Czy ktos wie jak zmusic gnome'a to do sprawdzenia spelling po polsku. Zainstallowalem ispell-pl i probuje uzyc gnome gedit. Probowalem Tools->Set Laguage ale brak polskiej opcji . Mieszkam w Stanach takze na codzien uzywam angielskiego. Czy jest jakas opcja w gnomie ktora umozliwia uzywanie dodatkowych jezyku przy spellowaniu?
Dzieki
Piotr
Last edited by tytus on Tue Feb 28, 2006 3:18 pm, edited 1 time in total.
tyle, że musisz oczywiście przekompilować programy z flagą spell
A co do ustawień to ...
uruchom sobie:
gconf-editor
klucz:
GNOME->Spell
dodaj sobie language /language z odpowiednim numerem u mnie jest language3/ nr 48
"The reasonable man adapts himself to the world. The unreasonable man persists in trying to adapt the world to himself. Therefore, all progress depends on the unreasonable man." (George Bernard Shaw)
Dzięki za odpowiedź. Teraz działa wszędzie z wyjątkiem evolution. Czy musiałeś zrobić coś jeszcze żeby evolution rozpoznała polski moduł aspell? U mnie Polski nie pokazuje się jako opcja w Edit->Prefernces->Composer Preferneces->Spell Checking Tab...
Nic nie musiałem robić. Chyba. Bo to evolution już po kilku uaktualnieniach. W ustawieniach które wskazujesz nie mam wcale do wyboru języka polskiego ale sprawdzanie mi działa. Może przekompiluj samo ovolution z włączoną flagą spell. Poszukaj też na forum postów na temat sprawdzania piswoni w evolution. Wydaje mi się, że gdzieś tam trafisz na podobną dyskusję (jeśli mi się nie myli to gdzieś już to widziałem - możliwe że na gentoo.pl).
"The reasonable man adapts himself to the world. The unreasonable man persists in trying to adapt the world to himself. Therefore, all progress depends on the unreasonable man." (George Bernard Shaw)
OK znalazłem rozwiązanie: http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-105104.html. Skrót:
- Close Evolution
- Open your Configuration Editor (GConf)
- Go to GNOME > Spell and delete all keys
- Close the GConf editor and start Evolution