Moderator: SlashBeast

I to wszystko dla "dobra" wspolnoty!C1REX wrote:Na pewnej stronie sympatyków pewnej partii znalazłem ten oto news. Nazwy strony jednak nie będę podawał, by nie zostać posądzonym o propagandę polityczną. Chiałbym jednak zwrócić uwagę na treść tego newsa i dodane linki:
--------------
"List otwarty Jonasa Maebe (członka rady FFII - Fundacji Na Rzecz Wolnej Infrastruktury Informacyjnej) do "ustawodawców Unii Europejskiej i zwolenników konstytucji europejskiej", napisany po przyjęciu przez Radę UE 7 marca tekstu dyrektywy o patentach (dopuszczającej patentowanie oprogramowania). ...
Decyzja Rady została podjęta z pogwałceniem procedury, mimo iż cztery
państwa (w tym Polska) zażądały poddania tego punktu pod dyskusję,
przewodniczący samowolnie odmówił - podczas gdy do odrzucenia takiego żądania potrzebna jest decyzja całej Rady większością głosów. W ten sposób dyrektywa przeszła niejako przez aklamację.
Nie oznacza to wprawdzie jeszcze, że zacznie ona obowiązywać, bo
teoretycznie Parlament Europejski absolutną większością głosów może
wprowadzić jeszcze poprawki, i tak samo może zrobić Rada w tzw. drugim czytaniu.
Szkic tłumaczenia polskiego (początek) dostępny tutaj:
http://wiki.7thguard.net/Teksty/FfiiOpenLtr050307
Warto zwrócić uwagę na antyeurokonstytucyjne nastroje w komentarzach środowiska przeciwników patentów an oprogramowanie:
http://7thguard.net/comments.php?sect=s ... ws_id=4460
http://7thguard.net/comments.php?sect=s ... ws_id=4462
Info zredagował Jacek Sierpiński - dzieki."
Zainteresowanie będzie, gdy TAMCI uznają, że będą mieli z tego jakieś korzyści. tak jest zawsze i nikt tego nie zmieni.C1REX wrote:Dziwnie małe zainteresowanie jest teraz tym tematem mimo, że jest wciąz aktualny.
Gdy wposmniałem o nim na forum sympatyków pewnej partii, to praktycznie nie było reakcji.
Może pochody (na wzór I majowych)? Telewizja lubi pokazywać głodujące pielęgniarki, też możemy spróbować. Można też kogoś zabić i powiedzieć, że to przez patenty (jak dzieciaki zwalają na quake'a, to czemu nie na patenty). Pisanie po murach odpada, bo to wandalizm.zieloo wrote:Zainteresowanie będzie, gdy TAMCI uznają, że będą mieli z tego jakieś korzyści. tak jest zawsze i nikt tego nie zmieni.C1REX wrote:Dziwnie małe zainteresowanie jest teraz tym tematem mimo, że jest wciąz aktualny.
Gdy wposmniałem o nim na forum sympatyków pewnej partii, to praktycznie nie było reakcji.
Trzeba głośno krzyczeć (Green Peace mi sie przypomniało...) i robić takie rzeczy, które by publika zobaczyła i które by ją zainteresowały.
Ja mogę sie poświęcić, a co!:)totencham wrote: Może pochody (na wzór I majowych)? Telewizja lubi pokazywać głodujące pielęgniarki, też możemy spróbować. Można też kogoś zabić i powiedzieć, że to przez patenty (jak dzieciaki zwalają na quake'a, to czemu nie na patenty). Pisanie po murach odpada, bo to wandalizm.
Ale poświęcasz się jako ofiara mordu, czy jako morderca ofiarowujesz się pujściem za kratki?zieloo wrote: Ja mogę sie poświęcić, a co!:)
Ja idę! Arsen już poszedłOBenY wrote:Dlatego bierzmy miecze w lapy i na wojne idziemy, ktora trzeba madrze poprowadzic... Kto sie pisze na atakowanie gazet i ogolnie moediow ?
blazeu - hmm wh mnie blokady to ostatecznosc, mozemy jeszcze ew porwac jakas wazna szyche i powiedziec ze nie oddamy poki nie zdejma tego prawaoj Ty normalnie jakichs chaos szatanski wprowadzasz:]
Błagaaam cie norbi!! Przesiądź się na Windowsaheh, no tak, norbi sie przesiadl na linuxa - to linux przestanie byc legalny![]()
Dziś głosowanie...Szanowny Panie,
W imieniu Pana Premiera Jerzego Buzka serdecznie dziękuję za list, a przede wszystkim za przedstawienie Pana stanowiska w sprawie dyrektywy patentowej.
Mogę zapewnić, że dołożymy wszelkich starań, aby małe i średnie przedsiębiorstwa nie ucierpiały z powodu zmian legislacyjnych związanych z ochroną patentową. Uniemożliwienie patentowania rozwiązań programistycznych leży w jak najlepiej pojętym interesie Polski, dlatego też z uwagą i pełnym zaangażowniem Pan Premier nie tylko śledzi bieżący rozwój sytuacji, ale również podejmuje incjatywy wykorzystując wszelkie możliwości wynikające z pełnionego przez niego mandatu Posła do PE.
Miejmy nadzieję, że wynik głosowania w/w sprawie będzie korzystny dla polskiej gospodarki.
Z poważaniem,
Anna Paradowska
Assistant to Jerzy Buzek MEP
European Parliament
rue Wiertz
Brussels 1047
tel: +32 (0) 2 284 7631
fax: +32 (0) 2 284 9631