Forums

Skip to content

Advanced search
  • Quick links
    • Unanswered topics
    • Active topics
    • Search
  • FAQ
  • Login
  • Register
  • Board index International Gentoo Users Polskie forum (Polish) Polish OTW
  • Search

[OT]Migracja firmy z WinXP na Linux

Rozmowy nie związane ściśle z Gentoo

Moderator: SlashBeast

Post Reply
  • Print view
Advanced search
64 posts
  • Previous
  • 1
  • 2
  • 3
  • Next
Author
Bodhisattva
Bodhisattva
Contact Kurt Steiner
Website

Re: [OT]Migracja firmy z WinXP na Linux

Post by Kurt Steiner » Wed May 17, 2006 7:02 pm

M-Z wrote:OOo jest piekielnie powolny. Spróbuj sobie poprzewijać długą (kilka tysięcy wierszy) tabelkę, to zrozumiesz. Nie mówiąc już o czasie uruchamiania, który jest dłuższy niż MS Office pod Wine/CXOffice(!).
Punkt dla Ciebie. Jednak moim zdaniem prędkość uruchamiania nie jest najważniejsza (dużymi tabelkami się nie bawiłem, to się nie wypowiadam :wink: ) - inaczej już dawno bym zrezygnował z Firefoksa i został przy IE! :lol: Jak masz odrobinę więcej RAMu możesz sobie wrzucić ładowanie OOo przy starcie i później wszystko Ci się pojawia w mgnieniu oka. ;)
M-Z
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by M-Z » Wed May 17, 2006 7:11 pm

Kurt Steiner wrote:Punkt dla Ciebie. Jednak moim zdaniem prędkość uruchamiania nie jest najważniejsza (dużymi tabelkami się nie bawiłem, to się nie wypowiadam :wink: ) - inaczej już dawno bym zrezygnował z Firefoksa i został przy IE! :lol: Jak masz odrobinę więcej RAMu możesz sobie wrzucić ładowanie OOo przy starcie i później wszystko Ci się pojawia w mgnieniu oka. ;)
Niby mogę (choć mam tylko 512 MB), ale to nadal nie jest za szybkie (zwłaszcza przy dłuższych przerwach w wykorzystywaniu OO). O wydłużeniu czasu logowania nie mówiąc.
qermit
Veteran
Veteran

Post by qermit » Wed May 17, 2006 7:17 pm

M-Z wrote:OOo jest piekielnie powolny.
Nie zauważyłem (no może przy 30 megowej prezentacji w powerPoincie)
M-Z wrote:Spróbuj sobie poprzewijać długą (kilka tysięcy wierszy) tabelkę, to zrozumiesz. Nie mówiąc już o czasie uruchamiania, który jest dłuższy niż MS Office pod Wine/CXOffice(!).
Tak nawiasem mówiąc nie wiem czy wiesz ale nawet w win jest mechanizm keszoawnia/preładowania i inne produkty ze stajni MS świetnie ten fakt wykorzystują.

Ostatnio nie mogłem poprawnie otworzyć Officem2000 dokumentów z Office2003, a pod OO mogłem za darmo - więc moim zdaniem nie ma o czym mówić.
"A co ty masz w swoim LinuXie?" - Dr Qermit
raaf
Apprentice
Apprentice

Post by raaf » Wed May 17, 2006 7:23 pm

ar_it wrote:Witam.
W firmie w której pracuję jest obecnie 10 kompów z winxp +1 ubuntu (narazie postawiony testowo)+ serwer/router gentoo.
Noszę się z przeniesieniem wszystkich windowsów na Linuksa.
Mam w głowie 2 problemy
1 Jaki linuks (gentoo, czy ubuntu)
Jeśli gentoo to:
A) musze robić wszystkie configi ręcznie (pomijam fstab, kernel robiony przez genkernel {upakowany na maksa aby na wszystkich kompach dział}, Zostaje kwestia xorg.conf i tu musze z palca robić dla wszystkich kompów osobno :x a może jest jakieś fajne narzedzie, które w sposób magiczny wygeneruje mi configi - bez mojej zbytniej ingerencji.
2)Aktualizcja softu
A) Ubuntu - magia apt'a, działa ale trochę za dużo softu insaluje (zależności)
B) Gentoo wszystko pięknie - jeden make.conf dla wszystkich kompów - martwi mnie aktualizacja...
Czy macie jakieś doświadczenia w przeniszeniu małej firmy w całości na Gentoo.
Czy gdzieś w polsce taka migracja się odbyła ?? A jeśli tak to czy mogę prosic o opis problemów, (pomijam kwestie softu pod windowsa (z tym sobie już poradziłem)i przyzwyczajeń userów.
Edit by Poe

IMHO powinienes najpierw przeniesc kompy na soft taki sam jak jest dostepny na linuksie (OO i cos tam jeszcze potrzebujesz zachowuja winde), potem dopiero kombinowac z migracja na llinuksa. wtedy latwiej bedzie rozmawiac z uzytkownikami ;).

po drugie, nie wiem czy jest sens zmieniac cos co dziala dobrze, jesli winxp + msoffice dziala to nie mysle, ze zmiana jest potrzebna (chyba, ze macie tam nielegalne oprogramowanie ;) ). no chyba, ze sie jednak myslicie przyszlosciowo i nowe kompy zakupione w firmie nie beda mialy standardowo zainstalowanych windowsow, wtedy warto myslec o migracji.

po trzecie, migracja jednego kompa na linuksa z OO gdy reszta pracuje na msoffice jest bez sensu, bo ustawiasz sie na atakli, ze cos nie dziala tak jak trzeba, tylko migracja w calosci ma sens.

z mojego doswiadczenia wynika, ze nie trzeba sie pakowac w gentoo gdzie sie tylko da, wystarczy ubuntu (5.10). jest takie fajne cos co sie nazywa automatix, sciagasz to (to jest deb), instalujesz, uruchamiasz i to Ci ladnie instaluje wszelkie potrzebne programy, codeki itp potrzebne do normalnej pracy na kompie, odpada wtedy mozolny proces instalacji wszystkiego po kolei.

ja w swojej firmie nie uzywam windowsa od 2 lat i nie narzekam, ale ja nie uzywam zadnej specyficznej aplikacji, wiec mi jest prosciej.

pozdrawiam
raaf

ps. jak mi cos jeszcze wpadnie do glowy to sie wypowiem.
skladmuzyczny.pl, REKLAMA, astalavista Vista, .. kiss my XGL!! ;)
M-Z
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by M-Z » Wed May 17, 2006 7:24 pm

qermit wrote:
M-Z wrote:OOo jest piekielnie powolny.
Nie zauważyłem (no może przy 30 megowej prezentacji w powerPoincie).
We wspomnianej tabelce jest znaaacznie wolniejszy.
M-Z wrote:Spróbuj sobie poprzewijać długą (kilka tysięcy wierszy) tabelkę, to zrozumiesz. Nie mówiąc już o czasie uruchamiania, który jest dłuższy niż MS Office pod Wine/CXOffice(!).
Tak nawiasem mówiąc nie wiem czy wiesz ale nawet w win jest mechanizm keszoawnia/preładowania i inne produkty ze stajni MS świetnie ten fakt wykożystują.
Chyba nie rozumiem, co chcesz powiedzieć.
Ostatnio nie mogłem poprawnie otworzyć Officem2000 dokumentów z Office2003, a pod OO mogłem za darmo - więc moim zdaniem nie ma o czym mówić.
Hmm... Sytuacja raczej wyjątkowa.
qermit
Veteran
Veteran

Post by qermit » Wed May 17, 2006 7:38 pm

Tak naprawdę należy zastanowić się do czego potrzebne są komputery:
- przeglądanie www
- odbieranie i wysyłanie poczty
- pisanie dokumentów, jakiś tabelek ... (i eksport do PDF)
- słuchanie muzyki i oglądanie filmów
Nie ma przeciwskazań przeciwko wywaleniu Win+MSoffice, a przy okazji pozbywasz się dwudziestu drogich licencji.

Jeżeli kożysta sie z programów dostępnych tylko dla windows (CAD/CAM, mathlab ...) to niewarto.
ar_it
Apprentice
Apprentice

Post by ar_it » Wed May 17, 2006 10:38 pm

Co do migracji.
Jak już pisałem przyzwyczaiłem userów do opery i OOo. Jedyne oprogramowanie jakiego nie ma na linuksa to lotus notes, ale z tym sobie już poradziłem (wine - działa stabilnie).
Co do windowsów. To firma planuje zakup kolejnych kompów i po prostej kalkulacji:
10 komputerów + 10 MSWINDOWS +10 MSOFFIECE daje jak by nie patrzeć (+/- 25 tys netto).
A 10 komputerów z linuksem to 10 tys netto (nie liczyłem peryferii :D)
Tak też decyzja podjęta. Co do wyboru softu. To przeanalizowałem potrzeby userów. Wiem czego używają. Jakie mają przyzwyczajenia.
P.S. Jutro dwa kompy idą pod nóż (no będzie się działo) :)
P.S.
Mam gentoo na serwerze i chcę aby w firmie było monolityczne oprogramowanie.
Wszędzie to samo. wszędzie możliwość zarządzania i upgradów on-line. i wkońcu jak najwięcej rzeczy w sieci lokalnej ma chodzić po nfs-ie. wyeliminuję sambę. nie widzę powodu aby istniała samba kiedy nie ma windowsów.
ar_it
https://www.teamquest.pl/
czestmir
n00b
n00b

Post by czestmir » Thu May 18, 2006 6:27 am

a co do lotusa to zajrzyj tu:
http://www-142.ibm.com/software/sw-lotu ... ominolinux
argasek
Bodhisattva
Bodhisattva
Contact argasek
Website

Post by argasek » Thu May 18, 2006 11:07 am

M-Z wrote:
Kurt Steiner wrote:
M-Z wrote:Niestety na razie MS Office jest duuużo lepszy niż OO (zwłaszcza pod Linuksem).
A możesz powiedzieć w czym?
OOo jest piekielnie powolny. Spróbuj sobie poprzewijać długą (kilka tysięcy wierszy) tabelkę, to zrozumiesz.
A kto przy zdrowych zmysłach w edytorze tekstu / arkuszu robi tabelę na kilka tysięcy wierszy? Od tego jest SQL.
M-Z wrote: Cytat:

Hmm... Sytuacja raczej wyjątkowa.
Raczej nie. (czego dowodzą również moje doświadczenia).
Last edited by argasek on Thu May 18, 2006 11:09 am, edited 1 time in total.
RLU #137109 | http://soundcloud.com/argasek
13Homer
Guru
Guru

Post by 13Homer » Thu May 18, 2006 11:09 am

ar_it wrote:wyeliminuję sambę. nie widzę powodu aby istniała samba kiedy nie ma windowsów.
A jak przyjdzie z wizytą Ważny Klient z laptopem i Windowsami? Ja na swoim laptopie mam tylko Gentoo, ale w pracy nie korzystam z NFS, tylko właśnie z Samby, nawet pomimo tego, że serwer jest pod Linuksem (Debianem). Tak jest mi po prostu wygodniej - nie korzystam z tego dość często, tylko co jakiś czas sobie podmontuję.
:: EDIT ::
argasek wrote:A kto przy zdrowych zmysłach w edytorze tekstu / arkuszu robi tabelę na kilka tysięcy wierszy? Od tego jest SQL.
Nie wszyscy są informatykami. Sporo analityków pracuje na arkuszach kalkulacyjnych, bo tak jest szybciej: łatwiejszy import/eksport, mnóstwo dostępnych funkcji analitycznych, można robic wykresy graficzne, szybko uzupełniać dane, plik z arkuszem można po prostu przenieść itp. Bazy danych są lepsze w przypadku aplikacji o ustalonej logice biznesowej, bo żeby ją zmienić, trzeba niestety znać SQLa. Sporo juz pisałem aplikacji i importowanie z danych z XLSów to powszechność. Kilka tysięcy wierszy to nic niezwykłego.
Lenovo ThinkPad R61 / C2D@2.6.24 / nVidia Quatro NVS 140M / 2 GB RAM
akroplas
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by akroplas » Thu May 18, 2006 11:48 am

Przepraszam, ze sie wlaczam do dyskusji, ale male sprostowanie:
qermit wrote:Ostatnio nie mogłem poprawnie otworzyć Officem2000 dokumentów z Office2003, a pod OO mogłem za darmo - więc moim zdaniem nie ma o czym mówić.
Jezeli chodzi tylko o "za darmo", "otworzyć", wydrukować lub skopiować to Microsoft juz od 97 roku to umożliwia:
http://www.microsoft.com/office/000/viewers.asp

A jak juz sie włączylem do dyskusji to napisze: Moim zdaniem lepiej nie stawiac serwera rsync i syncowac reszte kompow z LANu poprzez ten właśnie serwer. Czy nie łatwiej poprostu sync'owac tylko na serwerze, a na reszcie kompow miec /usr/portage podlinkowane pod "serwerowe /usr/portage" ;) ? [za - nie trzeba przebudowywac za kazdym razem metadanych].
Pozdrawiam
M-Z
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by M-Z » Thu May 18, 2006 4:10 pm

argasek wrote:A kto przy zdrowych zmysłach w edytorze tekstu / arkuszu robi tabelę na kilka tysięcy wierszy? Od tego jest SQL.
Tu nie chodzi o te kilka tysięcy wierszy. OO krztusi się niezależnie od ich liczby, szybko przewijając jedynie puste wiersze...
wodzik
l33t
l33t

Post by wodzik » Thu May 18, 2006 4:25 pm

M-Z wrote: Tu nie chodzi o te kilka tysięcy wierszy. OO krztusi się niezależnie od ich liczby, szybko przewijając jedynie puste wiersze...
dziwne. wlasnie odpalilem OO (na ubuntu bo gentoo chwilowo nie mam) i przejechalem sobie pare razy 10 000 wierszy w gore i w dol i nie zauwazylem jakiejs zwiechy czy przyciecia. zjechanie w dol i w gore za pomoca suwaczka trwa tyle co przewiniecie strony w ff, no wiadome ze Page Down dziala troche wolniej, ale żeby sie krztusil. Moze zle skompilowales ?
:() { :|: & };: <- nie próbuj wpisywać tego w konsoli
M-Z
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by M-Z » Thu May 18, 2006 4:55 pm

wodzik wrote:zjechanie w dol i w gore za pomoca sowaczka trwa tyle co przewiniece strony w ff, no wiadome ze Page Down dziala troche wolniej, ale rzeby sie krztusil. moze zle skompilowales ?
Tak chodzi Page Down. Co do kompilacji, to nie sądzę (jaka by nie była), żeby miała taki wpływ.
wodzik
l33t
l33t

Post by wodzik » Thu May 18, 2006 5:24 pm

wiec nie wiem czemu u ciebie nie chodzi. ja mam OO na linuksie i windowsie (z www.ux.pl/openoffice/) i nie zauwazylem zadnego zmulania w arkuszach kalkulacyjnych nawet tych po kilka tysiecy wierszy (co prawda pustych)
:() { :|: & };: <- nie próbuj wpisywać tego w konsoli
qermit
Veteran
Veteran

Post by qermit » Thu May 18, 2006 5:30 pm

Właściwie, to niektórzy lubią szukać dziury w całym. Jak dla mnie OO działa wystarczająco szybko.

Wracając do tematu: ja bym jeszcze proflie mobilne w linuksie porobił i monitoring wszystkich komputerów, ale to już takie moje zboczenie.
M-Z
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by M-Z » Thu May 18, 2006 6:01 pm

wodzik wrote:wiec nie wiem czemu u ciebie nie chodzi. ja mam OO na linuksie i windowsie (z www.ux.pl/openoffice/) i nie zauwazylem zadnego zmulania w arkuszach kalkulacyjnych nawet tych po kilka tysiecy wierszy (co prawda pustych)
To prawda - puste chodzą jak pełne w MS Office. ;)
Właściwie, to niektórzy lubią szukać dziury w całym. Jak dla mnie OO działa wystarczająco szybko.
Nie wystarczająco! Nawet Gnumeric chodzi szybciej. Nie ma takich możliwości, jak OO, ale chodzi szybciej.
RAIH
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by RAIH » Thu May 18, 2006 7:45 pm

No a jak W Ooo sie ustawia opisy dla "serii" na wykresie ? ja niemoge znalesc ............
JESTEM W SZOKU
martin.k
Guru
Guru

Post by martin.k » Thu May 18, 2006 8:50 pm

M-Z wrote: To prawda - puste chodzą jak pełne w MS Office. ;)
Nie wystarczająco! Nawet Gnumeric chodzi szybciej. Nie ma takich możliwości, jak OO, ale chodzi szybciej.
Prędkość renderowania w Calcu nie jest rewelacyjna. Nawet ktoś z hakerów oo już to brał na warsztat, ale teraz nie pomnę jakie tego efekty... Druga strona medalu to jeszcze CPU scheduler jaki masz ustawiony w kernelu. Spróbuj staircase, zwłaszcza z nowego zestawu 2.6.17-rc4-ck1. Jądro 2.6.17-rc3-mm1 + PlugSched działa też niesamowicie szybko.
Czasem testowanie niestabilnych jajek pomaga :)
linux-2.6.17 +ck +R4 +lockless +genetic-as +... więcej nie pamiętam :)
LRU #299256
M-Z
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by M-Z » Thu May 18, 2006 9:02 pm

martin.k wrote:
Druga strona medalu to jeszcze CPU scheduler jaki masz ustawiony w kernelu. Spróbuj staircase, zwłaszcza z nowego zestawu 2.6.17-rc4-ck1. Jądro 2.6.17-rc3-mm1 + PlugSched działa też niesamowicie szybko.
Czy to czasem nie siła sugestii? Jakoś nie widzę specjalnej różnicy między ck-, a gentoo-sources.
ar_it
Apprentice
Apprentice

Post by ar_it » Thu May 18, 2006 10:02 pm

czestmir wrote:a co do lotusa to zajrzyj tu:
http://www-142.ibm.com/software/sw-lotu ... ominolinux
Dzięki. Widziałem juz ten adres. Ale na tamtej stronie jest tylko info do serrii 7. U mnie w firmie jest 6.5. A pozatym pozostaje kwestia licencji upgradującej :| i z tego co kontaktowałem się z IBM to nie małej.

Co do testów ubuntu, to nie odpowiada mi trochę jako os firmowy. Tak jak wspominałem przeszedł testy w firmie w której pracuje i jakoś się nie do końca sprawdził.
Dzisiaj nie zrealizowałem pełnego planu. Przeniosłem w pełni tylko jednego kompa. Drugi ma do jutra dualboot-a, to tylko kwestia czasu.

Co do samby to pewnie zostanie, przynajmniej do momentu, dopóki w sieci będzie choćby jeden windows. Pewnie zostanie też później, ale tylko dla "Bardzo ważnych klientów" firmy.
Jak na razie rozwiązanie z prekompilowanym gentoo sprawdza się bardzo fajnie. czas instalacji - to czas rozpakowania tar.gz'a (około 15 min) + zrobienie konfigów (jakieś 5 min fstab + grub) oraz Xorg (narzie łatwizna - oby tak dalej). + jakieś 45 min na import poczty, zakładek + foldery usera + dodanie druarki :)
Czyli na jednego kompa powinno mi spokojnie starczyc 3 h ( i to z duużym okładem).
Trzymajcie kciuki.
Dzięki za wsparcie
Luk
--EDIT--
M-Z wrote:
martin.k wrote:
Druga strona medalu to jeszcze CPU scheduler jaki masz ustawiony w kernelu. Spróbuj staircase, zwłaszcza z nowego zestawu 2.6.17-rc4-ck1. Jądro 2.6.17-rc3-mm1 + PlugSched działa też niesamowicie szybko.
Czy to czasem nie siła sugestii? Jakoś nie widzę specjalnej różnicy między ck-, a gentoo-sources.
W zastosowaniach firmowych wolę się oprzeć na standardym jajku od gentoo. (stabilność stabilność i jeszcze raz stabilność)
Pamiętajcie, że komputer w pracy to tylko narzędzie i tam nie ma mowy o jakimkolwiek przestoju dłuższym niż 10 min. Dzięki za sugestię, pobowie sie na prywatnym kompie :lol:
ar_it
ar_it
Apprentice
Apprentice

Post by ar_it » Thu May 18, 2006 10:09 pm

sekretarz wrote:Zrob sobie na tym kompie lokalne drzewo rsync i ustaw rsyncd, w docsach masz napisane jak to robic. Jezeli wszystkie kompy maja takie same flagi use to wygodnie jest robic pakiety grp na jednym kompie i instalowac je na reszcie.
Zmierzam do tego. Zastanawiam się tylko czy robić to od razu, czy też pod koniec wdrożenia/migracji.
ar_it
qermit
Veteran
Veteran

Post by qermit » Fri May 19, 2006 7:39 am

ar_it wrote:
sekretarz wrote:Zrob sobie na tym kompie lokalne drzewo rsync i ustaw rsyncd, w docsach masz napisane jak to robic. Jezeli wszystkie kompy maja takie same flagi use to wygodnie jest robic pakiety grp na jednym kompie i instalowac je na reszcie.
Zmierzam do tego. Zastanawiam się tylko czy robić to od razu, czy też pod koniec wdrożenia/migracji.
nfs jest chyba lepszym rozwiązaniem, a zawsze możesz to zrobić przez ssh, a ludzie i tak tego nie zauważą.
sekretarz
Retired Dev
Retired Dev

Post by sekretarz » Fri May 19, 2006 11:46 am

akroplas wrote:Czy nie łatwiej poprostu sync'owac tylko na serwerze, a na reszcie kompow miec /usr/portage podlinkowane pod "serwerowe /usr/portage" ;) ? [za - nie trzeba przebudowywac za kazdym razem metadanych].
Pozdrawiam
Trzeba ;) Tylko, ze to juz nie problem pod portage-2.1 gdzie przegenerowanie metadata trwa 3sekundy na moim amd64. Caly kod od metadata byl przepisany i teraz ladnie chodzi.
#gentoo.pl Team - sekretarz
raaf
Apprentice
Apprentice

Post by raaf » Fri May 19, 2006 5:29 pm

ar_it wrote:
czestmir wrote: ...
Co do testów ubuntu, to nie odpowiada mi trochę jako os firmowy. Tak jak wspominałem przeszedł testy w firmie w której pracuje i jakoś się nie do końca sprawdził.
a u mnie ubuntu spisuje sie wysmienicie, nie wiem co tam jest nie tak, ze Ci nie spasowal. wszystko dziala dobrze, bez zarzutu i ciezko sie przyczepic.

wydaje mi sie, ze z czasem przejdziez z gentoo na ubuntu (albo cos podobnego) ;)

pozdrawiam
raaf
skladmuzyczny.pl, REKLAMA, astalavista Vista, .. kiss my XGL!! ;)
Post Reply
  • Print view

64 posts
  • Previous
  • 1
  • 2
  • 3
  • Next

Return to “Polish OTW”

Jump to
  • Assistance
  • ↳   News & Announcements
  • ↳   Frequently Asked Questions
  • ↳   Installing Gentoo
  • ↳   Multimedia
  • ↳   Desktop Environments
  • ↳   Networking & Security
  • ↳   Kernel & Hardware
  • ↳   Portage & Programming
  • ↳   Gamers & Players
  • ↳   Other Things Gentoo
  • ↳   Unsupported Software
  • Discussion & Documentation
  • ↳   Documentation, Tips & Tricks
  • ↳   Gentoo Chat
  • ↳   Gentoo Forums Feedback
  • ↳   Duplicate Threads
  • International Gentoo Users
  • ↳   中文 (Chinese)
  • ↳   Dutch
  • ↳   Finnish
  • ↳   French
  • ↳   Deutsches Forum (German)
  • ↳   Diskussionsforum
  • ↳   Deutsche Dokumentation
  • ↳   Greek
  • ↳   Forum italiano (Italian)
  • ↳   Forum di discussione italiano
  • ↳   Risorse italiane (documentazione e tools)
  • ↳   Polskie forum (Polish)
  • ↳   Instalacja i sprzęt
  • ↳   Polish OTW
  • ↳   Portuguese
  • ↳   Documentação, Ferramentas e Dicas
  • ↳   Russian
  • ↳   Scandinavian
  • ↳   Spanish
  • ↳   Other Languages
  • Architectures & Platforms
  • ↳   Gentoo on ARM
  • ↳   Gentoo on PPC
  • ↳   Gentoo on Sparc
  • ↳   Gentoo on Alternative Architectures
  • ↳   Gentoo on AMD64
  • ↳   Gentoo for Mac OS X (Portage for Mac OS X)
  • Board index
  • All times are UTC
  • Delete cookies

© 2001–2026 Gentoo Foundation, Inc.