Moderator: SlashBeast

Nie.ADDZ wrote: 3. czy Reiser4 jest na tyle sprawdzony, że można na nim stawiać cały system i być pewnym, że pod drodze nic nie wyniknie?
O ile to możliwe w tym laptopie to radziłbym jednak wymienić ten dysk - to największy spowalniacz.ADDZ wrote:Używam aktualnie Ubuntu 5.10, które nie działa za szybko: wąskim gardłem jest dysk 4200 obrotów. Dlatego myślę o przesiadce na Gentoo, na Reiser4 i skompilowaniu systemu ze stripowaniem binarek. Na razie wywaliłem GNOME i zainstalowałem OpenBox'a - różnica jest, ale nadal Thunderbird startuje 8 sekund, gdy na XP zajmuje mu to 3 sekundy.
Tak.ADDZ wrote: 3. czy Reiser4 jest na tyle sprawdzony, że można na nim stawiać cały system i być pewnym, że pod drodze nic nie wyniknie?

btw. cos czuje, ze niedlugo wywiaze sie z tego piekny flamewar..
Logicznie myśląc prędkość obrotowa tależy dysku nie jest znowu tak wielkim minusem w sprzęcie przenośnym i nie równa się wydajności.wąskim gardłem jest dysk 4200 obrotów
Prosze o testy.szolek wrote:Logicznie myśląc prędkość obrotowa talerzy dysku nie jest znowu tak wielkim minusem w sprzęcie przenośnym i nie równa się wydajności.
A co ma wypalanie dvd-rom do szybkości cd-romBeteNoire wrote:No a spróbuj wypalić dvd-rom z danych znajdujących się na dysku ~2gb, którego prędkość odczytu jest mniejsza niż prędkość cd-rom
To że jak wypalasz dvd z rozsądną prędkością - min 4x - to jest to szybciej niż max prędkość odczytu cdrom, a co dopiero mówić o starych dyskach 2 gb (np WD Cawior 22100, którego posiadam), które nie nadążają za odczytem cd-romów...Aktyn wrote:A co ma wypalanie dvd-rom do szybkości cd-romBeteNoire wrote:No a spróbuj wypalić dvd-rom z danych znajdujących się na dysku ~2gb, którego prędkość odczytu jest mniejsza niż prędkość cd-rom
Nie mam, po prostu daję przykład na możliwe "zgubne skutki" wolnych dysków.Aktyn wrote:BeteNoire wrote:No i skąd masz info że tamten dysk był wolniejszy niż zapis DVD?
co wcale nie znaczy że stary musi być wolny, i wolniejszy od nowego, dlatego dałem przyklad starego małego dysku, który wymiatał szybciej od nowegoBeteNoire wrote:To że jak wypalasz dvd z rozsądną prędkością - min 4x - to jest to szybciej niż max prędkość odczytu cdrom, a co dopiero mówić o starych dyskach 2 gb (np WD Cawior 22100, którego posiadam), które nie nadążają za odczytem cd-romów...
Czyli sie zgadzamy, że szybki dysk jest jednak ważny,BeteNoire wrote:Nie mam, po prostu daję przykład na możliwe "zgubne skutki" wolnych dysków.Aktyn wrote:BeteNoire wrote:No i skąd masz info że tamten dysk był wolniejszy niż zapis DVD?
Ech, nie ważne, offtop się robi.

jest. porownajcie WDraptora 10 000rpm a zwykly dysk 7 200Aktyn wrote: co wcale nie znaczy że stary musi być wolny, i wolniejszy od nowego, dlatego dałem przyklad starego małego dysku, który wymiatał szybciej od nowegoCzyli sie zgadzamy, że szybki dysk jest jednak ważny,BeteNoire wrote:Nie mam, po prostu daję przykład na możliwe "zgubne skutki" wolnych dysków.Aktyn wrote:BeteNoire wrote:No i skąd masz info że tamten dysk był wolniejszy niż zapis DVD?
Ech, nie ważne, offtop się robi.
Pytalem juz kiedys o Xfs ale jak zwykle zdania "uczonych"BeteNoire wrote: Rfs tylko na mniejsze partycje z dużą ilością małych plików, na większe - Xfs