Forums

Skip to content

Advanced search
  • Quick links
    • Unanswered topics
    • Active topics
    • Search
  • FAQ
  • Login
  • Register
  • Board index International Gentoo Users Polskie forum (Polish)
  • Search

xmms

Witajcie na polskim forum użytkowników Gentoo!
Opis instalacji i pracy z Gentoo. Pozostała dokumentacja Gentoo

Moderator: SlashBeast

Post Reply
  • Print view
Advanced search
54 posts
  • 1
  • 2
  • 3
  • Next
Author
Apprentice
Apprentice

xmms

Post by psotnik » Tue Jan 03, 2006 3:16 pm

Witam, mam troche dziwny problem, nie wiem zabardzo jak go opisac zwiezle, mianowicie jak uruchomie xmms czy to spod kde klikajac na ikone dajmy na to mp3 czy spod konsoli dostaje taka litanie

Code: Select all

dmnk     10922  0.0  0.9  51416  8484 ?        SL   15:25   0:00 /usr/bin/xmms /mnt/music/ToCheck/Tokio Hotel-Durch den monsun.MP3
dmnk     10923  0.0  0.9  51416  8484 ?        SL   15:25   0:00 /usr/bin/xmms /mnt/music/ToCheck/Tokio Hotel-Durch den monsun.MP3
dmnk     10924  0.0  0.9  51416  8484 ?        SL   15:25   0:00 /usr/bin/xmms /mnt/music/ToCheck/Tokio Hotel-Durch den monsun.MP3
dmnk     10925  0.0  0.9  51416  8484 ?        SL   15:25   0:00 /usr/bin/xmms /mnt/music/ToCheck/Tokio Hotel-Durch den monsun.MP3
dmnk     10936  0.0  0.9  51416  8484 ?        SL   15:29   0:00 /usr/bin/xmms /mnt/music/ToCheck/Tokio Hotel-Durch den monsun.MP3
dmnk     10937  1.0  0.9  51416  8484 ?        SL   15:29   0:01 /usr/bin/xmms /mnt/music/ToCheck/Tokio Hotel-Durch den monsun.MP3
Dlaczego tworzy się tyle procesów? Pamiętam ze na debianie nie było takiej jazdy. Acha i np w konquerze sluchając jednego utworu i jak klikne inny plik muzyczny to uruchamia sie xmms ktory po paru sekundach znika, cos w rodzaju jak by uruchamił sie nowy porces. Wzielo mni i zinstalowalme kubuntu 5.10 wraz z xmms tam takich bugow nie ma. Jak było na formu to sory ale jak juz wspomnialme nie wiej jak nazwac ten problem.
psotnik
:]
Gabrys
Veteran
Veteran
Contact Gabrys
Website

Post by Gabrys » Tue Jan 03, 2006 5:53 pm

Prawdę mówiąc z XMMSem odnotowałem bardzo różne cuda. XMMS nie jest już rozwijany zatem proponuję zainstalować beep-media-player.

Uwaga: wersja 0.9.7-r6 ma bardzo niemiły błąd, który powoduje wywalanie się playera przy ładowaniu dużej playlisty. Wersja 0.9.7.1 (zamaskowana) jest wolna od tego błędu a innych nie zauważyłem.

PS: Beep-Media-Player to player, który zachowuje się identycznie z XMMSem, tylko, że jest napisany w GTK2 (ładniejszy :)) i chyba jest bardziej uporządkowany (choć ciężko mi to oceniać).

Pozdrawiam.
Sabayon Professional 1.1 (czyli zdradziłem oryginalne Gentoo)
@ Dell Inspiron 8600 (nVidia, Realtek, Pentium M)
kadu
Apprentice
Apprentice

Post by kadu » Tue Jan 03, 2006 6:42 pm

xmms pod fvwm mi sie wogole nie odpalal i wybralem beep-meda-player
:*
psotnik
Apprentice
Apprentice

Post by psotnik » Tue Jan 03, 2006 7:00 pm

Używam xmms bo raz przyzwyczajenie dwa ma duża baze pluginow, a jak ta kwestia ma się do beep-meda-player? np formaty ape czy mpc?
psotnik
psotnik
Apprentice
Apprentice

Post by psotnik » Tue Jan 03, 2006 7:05 pm

Hehe wikipedia prawde ci powie
http://pl.wikipedia.org/wiki/Beep_Media_Player
Ale nadal mnie ciekawi dlaczego tyle procesów jest uruchamiane? Moze ktoś wie gdzie szukać przyczyn[/quote]
psotnik
Gabrys
Veteran
Veteran
Contact Gabrys
Website

Post by Gabrys » Tue Jan 03, 2006 7:05 pm

Jest ich trochę mniej, ale starcza:
* media-plugins/bmp-arts
* media-plugins/bmp-crossfade
* media-plugins/bmp-docklet
* media-plugins/bmp-find
* media-plugins/bmp-infopipe
* media-plugins/bmp-itouch
* media-plugins/bmp-libvisual
* media-plugins/bmp-lirc
* media-plugins/bmp-midi
* media-plugins/bmp-mp4
* media-plugins/bmp-musepack
* media-plugins/bmp-rootvis
* media-plugins/bmp-scrobbler
* media-plugins/bmp-songchange
* media-plugins/bmp-wma
* x11-themes/bmp-themes
Wygląd (poza jakimiś mało istotnymi szczegółami) jak XMMS, działają skiny do XMMS, przeorganizowane okienko konfiguracji. Wg mnie na +.
keman
Guru
Guru

Post by keman » Tue Jan 03, 2006 7:10 pm

Wiadomo, xmms to IMHO już praktycznie przeżytek, nie ma sensu sie w niego babrac (jak widze gtk1 to... :D ).
Z Twojej pierwszej wypowiedzi wywnioskowałem że używasz kde, może wiec warto sie zainteresowac AmaroK'iem :?:
Sam tez długi okres uzywałem bmp, ale teraz wole miec całą muzyke w jakiejs 'db', stad u mnie na pokładzie mpd :)
Pozdrawiam, waluigi :)
Collecting data is a step to wisdom, but sharing data is a step to community.
kadu
Apprentice
Apprentice

Post by kadu » Tue Jan 03, 2006 7:14 pm

mi sie tez podobaja odtwarzacze jak noatun i juk
:*
psotnik
Apprentice
Apprentice

Post by psotnik » Tue Jan 03, 2006 7:45 pm

Hehe sentyment jest dość duży do winampa, pamiętam jeszcze wersje 0.56 zebym nie skłamał :lol: również według mnie obsługa tego typu playerów jest najbardzije intuicyjna i nic wiecej nie jest do szczęscia potrzebne przynajmnije mi :wink: amrok napewno odpada, jest totalnie dla mnie pokręcony, a wszystkie wodotryski tylko niepotrzebnie zżeraja zasoby systemu, wiem ze xmms nie jest juz rozwijana chociaż gdzies widziałem pogłoski o wersji 2 ale również winamp 2.91 nie jest rozwijany a jak tylko musze pracowac na windowsie instaluje tego player. Może starego psa się nowych stuczek nie nauczy :lol:

Dodam że bmp zachowuje się tak samo jak xmms

dmnk     15277  0.1  1.4  27628 12720 ?        S    20:28   0:00 beep-media-player
dmnk     15278  0.0  1.4  27628 12720 ?        S    20:28   0:00 beep-media-player
dmnk     15279  0.0  1.4  27628 12720 ?        S    20:28   0:00 beep-media-player
dmnk     15280  0.0  1.4  27628 12720 ?        S    20:28   0:00 beep-media-player
dmnk     27006  0.1  1.4  27628 12720 ?        S    20:40   0:00 beep-media-player
dmnk     27007  0.0  1.4  27628 12720 ?        S    20:40   0:00 beep-media-player
dmnk     27013  0.0  0.0   1748   592 pts/4    D+   20:40   0:00 grep beep-media-player
Dziwne to jest. Ale tak ogulnie przyjemnie wyglada bmp wydaje mi się ze trochę lepiej działa plugin mpc niż w xmms :) A to jest najważnijesze bo cała kolekcja muzy z matrixa w tym jest :lol:
psotnik
Gabrys
Veteran
Veteran
Contact Gabrys
Website

Post by Gabrys » Tue Jan 03, 2006 7:55 pm

Specjalnie odpaliłem BMP (normalnie używam Amaroka). Z tymi wątkami masz rację. Też tak mam. Może jeden wątek jest odpowiedzialny z odtwarzanie, drugi za buforowanie, trzeci za GUI itd. W ten sposób możesz sobie zmienić utwór w czasie dodawania nowych piosenek i przy tym się nie tnie muza. To jest dość częste w nowoczesnych aplikacjach. Poza tym użycie wielu wątków pozwala lepiej wykorzystać maszyny wieloprocesorowe. Tak czy inaczej pozdrawiam :D.
tomekb
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by tomekb » Tue Jan 03, 2006 8:03 pm

Nie wiem czy znacie, ale beep-media-player ma następcę. Można wypróbować

emerge bmpx
Działa całkiem przyjemnie :)
Gabrys
Veteran
Veteran
Contact Gabrys
Website

Post by Gabrys » Tue Jan 03, 2006 8:29 pm

Moje z nim przygody skończyły się 5 minut po zainstalowaniu. Był strasznie niestabilny. Nie polecam go, dopóki nie zacznie oferować przynajmniej takiej samej funkcjonalności co BMP i póki się nieustabilizuje.
psotnik
Apprentice
Apprentice

Post by psotnik » Tue Jan 03, 2006 8:30 pm

Gabrys wrote:Specjalnie odpaliłem BMP (normalnie używam Amaroka). Z tymi wątkami masz rację. Też tak mam. Może jeden wątek jest odpowiedzialny z odtwarzanie, drugi za buforowanie, trzeci za GUI itd. W ten sposób możesz sobie zmienić utwór w czasie dodawania nowych piosenek i przy tym się nie tnie muza. To jest dość częste w nowoczesnych aplikacjach. Poza tym użycie wielu wątków pozwala lepiej wykorzystać maszyny wieloprocesorowe. Tak czy inaczej pozdrawiam :D.
Zgadzam sie tylko moze sie myle ale ps wyświetla procesy a nie wątki, a na kubuntu dostaje jeden proces w listowaniu ps. Cos mi się wydaje ze to wina KDE, coś z procesami potomnymi, ale niestety nie mam takie wiedzu juz. Ciekawe jak to wyglada np na xfce czy gnome.
psotnik
Gabrys
Veteran
Veteran
Contact Gabrys
Website

Post by Gabrys » Tue Jan 03, 2006 8:36 pm

Według mnie rodzaj użytego środowiska nie ma ŻADNEGO znaczego. Zresztą sprawdź. Wiadomo, że program obsługuje wiele opcji przy ./configure, może dla Ubuntu deweloperzy użyli innych niż domyślnie używa emerge. A może ps w gentoo wyświetla wątki a nie procesy. Myślę, że tak czy inaczej, nie ma się co przejmować. Działa i pobiera <1% procesora o to chodzi. Amarok w porywach potrafi pobierać i 5%, także jest spoko :D. [Nie mówię tu o crossfade'owanym wyjściu, bez którego nie potrafię żyć, a który powoduje używanie 100% proca przy zapełnianiu bufora (około 2 sekundy przy ładowaniu utworu) niezależnie od tego czy mamy XMMS-a, BMP, czy Amaroka].
Last edited by Gabrys on Tue Jan 03, 2006 9:06 pm, edited 1 time in total.
psotnik
Apprentice
Apprentice

Post by psotnik » Tue Jan 03, 2006 8:51 pm

Gabrys wrote:Według mnie rodzaj użytego nie ma ŻADNEGO znaczego. Zresztą sprawdź. Wiadomo, że program obsługuje wiele opcji przy ./configure, może dla Ubuntu deweloperzy użyli innych niż domyślnie używa emerge. A może ps w gentoo wyświetla wątki a nie procesy. Myślę, że tak czy inaczej, nie ma się co przejmować. Działa i pobiera <1% procesora o to chodzi. Amarok w porywach potrafi pobierać i 5%, także jest spoko :D. [Nie mówię tu o crossfade'owanym wyjściu, bez którego nie potrafię żyć, a który powoduje używanie 100% proca przy zapełnianiu bufora (około 2 sekundy przy ładowaniu utworu) niezależnie od tego czy mamy XMMS-a, BMP, czy Amaroka].
Hehehe wiesz taka dociekliwość informatyka dlaczego tak jest :wink:
psotnik
arturz
n00b
n00b

Post by arturz » Tue Jan 03, 2006 10:40 pm

psotnik wrote: Hehehe wiesz taka dociekliwość informatyka dlaczego tak jest :wink:
Wątki do którejś tam wersji Linuksa były prezentowane jako oddzielne procesy z oddzielnymi PIDami, nie przeszkadzało to w niczym w wykorzystywaniu zasobów ponieważ współdzieliły one tą samą pamięć (tych wielkości nie sumujemy tylko traktujemy jako jeden segment). Jeżeli tak bardzo Cię to kłuje w oczy to skompiluj sobie glibc z nptl. Poszukaj na Gentoo-Wiki jest jakiś opis. Wtedy proces używający wątków będzie zawsze widziany pojedynczo.

--
Pozdrawiam,
Artur
Gabrys
Veteran
Veteran
Contact Gabrys
Website

Post by Gabrys » Tue Jan 03, 2006 11:15 pm

I wszystko jasne: zapewne Ubuntu ma skopilowane glibc z obsługą nptl. Dociekliwość informatyka została zaspokojona ;) ?
Aktyn
l33t
l33t
Contact Aktyn
Website

Post by Aktyn » Tue Jan 03, 2006 11:23 pm

psotnik wrote:Zgadzam sie tylko moze sie myle ale ps wyświetla procesy a nie wątki, a na kubuntu dostaje jeden proces w listowaniu ps. Cos mi się wydaje ze to wina KDE, coś z procesami potomnymi, ale niestety nie mam takie wiedzu juz. Ciekawe jak to wyglada np na xfce czy gnome.
jak masz NPTL to ps wyswietla tylko procesy. Na starym linuxthreads wyswietla procesy razem z watkami, (poprawić jesli sie myle, mam tylko NPTL)

Ale faktycznie, uruchomienie z menu KDE skutkuje dwoma procesami, (nie wiem w jakim są stanie bo to poza moją wiedzą)
Uruchomienie z konsoli tez z kde, jeden proces.

Ogulnie fajny ten BMP, tylko przy 1280x1024 taki troche malutki, a nie widze opcji podwujnego rozmiaru.
BeteNoire
Veteran
Veteran

Post by BeteNoire » Tue Jan 03, 2006 11:57 pm

Polecam audacious - to kontynuacja BMP, który (podobnie jak XMMS) nie jest już rozwijany. BMPx to również kontynuacja BMP , ale zrobiona przez twórców samego BMP. Kontynuacja, której w ogóle nie da się używać. Za to Audacious gra :D
Gabrys
Veteran
Veteran
Contact Gabrys
Website

Post by Gabrys » Wed Jan 04, 2006 10:33 am

Co do Audaciousa, to znowu będę sceptyczny. U mnie nie działa (a jeśli działa to bardzo niestabilnie). Z tego wszystkiego (xmms-like players) najepiej spisuje się BMP. A co do opcji podwójnego rozmiaru... hmmm... nie ma :). Też mam 1280x1024 i uważam, że jest OK. Wielkość czcionki na playliście i tam gdzie się przesuwa tytuł można ustawić dowolną.
endel
Apprentice
Apprentice
Contact endel
Website

Post by endel » Wed Jan 04, 2006 12:15 pm

Tez uwazam ze BMP to jak dotej pory najlepszy odtwarzacz mp3 typu xmms. BMPx dziala niestabilnie, Audaciaus niczym nie rozni sie od BMP. Ja uzywam MPD, a z klientow mpd Ncmpc wymiennie z powstalym niedawno Pympd - polecam
BeteNoire
Veteran
Veteran

Post by BeteNoire » Wed Jan 04, 2006 12:26 pm

endel wrote:Audaciaus niczym nie rozni sie od BMP.
Przyjrzyj się dobrze ;)
endel
Apprentice
Apprentice
Contact endel
Website

Post by endel » Wed Jan 04, 2006 1:30 pm

BeteNoire wrote:
endel wrote:Audaciaus niczym nie rozni sie od BMP.
Przyjrzyj się dobrze ;)
Hehe, ok - wrazenie po kilkuminutowym uzywaniu :)
psotnik
Apprentice
Apprentice

Post by psotnik » Wed Jan 04, 2006 6:00 pm

Witam jak tylko zaspokoje roszczenia mojego szefa nie omieszkam zobaczyc jak dziala glibc z nptl, szczerze mowiac nie wiem narazie co to takigo jest,ale weeken juz prawie jest :lol: co to playerow to nie wiem czemu tak jezdzicie po xmms, przeciesz on ma wszystko co powinien miec plyer, BMP tez jest spox prosty w oblsudze niczego mu nie brakuje co wiecej wymagac :D Chodzi przeciesz o to aby mial pogata baze pluginow i sie nie wywala. Pomijam kwestie GUI, bo to juz raczej gusty:] Ok zreszta nie toczmy sporow nad wyzszoscia Swiat Bozego Narodzenia nad Swietami Wielkiej Nocy. Mam takie pytanie wracaja do poczkatu, bo na gentoo nie siedze dlugo, kompilacja glibc z nptl jak bedzie wygladac tzn jaka komenda, oraz czy make.conf cos ustawiac?
psotnik
ilny
Apprentice
Apprentice

Post by ilny » Wed Jan 04, 2006 6:36 pm

No prosze przyjemny ten Audaciaus, nawet bardzo :twisted: a ja caly czas na xmms jechalem :wink: no i probowalem bmpx'a ale "polecial" po 5 min :lol:
Last edited by ilny on Thu Jan 05, 2006 1:04 pm, edited 2 times in total.
Use!: [stage1/stage3 & minimal CD ]
Post Reply
  • Print view

54 posts
  • 1
  • 2
  • 3
  • Next

Return to “Polskie forum (Polish)”

Jump to
  • Assistance
  • ↳   News & Announcements
  • ↳   Frequently Asked Questions
  • ↳   Installing Gentoo
  • ↳   Multimedia
  • ↳   Desktop Environments
  • ↳   Networking & Security
  • ↳   Kernel & Hardware
  • ↳   Portage & Programming
  • ↳   Gamers & Players
  • ↳   Other Things Gentoo
  • ↳   Unsupported Software
  • Discussion & Documentation
  • ↳   Documentation, Tips & Tricks
  • ↳   Gentoo Chat
  • ↳   Gentoo Forums Feedback
  • ↳   Duplicate Threads
  • International Gentoo Users
  • ↳   中文 (Chinese)
  • ↳   Dutch
  • ↳   Finnish
  • ↳   French
  • ↳   Deutsches Forum (German)
  • ↳   Diskussionsforum
  • ↳   Deutsche Dokumentation
  • ↳   Greek
  • ↳   Forum italiano (Italian)
  • ↳   Forum di discussione italiano
  • ↳   Risorse italiane (documentazione e tools)
  • ↳   Polskie forum (Polish)
  • ↳   Instalacja i sprzęt
  • ↳   Polish OTW
  • ↳   Portuguese
  • ↳   Documentação, Ferramentas e Dicas
  • ↳   Russian
  • ↳   Scandinavian
  • ↳   Spanish
  • ↳   Other Languages
  • Architectures & Platforms
  • ↳   Gentoo on ARM
  • ↳   Gentoo on PPC
  • ↳   Gentoo on Sparc
  • ↳   Gentoo on Alternative Architectures
  • ↳   Gentoo on AMD64
  • ↳   Gentoo for Mac OS X (Portage for Mac OS X)
  • Board index
  • All times are UTC
  • Delete cookies

© 2001–2026 Gentoo Foundation, Inc.