Forums

Skip to content

Advanced search
  • Quick links
    • Unanswered topics
    • Active topics
    • Search
  • FAQ
  • Login
  • Register
  • Board index International Gentoo Users Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
  • Search

[SOUND] Problemy z ESI Juli@

Pytania i problemy związane z instalacją Gentoo oraz sprzętem

Moderator: SlashBeast

Post Reply
  • Print view
Advanced search
4 posts • Page 1 of 1
Author
n00b
n00b

[SOUND] Problemy z ESI Juli@

Post by dotmod » Thu Mar 30, 2006 1:03 am

Witam serdecznie, mój pierwszy post :oops:
Mam z tą kartą dwa problemy. Pierwszy to kiepska jakość dźwięku - ścięte soprany, jest wymęczony jak z jakiejś integry, lub discmana za 50 zł - zwłaszcza to słychać na dobrych słuchawkach. Dla porównania na Ubuntu 6.04 (Alsa 1.0.10) jest wszystko OK. Zauważyłem że w Ubuntu Multi Track Internal Clock w AlsaMixerze dopasowuje się w zależności od odtwarzanego pliku, natomiast pod Gentoo jest stale ustawione na 48000 Hz. Domniemywam :roll: więc, że odbywa się tu jakaś programowa konwersja samplerate i stąd do pupy jakość. Jeśli tak jest to jak ją można ominąć?

Drugi problem zdaje się być typowy dla tej karty na obecnym etapie rozwoju sterowników do niej :( - to samo dzieje się w Ubuntu (w Fedorze podobno też), ale może ktoś coś zaradzi:
  • uruchomienie dowolnego programu odwołującego się do /dev/midi = kernel panic
  • rmmod snd_ice1724 = kernel panic
  • /etc/init.d/alsasound stop = kernel panic (musiałem zakomentować to i owo żeby dało się używać)
Athlon64 3000+, Asus K8N-E Deluxe, kernel 2.6.16-gentoo, ALSA 1.0.11_rc2 (na wcześniejszych było to samo)
arsen
Bodhisattva
Bodhisattva
Contact arsen
Website

Post by arsen » Thu Mar 30, 2006 4:37 am

posiadam ową kartę od czasów jak sterownik ice1724 tej karty nie obsługiwał w ogóle, co do pierwszego problemu czyli obcinania górnego pasma nie zauważyłem u siebie takiego problemu, więc ciężko mi coś doradzić. Drugi problem u mnie występuje i też dałem sobie spokój ze skryptami alsasound itd. nic nie znalazłem ciekawego na ten temat, może warto jednak się pokusić na bugzille alsy...
dotmod
n00b
n00b

Post by dotmod » Thu Mar 30, 2006 9:29 am

No to polecam Ci dokładnie zbadać tą jakość, bo ja też żyłem w nieświadomości przez parę miesięcy, ciesząc się że mi w ogóle ta karta pod Linuksem ruszyła i przez myśl mi nie przeszło że dźwięk może się różnić. Dopiero po zaopatrzeniu się w odpowiedniej klasy sprzęt odsłuchowy :wink: zauważyłem że coś jest nie tak, zacząłem porównywać z odtwarzaczem CD, no i wyszło. Pomyślałem że to wina sterowników, ale ostatnio zainstalowałem sobie dla testów tego Dappera i widzę (słyszę) że tam wszystko gra :evil:

A mógłbyś sprawdzić jak u Ciebie jest z tym Multi Track Internal Clock? Np. przy odtwarzaniu pliku 22050 Hz powinno się zmienić na taką częstotliwość.
Aktyn
l33t
l33t
Contact Aktyn
Website

Re: [SOUND] Problemy z ESI Juli@

Post by Aktyn » Thu Mar 30, 2006 10:20 am

dotmod wrote:Multi Track Internal Clock w AlsaMixerze dopasowuje się w zależności od odtwarzanego pliku, natomiast pod Gentoo jest stale ustawione na 48000 Hz. Domniemywam :roll: więc, że odbywa się tu jakaś programowa konwersja samplerate i stąd do pupy jakość. Jeśli tak jest to jak ją można ominąć?
Athlon64 3000+, Asus K8N-E Deluxe, kernel 2.6.16-gentoo, ALSA 1.0.11_rc2 (na wcześniejszych było to samo)
Nie wiem skad masz ten clock w Alsamixer, może ten typ tak ma, :roll:

Ja podziele się spostrzeżeniami, bo u mnie karta zintegrowana ALi Corporation M5455, i też podajże ma sprzętowe tylko 48000 na sztywno,
w każdym razie przy odsłuchu nie ma pogorszenia jakośći (przynajmniej nie słysze), natomiast jest problem ze zgrywanym materiałem, zgrywam tylko przy 48000 bo przy 44100 też co poniektóre dzwieki sią kaszanią mocno. (niema tego efektu na windzie).

Ktoś tu na forum polecał serwer jack, ale nie mam czasu ani potrzeby go postawić. Podobno ma możliwość konwersji w locie, i na dodatek może miksować oraz dawać jakieś efekty.

No i coś musi to Ubuntu jednak wyrózniać. Dodam jeszcze że używam alsy z alsa-driver-1.0.11_rc4 bo ta razem z kernelem, nie działa poprawnie za zbytnio.
Aktyn Pages
są ludzie inteligentni, są nad wyraz inteligentni i błyskotliwi, są jasnowidze, są wszechwiedzący bogowie, oraz ludzie piszący kompilatory
Post Reply
  • Print view

4 posts • Page 1 of 1

Return to “Instalacja i sprzęt”

Jump to
  • Assistance
  • ↳   News & Announcements
  • ↳   Frequently Asked Questions
  • ↳   Installing Gentoo
  • ↳   Multimedia
  • ↳   Desktop Environments
  • ↳   Networking & Security
  • ↳   Kernel & Hardware
  • ↳   Portage & Programming
  • ↳   Gamers & Players
  • ↳   Other Things Gentoo
  • ↳   Unsupported Software
  • Discussion & Documentation
  • ↳   Documentation, Tips & Tricks
  • ↳   Gentoo Chat
  • ↳   Gentoo Forums Feedback
  • ↳   Duplicate Threads
  • International Gentoo Users
  • ↳   中文 (Chinese)
  • ↳   Dutch
  • ↳   Finnish
  • ↳   French
  • ↳   Deutsches Forum (German)
  • ↳   Diskussionsforum
  • ↳   Deutsche Dokumentation
  • ↳   Greek
  • ↳   Forum italiano (Italian)
  • ↳   Forum di discussione italiano
  • ↳   Risorse italiane (documentazione e tools)
  • ↳   Polskie forum (Polish)
  • ↳   Instalacja i sprzęt
  • ↳   Polish OTW
  • ↳   Portuguese
  • ↳   Documentação, Ferramentas e Dicas
  • ↳   Russian
  • ↳   Scandinavian
  • ↳   Spanish
  • ↳   Other Languages
  • Architectures & Platforms
  • ↳   Gentoo on ARM
  • ↳   Gentoo on PPC
  • ↳   Gentoo on Sparc
  • ↳   Gentoo on Alternative Architectures
  • ↳   Gentoo on AMD64
  • ↳   Gentoo for Mac OS X (Portage for Mac OS X)
  • Board index
  • All times are UTC
  • Delete cookies

© 2001–2026 Gentoo Foundation, Inc.