Moderator: SlashBeast

Code: Select all
# make menuconfig: Device Drivers ---> Network device support ---> Ethernet (10 or 100Mbit) ---> Tulip family network device support ---> < > DECchip Tulip (dc2114x) PCI support (NEW)Po prostu przekompiluj kernel z tym modułem.menuconfig help wrote:CONFIG_TULIP: (...)The module will be called tulip.

wszystkie tulipy nie wystarczą jak nie ma właściwego, a z tej strony drivery nie podejdą? Najlepiej sciągnąc zródła. Też mam tulipa ale uli, uli dostarcza sterownik otwarty na dodatek. Choć jako druga sieciówka, , bo główna jest na 8139.canis_lupus wrote: wkompilowałem na wszelki wypadek wszelkie tulipy. Niestety nic to nie dało

Ano zdajesiecanis_lupus wrote:Tych jeszcze nie próbowałem. A to nie są stery do samego modemu? Bo sądząc po opisie to tak własnie jest..
Bede walczył ze źródłami jądra.

Ja mam na jednym gentoo kernela 2.4, można spróbować, ale uprzedzam jakie mogą być problemy, trzeba mieć udev zamiast devfs, czyli przeemergowanie tego, wywalenie flag NPTL, NPTLONLY. No i czasem może być przydatny kompilator 3.3 zamiast 3.4, do kernela. Pewnie nie zabrzmiało optymistycznie ale jak pisze, warto spróbować. Jeżeli będzie wszytko działać jak należy to ja bym sie resztą nie martwił.canis_lupus wrote:A gotowego modułu nie da się jakoś wyciągnąć? Bardzo chciałbym mieć Gentoo na laptopie a do tej pory powstrzymywała mnie tylko sieciówka. Moze jakimś rozwiązaniem byłoby jądro 2.4 i stery ze stronki, ale jakoś mi się to nie podoba.
Code: Select all
/lib/modules/2.6.15-gentoo-r5/kernel/drivers/net/tulip.koCode: Select all
/lib/modules/2.6.15-gentoo-r5/modules.dep