Moderator: SlashBeast

a po kiego mu HT jeśli sa 2 rdzenie dizycznie ???? douczyć sie polecamevilav wrote:A gdzie znaleź HOWTO do tego aby zainstalowa poprawnie gentoo na dwurdzeniowcu?? Posiadam Pentiuma D 805 (2x2,66GHz FSB533) jak dokonac takiej instalacji? Potrafie zainstalowac gentoo na amd64, x86. Ale aby wykorzystac dwa rdzenie to już nie;( Aha procesor nie posiada HTPozdrawiam.
Samo gcc robi tylko jeden wątek zdajesie, natomiast program make może ich uruchomić więcej, jest taka opcja w make.conf -j, która oznacza ilość zadań. Z tym że czasem niektóre rzeczy wykładają sie podczas kompilacji z dużą liczbą równoczesnych zadań.gotrek wrote:HT tak, ale to sie nazywa pentium extreme i za 4 potoki sie placi 3000 za najtanszy procesor z tego co sie orientuje, wiec moje 2x 2.6 ghz starcza:) a jak sprawa ma sie z gcc? ma jakis support 2 rdzeniow? potrafi to wykorzystac i kompilowac korzystajac z 2 rdzeni?
Tak jak polecają w hanbuku czyli ilość rdzeni (procesorów) + 1. Z tym że te trzeba pamiętać że każdy wątek szczególnie przy kompilacji dużych kompilatów i to jeszcze pod C++ (np koffice) potrafi zeżreć 230 Mb pamieci na jeden wątek, co przy trzech daje w sumie 720Mb. Jak dasz 4 to 840Mb, Zależy też od flag kompilatora. Oczywiście sa to wartości w porywach, ale mi sie już wyłożyła tak kompilacjia.gotrek wrote:A przy 2 rdzeniach ile moge dac watkow? domyslnie jest chyba 2 wiec spokojnie chyba 4 moge ustawic w takim wypadku?
Code: Select all
CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-march=nocona -O2 -fomit-frame-pointer -pipe"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"
MAKEOPTS="-j3"
Tasks: 67 total, 2 running, 65 sleeping, 0 stopped, 0 zombie
Cpu0 : 98.0% us, 2.0% sy, 0.0% ni, 0.0% id, 0.0% wa, 0.0% hi, 0.0% si
Cpu1 : 2.0% us, 0.0% sy, 0.0% ni, 98.0% id, 0.0% wa, 0.0% hi, 0.0% si
Mem: 514920k total, 503300k used, 11620k free, 29216k buffers
Swap: 996020k total, 0k used, 996020k free, 229184k cachedCode: Select all
LANGUAGE=48
LINGUAS="pl en"
USE="amuled ccache crypto_libgcrypt crypto_openssl directfb disk-cache doc
extensions fbcon firefox gzip java javascript matrox nfs qt3 qt4 remote
samba stats tiff unicode userlocales -alsa -apm -arts -avi -berkdb -cups
-eds -emboss -encode -esd -expat -foomaticdb -fortran -gdbm -gnome
-gstreamer -kde -mad -mikmod -mp3 -mpeg -ogg -opengl -oss -pdflib -pppd
-quicktime -spell -vorbis -xmms -xv"
CHOST="i686-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-march=pentium2 -O2 -pipe"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"
#ACCEPT_KEYWORDS="~x86"
PORTAGE_TMPDIR=/var/tmp
PORTDIR=/usr/portage
DISTDIR=${PORTDIR}/distfiles
PKGDIR=${PORTDIR}/packages
PORT_LOGDIR=/var/log/portage
#PORTDIR_OVERLAY=/usr/local/portage
# Default fetch command (5 tries, passive ftp for firewall compatibility)
#FETCHCOMMAND="/usr/bin/wget -t 5 --passive-ftp \${URI} -P \${DISTDIR}"
#RESUMECOMMAND="/usr/bin/wget -c -t 5 --passive-ftp \${URI} -P \${DISTDIR}"
# Using wget, ratelimiting downloads
#FETCHCOMMAND="/usr/bin/wget -t 5 --passive-ftp --limit-rate=200k \${URI} -P \${DISTDIR}"
#RESUMECOMMAND="/usr/bin/wget -c -t 5 --passive-ftp --limit-rate=200k \${URI} -P \${DISTDIR}"
# Lukemftp (BSD ftp):
#FETCHCOMMAND="/usr/bin/lukemftp -s -a -o \${DISTDIR}/\${FILE} \${URI}"
#RESUMECOMMAND="/usr/bin/lukemftp -s -a -R -o \${DISTDIR}/\${FILE} \${URI}"
GENTOO_MIRRORS="http://gentoo.prz.rzeszow.pl http://distfiles.gentoo.org http://www.ibiblio.org/pub/Linux/distributions/gentoo"
SYNC="rsync://gentoo.prz.rzeszow.pl rsync://rsync.gentoo.org/gentoo-portage"
RSYNC_RETRIES="3"
#RSYNC_TIMEOUT=180
MAKEOPTS="-j3"
#PORTAGE_NICENESS=3
AUTOCLEAN="yes"
FEATURES="sandbox ccache userpriv usersandbox"
CCACHE_SIZE="3G"
top - 23:10:02 up 12:17, 5 users, load average: 4.08, 4.59, 3.56
Tasks: 71 total, 10 running, 61 sleeping, 0 stopped, 0 zombie
Cpu0 : 42.3% us, 56.7% sy, 0.0% ni, 1.0% id, 0.0% wa, 0.0% hi, 0.0% si
Cpu1 : 25.2% us, 74.8% sy, 0.0% ni, 0.0% id, 0.0% wa, 0.0% hi, 0.0% si
Mem: 514920k total, 437936k used, 76984k free, 37304k buffers
Swap: 996020k total, 152k used, 995868k free, 288548k cached

Zawsze możesz skorzystać z genlop w celu porównania czasów kompilacji konkretnego pakietu.epinefryna wrote:[...] szkoda, że nie pomierzyłem czasu kompilacji jakiegoś testowego ebuilda... [...]

Niestety są rzeczy których nie da sie zrobić, albo sa niezrobione to tego, aby działały wielowątkowo.epinefryna wrote:Ale jak już idzie np proces ccplus1 czy jakoś tak 1 sztuka - to kicha, pracuje tylko jeden procek.
Że nie wspomnę, że jak coś tam się ściąga, coś do czegoś dodaje, sprawdza, zapisuje, itp... to wszystko na jednym procku idzie - kompletne marnotrawstwo czasu
Swego czasu, gdy stawiałem Gentoo od nowa, a bardzo mi było spieszno by znów mieć sprawny sys, leciałem 5 równoległych kompilacji i nic się nie sypało. W ten sposób postawiłem praktycznie cały sys, łącznie z molochami jak kdeAktyn wrote:Ale nie wiem na ile bezpieczne jest zapuszczanie dwa emerge na raz.