Mam taki drobny problemik.
Otóż ma sprzęt następujący
Aristo Prestige 700 (laptop. Znany również jako Compal CL-56)
Intel Pentium 4 Mobile - Centrino 2MB Dothan 1,7GHz
80GB HDD Samsunga (model MP0804H)
1,5GB RAM (1GB Kingstone + 512 GoodRAM)
DVD-RAM MATSHITA UJ-820S firmware 1.0
I może po kolei
Próbowałem zainstalować sobie Gentoo 2005.1 r1, jednakże mi się to nie udało. Pojawiał się napis
Code: Select all
loading gentoo....
loading gentoo.igz.....
Po przeczytaniu setek postów na forach wypróbowałem bodajże wszystkie parametry instalacji. Efekt zawsze ten sam. napis Loading gentoo.igz.... i kropeczki (UWAGA! Nie ma słówka READY na końcu. Po prostu "._"). Dałem więc sobie spokój z instalacją.
Niedawno wyszła wersja 2006.0 i znów próbowałem sobie zainstalować gentoo. Tym razem jednak błąd był inny. Pojawił sie napis
Disk error 80, AX=420B, drive 90
Po downgrade'dzie z biosu 140T1 poprzez 130T2 i dalej 120A, 110A aż do 100A. I tutaj się udało. Błędu więcej razy nie było. Jednak...
Wrócił stary problem... Loading gentoo.igz i kropki...
Sprawdzałem dalej fora i komuś zostało tam poradzone, aby spróbował odpalić Knoppixa i z niego zainstalować. Spoko. Knoppix poszedł (wersja 3.8.1). Przeszedłem procedurę instalacyjną (jeszcze na 2005.1 r1) i w momencie wydania polecenia
grub-installTaki mam głupi problem i błagam was pomóżcie mi
Pozdrawiam i z góry dzięki
keef
PS. AAA. Właśnie. Jak już wspomniałem knoppix się botuje, a laptopa dostałem z zinstalowaną fedorą (która też się instaluje - sprawdzałem)). Tak więc czemu gentoo nie chce?
Jeszcze raz dzięki