Moderator: SlashBeast

Thomas H. Cormen, Charles E. Leiserson, Ronald L. Rivest - Wprowadzenie do algorytmow - bardzo fajna ksiazeczka, ale po olimpiadzie z infy stwierdzam ze jest no naprawde tylko wprowadzenie, choc bardzo sie tam przydala._troll_ wrote:Algorytmy: Wstęp do lagorytmów - Cormen (wiecznie mi sie ta pozycja myli, wiec pewnie cos jest zle)
Masz moze ebooka z ta ksiazka, albo cos podobnego?+ "Język ANSI C ćwiczenie i rozwiązania" Tondo, Gimpel wyd. WNT Warszawa.
Jak dla mnie sa troche przereklamowane ale godne uwagiTAXIarz wrote:...
1. "Język ANSI C" Kernighan, Ritchie wyd. WNT Warszawa wiele wydan.
+ "Język ANSI C ćwiczenie i rozwiązania" Tondo, Gimpel wyd. WNT Warszawa.
...
Tak, zgadza sie z przykladami w TP._troll_ wrote:Wirth to jest chyba z przykladami w Pascalu? (...)
Niestety nie mam ebooka. Powiem prawde, ze zakupilem z WNT calkiem nowa wraz z podrecznikiem, poniewaz kupilem jako calosc, wiec mialem taniej, nawet taniej wyszlo mnie niz na aukcjach internetowych. Wiec sie skusilem.Gogiel wrote:Masz moze ebooka z ta ksiazka, albo cos podobnego?+ "Język ANSI C ćwiczenie i rozwiązania" Tondo, Gimpel wyd. WNT Warszawa.
ciezka dyskusja... chyba kazdy musi wyprobowac na wlasnej skorze...TAXIarz wrote:Tak, zgadza sie z przykladami w TP._troll_ wrote:Wirth to jest chyba z przykladami w Pascalu? (...)
Problem w tym, ze Cormen i inni uzywa tzw. pseudokodu, ale wiadomo jak ten pseudokod wyglada.
Wg. mnie (to jest dyskusyjne) nie znajac Pascal/Basic - choc podstaw: zmienne, petle, procedure/fun, warunki etc.
to trudno "czytac" nawet pseudokod. I jeszcze jedno - trudno na poczatek sobie czytac o szeregach, po to, aby obliczac czas wykoniania sortowania. Wydaje mi sie, ze na poczatku to jest zbedne. A ta ksiazka (Cormen) wiele sie na te tematy rozpisuje, jest dzial minimum materialu matematyki (nie pamietam dokladnie jak to brzmialo).
Dlatego cenowo i oszczedzajac nerwów polecam Wirth, choć oczywiście potem Cormen.
Polecma przejrzec Stevena Prata'e - wlasnie tutaj wygrywa. A co do ANSI C - napisana jest dla ludzi juz programujacych(!). Zupelnie nie nadaje sie dla totalnego laika.TAXIarz wrote:Co do przereklamowania ANSI C, nie spotkalem sie jeszcze z dobrym podrecznikiem na ten temat.
Maja zdroworozsadkowe podejscie, aby nauczyc sie pisac, trzeba pisac.
Symfonia C++ ma zasadniczy brak, mianowicie chodzi mi o brak cwiczen na koncu tematu/rozdzialu.
Powiem tak: książka jest pisana przez samych twórców języka i zawiera wszystko co przewiduje pierwotny standard ANSI C. Uważam ją za lekturę obowiazkową (tym bardziej, że nie jest zbyt duża - połowa książki to wyciąg ze standardu, którego się nie czyta tylko się z niego korzysta) i w zasadzie może być jedyna jeśli chodzi o C (warto ew. poszerzyć potem swoją wiedzę n.t. C99, bo to przyszłość C). Jeśli dokładnie zrozumiesz i zapamiętasz każdy rozdział to C nie będzie miało dla Ciebie tajemnic (a wierz mi może mieć, jeśli dogłębnie nie zrozumiesz jego filozofii).ai wrote:"Ansi C" - B.W. Kernighan, D.M. Ritchie (mi sie z tego dobrze uczylo C)
uczy myslenia i jest na pewno przyjemniejsza dla zwyklego smiertelnika niz cormen [;
O ile dobrze pamietam po przeczytanie najpierw Cormena malo z tej ksiazki sie dowiedzialem, przeczytal bodajze tylko dwa rozdzily (choc nie jestm pewien bo nie mam teraz tej ksiazki przy sobie).TAXIarz wrote:Algorytmy. Wydanie zmienione
Maciej M. Sysło
Czekam na komentarze tego podrecznika!

Ta.... chociaż czase m wyjaśnienia są bardziej skomplikowane niż rozwiązanie zadaniamati_pl wrote:To dorzucę moje 2 grosze:
Z algorytmiki można zapoznać się z "Niebieskimi książeczkami", do ściągnięcia z www.oi.edu.pl, zawierającymi zadania wraz z opracowaniami z kolejnych olimpiad i pogromców algorytmów.
Pewnie:) albo http://opss.safo.bizA jak ktoś chce poćwiczyć swoje umiejętności, to oprócz wspomagania open-sourcowych programów zawsze można porozwiązywać jakieś zadanka, czy to z ACMu, czy np. ze SPOJa (zrobiłem tam 32 zadania).