Moderator: SlashBeast

patrz na moje problemy w tym wątku. Masz pewnie dźwięk puszczony przez alsę. A tu coś jest zwalone i gdzieś po godzinie ogladania (divixa, nie mam dvd) wiesza się komputer bo brakuje pamięci. Rozwiązanie jest proste: użyj sdla (skorzystaj z alsy poprzez sdl)Rucok wrote:P.S. hmmm wlasnie ogladalem sobie film na dvd i spoko jest ale ten mplayer ma jakis problem, on tak potrafi zezrec pamiec ze mi komp totalnie poprostu siada, ma ktos z was na to jakas rade??

no właśnie na takim ustawieniu u mnie działa poprawnie.Rucok wrote:P.S.3 w Preferencje > Audio > SDL > Konfiguracja sterownika zrobilem alsa i dalej jest to samo po blisko 6 minutach trwania filmu gmplayer zuzywa mi blisko 30MB normalnie szok i dalej chce wiecej...

Code: Select all
vo=sdlnie da siemunc wrote:Mam pytanie jak zmienić kolor wyświetlanych napisów w mplayer ?
Pepek wrote:Przy przełączaniu się będzie nawet wyświetlona nazwa obecnie używanego pliku z napisami (oczywiście tylko wtedy, gdy mamy ustawione OSD na odpowiednim poziomie, co można zmienić w menu Preferencje lub w trakcie oglądania filmu za pomocą klawiatury poprzez wielokrotne wciskanie klawisza o). Podam tylko, że domyślnie mplayer jako obecnie wyświetlane napisy załaduje te o takiej samej nazwie, co nazwa pliku z filmem, a jeśli ich nie ma, to pierwsze w kolejności alfabetycznej w danym katalogu.
Co to znaczy "nie da sie" ?!!! Edytor kodu, dupa w troki i wszystko jest mozliwe.madman wrote:nie da siemunc wrote:Mam pytanie jak zmienić kolor wyświetlanych napisów w mplayer ?

/usr/share/fonts/corefonts/comic.ttf doesn't look like a bitmap font description, ignoring.
Nie mogę załadować czcionki: /usr/share/fonts/corefonts/comic.ttf
kazik@kazik ~/.mplayer $ ls -l /usr/share/fonts/corefonts/comic.ttf
-rw-r--r-- 1 root root 126364 lis 24 11:51 /usr/share/fonts/corefonts/comic.ttf
# Write your default config options here!
subcp=cp1250
font = "/usr/share/fonts/corefonts/comic.ttf"

Nie jestem pewien, czy działa sposób z podawaniem ścieżki. Raczej wystaraj się, by plik ten był indeksowany przez fontconfig, i wtedy:kazik1616 wrote:Code: Select all
# Write your default config options here! subcp=cp1250 font = "/usr/share/fonts/corefonts/comic.ttf"
font="Comic Sans MS"
font="Arial"
fc-list | lessCode: Select all
Nie mogę załadować czcionki: Arial