Code: Select all
USE="-X" emerge --pretend nmap Moderator: SlashBeast
USE="-X" emerge --pretend nmap To taki żart? Chcesz sprawdzić na jak denne pytanie jeszcze ktoś odpowie na tym forum? Jak tak, to chyba nie załapałem i nie odpowiem.adisan1 wrote:Witam serdecznie chce zaistalowac nmap-a ,oczywiscie bez wsparcia dla X, czyli standardowoi w wyniku wciaz widze paczki z X ;/ jakas propozycja jak zainstalowac nmap-a bez X-ow z portage-a ??Code: Select all
USE="-X" emerge --pretend nmap

/etc/portage/profile/package.providedCode: Select all
/usr/portage/profiles/adisan1 wrote:Witam serdecznie chce zaistalowac nmap-a ,oczywiscie bez wsparcia dla X, czyli standardowoi w wyniku wciaz widze paczki z X ;/ jakas propozycja jak zainstalowac nmap-a bez X-ow z portage-a ??Code: Select all
echo "net-analyzer/nmap -X" >> /etc/portage/package.use

Tak ale wtedy nie bedzie instalował iksów tylko dla nmap.Polin wrote:Code: Select all
echo "net-analyzer/nmap -X" >> /etc/portage/package.use
/etc/portage/profile/package.provided
exodos wrote:To taki żart? Chcesz sprawdzić na jak denne pytanie jeszcze ktoś odpowie na tym forum? Jak tak, to chyba nie załapałem i nie odpowiem.
emerge -pvWtedy zainstaluje nmap bez wsparcia dla X. A taka byla istota problemu, prawda?Radioaktywny wrote: Tak ale wtedy nie bedzie instalował iksów tylko dla nmap.
exodos wrote:To taki żart? Chcesz sprawdzić na jak denne pytanie jeszcze ktoś odpowie na tym forum? Jak tak, to chyba nie załapałem i nie odpowiem.adisan1 wrote:Witam serdecznie chce zaistalowac nmap-a ,oczywiscie bez wsparcia dla X, czyli standardowoi w wyniku wciaz widze paczki z X ;/ jakas propozycja jak zainstalowac nmap-a bez X-ow z portage-a ??Code: Select all
USE="-java" emerge mozillaSą flagi globalne, które odnoszą się do wszystkich pakietów (definiujesz je w /etc/make.conf), można ustawiać także flagi dla każdego pakietu z osobna (plik /etc/portage/package.use). Możesz także wyeksportować zmienną USE, ustawiając w niej flagi, wtedy stają się one globalne. Jednak nigdy tak nie rób, ponieważ jest to rozwiązanie tymczasowe. Po utraceniu sesji, zmienna ta przestaje istnieć.adisan1 wrote:byc moze cos zle zrozumialem, jezeli tak prosze o poprawienie mnie : sa priorytety przydzielania flag USE, najwyzszy ma Zmienna USE zdefiniowana przez użytkownika jako zmienna środowiskowa.?? przyklad z linkuczyli bez znaczenia co mam w plikach skoro i tak powinna byc brana pod uwage zmienna srodowiskowa ??Code: Select all
USE="-java" emerge mozilla
/etc/make.conf
USE="-X" Code: Select all
//darkstar.root /home/yaro > emerge -pv nmap
These are the packages that would be merged, in order:
Calculating dependencies... done!
[ebuild R ] net-analyzer/nmap-4.01 USE="gtk ssl" 1,850 kB
Total size of downloads: 1,850 kB
Kiedy to pisałem było już późno, ja byłem zmęczony, a jak zmęczony to zły. Ponisło mnie troche, za co przepraszam. Ale nadal uważam, że takie pytanie w ogóle nie powinno pojawić się na forum. Wszystko o co pytałeś to podstawowa wiedza zawarta w handbooku, uważam że forum jest od innych spraw. Poza tym:adisan1 wrote:moje problemy wydaja Ci sie blache ? to uwagi zachowaj dla siebie, jezeli nie masz ochoty pomoc to siedz cicho.... reszcie serdecznie dziekuje za pomoc i pozdrawiam.exodos wrote: To taki żart? Chcesz sprawdzić na jak denne pytanie jeszcze ktoś odpowie na tym forum? Jak tak, to chyba nie załapałem i nie odpowiem.
Twój "standardowy" sposób instalacji jest po prostu zły. Jak można zmieniać flagi nie wiedząc wcześniej, czy to co robisz ma w ogóle sens? (to jest pytanie retoryczne; zaznaczam, bo widze że nie wszysy łapią mój humor). Na przyszłość radzę *zawsze* sprawdzić przed instalacją flagi (a nie wymyślać jakies standardy) np. tak:adisan1 wrote:czyli standardowoCode: Select all
emerge -pv pakietCode: Select all
equery u -a =dir/name-ver