Moderator: SlashBeast
TakCrasher wrote:Czyli narazie ACCEPT_KEYWORDS zahaszowac?
Nie. Portage ma swoje domyślne ustawienia.Nie musze miec wszystkiego poustawianego w make.conf przed montowaniem systemu plikow proc i zmiana srodowiska poprzez chroot / env-updeate i aktualizacja Portage?
USE też jest domyślne. W pliku /etc/make.conf możesz nadpisać domyślne ustawienia przez dodanie flagi np. USE="apache" lub wywalenie np. USE="-nls". Oczywiście można łączyć i w efekcie po roku korzystania z Gentoo USE wygląda już bardziej zaawansowanie, np:Pamietam, ze jak przygladalem sie kiedys roznym plikom make.conf to bylo tam cos takiego jak USE="", no wlasnie, ale nie wiem do konca o co tam chodzi, czy powinienem to miec i co tam wpisac..
Code: Select all
USE="
gadu
pic mad mp3 mpeg
3dnow 3dnowext sse mmx mmxext
xorg pertty xgl
-nsplugin -mozilla
-3dfx X a52 aac acpi alsa -apache2 arts avi bash-completion berkdb bidi bitmap-fonts -bluetooth -browserplugin bzip2 cairo cddb cdr clamav crypt cups dbus dga dhcp dio directfb divx4linux dri dts dv dvb dvd dvdr dvdread dvr3 encode -epiphany -esd ethereal exif fbcon -ffmpeg firefox flac flash foomaticdb gd gdbm gif gimp gimpprint glitz glut gnome gphoto2 gpm gstreamer gtk gtk2 hal hddtemp howl -i8x0 icq -ieee1394 imlib innodb jabber -jack java javascript jpeg jpeg2k kde -kdeenablefinal -kdexdeltas lcms libclamav libwww -lirc lm_sensors -logitech-mouse -madwifi mikmod mime mjpeg mmx mmx2 -mono -mozilla mp3 mpeg mppe-mppc musepack musicbrainz -mysql nautilis ncurses network nls noamazon nptl nvidia -odbc ogg oggvorbis on-the-fly-crypt opengl pam pcmcia pda pdflib png ppds qt quicktime radiotap rdesktop readline -real -samba -scanner sdk sdl skey slp snmp spell sse ssl svg -svga szip tcpd -threads tiff truetype truetype-fonts type1-fonts unicode usb userlocales -v4l -v4l2 vcd visualization vorbis wifi win32codecs wxwindows -xcomposite xine xml xscreensaver xvid zeroconf zlib x86"na chlopski rozum to jest tak, że flagi USE mowią czego będzie używał dany program, a portage w razie czego to dociągnie i doinstalujeCrasher wrote:Nie wiem czy dobrze wnioskuje, ale teraz przy kompilacji programow uzywane sa te flagi USE, ktore masz ustawione w menu.conf, tak?
tak. i jeśli chcesz, żeby tylko jeden program był skompilowany z obsługą SSL, to zamiast wpisywać tu w /etc/make.conf, wpisujesz to w pliku /etc/portage/package.use, np:Crasher wrote:Czyli jak dodam tam sobie np. SSL, a program takie cos obsluguje, to skompiluje go z obsluga SSL'a?
net-misc/wget ssl -ipv6tak, ale musisz pamiętać o tym, żeby ręcznie usunąć zbędne zależności. niby są "emerge --clean" i "emerge --depclean:, ale ZTCW są zepsute i mogą namieszać w systemie.Crasher wrote:Czy moge te flagi zmieniac juz w czasie tego jak mam postawiony system i pozniej wszystko jakos przekompilowac, zeby sie pozmienialo pod dane flagi?
#emerge costamCode: Select all
net-misc/wget ssl -ipv6TakCrasher wrote:Poki co nie mam pojecia jak recznie usuwac zaleznosci, ale z czasem pewnie wszystkiego sie dowiem i wszystko zrozumiem. Sporo sie wszystkiego naczytalem i narazie chyba nie wszystko do mnie dociera
Po swojemu zrozumialem to tak:
1. Ja nie ustawie zadnych flag USE to przekompiluje mi program z domyslnymi2. Jak ustawie flagi w make.conf to uzyje tylko tych, ktore tam podalem.Code: Select all
#emerge costam
Tak, ale nie jest to polecane.3.#USE="ssl mp3 3dnow" emerge costam - uzyhe flag, ktore wpisalem w USE?
Tak4. /etc/portage/package.use - czy w tym pliku dostepne sa wszyskie programy dostepne w portage? Czyli jak tam sobie dopisze, przed tym jak jeszcze nie mam tego progsa cos takiegoi pozniej dam #emerge wget to przekompiluje go tylko z ssl czy wezmie z tych domyslnych + ssl bez ipv6?Code: Select all
net-misc/wget ssl -ipv6
Zmieniasz w /etc/portage/packages.use, po czym:A jak to zrobic jak mam juz ten program i mi sie zachcialo dodac jakas tam flage, ktorej nie ma, albo jakas zabrac?
wydaje mi się, że wszystko zostało już przez kogoś opisane w handbooku, naszym faq, na forum, na gentoo-wiki oraz w manach do portage. Tak więc moja rada do uzytkownika Crasher: mocne okulary i miłej lektury i trochę więcej samodzielności w rozwiązaywaniu problemów / eksperymentowaniu.Gabrys wrote:EDIT: czytałeś Gentoo Handbook? Bo mam wrażenie, że wszystko co mówię, tam już jest opisane jasno i po polsku. Mam nadzieję, że tylko konfrontujesz wiedzę stamtąd, albo uważasz, że coś jest tam niejasno napisane, więc się dopytujesz.
kurak ~ # cat /proc/cpuinfo
processor : 0
vendor_id : AuthenticAMD
cpu family : 6
model : 8
model name : AMD Athlon(tm) XP 2000+
stepping : 1
cpu MHz : 1674.711
cache size : 256 KB
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 1
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 mmx fxsr sse syscall mmxext 3dnowext 3dnow up ts
bogomips : 3352.53Code: Select all
CFLAGS="-s -O2 -finline-functions -march=athlon-xp -mtune=athlon-xp -pipe -fomit-frame-pointer -m3dnow -funroll-loops -msse -mmmx"Code: Select all
CFLAGS="-march=athlon-xp -pipe -O3 (-s) -fforce-addr -finline-limit=1200 -fivopts -floop-optimize2 -fno-ident -fomit-frame-pointer -fpeel-loops -fprefetch-loop-arrays -frename-registers -ftracer -ftree-loop-im -ftree-loop-ivcanon -ftree-loop-linear -ftree-vectorize -funroll-loops (-fvisibility=hidden) -fweb -m3dnow -msse -mmmx -DG_DISABLE_ASSERT -DNDEBUG"
CXXFLAGS="${CFLAGS} (-fvisibility-inlines-hidden)"Code: Select all
man gccCode: Select all
CHOST="i686-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-march=athlon-xp -O2 -pipe -fomit-frame-pointer"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"Gabrys wrote:Przecież jest na Gentoo-Wiki.com SAFE CFLAGS/CXXFLAGS. IMO starczy.
No właśnie chyba nie bardzo starczyhm, sporo tu tego, nie jestem doswiadczony w kwestii flag, ale moglby mi ktos powiedziec jakie flagi beda najoptymalniejsze dla mogjego procesora? bo juz zglupialem