Moderator: SlashBeast
widzialem. nie wydaje mi sie ze ktos sie podjal instalacji - nie zwiekszyl sie ruch na forumjoker wrote:widzieliscie mini artykul w Chipie o Gentoo? cos jakby miniHOWTO instalacyjny. ciekawe czy G zrobi sie bardziej popularny
a od kiedy to jest WYMAGANE? to jest OPCJONALNE... wiec - brak, ale nie bladsekretarz wrote:Ja sie chyba dopatrzylem 2 bledow retorycznych, przed bootstrapem musimy zrobic synca portage
no co Wy?sekretarz wrote:oraz przy wypakowywaniu stage zapomnieli o opcji -p do tara przez co nie zostaną zachowane poprawne uprawnienia do plików.
nie ma w stage, ale tzn. ze nie mozna uzyc jakiegos dostepnego snap'a? razem z np. dostepnymi na plycie (dvd) zrodlami wielu pakietow? a to niby dlaczego?sekretarz wrote:No wlasnie nie opcjonalne, bo musisz miec chociaz jedna wersję drzewa portage, a o ile mi wiadomo nie ma takowego w zadnym pliku stage.
z tym sie w pelni zgadzam - zabawnie bylo sie o czyms takim dowiedziecsekretarz wrote:A co do opcji -p, to ja bym np nie chcial miec /root na 755

Hieh, CHIP na Gentoo oczywiscie zna sie najlepiejmwitkowski wrote:Odpowied? redaktora chipa na temat b?edów retorycznych:
"
W instrukcji instalacji nie przeprowadzamy sync'a portage'a ponieważ,
wcze?niej pobrali?my i rozpakowali?my snapshot portage'a. Podczas ekstrakcji
plików nie używamy opcji -p, tak jest zreszt? to opisane w Gentoo Linux
2004.3 Handbook. Proponuje spojrze? do rozdzia?u "5.d. Installing Portage".
Zachowanie odpowiednich praw w systemie (czyli opcja -p) jest potrzebna
natomiast do rozpakowania archiwum stage'a. W artykule jest też to poprawnie
opisane. Tak wi?c, polecam autorowi posta dok?adne zaznajomienie si? z
tekstem zanim "wysmaruje" co? na grup?.. i ze znaczeniem s?owa retoryka.
Merytorycznie wydaje mi si?, że instalacja Gentoo jest w 100% poprawna."
Pozatym witam.

Lepiej ustawić domyślne kodowanie stron na iso-8859-2, gdyż inaczej będziesz sadził krzaki cytując innych. Kodowanie strony nie jest ustawione.mwitkowski wrote: Lepiej zreszta pisac bez polskich liter bo pewnie kodowanie strony jest 8859-1
Code: Select all
tar -xvjpf stage1-x86-2004.3.tar.bz2
tar -xvjf portage-2004*.tar.bz2 -C /mnt/gentoo/usr
Code: Select all
# less /mnt/cdrom/docs/txt/install.txt