Forums

Skip to content

Advanced search
  • Quick links
    • Unanswered topics
    • Active topics
    • Search
  • FAQ
  • Login
  • Register
  • Board index International Gentoo Users Polskie forum (Polish)
  • Search

[SOLVED] Ktory kernel dla Desktopa

Witajcie na polskim forum użytkowników Gentoo!
Opis instalacji i pracy z Gentoo. Pozostała dokumentacja Gentoo

Moderator: SlashBeast

Post Reply
  • Print view
Advanced search
53 posts
  • 1
  • 2
  • 3
  • Next
Author
Guru
Guru

[SOLVED] Ktory kernel dla Desktopa

Post by Mroofka » Tue Oct 04, 2005 1:50 pm

mam pytanie ktore wybrac i jakie sa roznice... mam desktopa PIII i nie robie nic poza ogladaniem filmow no i czasem ktos skorzysta proftp, ssh, apache, postfix, i takie tam bzdurki :p...
Ktore jest najlepsze dla mojego desktopa... nie uzywam reiser4, za to chcialbym zobaczyc roznice w dzialanu systemu... wiem sa tez inne sposoby ale chodzi mi teraz konkretnie o kernell czy ktos moze cos doradzic bo :

vanilla vivid love usermod nitro morph mm gvivid ck cko

w kazdym z nich jest napisane ze poprawia wydajnosc... niestety nie znam sie na tym i lista latek ktore sa zamieszczone nic mi nie mowi... potrzebuje tlumaczenia prostego czy ktos moze mi wyjasnic roznice i cos doradzic

pozatym chyba love sa najpopularniejsze ale podobno wychodza z uzycia :p

Pozdrawiam
Last edited by Mroofka on Tue Oct 04, 2005 7:31 pm, edited 1 time in total.
"Make install not love"
registred linux User # 379143

"Ready for Anything; Prepared for everything; Surprised by Nothing !"
BeteNoire
Veteran
Veteran

Post by BeteNoire » Tue Oct 04, 2005 2:10 pm

Wypróbuj wszystkie, a znajdziesz swoją odpowiedź :D
Osobiście mam gentoo-sources, a że nie jestem "geek'iem linuksowej wydajności" ani testerem toteż specjalnie nie zabiegam o wyszukane jajka i łatki do nich.
Wychodź z założenia: "jeśli nie wiesz czy coś Ci jest potrzebne to nie jest Ci potrzebne", a będzie dobrze.
Acha, zobacz co znalazłem na ten temat w google - pierwszy wynik szukania, nawet nie trzeba "przekopywać" się przez dokumentację...
Last edited by BeteNoire on Tue Oct 04, 2005 4:46 pm, edited 1 time in total.
univac^
Apprentice
Apprentice
Contact univac^
Website

Post by univac^ » Tue Oct 04, 2005 2:31 pm

gentoo/vanilla
Gentoo own3d
nbvcxz
Guru
Guru

Post by nbvcxz » Tue Oct 04, 2005 3:10 pm

na nienajnowszym sprzęcie mam nitro-sources (2.6.13.2-nitro1) i sprawują się najlepiej ze wszystkich dotąd testowanych
nBVCXz
zen-kernel (bfq compcache) | /tmp -> tmpfs | ext4 | zsh | xfce | schedtool
morgir
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by morgir » Tue Oct 04, 2005 3:46 pm

ja też słyszałem że vanilla ... ale tylko słyszałem
emerge brain
blazeu
Apprentice
Apprentice

Post by blazeu » Tue Oct 04, 2005 3:51 pm

Vanilla to czysty kernel tzn. bez zadnych latek. Inne kernele wybiera sie przewaznie ze wzgledu na latki ktore cie interesuja (softsuspend 2, rozne IOSchedulery, reiser4). Ja uzywalem nitro, ck, mm, love i duzej roznicy nie widzialem... Moze jest widoczna w testach, ale dla normalnego usera roznicy raczej nie ma...
Przeczytanie manuala: 5-10minut
Zadanie kolejnego bzdurnego pytania na forum: 0.5 minuty
Status idioty wsrod forumowiczow: bezcenny
Tako rzecze ja: kapral rezerwy :)
Mroofka
Guru
Guru

Post by Mroofka » Tue Oct 04, 2005 4:30 pm

ja od poczatku swej dzialanosci jade na gentoo-sources ale wlasnie to kolejkowanie mnie zaciekawilo bo tego nie ma w tych wydaniach...

Czyli jednak nie warto sobie glowy zawracac i zostac przy standardzie :>

Pozdrawiam
"Make install not love"

n3rd
Guru
Guru

Re: Ktory kernel dla Desktopa

Post by n3rd » Tue Oct 04, 2005 4:58 pm

Mroofka wrote:mam pytanie ktore wybrac i jakie sa roznice... mam desktopa PIII i nie robie nic poza ogladaniem filmow no i czasem ktos skorzysta proftp, ssh, apache, postfix, i takie tam bzdurki :p...
Pomyśl trochę nad tym co napisałeś! Apache, ssh, proftp... to jest oprogramowanie desktopowe?? Raczej czysto serwerowe... a instalując to wszystko na desktopie, do tego nawet nie wiedząc jak właściwie to skonfigurować (a takie odnoszę wrażenie, że nie bardzo wiesz jak to poustawiać skoro o rodzaj jaja pytasz).. sam prosisz się o kłopoty.
Mroofka wrote:Ktore jest najlepsze dla mojego desktopa... nie uzywam reiser4, za to chcialbym zobaczyc roznice w dzialanu systemu... wiem sa tez inne sposoby ale chodzi mi teraz konkretnie o kernell czy ktos moze cos doradzic bo :

vanilla vivid love usermod nitro morph mm gvivid ck cko

w kazdym z nich jest napisane ze poprawia wydajnosc... niestety nie znam sie na tym i lista latek ktore sa zamieszczone nic mi nie mowi... potrzebuje tlumaczenia prostego czy ktos moze mi wyjasnic roznice i cos doradzic
Im więcej łat na jaju tym większe prawdopodobieństwo niestabilności i problemów. Nie ma znaczenia jakie jajo wsadzisz na desktopa ale jak je skonfigurujesz. Nawet jeżeli posadził byś speed-sources i nie skonfigurowałbyś go właściwie, nic by Ci ono nie dało.

Osobiście stosuję rsbac-sources ale Tobie bardzo je odradzam. mm-sources też raczej nie powineneś stosować - to jest jajo rozwojowe i nie zawsze stabilne (powinno być chyba zamaskowane). ck-sources są bardzo dobre. vanilla to orginalny linux - ze względu na możliwość dystrybucji do krajów gdzie są różne restrykcje (np. co do kryptografii) nie posiadają one wielu fajnych opcji... ale filmy oglądać będziesz mógł bez problemu ;-) usermod <- dziwne że jeszcze trzymają to jajo ;-) gdyż obecnie UML chyba został oficjalnie włączony do jądra.

pozdrawiam
daniel cegielka
dylon
Guru
Guru

Post by dylon » Tue Oct 04, 2005 5:16 pm

Na moim duronie 700 najlepiej/szybiej dziala love ale okazjonalnie (srednio raz na tydzien (nitro podobnie) potrafi mi zawiesic kompa).
Oczywiscie duzej roznicy w szybkosci nie ma ale przy moich szpokach z wydajnoscia dysku (transfer ok 4MB/s) juz sa zauwazalne (ale jakichkolwiek testow nie chcialo mi sie robic).

Kernel z galezi gentoo-sources dziala bez zarzutu.

p.s. wersje kerneli mam: 2.6.11-gentoo-r6, 2.6.12-love1, 2.6.12-nitro5
p.s.2 podejrzewam ze przy szybkich kompach decydujaca o wyborze moze byc chyba tylko obsluga reiser4

Pozdrawiam
Maciej Dylski
qermit
Veteran
Veteran

Post by qermit » Tue Oct 04, 2005 6:43 pm

ja jadę na mm-sources i jakoś zwiechy nie mam. No może jak mam załadowany moduł do mojej egzotycznej karty graficznej (unichrome) włączony i zadługo gram w unreala/quake
"A co ty masz w swoim LinuXie?" - Dr Qermit
rudyyy
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper
Contact rudyyy
Website

Post by rudyyy » Tue Oct 04, 2005 6:56 pm

od zawsze vanilla sources z wyszukanymi latkami (za wiele ich nie jest narazie, bo tylko do bootsplasha i resierfs)
MaRkOS
n00b
n00b

Post by MaRkOS » Tue Oct 04, 2005 6:58 pm

Witam,

Właśnie zrezygnowałem z nitro-sources. Nic złego nie mogę o nim powiedzieć po prostu była mała przycinka przy starcie managera logowania i jednak zbyt dużo ramo zjadalo po starcie. Jakoś mnie to irytować zaczęło :) W odwodzie trzymam love-sources. A w tej chwili jadę na vivid-sources. Jako, że znawcą linuxa nie jestem przetestowałem kilka patrząc jak się system bootuje i jakie zużycie mam ramu po odpaleniu systemu, przy każdym z jaj było różne. Wybrałem takie, ktore mi najmniej żarło i przy którym system najplynnej startował. A love-sources lubię za to serducho co się pojawia przy bootowaniu :D (taka drobna miła przyjemność:) Bardzo dobre wrażenie zrobiło na mnie morph-sources, ale jeden feler nie pozwala mi używać tego jajka (brak mojej sieciówki) a nie chce mi się ręcznie męczyć z dokładaniem. Ale to jak się szybko system i płynnie odpalał to byłem w szoku. Może to mało profesjonalne podejście, ale warto potestować i dobrać coś do swoich potrzeb i upodobań. W pracy mam mm-sources i o dziwo przy moim poziomie zieloności nic się nie dzieje :)
Pozdrawiam,
Markos
Mroofka
Guru
Guru

Post by Mroofka » Tue Oct 04, 2005 7:30 pm

n3rd dziekuje slicznie za najlepsze jak do tej pory wyjasnienia odnosnie roznic... szkoda tylko ze na podstawie mojego pytania o rodzaj kernela doszedles do wniosku ze mam zle skonfigurowane demony... mozesz mi przedstawic swoj tok myslenia bo wydaje mi sie ze spora czesc jesli nie wiekszosc powaznych serwerow z dobrze skonfigurowanymi programami chodzi wlasnie na podstawowych jadrach. Pozatym znajomosc configa apacha czy postfixa (które chodzą dobrze jak dla mnie) chyba niewiele ma wspolnego ze znajomoscia kazdej latki w niemal "praywatnych" wersjach kernela. Dlatego tez prosil bym na przyszlosc bys jednak jesli to bedzie mozliwe to odpowiadal na moje pytania a nie wyciagal wnioski odnosnie moich ustawien. Moze tez sprobojesz wywnioskowac ile mam wzrostu . Zgodzil bym sie gdybys stwierdzil ze jestem dysortografem bo to widac jak sie czyta moje wypowiedzi... ale to chyba tyle.... pozatym gdybys sie i do ortografi przyczepil to z koleii bylo by to naruszeniem ogulnie znanej netykiety...

Pozdrawiam
"Make install not love"

n3rd
Guru
Guru

Post by n3rd » Wed Oct 05, 2005 1:28 pm

Mroofko!

Przepraszam jeżeli poczułeś się urażony.. Naprawdę nie miałem zamiaru robić Ci złośliwych uwag i przykro mi, że tak wyszło. Na przyszłość postaram się nie wyciągać tak dalece idących wniosków, jak to je wyciągnąłem w swojej poprzedniej wypowiedzi. Zwyczajnie zaskoczyło mnie to, że pytasz o jądro na desktopa, który de facto jest pełnowartościowym serwerem... na moje odczucia coś tu jest chyba nie tak? Chwalisz się zainstalowanym oprogramowaniem serwerowym, które to raczej wymaga do prawidłowego skonfigurowania, troszeczkę szerszej znajomości systemu a jednocześnie pytasz o rodzaje jąder, które w wiekszości posiadają lepszą czy gorszą dokumentację o nałożonych łatach oraz ich profilu i przeznaczeniu. W moim odczuciu jest w tym wszystkim jakaś sprzeczność... ale nie chcę wyciągać kolejnych wniosków.. bo znów mi się od Ciebie dostanie ;-) a nie o to chyba chodzi, aby sobie złośliwie docinać, ale pomóc komuś rozwiązać jego problem.

Gdyby chodziło Ci o jajo raczej serwerowe, to od razu doradziłbym rsbac-sources - przy czym, gdyby Cię ono zainteresowało, to juz mówię, że jest trochę więcej zabawy z ustawieniami oraz musisz wywalić nptlonly z make.conf, bo Ci sie rsbac-admin nie skompilują ;-)

Pozdrawiam i życzę owocnego make menuconigurowania ;-)
daniel cegielka
Mroofka
Guru
Guru

Post by Mroofka » Thu Oct 06, 2005 10:57 am

Heh... no coz moze trche zaszybko sie zezloscilem, ale przyznam ze stwierdzenie iz nie umiem ustawic demonow na podstawie tego ze sie pytam o kernell mnie wkurzylo :P.
Mysle ze jednak jest w tym troche mojej winy bo moglem to lepiej wyjasnic a nie liczyc ze ";p" zalatwi sprawe i wszyscy sie domysla co mam na mysli.

Dla Ciebie n3rd i dla innych ktorzy sie zaciekawili :);
mam desktopa ktorego glownym zastosowaniej jest zaspokojenie mojich codzinnych potrzeb., www, gg, filmy, muzyka jednak poniewaz nie chcialem by sie marnowaly mozliwosci linuxa to postawilem na nim kilka drobiazgow (dlatego ";p") jak wlasny serwer poczty (bo po co wp jak mam w domu wlasna domene) ssh (dla znajomych ktorzy sie ucza linuxa i potrzebuja dostep do shela, oraz czasem mi sie przyda by cos kliknac gdy mnie nie ma w domu) no i ftpik bo ludzie czasem prosza o zdjecia z imprez czy inne pliczki a mi latwiej to udostepnic na ftp niz kazdemu wyslac mailem czy na gg... to chyba tyle..

Zalezy mi na zastosowaniach desktopowych bo to glownie na nim robie... a o serwerach wspomnialem tylko dla informacji innych "bo moglo miec to znaczenie w doborze kernella"

Pozatym zdecydowalem sie na nitro a gvivid sprawdze w 2 kolejnosci :P

Pozdrawiam
"Make install not love"

n3rd
Guru
Guru

Post by n3rd » Thu Oct 06, 2005 1:13 pm

Ja znowu z takim serwerowym oprogramowaniem nie spałbym po nocach ;-) z obawy, że ktoś mi na kompie zagości. Mam neo i szczęka opada jak się popatrzy w logach ile pakietów w kompa stuka.. czy np. snorta zapuścisz, to już zupełnie zalewają Cię alarmy o potencjalnym ataku.. że w końcu masz dość tej neo ;-) Firewalla ustawiłem, że wszystko mam na DROP - firefox przez to siada okropnie ale przynajmniej nie widać mnie tak bardzo ;-) Do tego jądro-rsbac - ale tu jeszcze nie ustawiłem do końca wszystkiego i czasami zwyczajnie ładuję jajo bez rsbaca.. No i na koniec PaX ;-) Ten to potrafi program z killować w najlepszym momencie.. ale jestem zadowolony z tej łaty i bardzo ją wszystkim polecam.

Więc jak napisałeś, że masz soft serwerowy na desktopie, to zwyczajnie szczęka mi opadła, bo ja bym z nerwów jednego dnia spokojnie nie przesiedział... i pewnie nigdy nie odważyłbym się na zainstalowanie na desktopie takiego softu.

Pozdrawiam i jeszcze raz sorry za moje błędne założenia.. ;-)
daniel cegielka
Mroofka
Guru
Guru

Post by Mroofka » Thu Oct 06, 2005 5:52 pm

hehe a ja myslalem ze to ja jestem przewrazliwiony na punkcie bezpieczenstwa... :p

Jak do tej pory jedyne co notuje to pruby uruchomienia jakiegos skryptu cgi na apachu choc ich nie uzywam. ftp i ssh sa na wyskich portach wiec nikt nawet nie wie o ich istnieniu a postfix ma zabronione przekazywanie i nie pozwalam tylko na lokalne obieranie poczty tak wiec ja jedynie o co sie martwie to oppendchub bo o nim niewiele wiem ale w logach nic specjalniego nie znalazlem :)

Pozdrawiam
"Make install not love"

n3rd
Guru
Guru

Post by n3rd » Fri Oct 07, 2005 9:24 am

Wywal apacha i tym podobne badziewia i postaw publicfile.
* nie będziesz miał problemów z cgi... itp,
* serwer będziesz miał na chroocie a nie z uprawnieniami roota,
* nie będziesz miał udostępnianych plików do których systemowi userzy nie będą mieć prawa odczytu (właściciel i grupa),
* za jednym zamachem będziesz miał względnie bezpieczny serwer www i ftp.

Autorem jest Bernstein, autor qmaila ;-)

Do tego wszystkiego programik jest bardzo lekki i nie będzie zjadał Ci zasobów systemowych. Myślę, że publicfile będzie idealny do Twoich zastosowań.

Pozdrawiam
daniel cegielka
argasek
Bodhisattva
Bodhisattva
Contact argasek
Website

Post by argasek » Fri Oct 07, 2005 10:57 am

Polecam gentoo-sources, stabilność (dla mnie) 100%, problemów wydajnościowych nie zauważyłem. Przez pewien czas używałem cko, całkiem miły patchset.
RLU #137109 | http://soundcloud.com/argasek
Mroofka
Guru
Guru

Post by Mroofka » Fri Oct 07, 2005 1:06 pm

Unsupported features
ftpd does not support file modification requests such as STOR.
niestety odpada w moim przypdaku ... ale wielkie dzięki za zainteresowanie, zastanawiam sie czy nie zmienic choc serwera www na cos lzejszego jak apache

Pozdrawiam
"Make install not love"

mr00wka
n00b
n00b
Contact mr00wka
Website

Post by mr00wka » Sat Oct 08, 2005 7:16 pm

Ja uzywam hardened-sources mimo iz jest to maszyna desktopowa to posiadam publiczne IP i bawie sie troche apache, ponadto powoli zaczynam sie interesowac troche bezpieczenstwem.
Nie zauwazylem zadnych problemow ze stabilnoscia, ponadto szybkosc dzialania rowniez jest swietna, ut2k4 dziala bez najmniejszych problemow ;-)
szolek
Guru
Guru

Post by szolek » Sat Oct 08, 2005 9:32 pm

No to ja dopiszę.
Po przeczytaniu postów w tym temacie stwierdziłem że muszę co najmniej spróbować morph-sources. Wcześniej zmieniłem gentoo-sources na ck-sources i brakowało mi vesa-tng. Dźwięku niby nie zacina co czasem dawało się usłyszeć na gentoo-sources, a poza tym większej różnicy nie widzę w tych 3 jądrach. Mam ochotę jeszcze spróbować reiserfs4. Trochu mnie powstrzymuje napis "experimental" i to że będę potrzebował jakiegoś live CD z obsługą tego systemu plików.
szpil
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by szpil » Sun Oct 09, 2005 8:33 am

Mam pytanie, czy mógłby ktoś wystawić swój config np. gentoo-sources? Mam kilka problemów z 2.6.13 (wcześniej development-sources 2.6.10).
Problem z framebuffer oraz z nvidią (moduł glx).

Zastanawiam się też nad wkompilowaniem na stałe sieciówki, dźwiękówki bt8XX. Czy jest sens? Nie będzie z tym problemów?

Pozdrawiam
qermit
Veteran
Veteran

Post by qermit » Sun Oct 09, 2005 9:18 am

szpil wrote:Mam kilka problemów z 2.6.13
Odrazu wiadomo o co chodzi @#$^#@#$%. Złóż nowy temat.
"A co ty masz w swoim LinuXie?" - Dr Qermit
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva

Post by Raku » Sun Oct 09, 2005 9:35 am

szolek wrote:Wcześniej zmieniłem gentoo-sources na ck-sources i brakowało mi vesa-tng.
łątkę z vesa-tng można ściągnąć ze strony Spocka (autora) i samodzielnie zaaplikować na ck-sources. Łata nakłada się bez żadnych problemów
Mam ochotę jeszcze spróbować reiserfs4.
nie ma sensu. Przyrostu prędkości nie ma żadnego (mówię o subiektywnym odczuciu pracy w systemie, a nie o testach, gdzie rozpakowanie jakiegoś tara trwa sekundę szybciej), a responsywność systemu spada. Przy kopiowaniu na resier4 dopiero mi rwało dźwięk - to było co prawda już daaawno temu, może do tego czasu coś się poprawiło, ale ja dziękuję.
raku