Nie chciałbym pisać obok tematu
Marcin
Moderator: SlashBeast

Ogolniej: korporacyjny == do uzytku wewnatrz firmy. Przyklady masz wyzejn0rbi666 wrote:hmm na podstawie tego co widzialem u starszego w pracy (a to juz spora korporacja), to serwer korporacyjny to serwer bazodanowy - ew jakis email wewnetrzny, www, ale bazy danych to najwazniejsza sprawa
Zadam Ci takie pytanie - stawiałeś kiedykolwiek serwer korporacyjny?
(...)na przykładzie dystrybucji Gentoo.
I tu sie mylisz.Jancio wrote:I jak dla mnie, żaden administrator w dużej firmie i przy zdrowych zmysłach nie postawi serwera na Gentoo.

sorki, za OT, nie znam sie na sieciach i serwerach dobrze, a juz szczegolnie na duzych, ale takie glupie pytanie - "bo?"Jancio wrote: [...]
I jak dla mnie, żaden administrator w dużej firmie i przy zdrowych zmysłach nie postawi serwera na Gentoo.
Tak: ja.Jancio wrote:Przykłady?
To raczej ty wyskoczyles jak Filip z konopi z tym tekstem:Jancio wrote:Czy tylko sobie tak pyskujemy? ;>
I wlasnie: tak jak pisze Poe - "bo?"Jancio wrote:I jak dla mnie, żaden administrator w dużej firmie i przy zdrowych zmysłach nie postawi serwera na Gentoo.
Nie wiem czy korporacyjne ale ja mam 2 takie :Jancio wrote: [cut]
P.S.
Serwerom korporacyjnym, chociaż podejrzewam nie mają definicji, można przypisać pewne cechy je charakteryzujące. I nie wygląda to tak jak piszą moi szanowni "przedpiscy" - hint -> INTEGRACJA.
I jak dla mnie, żaden administrator w dużej firmie i przy zdrowych zmysłach nie postawi serwera na Gentoo.

Witam , moze troszke odejde od tematu ale mnie jedna sprawa męczy jak sie spisuje ta maszyna i jak na niej robisz beckupy ? Zewnętrzny Streamer ?wojtek wrote: IMHO Gentoo jest doskonałą dystrybucją na serwer, szczególnie taki jakim ja administruję czyli IBM eServer 326, myśę że dzięki temu wykorzystuje 100% mocy tego cacka.
Mylisz sie znam takie miejsca gdzie maszyny klasy S/390 sa wyłaczane na każdą noc !!! . Dziwne ale prawdziewPrompty wrote:wracajac do "serwera korporacyjnego" to nie znaczy to przypadkiem architektury main-frame (moze mainframe)
co do konkretnej implementacji raczej przeszkadza kompiklacja serwera ktorej musi byc raczej wysokowydajny przez caly dzialania (normalny czas dzialania mainframe'a to ciagle wiec nie ma czasu na upgrade)

Maszynka się sprawuje doskonale (choć niektórym może przeszkadzać, to że nie da się w niej umieścić więcej niż 2 dysków - ale w tej klasie cenowej to standard), natomiast co do backupów, to po nieprzyjemych doświadczeniach z ciągłymi awariami DAT-owego streamera i uwzględnieniu horrendalnych cen najprostszych streamerów liniowych stwierdziliśmy, że zbudujemy sobie własnego NAS-a za 1/10 tej ceny. Tak więc rolę backupu pełni teraz osobny mały serwerek oparty o energooszczędny procesor Via na płycie ITX (tak co by nie potrzebował żadnego dodatkowego chłodzenia i mógł stać nawet w zamkniętym sejfie) z RAID-em 1 i ciągłym monitoringiem stanu dysków za pomocą smarttools, oraz dodatkową możliwością zgrania zawartości na zewnętrzny dysk podłączany przez USB 2.0. So Far So Goodnmap wrote:Witam , moze troszke odejde od tematu ale mnie jedna sprawa męczy jak sie spisuje ta maszyna i jak na niej robisz beckupy ? Zewnętrzny Streamer ?
Nie sądzisz, że każdy system wymaga administracji? Tam gdzie wymaga się działania 24h/dobę i bezawaryjności nie stosuje się jednego komputera... no bądźmy poważni...Prompty wrote:co do konkretnej implementacji raczej przeszkadza kompiklacja serwera ktorej musi byc raczej wysokowydajny przez caly dzialania (normalny czas dzialania mainframe'a to ciagle wiec nie ma czasu na upgrade)

Zgadzam sie z tym - narazie jest spokojnienmap wrote:Mysle ze przesadzasz temat jest wyraźnie nakreslony na Gentoo i nik tu nie ma zamiaru toczyc bojów co lepsze co gorszePoe wrote:Ludzie! chowac sie do schronów... Flamewar nadchodzi... (nie ma to jak ta moja kobieca intuicja :} )