Zainspirowany
GLX gears contest, który jak wiemy może służyć co najwyżej do sprawdzenia, czy nasza karta graficzna jest prawidłowo skonfigurowana postanowiłem rozpocząć inny temat. Jak w tytule wykonujemy:
Test ten pokazuje dwie wartości: szybkość kopiowania danych z cache'u dysku oraz z samego dysku. W ten sposób można zobaczyć czy dobrze skonfigurowaliśmy dysk (DMA, itd), ale nie tylko. Ten test chyba prawidłowo odzwierciedla wydajność dysku. Przy grafice wiadomo, że oprócz szybkości liczy się też ilość instrukcji (im więcej tym lepiej). Obok wyników (radzę puszczać na systemie "idle" i kilka prób

) proszę o podawanie modelu dysku i oczywiście magistrali (ATA/SATA/może ktoś ma jeszcze coś innego?). Dodam, że inspiracją (oprócz GLX gears contest) był dla mnie wynik takiego porównania między moim dyskiem ATA a SATA kolegi, który okazał się równie szybki (wolny) co mój, tylko tyle, że dane z cache'u kopiował 4 razy szybciej

. No nic, moje wyniki:
Code: Select all
kornel quake # hdparm -tT /dev/hda
/dev/hda:
Timing cached reads: 1204 MB in 2.00 seconds = 600.76 MB/sec
Timing buffered disk reads: 166 MB in 3.02 seconds = 54.96 MB/sec
Seagate Barracuda 7200.7 (ST380011A). dysk chodzi na UDMA5 + DMA + 32bit.
PS: dodam, że odpalenie z najwyższym priorytetem (nice -n -20 hdparm -tT /dev/hda) zwiększa pierwszą wartość o około 10% -- u mnie 666MB/sec, a drugą nieznacznie (w końcu najbardziej spowalnia sam dysk) -- u mnie 56MB/sec.
-----------------------------------------------------------------------------------
* zamienić /dev/hda na urządzenie dysku, na którym pracujemy.