Mam mały problem z bootowaniem iso jak w temacie. Otoż dwa dni temu postanowiłem aktualizować moją nieco już wysłużoną maszynę na coś szybszego. Wybor padł na:
Płyta główna: DFI Infinity RS482 (na chipsesie ATI RS482)
Procesor: AMD Athlon 64 X2 3800+
Niestety mimo usilnych starań nie mogę nawet zabootować iso jak w temacie. Komputer wiesza się w trakcie ładowania kernela (jeszcze na "kropkach") albo, jak już to przebrnie to zaraz po inicjalizacji io schedulerów. Generalnie ostatnią linijkąjaką widzę jest:
io scheduler noop registered
io scheduler deadline registered
dalej jest juz tylko migający kursor i stop.
Poprzednio używałem gentoo na swoim desktopie z płytą na nVidia nForce2 + AMD Athlon-XP. Nie było zadnych problemów. Co więcej postanowiłem sobie przygotować małą instalacje gentoo w chroocie na potrzeby nowego sprzetu - wykożystując profil hardened, oczywiście jeszcze w trybie 32-bitowym. I jak się okazuje, mam duże problemy z przygotowaniem poprawnie bootującego się kernela. Wcześniej nie sprawiało mi to większego problemu. Ostatecznie skompilowałem kernel 2.6.14-hardened-r5 w konfiguracji żywcem sciągnietej z któregoś z wcześniejszych live-cd. W takiej konfiguracji jestem w stanie zabootować komputer. I instalować dalsze pakiety, niemniej chciałbym to jednak odpalić w natywnym trybie 64-bit. Próba kompilacji gentoo-sources 2.6.15-r1 w konfiguracji _identycznej_ kończy się problemem z bootowaniem podobnym do tego jaki ma livecd.
Może ktos z was ma jakies wskazówki? Administracja gentoo zajmuję się zawodowo już dobre 2lata a ogólnie linuksami od jakiś 10lat i do tej pory nigdy nie miałem aż takich problemów. Początkowo myslałem nawet, że być może sprzęt jest uszkodzony. Ale instalacja Windows Server 2003 R2 w trybie 64-bitowym przeszła bez najmniejszych problemów. Na obecnie uruchomionym systemie jestem w stanie przekompilować cały system bez żadnych problemów ze stabilnościa maszyny. Tylko co do licha jest grane z tym kernelem?? W tej chwili kompijule 2.6.15-r7, zobaczymy, może teraz zadziała. To będzie już ze 20-ta kompilacja kernela dzisiaj
EDIT: 2.6.15-r7 sie skompilowal i działa, aczkolwiek podczas startu na schedulerach jest około 8-sekundowa pauza. Poczym kernel sie łauje dalej. Próbowałem także czekać podczas bootowania livecd, niestety tam jest zwiecha.