Moderator: SlashBeast
Że produkują to widzę, bo na packages.gentoo.org co chwila widze jakieś nowe stery od ati, niestety bez ich karty nie mam jak ocenić rezultatów tych starań. Widziałem też że dali graficzny instalator i podobno przebudowali swoje narzędzie do konfiguracji.n0rbi666 wrote: wcześniej - rzeczywiście, mogły być "małe" kłopoty, teraz już jest z tym o niebo lepiej (i ati sie stara, co chwila wychodza nowe, lepsze sterowniki)
Ahhh a myślałem, że jestem jedynyjoker wrote: wszytko ok tylko przy niektorych filmach lub TV(pomaga reset aplikacji) na dole obrazu jest taki pasek brudow co denerwuje mnie okrutnie
Wielkie dzięki, za info, mam teraz na oku Acera 5024 z Turionem 1,8 i Ati x700. Wcześniej rozważałem tylko nvidię ale po Waszych komentarzach przekonałem się do Ati. Mam tylko nadzieję że nie będe wyjątkiem któremu akurat nic nie działa (odpukać)13Homer wrote:Mam laptopa Acer Aspire 5012 WLMi z X700 Mobile.
Od wersji 8.14.xx nie miałem żadnych kłopotów (pomijam drobne zmiany w xorg.conf z wersji na wersję) - ale z nią mocno się "naszrpałem".
Działa mi framebuffer (vesafb), chociaż nie dałem rady uruchomić tego z grafiką (konsola z tłem graficznym), ale też zbyt długo nie próbowałem.
Nie mam, w odróżnieniu od jokera, żadnego paska, który by mnie denerwował przy oglądaniu filmów (filmy oglądam oczywiście tylko na Linuksie).
Komentarz: na początku możesz mieć "poważne" kłopoty z konfiguracją (przede wszystkim przyspieszanie 3D), ale jak raz Ci się uda to później już "z górki". Ati ma generalnie lepszy sprzęt niż Vidia, a sterowniki Linuksowe poprawiają się błyskawicznie (oprogramowanie można przeinstalować, a przęt już trzeba wymieniać).
Zamierzam kupić drugiego laptopa i też będzie miał grafikę Ati.
Jak długo trzymają Ci baterie? Dysk z tego co wyczytałem to 4200RPM z 8MB, możesz to potwierdzić?joker wrote:ja wlasnie mam aspire 5024 (x700) wszystko mi ladnie dziala, nie mialem zadnych problemow z framebufferem, za to na desktopie z r9550 jak ostatnio od nowa konfigurowalem fb to tez nie mam tla obrzazkowego tylko kolor czarny, ale tez sie nie bawilem zbyt dlugo by to naprawic.
co do tego paska brudow to nie wystepuje on w filmach divx czy xvid tylko przy innych kompresjach. nie sprawdzalem nigdy dokladnie jakich, sciagam sobie serie Married with Children i tam odcinki sa kodowane roznymi metodami i przy niektorych taki pasek wystepuje. na laptopie tego nie zauwazylem ale nie ogladalem tez tam nic innego niz filmy divxvid.