Ostatnio zaobserwowalem dziwne zjawisko w moim laptopie. Otoz czasami procesor zaczyna być obciazony 100%. Probuje wylaczyc wszystkie programy i przegladarke internetowa, ale nic nie pomaga. Zdarza się, ze nagle wszystko wroci do normy po paru minutach, ale w wiekszosci przypadkow pomaga tylko reboot.
Jak wyszukac procesy obciazajace procesor i ewentualnie je wylaczyc?
Czy ktos spotkal się z podobnym zjawiskiem?
Last edited by mirek on Thu Aug 18, 2005 9:17 am, edited 2 times in total.
Htop jest jak dla mnie prostszy w obsłudze, można sobie przewijać listę procesów i przy "killowaniu" procesu nie trzeba wpisywać jego PID a tylko go wybrać. Kwestia upodobań. Topa pewnie masz w systemie, htop to oddzielny pakiet.
Sądząc po objawach, winowajcą może być komenda updatedb.
Jesli nie uzywasz polecen locate czy innego slocate możesz spokojnie wyrzucić skrypt slocate z /etc/cron.daily i przerzucić go do /etc/cron.weekly lub skasowac. Ja mam usuniety ten skrypt całkowicie (od ponad roku) i nie zauważyłem jakichś negatywnych objawów tego niecnego czynu .
Usunalem SOLVED poniewaz nadal nie moge znalezc powodu.
Gdy procek zaczyna ciezka prace, w programie htop mam wykazanych kilka procesow ze znikomym obciazeniem 2-3%, ale w sumie nie wiecej niż 5-6% w calosci.
Na dodatek stalo się cos dziwnego ostatnim razem, gdy procesor mocno pracowal przez kilkanascie minut (i probowalem znalezc tego przyczyne) pochrzanilo mi się cos z netem.
Teoretycznie net mam, dhcp przydziela mi adres i mogę pingowac w konsoli, ale pochrzanilo się cos z http. Gdy n.p otwieram firefoxa to probuje polaczyc się z wybrana strona trwa to wiecznosc i wiesza się. W Operze od razu mam komunikat, ze nie może wybrac strony.
Wiem ze jest to temat na otworzenie nowego postu, lecz sam już nie wiem czy czy ta dziwna praca procka w tle nie była tego przyczyna. Czytalem tez, ze niektorzy maja problemy z netem przy najnowszym baselayout, wiec sprobuje dzis wieczorem go zamaskowac i powrocic do poprzedniej wersji.