Moderator: SlashBeast
a upewnij się, że raid oferowany przez nvidię jest w pełni sprzętowym rozwiązaniem. Z tego co sie orientuję, wszystkie płyty z raidem (mówię o takich dla domowych odbiorców), chwalące się raidem mają ten rozwiązany software'owo. Tak że lepiej od razu zrobić soft raid przy pomocy kernela (opinie - działa z pełną prędkością). Instalowałem ostatnio debiana na takim soft raidzie (swap na raid0, reszta partycji na raid1). Płyta (coś na VIA) również miała raida, ale po zalożeniu go w biosie kontrolera linux widział nadal dwa dyski (jakby tego raida w ogóle nie było).koval_ski wrote:bo słyszałem że nvidia nie daje sterowników open source i że są problemy np. z raid-0
wszystko zależy od stosunku bezpieczeństo/wydajność. Będziesz miał szybciej, ale wystarczy że jeden dysk się uszkodzi, ty tracisz dane z obu. Bez raida awaria jednego dysku powoduje utratę danych wyłącznie z tego uszkodzonego (50 % masz bezpiecznych)(bo planuje dać do niego 2x 250GB a jak dwa to chyba nie zaszkodzi raid-0 zastosować).
Lepiej więcej. Różnice w wydajności tj z CL2 będą pewnie pomijalne w zastosowaniach tego komputera.Apropo ramu czy warto ładować kasę w CL 2-2-2-5-1 czy jednak lepiej 2GB ramu kupić zwykłego CL3
Duzo tez zalezy od warunkow i otoczenia w jakim stoi sprzet. Mialem watpliwa przyjemnosc kiedys reperownia kompa co stal w miejscu gdzie regularnie 2 osoby kopcily fajki, Normalnie tragedia, wszstko bylo w mazi, ale dyski zyly.koval_ski wrote: Jeżeli przy takim serwerze nikt nie bedzie grzebał pod "maską", nie bedzie nim rzucał, bedzie wyposażony w dobry zasilacz i ups to jakie jest prawdopodobieństwo że któryś z dysków padnie? A w przypadku np. awarii płyty głównej, która miała by uszkodzić dysk to i tak uszkodzi oba. Jakie są Wasze doświadczenia?
To tak mi sie widzi ze srednio zaszalesz, co nie znaczy, ze nie mozna zlozyc kompa, spokojnie na 3 latakoval_ski wrote:Jeśli chodzi o kesę to do wydania jest około 7-8 tys. zł.
Niemiałem do czynienia z serwerami i bazami danych, wiec nie wiem czy potrafią wykorzystać procesory X2 athlona,koval_ski wrote:Co się tyczy proca to to chyba rzeczywiście wybiore 4000 a system i tak postawie x86.
A co myślicie o takim urządzeniu: http://newsroom.chip.pl/news_158679.html czy warto by było zastosować taki "dysk" 1GB na bazę danych?

Tak.koval_ski wrote:Jeżeli dobrze rozumiem, to jeśli zastosuję macierz raid 5 z 4 dysków po 250GB to otrzymam pojemność 3*250=750GB i zawsze może mi jeden dysk paść a dane zostaną nienaruszone?
Zastanawiam się, czy masz aby jakiekolwiek pojęcie o temacie aby móc doradzać w kupnie serwera???koval_ski wrote:Witam!
Będę musiał doradzić w kupnie serwera (www + baza danych) nie ma to być jakiś super demon, myśle o Athlonie 64 4000+ 1MB cache'u albo Athlon 2X 3800+ czyli dwurdzeniowy z 2x512kB cache'u. Mam problem w wyborze płyty głównej, bo słyszałem że nvidia nie daje sterowników open source i że są problemy np. z raid-0 (bo planuje dać do niego 2x 250GB a jak dwa to chyba nie zaszkodzi raid-0 zastosować). Ramu to chyba wystarczy 1GB? (KDE nie bedzie tam uruchamiane ani żadne pierdoły). Apropo ramu czy warto ładować kasę w CL 2-2-2-5-1 czy jednak lepiej 2GB ramu kupić zwykłego CL3
Czekam na wszelkie sugestie, pozdrawiam!

bez sensukoval_ski wrote: A co myślicie o takim urządzeniu: http://newsroom.chip.pl/news_158679.html czy warto by było zastosować taki "dysk" 1GB na bazę danych?
jakby na to nie patrzeć to procesor dla desktop'ów, przynajmniej według producenta...Ratman wrote:A64 4000+ - i to przepraszam nie ma nic wspólnego z demonem
Wydaje mi się że ta wypowiedz jest nie na mejscu, to sprawa księgowego, mi to zupełnie lata, jedyny aspekt ekonomiczny jaki jest istotny to górna granica 8k.Eeeyeore wrote:Ja dodam tylko tyle ze zakup czy 8 tys czy 20 tysiecy to i tak dla firmy juz jest pikus. Nie wrzuca sobie na raz jako koszta
Faktem jest ze to juz sie robi srodek trwaly, a wiec amortyzuje sie liniowo (dwa minium 2-latka)
Pokaz to ksiegowemu (Amortyzacja)
http://www.wcip.pl/publikacje_content.php?id=7
I w zasadzie gadaj na zasadzie takiej, ze albo kupujesz sprzet albo zabawki