bodhisattva
Bodhisattva
Contact Poe
Website

Post by Poe » Fri Mar 16, 2007 4:27 pm

@jackie... po to między innymi bylo zakladane OTW o które tak wszyscy bardzo zabiegali. to nie my - moderatorzy - wymyslilismy sobie, ze nagle bedzie OTW, gdzie bedzie duzo luzniejsza forma nadzoru.
Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://popularcoffee.blogspot.com - Popkulturowa Kawa
RLU#342333
arek.k
Guru
Guru

Post by arek.k » Fri Mar 16, 2007 9:57 pm

@Poe, bardzo dobrze, że powstał OTW. Przecież nie o to chodzi, żeby kogoś zmuszac do korzystania z gentoo i ograniczać informacje. Niech każdy sobie używa tego, co mu się podoba - Gentoo, Arch, Debian, Suse, MacOS, a nawet Windows i co tam jeszcze. Jeśli ktoś używał gentoo i znalazł coś lepszego, niech nam o tym powie. Zobaczymy, czy ma rację.
Jeśli o mnie chodzi, to nie znalazłem nic lepszego od gentoo. Najbardziej logiczny, prosty :), posiada najlepszy system zarządzania pakietami, chociaż jak każdy ma swoje wady. Dłuższa instalacja i konfiguracja owocuje bezproblemowym działaniem.
No ale, @Raku, jeszcze nie próbowałem Archa :).

Pozdrawiam
jackie
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by jackie » Sat Mar 17, 2007 11:20 am

Jak to mówia "Vox Populi Vox Dei". Skoro chcemy miec OTW do toczenia malych wojenek to niech tak bedzie. Lepsza nazwa co prawda byloby Hyde Park. A co do zmuszania do uzywania tej czy innej dystrybucji to jest to niemozliwe , póki co jestesmy wolnymi ludzmi.
Konczac mysle ze karanie Raku za wlasne opinie to glupota. Jesli uwaza ze dla jego potrzeb ARCH to lepsza dystrybucja to jego prawo, ja osobiscie w zaleznosci od potrzeb uzywam 4 roznych SO w tym m. in. gentoo.
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva

Re: Raku, Gentoo, Arch, obelżywe teksty [ankieta]

Post by Raku » Mon Mar 19, 2007 1:58 pm

Ponieważ dyskusja na ten temat już się uspokoiła i lekko przycichła, a sprawa dotyczy mojej osoby, pozwolę sobie skomentować pojawiające się tu komentarze dotyczące mojej osoby:
binas77 wrote:Jak w temacie... chodzi o Arch-a

Do gościa w sumie nic nie mam, ale obrażanie innych nie wchodzi w grę
Jeśli chodzi o twoją osobę, napisanie że piszesz bzdury było jedynie stwierdzeniem oczywistego dla mnie faktu, nie zaś próbą obrażenia kogokolwiek czy personalnym atakiem. W wątku, który cię tak uraził podałem definicję słowa "bzdura", więc mogłeś się zapoznać z jego znaczeniem. Nie wskazałeś, w którym miejscu mój wywód obalający twoje twierdzenia był błędny, więc uznaję, że obraziłeś się "dla zasady", bo ktoś śmiał wytknąć ci publicznie błędy.
binas77 wrote:(zwłaszcza moderatorowi, który zmienił całkowicie distro...]-))
A jakie znaczenie ma fakt, jakiej dystrybucji używam? Czy twoim zdaniem z forum mogą korzystać wyłącznie użytkownicy gentoo?
Moderator to czytelnik forum z dodatkowymi prawami do trzymania formalnego porządku na forum (przenoszenie postów do właściwego subforum, pilnowanie porządku, u nas dodatkowo - dbanie o względną czytelność postów). Do takich zadań nie trzeba wielkiego guru Gentoo, wystarczy ktoś, kto poświęci pewną część swojego wolnego czasu. Pewna wiedza o dystrybucji jest tu co prawda wskazana, ale musisz przyznać, że ja po ok. 2 latach korzystania z Gentoo taką pewną wiedzę posiadłem.
binas77 wrote: i nie jestem za delikatny, ale staram się nie krytykować w sposób publiczny INNYCH użytkowników systemu, którego MODERATOR Raku w zasadzie porzucił..,.
Czyli publicznie można cię tylko chwalić, a wytykać błędy jedynie prywatnie? Zastosuję się do tej zasady, jeśli publicznie będziesz pisał z sensem, a błędne wywody wysyłał na PM (pytanie tylko, komu - wyłącznie mnie, czy wszystkim forumowiczom?)
binas77 wrote:jego tekst jest też śmieszny, bo mnie chodzi nie o pacmana, tylko o tekst "bzdury to ty gadasz"
Ja tego gościa nie widzę dalej jako moderatora forum Gantoo....
Nadal czegoś nie rozumiem: to ty napisałeś coś, co z logicznego punktu widzenia nazwać można "mijaniem się z prawdą", a ja za nazwanie tego po imieniu mam obrywać i przez to "nie jestem godzien" bycia moderatorem? Mam wrażenie że znalazłem się nagle w wielkiej piaskownicy pełnej dzieci.
vutives wrote:Co do mojej opinii to ja się w żadne konflikty wdawać nie chcę, ale jednak jeśli na forum gentoo nie mozna pytać / prosić o pomoc itd. dotyczącą innych dystrybucji (APEL pkt. 3),
Bo nie można. Rzecz dotyczy jednak działu OTW, który z zasady służy do dyskusji na wszystkie tematy. Byłem przeciwnikiem utworzenia działu OTW i widzę, że miałem chyba rację.
vutives wrote: to uważam, że człowiek, którego głównym systemem jest Arch, nie powinien być moderatorem forum gentoo.
tą kwestię już wyjaśniłem wyżej. Powtórzę tylko: nie widzę związku pomiędzy dystrybucją (a nawet systemem), którą używam a posiadaniem statusu moderatora na tym czy innym forum.
vutives wrote:I muszę przyznać, że rzeczywiście Raku jest czasem cyniczny
Postaram się być cynicznym częściej i wyraźniej, skoro jest to tak rzadko zauważane.
vutives wrote:powie, że nie umiemy czytać, że od tego man, od tamtego google i wg niego wszystko jest takie oczywiste. Ale do jasnej cholewy, nie każdy siedzi w linuksie kilka lat.
Naprawdę nie widzę związku pomiędzy "siedzeniem w linuksie" a umiejętnością czytania ze zrozumieniem i zadawania zapytań w google.pl.
vutives wrote:Mi też oczywiście na początku się dostało, że koniecznie powinienem zmienić dystrybucję bo gentoo nie dla mnie itd. Całe szczęście, że wtedy się nie posłuchałem i się zaparłem (co rzadko się u mnie zdarza :P ) na te distro. Teraz używam Gentoo jako główny system od jakiegoś roku i nie mam większych problemów.
Piszę tak każdemu nowemu, który ma trywialne problemy i nie potrafi sobie z nimi sam poradzić. Chcę zniechęcić tych, którzy myślą, że z każdą pierdołą będą prowadzeni za rączkę jak dziecko do przedszkola. Jednocześnie chcę zmotywować pozostałych nowych do samodzielności - bo tylko w ten sposób mogą nauczyć się obsługi systemu (a większość z was na pytanie: dlaczego Gentoo? odpowiada właśnie: "żeby się czegoś nauczyć, a nie tylko klikać" :roll: ).
Jeśli to ja ci kazałem zmienić distro, ale się nie ugiąłeś, być może będziesz mnie za kilka lat pamiętał jak ja moją matematyczkę z podstawówki oraz matematyka i polonistkę z liceum - jako największe na świecie zołzy, dające wycisk i gnębiące na każdym kroku, mimo to wspominane z sympatią, bo dzięki nim wiele się nauczyłem.
Dzięki temu "straszeniu" nowych, forum prezentuje jako taki poziom i nie jest przepełnione postami "leshka", "kadu", "webmajsterka", "devilka" i temu podobnych.
binas77 wrote:I wiem że sporo ludzi się tutaj zna prywatnie z RAKU-iem (a i ja bym chciał Was poznać)...
1. z rakiem
2. niewielu się ze mną zna prywatnie. Dokładnie: osobiście znam wyłącznie dwie osoby + z kilkoma mam kontakt przez jabbera (głównie z innymi moderatorami). To tylko tak piszę, aby rozwiać mity o moim bogatym życiu socjalnym na tym forum 8)
3. odbieram zakończenie tego cytatu (pewnie niesłusznie) jako ?zazdrość? Jeśli tak, to patrz punkt 2.
binas77 wrote:ale tekst (publicznie) w stylu "bzdury gadasz" jest na poziomie uczniaka szkoły podstawowej, a nie moderatora forum jednej z najlepszych dystrybucji Linuksa (który nota bene jawnie krytykuje Gentoo na rzecz Arch-a)
1. Ja odbieram ten tekst jako normalną wypowiedź padającą w dyskusji. Być może inaczej rozumiemy słowo "bzdura", ale definicję mojej "bzdury" już podałem, twojej niestety nie znam.
2. Na poziomie uczniaka szkoły podstawowej to IMO była twoja reakcja (nagabywanie mnie publicznie i przez jabbera, grożenie, próba zdobycia mojego prywatnego numeru telefonu, robienie wielkie afery na miarę zamachu stanu, próba "obalenia" ze statusu moderatora, ankiety szukające poparcia, itd.)
3. Jawnie krytykuję to, co mi się nie podoba. Mam chyba do tego prawo, nawet tutaj, bo z tego co wiem, forum Gentoo to forum służące do dyskusji nt. dystrybucji, a nie do jej wielbienia. Od wielbienia i peanów pochwalnych są domowe ołtarzyki.
Kurt Steiner wrote:Glosować, nie będę. Zgadzam się z tym, że moderatorzy powinni używać Gentoo, jednak uważam, że Raku dobrze utrzymuje porządek na forum.
Dziękuję za uznanie, jednocześnie nie zgadzam się z pierwszą częścią twojego zdania. Owszem, korzystanie z Gentoo pomaga w obecności na tym forum (bo ciężko pisać o czymś, o czym nie ma się bladego pojęcia, albo ma się pojęcie niewielkie), jednak nie jest to IMO warunek konieczny do bycia moderatorem. Ba - nawet developer nie musi korzystać na co dzień z Gentoo, by dobrze spełniać rolę developera.
Kurt Steiner wrote:Moim zdaniem o wiele bardziej palącym problemem jest muchar - nasz wirtualny moderator. Ostatni jego post ma datę 4.06.2006 - nie wydaje się Wam trochę dawno jak na moderatora? Proponowałbym z tym figurantem :twisted: zrobić porządek, a nie (nieslusznie) zajmować się Rakiem.
Sprawa Muchara w gronie moderatorów została przez niego wyjaśniona już pewien czas temu. Musiał on zawiesić tymczasowo swoją działalność na forum, jednak póki co formalnie nadal pozostał modem.
binas77 wrote:Owszem liczę się z opinią, ale Raku nie powinien być moderatorem tego forum (ze względu na Arch-a)... mówię to jako użytkownik forum i osoba wg mnie przez niego obrażona.
Już pisałem, że zarzucanie mi "korzystania z Archa" to argument rodem z piaskownicy. A jeśli uważasz, że obraziłem cię stwierdzeniem, że piszesz bzdury, to kolejny raz chciałem zauważyć, że nie wskazałeś, w którym miejscu naszej dyskusji ja się myliłem, a ty nie. Parafrazując słowa premiera: nikt nie będzie mi wciskał, że bzdura nie jest bzdurą...
binas77 wrote:A co do Muchara... zdecydujcie w swoim gronie moderatorzy (chociaż fakt... nie pamiętam jego postów)
Już zdecydowaliśmy jakiś czas temu - Muchar z nami o tym rozmawiał i wszystko jest między nami wyjaśnione.
binas77 wrote:Właśnie na privie nic nie zostało wyjaśnione...
Po tym, jak zacząłeś mnie wyzywać na jabberze i grozić mi, stwierdziłem, że wolę wszelkie wątpliwości wyjaśniać publicznie. Taka forma "lustracji" naszych rozmów.
Kurt Steiner wrote:Uważam, że w przypadku Archa wystarczyłoby zwrócenie Rakowi uwagi - myślę, że przynajmniej nie powinien tak bardzo promować Archa - np. w sygnaturze.
Moja sygnatura to moja osobista sprawa. Ja się nikogo nie czepiam, że promuje linuksa w sygnaturze (status: Registered Linux User), podaje linki do swoich ulubionych stron, własnych projektów, itp.). Dopóki nie ma w sygnaturze rzeczy niezgodnych z prawem, to co się tam znajduje to osobista sprawa właściciela sygnatury.
mbar wrote:Moderator to moderator, jak dla mnie może w ogóle na Gen2 nie siedzieć i być Windowsowym fanem. Choć co do promowania Archa na naszym forum, to mi się nie podoba i sygnaturkę trzebaby zmienić. Tym bardziej, że jak się na nasze forum przyplącze user np. Ubuntu czy innej Fedory, to każemy mu spadać, nie?
Każemy spadać, jeśli pyta o swoją dystrybucję. Jeśli pyta o Gentoo - zwykle dostaje odpowiedź.
O sygnaturce już pisałem, więc nie będę się powtarzał. Nasuwa mi się jednak taka refleksja odnośnie całego zamieszania z "promowaniem", sygnaturami i Archem: czy wy się obawiacie, że wszyscy tak zafascynują się moją sygnaturą i tym co piszę, że zaraz zrezygnują z Gentoo na rzecz Archa i ostatni na tym forum zgasi światło? Bo to by bardzo źle świadczyło o kondycji użytkowników Gentoo jak i samej dystrybucji. IMO dobre zawsze się obroni a wybór najlepszego to kwestia gustu, przyzwyczajeń i potrzeb.
Ja nikomu NIE KAŻĘ używać Archa. Jeśli ktoś zafascynuje się dzięki moim opiniom Archem, to chyba dobrze, że znajdzie coś, co mu odpowiada lepiej od Gentoo, prawda? Bo w tym wszystkim nie chodzi chyba o to, żeby budować społeczność fanatyków, a dużo waszych opinii zahacza o skrajny fanatyzm.
binas77 wrote:A jak dla mnie to modo gentoo, to jest modo, który używa Gentoo, a nie obraża innych za to, że nie przeszli na system, którego on używa...
Wyjaśnijmy sobie po raz kolejny kilka spraw:
1. nie jestem modo gentoo, moderatorem gentoo czy kimkolwiek innym gentoo. Jestem moderatorem polskojęzycznego forum poświęconego dystrybucji Gentoo. Jako że moderuję forum dyskusyjne, moja praca polega na pilnowaniu przebiegu dyskusji, a nie ingerencji w sprawy dystrybucji.
2. Czy moderator forum poświęconego palmtopom musi pisać wyłącznie z palmtopa, a moderator forum poświęconego telefonii przewodowej musi pisać z telefonu przewodowego?
3. Nie obraziłem ciebie za to, że nie używasz Archa. Zacznijmy od tego, że wcale cię nie obraziłem. W zasadzie to sam się obraziłeś na moje stwierdzenie. A dotyczyło ono bzdur (lub, jak wolisz - nieprawdy), jakie były zawarte w twojej wypowiedzi nt. Archa. Rozumiem, że każdy ma prawo krytykować, ale krytykujmy konstruktywnie - nie działa to, to i tamto, bo jest źle zrobione, bo mi się nie podoba, bo znam lepsze rozwiązania. Ty narzekałeś, że coś nie działa, bo NIE POTRAFIŁEŚ tego użyć/zastosować/skonfigurować.
Porównajmy nasze wypowiedzi o dystrybucjach:
JA: narzekam na Gentoo, bo nie podoba mi się czas kompilacji/instalacji. Dlaczego? Bo nie mam na to czasu, więc potrzebuję szybszej alternatywy.
Zachwalam Archa, że działa porównywalnie (wg subiektywnych opinii) szybko do Gentoo
TY: narzekasz na Archa, bo nie działała ci myszka, bo bzdurą są zapewnienia developerów o wspieraniu każdego sprzętu, bo błędnie użyta komenda nie zwróciła ci tego, czego oczekiwałeś.

Odnośnie moich opinii: Na moją krytykę chyba nie ma odpowiedzi obalającej ją. Długi czas kompilacji w gentoo to niepodważalny fakt. jeśli chodzi o porównanie szybkości działania obu spornych dystrybucji - nie raz i nie dwa pisałem, że to moja subiektywna ocena i ciężko jednoznacznie stwierdzić, która z dystrybucji jest szybsza, bo sam mam mieszane uczucia. Padały opinie, z których wynikało, że jednak Gentoo działa szybciej. Nie sprzeczałem się z nimi, bo to naprawdę rzecz ciężka do zmierzenia, a najważniejszy jest wniosek: dla wielu różnice nie są zauważalne gołym okiem.

Twoją krytyke obaliłem w dwóch zdaniach: Arch wspiera dokładnie ten sam sprzęt co Gentoo (bo używa tych samych jąder linuksa z serii 2.6), myszka USB działa (bo sam z takiej korzystam), a system pakietów działa poprawnie, tylko trzeba umieć się nim posługiwać. Nie miałeś na to żadnych kontrargumentów, więc IMO chciałeś wyjść z twarzą i się po prostu obraziłeś.
m010ch wrote:Osobiście nic do Raku nie mam, ale jak dla mnie to troszkę dziwnie wygląda jak moderator polskiego FGO wychwala i namawia do spróbowania alternatywnej dystrybucji (w tym przypadku Archa) - IMO z tego powodu nie powinien od dłużej pełnić tej funkcji (i nie mają tu nic do rzeczy te jego "obraźliwe teksty", ponieważ aż tak ostro nie pojechał).
Namawiam? Rzeczywiście zachęcam do spróbowania czegoś innego.
Czy to coś złego? Już pisałem tu o wpadaniu w fanatyzm i uwielbienie nad Jedyną i Słuszną Dystrybucją. Nie będę się powtarzał.
Chciałem jednak przypomnieć, że dyskusja toczy się na subforum OTW, które miało powstać właśnie po to, aby dyskutować O WSZYSTKIM, co NIEKONIECZNIE BĘDZIE ZWIĄZANE Z GENTOO. I nagle komuś to przeszkadza? I przeszkadza to, jak się okazuje, wielu osobom? Więc może trzeba OTW po prostu zlikwidować, skoro sami chcecie cenzurować poruszane tam tematy?
sza_ry wrote:Raku moderuje przyzwoicie i dlatego jestem za tym żeby został na tym forum.
Pytanie do niego czy jeszcze używa Gentoo.
Dziękuję za uznanie. A jeśli chodzi o pytanie:
Z Gentoo pozostał mi tylko mirror gentoo.prz.edu.pl, który ma się dobrze i nie zamierzam go likwidować (w niedługim czasie będę go przenosił na inną maszynę). To jeden z pięciu polskich mirrorów z transferami miesięcznymi rzędu 300-600 GB, z którego miesięcznie korzysta ok. 4000 osób.
nobah wrote:PS, by the way, to uważam że ten temat powstał w inicjatywy Raku, który to chciał żeby wątek o Arch'u zyskal większą popularność, a przez to może kilka osób przerzuciłoby się na Arch'a, bo Raku napisał takiego exploita pod archa, że jak dużo osób przejdie na Arch'a to Raku przejmie kontrolę nad światem MUHAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAAAAAAAAAAAA
niestety, to nie był mój pomysł, ale teraz bardzo żałuję, że sam na to nie wpadłem. Mógłbym przypisać całą glorię wyłącznie sobie :lol:
c2p wrote:IMHO to, czym się ktoś zajmuje "w pracy" nie musi mieć żadnego związku z tym, co robi prywatnie. Np. pracownik Orange ma telefon w Erze; ktoś z M$ grzebie w domu w linuksie; sprzedawca Opla jeździ Skodą. Przykłady można mnożyć w nieskończoność.
IMO nie są to dobre przykłady na moja obronę. PRACOWNIK korporacji, zwłaszcza stojący wysoko na szczeblach kariery, powinien się utożsamiać z korporacją. Swego czasu skandal wywołał jakiś pracownik coca-coli, który został uchwycony na zdjęciu, jak pije w pracy pepsi (czy na odwrót). Microsoft tez miał wpadkę, gdy okazało się, że serwis "Get the Facts" równający z błotem cały ruch Open Source działa na systemie FreeBSD. Dbanie o wizerunek to poważna sprawa dla wielkich koncernów (bo jak tu zachwalać, że jest się najlepszym, skoro właśni pracownicy wybierają produkty konkurencji).
W moim przypadku jest jednak inaczej: ja nie jestem pracownikiem Gentoo-korporacji i nie otrzymuję żadnego wynagrodzenia za swoją pracę. Nie muszę więc dbać w jakiś szczególny sposób o wizerunek matoszki-kompanii czy ukrywać i zacierać wszelkich brudów, jakie z niej wypłyną. O fanatyzmie i kulcie Jedynej Słusznej Dystrybucji już pisałem, więc nie będę się powtarzał.

Póki działam na tym forum społecznie i z własnej woli, mogę na nim pisać to, na co mam ochotę (nie przekraczając granic prawa oczywiście), o czym mam ochotę (na odpowiednim forum oczywiście) a pracę moderatora wykonywać zgodnie z przyjętym regulaminem (apelem). Ponieważ nie jestem jedynym moderatorem tu działającym, a w dyskusjach na tematy nie związane z moderowaniem uczestniczę jako zwykły użytkownik forum, moje teksty mogą być poprawione/przeniesione/wykasowane, itp. przez innego moderatora, jeśli uzna on, że przegiąłem w czymś.
c2p wrote:Jedyne do czego mogę się przyczepić to nadmierna propaganda anty-gentoo i pro-arch. Chociaż ostatnio Raku się hamuje :).
Propagandę uprawiam na OTW, gdzie IMO jest miejsce na tego typu dyskusje (rodem z pl.comp.os.advocacy). Jeśli ktoś będzie chciał dyskutować tam nad wyższości roślin motylkowych nad drzewami iglastymi, chętnie będę śledził taką dyskusję (nie będę się w niej wypowiadał, bo nie siedzę w temacie).
bartmanian wrote:jestem przekupny, oddam glos na tak/nie/nie wiem za najwyzej wylicytowana kwote :lol:
Daję 1000 zł w rachunkach do zapłacenia :wink:
m010ch wrote:Ale mi właśnie o to chodzi - niech sobie nawet Win98 używa jak mu wygodnie, byle by nie agitował tak fajności Archa (który swoją drogą IMO odpada w przedbiegach przy Gentoo), skoro to forum Gentoo i on jest (można tak powiedzieć) jednym z głównych "przedstawicieli" tego forum.
Czyżby użytkownicy Gentoo obawiali się, że konkurencja jest lepsza? Takie teksty przypominają mi pracowników Microsoftu, którzy wydają się robić wszystko, żeby świat nie mógł usłyszeć o alternatywach dla ich systemu.
I małe sprostowanie: nie jestem żadnym "przedstawicielem" tego forum. Jestem jego czytelnikiem dbającym dodatkowo o porządek (z różnym co prawda efektem, a czasami wręcz wywołującym bałagan nie z tej ziemi). Ale o tym (że nie jestem pracownikiem Gentoo Foundation) już pisałem powyżej.
bartmanian wrote:mam/nie mam racji - bo mi sie szukac nie chce, ale o arch jest na OTW, a tu mialo byc o
Dyskusja na ten temat OTW była burzliwa i wszyscy chcieli mieć na f.g.o możliwość analizy dupy maryny. Nagle o tym zapomnieli? :roll:
pawels wrote:Racja swoją drogą niedługo zaczne agitacje na rzecz opensuse. "Opinie o OpenSuse" :wink:
Na OTW temat jak najbardziej pasujący.
quosek wrote:wg .mnie Raku powinien dostac zolta kartke za popularyzacje Arka na forum Gentoo.
Powiem brutalnie: coś ci się pozajączkowało :twisted:
http://www.arklinux.org/
http://www.archlinux.org/

A co do sensu istnienia i tematyki poruszanej na OTW oraz waszych próbach cenzurowania OTW już się wypowiadałem.
quosek wrote:co do spiec z innym(ymi) uzytkownikami forum, to nie bede sie wypowiadal (nie sledze dokladnie forum, wiec nie wiem o co ten spor).
jednak mysle, ze Raku jest na tyle rozsadny, ze zrozumie ze to forum Gentoo i ze trzeba czasami sie kontrolowac ;)
jestem ZA zostaniem Raku - kto go zastapi ???
ale ja doskonale rozumiem, że to forum Gentoo, i pomocy w sprawach Archa szukam na właściwym forum, a nie tutaj. Tutaj dyskutuję o Gentoo, a tematy nie związane z dystrybucją poruszam na OTW.
arek.k wrote:@binas77 chyba troszkę za bardzo wziąłeś do siebie słowa @Raku. Czasami potrafi on dać do zrozumienia, że ktoś jest leniem i idiotą bo nie chce mu się poszukać lub nie kapuje tego, co dla niego jest oczywiste, ale taka już jest niestety cecha ludzi o ogromnej wiedzy.
Leniem - tak, idiotą - nie. Jeśli chodzi o szukanie - mam prostą zasadę: dlaczego ja mam szukać rozwiązania za kogoś? Ktoś potrzebuje pomocy - trzeba mu pomóc. Ktoś poszukuje jelenia, który mu coś zrobi, trzeba mu zrobić i skasować wynagrodzenie.
arek.k wrote:Oczywiście miło by było, gdyby po prostu odpowiedział na pytanie, ale czy od razu powinien przestać być moderatorem. Moim zdaniem NIE. Cóż, nawet @Raku potrzebuje czasami trochę rozrywki :).
Rozrywką nie jest bynajmniej podawanie po raz n-ty rozwiązania tego samego problemu. Był taki dowcip z chłopczykiem, który słuchał bajek z gramofonu. Po godzinie wrócili jego rodzice, a chłopczyk walił głową w ścianę krzycząc "CHCĘ! CHCĘ! CHCĘ!". Z gramofonu słychać było: "... czy chcesz
usłyszeć bajeczkę?... khhzk ... czy chcesz usłyszeć bajeczkę?... khhzk ... ". Czytając forum, czasami można poczuć się podobnie do tego chłopczyka :oops:
arek.k wrote:Ja (niby nie jestem moderatorem :) ) też na laptopie mam postawione nie gentoo (suse - dla użytkowników gentoo amatorszczyzna),
IMO nie ma amatorskich dystrybucji, są jedynie użytkownicy-amatorzy. Największymi amatorami są użytkownicy próbujący robić z siebie guru, bo używają "trudnych" dystrybucji (nieważne, że dla niego niewygodne jak cholera, że się męczy niemiłosiernie, bo ma problemy z obsługą, ważne że może zaszpanować przed kolegami).
arek.k wrote:Ciekawe, czy @Raku dla żartu zamknie ten wątek za działanie przeciw władzy :) (żart).
Nie, ale jak się na mnie obrazisz, to mogę do ciebie zadzwonić :wink:
jackie wrote:Błędem moim zdaniem bylo nie zamkniecie watków o ARCHU , Mac OS X. Niedługo pewnie będziemy mieli tematy - A co sądzicie o Windows Vista, albo a co sądzicie o Fedora xxx itp. A to jest forum gentoo. Tylko że tutaj błąd popełnili wszyscy moderatorzy i nie widze podstaw zeby akurat Raku za to karac.
Myślę, że posty znajdujące się pod twoim wytłumaczyły dogłębnie, jaka jest rola OTW, napłodziłem też o tym sam od siebie powyżej, więc nie muszę tego dalej komentować.

Chciałbym podsumować ten wątek:
Zarzucacie mi:
1) obrażanie innych użytkowników
2) używanie Archlinuksa

Są to według tej ankiety jedyne argumenty, które mają być przyczyną pozbawienia mnie statusu moderatora.

Jeśli chodzi o zarzut 1) - jest to oczywiście kwestia podlegająca dyskusji i waszej ocenie. Moje zachowanie często bywa kontrowersyjne - piszę wprost co myślę, nie boję się mocno przywalić słowem, jeśli zauważam jawny bezsens czyjejś wypowiedzi - natychmiast w dość dosadny sposób wytykam jej błędy. Czasami przeginam lub odkrywam, że się mylę. Nie unikam odpowiedzialności i potrafię za błędy przeprosić (a przynajmniej staram się tak robić).
Czy moje postępowanie jest słuszne czy nie - nie wiem, macie prawo sami to ocenić. W każdym razie, stylu pisania nie zamierzam zmienić.

Zarzut 2) - jeśli można w ogóle nazwać to zarzutem - to argument na poziomie placu zabaw czy piaskownicy. Myślę, że skomentowałem go już dość obszernie odpowiadając na wasze posty.

Jak widać z wyników ankiety (żeby ukrócić domysły - nie brałem w niej udziału, choć z ciekawością śledziłem jej przebieg), za skórę zalazłem zdecydowanej mniejszości forumowiczów.

Chciałbym na koniec podzielić się taką myślą: Rozumiem osoby, którym podpadłem moim ciętym językiem (czy to osobiście, czy w kontekście czytanych wątków) i głosowały za odebraniem mi statusu moderatora. Jeśli ktoś jednak głosował na NIE wyłącznie z przyczyny 2), niech się poważnie zastanowi nad swoim rozwojem emocjonalnym.
raku