czyli jak z takiego zrobic taki
Moderator: SlashBeast

nie uzywac drugiego z kde-3.4 .... probuja namierzyc bug'acoyote01 wrote:efekt podgladu okna jest troche denerwujacy, fajny by byl gdyby sie pojawial po pownej chwili od najechania, a nie odrazu
idac dalej z modyfikacjami kickera polecam jeden z ponizszych apletow:
http://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=45760
http://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=82040
zmieniaja one okienka z wirtualnymi pulpitami
Czym to sie objawia? Ja u siebie tego nie zauwazylem (chociaz trzeba przyznac ze mam to cos w konfiguracji minimalnej, tzn. bez miniaturek okien).totencham wrote:Bardzo ładna rzecz, tylko właśnie zobaczyłem jak kde przez to spowolniło...
tylko jak mi najdzie ochota na spowolnienie systemucichy wrote:[ot] troll: czyzbys przesiadal sie na kde?[/ot]
hmmmm - ale mowisz ze nie dziala bez arts, czy jak? Juz ktorys ebuild do kde poprawialem / gadalem z developerami programow o latke, bo domyslnie zaje**** kdevelop nie _mysli_ i wali zaleznosci od arts(*). Mozesz rozwinac z czym problem?cichy wrote:Wczoraj probowalem zainstalowac kpager-0.6. Kompilowalem z palca (trzeba bylo troche pogrzebac sie w ./configure). Skompilowalo sie, zainstalowalo i... "Aplet KPager2 nie został znaleziony. Proszę sprawdzić instalację." Ubilem kickera, ponownie go uruchomilem i aplet sie odpalil. Wyglada OK ale sposob odpalania go jest nie do przyjecia. Dzisiaj sprobowalem uzyc ebuild'a z bugs.gentoo.org (przy okazji na stronie zauwazylem ze nie tylko u mnie sa takie cyrki na kde-3.4 ale innych pomyslów jak restart kickera narazie nie ma) i efekt byl ten sam. Chyba trzeba poczekac na nowsza wersje apletu lub kickera.
Przy okazji uwaga do ebuilda: przydaloby sie go uzaleznic od USE="-arts" przy uzyciu opcji --without-arts.
Problem jest dalej ten sam: nie dziala tak jak trzeba..._troll_ wrote:hmmmm - ale mowisz ze nie dziala bez arts, czy jak? Juz ktorys ebuild do kde poprawialem / gadalem z developerami programow o latke, bo domyslnie zaje**** kdevelop nie _mysli_ i wali zaleznosci od arts(*). Mozesz rozwinac z czym problem?
Code: Select all
# Copyright 1999-2004 Gentoo Foundation
# Distributed under the terms of the GNU General Public License v2
# $Header: $
inherit kde eutils
need-kde 3.3
MY_PV="${PV/a/}"
MY_P="${PN}-${MY_PV}"
DESCRIPTION="Powerfull Pager for KDE"
HOMEPAGE="http://www.uni-weimar.de/~wolff3/"
SRC_URI="http://www.uni-weimar.de/%7Ewolff3/kdelook/${MY_P}.tar.bz2"
LICENSE="GPL-2"
SLOT="0"
KEYWORDS="~x86"
IUSE="opengl"
S="${WORKDIR}/${MY_P}"
DOCS="AUTHORS ChangeLog INSTALL NEWS REDME TODO"
RDEPEND="opengl? ( x11-misc/3ddesktop )"
src_unpack() {
unpack ${A}
cd ${S}
epatch ${FILESDIR}/${PN}-desktop.patch
}
src_compile() {
useq arts && myconf="$myconf --without-arts"
kde_src_compile
}
Taka na przykład myszka ma czasem lagi (cichy wrote:Czym to sie objawia? Ja u siebie tego nie zauwazylem (chociaz trzeba przyznac ze mam to cos w konfiguracji minimalnej, tzn. bez miniaturek okien).totencham wrote:Bardzo ładna rzecz, tylko właśnie zobaczyłem jak kde przez to spowolniło...

Code: Select all
>>> Unpacking source...
>>> Unpacking kpager2-0.6.0b.tar.bz2 to /var/tmp/portage/kpager2-0.6.0b/work
/usr/portage-moj/kde-misc/kpager2/kpager2-0.6.0b.ebuild: line 28: cd: /var/tmp/portage/kpager2-0.6.0b/work/kpager2-0.6.0b: No such file or directory
* Applying kpager2-desktop.patch ... [ ok ]
>>> Source unpacked.
/usr/portage/eclass/kde.eclass: line 82: cd: /var/tmp/portage/kpager2-0.6.0b/work/kpager2-0.6.0b: No such file or directory
/usr/portage/eclass/kde.eclass: line 82: cd: /var/tmp/portage/kpager2-0.6.0b/work/kpager2-0.6.0b: No such file or directory
!!! ERROR: kde-misc/kpager2-0.6.0b failed.
!!! Function kde_src_compile, Line 133, Exitcode 1
!!! no configure script found, generation unsuccessful
!!! If you need support, post the topmost build error, NOT this status message.
To moja wina. Przekombinowalem z nazwa. Zmien nazwe ebuildu na kpager2-0.6.0.ebuild, ponownie wygeneruj plik digest i powinno pojsc. Sorki.coyote01 wrote:u mnie nie dziala (0.6.0a dzialal):Code: Select all
>>> Source unpacked. /usr/portage/eclass/kde.eclass: line 82: cd: /var/tmp/portage/kpager2-0.6.0b/work/kpager2-0.6.0b: No such file or directory /usr/portage/eclass/kde.eclass: line 82: cd: /var/tmp/portage/kpager2-0.6.0b/work/kpager2-0.6.0b: No such file or directory