Forums

Skip to content

Advanced search
  • Quick links
    • Unanswered topics
    • Active topics
    • Search
  • FAQ
  • Login
  • Register
  • Board index International Gentoo Users Polskie forum (Polish)
  • Search

HOWTO - Jak zainstalować ebuild spoza portage?

Witajcie na polskim forum użytkowników Gentoo!
Opis instalacji i pracy z Gentoo. Pozostała dokumentacja Gentoo

Moderator: SlashBeast

Post Reply
  • Print view
Advanced search
39 posts
  • 1
  • 2
  • Next
Author
Bodhisattva
Bodhisattva

HOWTO - Jak zainstalować ebuild spoza portage?

Post by _troll_ » Thu May 27, 2004 11:56 pm

Wersja: 1.0.1

update:
16.08.2004 - poprawione literówki (thx dmr)

Jak zainstalować ebuild spoza standardowego drzewa portage?

Celem tego HOWTO jest pokazanie jak zainstalować w gentoo pakiety, do których ebuildów nie ma w dystrybucyjnym drzewie portage, a które różni ludzie umieszczają w Internecie. Podczas pisania trochę się rozbuchało. Oprócz suchego tekstu 'jak to zrobić' wyszedł z tego maleńki podręcznik, ale mam nadzieję, że Wam się to przyda.

Po kolei:
1. Przygotwanie portage do obsługi naszego drzewka
W pliku /etc/make.conf znajduje się zmienna PORTDIR_OVERLAY, będąca standardowo zahashowana

Code: Select all

# PORTDIR_OVERLAY="/usr/local/portage"
Edytujemy plik ulubionym edytorem tekstowym (vim, nano, joe, pico,.....) i odhashowujemy ją

PORTDIR_OVERLAY="/usr/local/portage"
Wartością tej zmiennej jest ścieżka bezwzględna do katalogu, w którym będziemy umieszczać znalezione w Internecie ebuildy. W wyborze katalogu mamy (prawie) pełną dowolność – jeśli ktoś czuje taką potrzebę, to może to być nawet katalog /root/portage (absolutnie odradzam ze względów bezpieczeństwa). Przyznam jednak, że ta domyślna wartość j.w. jest wszystkim czego potrzebujecie.

Gdzie nie można umieszczać PORTDIR_OVERLAY? W jednym katalogu, wraz ze wszystkimi jego podkatalogami, nie powinniście tego robić – w /usr/portage. Jeśli wrzucicie tam własne / znalezione ebuildy, to przy najbliższym

emerge sync
(czyli podczas aktualizacji oryginalnego portage), utracicie wszystko co tam umieściliście. Jest tak, ponieważ podczas sync'owania, emerge sprawdza listing plików na serwerze, z którego ściąga aktualizację. Następnie ściąga nowe pliki i umieszcza je 'gdzie trzeba'. Po tych operacjach rozpoczyna czyszczenie starych plików, których nie znalazł na serwerze; robi to, (głównie po to) by oszczędzić miejsce na dysku. Stąd – jeśli umieścicie tutaj jakieś własne ebuildy lub nawet całe katalogi, wszystko zostanie skasowane przy najbliższej aktualizacji; szansa, że to co umieściliście znajdzie się szybko w portage jest wątpliwa, więc całkowicie odradzam.

W dalszej części tekstu gdy będę się odwoływał do katalogu /usr/local/portage, to tak naprawdę będę miał na myśli to co kryje się pod zmienną PORTDIR_OVERLAY. Jeśli postanowiliście wybrać inny katalog – pamiętajcie o tym i stosownie podmieniajcie jego nazwę.

Dzięki uwadze Poe (kilka postów niżej): dobrze, aby wartość PORTDIR_OVERLAY była ujęta w cudzysłowia. Różne powłoki zachowają się troszeczkę inaczej podczas czytania tej wartości bez cudzysłowiów. Na dzis dzien może to nie tworzyć żadnych problemów, jednak aby ustrzec się przed ew. problemami przyszłości dodajmy je.
Chętnych do pogłębięnia wiedzy o powłokach linuxa odsyłam pod adres : http://www.tldp.org/HOWTO/HOWTO-INDEX/os.html#OSSHELL , gdzie można się trochę dowiedzieć o swoim shellu.

Po tym przydługim wstępie idziemy dalej.

2. Umieszczamy ebuild w 'nowym drzewku'
Znalezione w Internecie ebuildy są (przeważnie) dwojakiego rodzaju – albo znajdziecie 'suchy' plik pakiet.ebuild, albo archiwum pakiet.tar.gz (czy też pakiet.tar.bz2). Różnica między nimi nie jest wielka, jednak w pierwszym przypadku, zanim będzie można przystąpić do instalacji, należy jeszcze zrobić pewną dodatkową czynność.

Na początek o organizacji drzewka. Do katalogu o ścieżce jak w naszym PORTDIR_OVERLAY nie wrzucamy po kolei ebuildów jak leci. W tym 'nakładanym portage' musimy zachować tę samą organizację pakietów w katalogi, jak jest to zrobione w przypadku oryginalnego drzewa.

Weźmy przykład – mamy ebuild dla mplayer'a, który możemy znaleźć na gentoo.pl w dziale download (żeby nie szukać – http://www.gentoo.pl/ebuild/mplayer-1.0_pre4-r3.ebuild). Nie możemy go umieszczać od tak w /usr/local/portage. Należy mu stworzyć katalog jak w oryginalnym drzewie. W tym przypadku będzie to /usr/local/portage/media-video/mplayer. Tworzymy katalog

mkdir -p /usr/local/portage/media-video/mplayer
a następnie kopiujemy do niego ebuild mplayer'a.
Proste i pomaga walczyć z bałaganem.

Teraz dwa przypadki:
a) ściągneliśmy archiwum tar.gz
Zazwyczaj, gdy ktoś umieszcza W Internecie ebuild w archiwum (tar.gz lub tar.bz2) to oprócz samego ebuilda umieszcza tam także kilka innych potrzebnych plików. Najważniejsze z nich to
Manifest
files/digest-nazwapakietu-wersja
zawierające listę oraz sumy kontrolne plików do ściągnięcia.

Niech za przykład posłuży ebuild z polskimi stronami podręcznika man, który możemy znaleźć na gentoo.pl - http://www.gentoo.pl/ebuild/man-pl.tar.gz . Po rozpakowaniu

tar -zxpvf man-pl.tar.gz
widzimy już gotową, strukturę katalogów dla naszego portage. Umieszczamy wszystko w /usr/local/portage . Jeśli wszystko się zgadza i nie popełniliście błędu, to po wydaniu komendy

ls -R /usr/local/portage/app-i18n/manpages-pl/
dostaniecie coś takiego:

/usr/local/portage/app-i18n/manpages-pl/:
files  Manifest  manpages-pl-20040401.ebuild

/usr/local/portage/app-i18n/manpages-pl/files:
digest-manpages-pl-20040401
Ebuild z manami jest gotów do instalacji. Proste, prawda?

b) ściągneliśmy sam plik ebuild
W przypadku 'gołego' ebuilda, musimy sobie Manifest i digest wygenerować sami (bez tego emerge nie pozwoli na instalację).

Wykorzystajmy jako przykład ebuild mplayer'a.
Po utworzeniu katalogu j.w., kopiujemy do niego ebuild oraz wchodzimy do niego

cp mplayer-1.0_pre4-r3.ebuild /usr/local/portage/media-video/mplayer
cd /usr/local/portage/media-video/mplayer
Do generacji wspomnianych plików służy narzędzie ebuild. Wykonujemy:

ebuild mplayer-1.0_pre4-r3.ebuild digest
(nie zapomnijcie o opcji 'digest' na końcu!) W tym momencie emerge ściągnie wymagane pliki (to może potrwać, w zależności od szybkości waszego łącza i wielkości samych plików), a następnie utworzy Manifest oraz digest ze stosowną zawartością (to zwykłe pliki tekstowe – każdy edytor tekstowy je odczyta).

Normalnie byłoby to wszystko co jest potrzebne do instalacji. Jako ćwiczenie z generacji digest'a polecam, np. ściągnąć sobie ebuild do wielokrotnie wymienianych i polecanych na forum love-sources (jeszcze jedna 'wersja' jądra linuxa ze sporą ilością patch'y); adres pod którym znajdziecie ebuild: http://www.public.iastate.edu/~jpcox/lo ... -r5.ebuild (najnowsza dostępna wersja, gdy pisałem to HOWTO), a katalog (w którym powinniście umieścić ebuild) to /usr/local/portage/sys-kernel/love-sources. Mam nadzieję, że pójdzie bez problemu.
Po wykonaniu polecenia ebuild, love-sources są gotowe do instalacji.

W przypadku mplayer'a z gentoo.pl, należy jeszcze ściągnąć dodatkowy patch na gtk2, wymagany do instalacji (chyba, że nie korzystacie z gtk2), który znajdziecie pod adresem http://www.gentoo.pl/ebuild/mplayer-1.0-gtk2.patch oraz dołożyć patch'e z oryginalnego mplayer'a. Wszytkie dodatkowe pliki standardowo umieszcza się w podkatalogu files (w naszym przypadku będzie to /usr/local/portage/media-video/mplayer/files). Dlaczego kolejny podkatalog? Żeby zachować (względny) porządek w katalogach ebuildów. Dobrze, więc ściągamy ten patch, umieszczamy go w podkatalogu wraz z kilkoma plikami, które zapożyczymy z gentoo'owego mplayer'a:

mv mplayer-1.0-gtk2.patch /usr/local/portage/media-video/mplayer/files
cp /usr/portage/media-video/mplayer/files/mencoder-segfault.patch /usr/local/portage/media-video/mplayer/files
cp /usr/portage/media-video/mplayer/files/mplayer-0.90-coreutils-fixup.patch /usr/local/portage/media-video/mplayer/files
cp /usr/portage/media-video/mplayer/files/mplayer-1.0_pre4-alsa-gcc34.patch /usr/local/portage/media-video/mplayer/files
cp /usr/portage/media-video/mplayer/files/mga-kernel-2.6.patch /usr/local/portage/media-video/mplayer/files
cp /usr/portage/media-video/mplayer/files/mplayer.desktop /usr/local/portage/media-video/mplayer/files
Jeśli o niczym nie zapomnieliście to mplayer jest już gotowy do instalacji.

3. Instalujemy pakiet
Tutaj nie ma już o czym za bardzo pisać. Instalacja jest identyczna, jak dla plików z oryginalnego portage.

emerge pakiet
zainstaluje co chcecie. Jednakże jest różnica (drobna). Po wykonaniu:

emerge -vb love-srouces -p
otrzymacie coś takiego (XXXX będzie sumarycznym rozmiarem plików do ściągnięcia):

These are the packages that I would merge, in order:

Calculating dependencies ...done!
[ebuild  N    ] sys-kernel/love-sources-2.6.6-r5  -build  XXXX kB [1] 

Total size of downloads: 0 kB
Portage overlays:
 [1] /usr/local/portage
W ostatniej linijce emerge podpowiada nam, że pakiet pochodzi z 'dodatkowego drzewa' portage. Dalej - podczas instalacji, listowania informacji, czy też usuwania – dla użytkownika jest to przezroczyste i nie widzi on żadnej różnicy.

W przypadku ebuildów, dla których istnieją w systemie dwie wersje – w oryginalnym portage oraz w naszym – emerge wybiera wg prostego kryterium:
1)jeśli jeden z ebuildów odnosi się do nowszej wersji – wybierz go
2)jeśli oba ebuildy odnoszą się do tej samej wersji pakietu, zainstaluj wersję z PORTDIR_OVERLAY
Punkt 2 jest dość istotny – emerge zakłada, że wiemy co trzymamy w systemie.

Jako literaturę dla spragnionych wiedzy polecam manuale do portage (na gento.pl znajdziecie tłumaczenia) oraz strony podręcznika man (emerge, ebuild).

Pozdrawiam,
Przemek
Last edited by _troll_ on Sun Aug 15, 2004 11:36 pm, edited 2 times in total.
Życie jest jak pudełko czekoladek....
Nigdy nie wiesz na co trafisz" by mother of Forrest Gump
yemu
Guru
Guru

Post by yemu » Fri May 28, 2004 6:04 pm

Fajne HOW-TO!
Wlasnie zapuscilem sobie swiezego Mplayerka z obsluga Matroska :-)
Pozdro
Y
Centrum Jêzyka Francuskiego VOILA - http://www.voila.edu.pl
_troll_
Bodhisattva
Bodhisattva

Post by _troll_ » Fri May 28, 2004 9:18 pm

yemu wrote:Fajne HOW-TO!
Ciesze sie, ze komus sie przydalo! :)

Pozdrawiam,
Przemek
Torin_
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper
Contact Torin_
Website

Post by Torin_ » Fri May 28, 2004 9:27 pm

Zajebiste faq naprawde mi sie podoba tylko szczerze mowiac ja piszac takie teksty to nie korzystam z polskim znakow jezykowych przede wszsytkim zachowuje ladna widocznosc artykulu przy posranych przelgadkah (czytaj IE) :)
http://www.torin.biz/
_troll_
Bodhisattva
Bodhisattva

Post by _troll_ » Fri May 28, 2004 11:02 pm

Torin_ wrote:Zajebiste faq naprawde mi sie podoba tylko szczerze mowiac ja piszac takie teksty to nie korzystam z polskim znakow jezykowych przede wszsytkim zachowuje ladna widocznosc artykulu przy posranych przelgadkah (czytaj IE) :)
Jeśli coś jest nieczytelne to powiedz - sprobuje podmienic.

BTW. ja wlasnie takie teksty pisze z pl_iterkami, a normalnie raczej sie nimi nie przejmuje ;-)

Pozdrawiam,
Przemek
Poe
Bodhisattva
Bodhisattva
Contact Poe
Website

Re: HOWTO - Jak zainstalować ebuild spoza portage?

Post by Poe » Tue Jun 01, 2004 3:25 pm

_troll_ wrote: Po kolei:
1. Przygotwanie portage do obsługi naszego drzewka
W pliku /etc/make.conf znajduje się zmienna PORTDIR_OVERLAY, będąca standardowo zahashowana

# PORTDIR_OVERLAY=/usr/local/portage
Edytujemy plik ulubionym edytorem tekstowym (vim, nano, joe, pico,.....) i odhashowujemy ją

PORTDIR_OVERLAY=/usr/local/portage
Nie jestem pewny do końca, ale czy ścieżka nie powinna być w " "?
zamiast

winno być

bo z tego co zauważłem, w make.conf WSZYSTKO po znaku = jest w " " ujęte, takze to też chyba powinno być. czy mylę się?
Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://popularcoffee.blogspot.com - Popkulturowa Kawa
RLU#342333
_troll_
Bodhisattva
Bodhisattva

Re: HOWTO - Jak zainstalować ebuild spoza portage?

Post by _troll_ » Tue Jun 01, 2004 6:07 pm

Poe wrote:zamiast

winno być

bo z tego co zauważłem, w make.conf WSZYSTKO po znaku = jest w " " ujęte, takze to też chyba powinno być. czy mylę się?
I tak i nie (bardziej enigmatycznie nie potrafie ;-) ).

Nie : wiekszosc obecnych powlok (bash, sh i chyba takze zsh) poprawnie zinterpretuja ta wielkosc i nie sa im potrzebne cudzyslowia.

Tak : niestety istnieja powloki, ktore tego nie potrafia i faktycznie, powinno sie zabiezpieczyc na taka ewentualnosc. Glownym problemem jest tutaj emerge - nie wiadomo, czy za miesiac / rok nie wymienia mu powloki na taka, ktora tego nie potrafi poprawnie rozwinac.

Konkluzja : na dzis nie jest to _wymagane_, ale masz calkowita racje - moze sie przydac i nalezy to tak ujac (na te wszelka ewentualnosc).

Poporawiam howto. Thx za info.

Pozdrawiam,
Przemek
nelchael
Retired Dev
Retired Dev
Contact nelchael
Website

Post by nelchael » Sun Jul 11, 2004 11:32 am

_troll_ - proponuje dopisac do how-to jak korzystac z wielu drzewek, np. ja mam dwa drzewka:

PORTDIR_OVERLAY="/usr/local/portage/nelchael /usr/local/portage/local"
(co w ktorym siedzi jest niewazne w tej chwili)

EDIT: w tym przypadku cudzyslowy sa jak najmilej widziane :)
[color=gray:17697d0166]http://dev.gentoo.org/~nelchael/[/color:17697d0166]

[size=14:17697d0166]>> [b:17697d0166]Zasady na f.g.o->Polish[/b:17697d0166] <<[/size:17697d0166]
_troll_
Bodhisattva
Bodhisattva

Post by _troll_ » Sun Jul 11, 2004 11:49 am

nelchael wrote:_troll_ - proponuje dopisac do how-to jak korzystac z wielu drzewek, np. ja mam dwa drzewka:
Tutaj to juz chyba bedzie przesada. Howto daje pewien poglad jak sobie radzic z ebuildami z zewnatrz, natomiast....

Trzebaby jakos zrobic prosty i przyjemny podrecznik do portage, a przy tym juz dosc rozbudowany... Na 'naszym' forum (polskojezyczna czesc only ;-) ) pojawilo sie juz duzo pytan o dzialanie portage. Chyba trzebaby cos wiekszego zrobic, ale do tego sam nie usiade... To by po prostu zjadlo resztki mojego wolnego czasu...

Pozdrawiam,
Przemek
nelchael
Retired Dev
Retired Dev
Contact nelchael
Website

Post by nelchael » Sun Jul 11, 2004 12:18 pm

_troll_ wrote:Chyba trzebaby cos wiekszego zrobic, ale do tego sam nie usiade... To by po prostu zjadlo resztki mojego wolnego czasu...
Za duzo tez go nie mam, ale chetnie pomoge :)

[size=14:17697d0166]>> [b:17697d0166]Zasady na f.g.o->Polish[/b:17697d0166] <<[/size:17697d0166]
Uzytkownik
Guru
Guru
Contact Uzytkownik
Website

Post by Uzytkownik » Tue Nov 16, 2004 6:57 am

Chciałbym stworzyć własnego e-builda (a może jest: mozila-firefox + i10n).
Jak to zrobić?
nelchael
Retired Dev
Retired Dev
Contact nelchael
Website

Post by nelchael » Tue Nov 16, 2004 10:35 am

http://www.gentoo.org/proj/en/devrel/ha ... t=2&chap=1

rofro
Apprentice
Apprentice

Post by rofro » Wed Jan 12, 2005 8:44 am

a co zrobić z ebuildami które jeszcze nie są w drzewku? do jakiego katalogu wrzucić?

np. fyre
http://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=58239

wrzuciłem fyre-0.7.ebuild
do ~/portage/media-gfx/fyre
potem digest i działa, ale nie wiem czy to właściwy sposób :roll:
Linux #358594
gentoo bug comment 175808#c26
You either must have patience or contribute to open source. There is only one guaranteed way to have open source do what you want it to do, and that's write it yourself.
nelchael
Retired Dev
Retired Dev
Contact nelchael
Website

Post by nelchael » Wed Jan 12, 2005 10:03 am

Tez do OVERLAY'a go :)

wesol
n00b
n00b

Post by wesol » Sat Mar 19, 2005 10:58 pm

Po przeczytaniu nadal nie wiem jak mam zainstalowac kadu http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-258828.html. Rzpakowalem i wkleilem z do /usr/local/portage. W konsoli wpisuje

emerge kadu -p 
i mam tylko kadu-0.3.8:( . W /wtc/make.conf nie maialem zahashowanej 8O , tylko musialem dospisac, nie jest to nic strasznego, ale moze tak byc nie powinno. Po wpisaniu emerge kadu-0.4.0 -p

Calculating dependencies

!!! Problem in net-im/kadu-0.4.0 dependencies.
!!! "Specific key requires an operator (net-im/kadu-0.4.0) (try adding an '=')" exceptions
Dodam ze mam gnome, i moze dlatego nie da sie zainstalowac ?
To nakoniec zadam takie pytanie, jakim poleceniem instluje sie kadu ? emerge kadu czy emerge kadu-0.4.0 ?

pozdro
wesol
_troll_
Bodhisattva
Bodhisattva

Post by _troll_ » Sat Mar 19, 2005 11:07 pm

a jak dasz

emerge =kadu-0.4.0
to co wypisze?

Pozdrawiam,
Przemek
wesol
n00b
n00b

Post by wesol » Sat Mar 19, 2005 11:27 pm

nie stety nadal nic

Calculating dependencies
emerge: there are no ebuilds to satisfy "=kadu-0.4.0".
nie wiem dlaczego nie widzi, na dowod ze mam :wink:

# ls -R /usr/local/portage/net-im/kadu/
/usr/local/portage/net-im/kadu/:
Manifest  files  kadu-0.4.0_pre20050315.ebuild

/usr/local/portage/net-im/kadu/files:
digest-kadu-0.4.0_pre20050315
bacouch
Apprentice
Apprentice

Post by bacouch » Sat Mar 19, 2005 11:58 pm

A jak dasz

emerge -av =net-im/kadu-4.0.0_prexxxxxx
xxxxxx to wersja ebuilda ktorego sciognoles (zgaduje ze 20050315).
wesol
n00b
n00b

Post by wesol » Sun Mar 20, 2005 1:03 am

No to juz duzy krok, ale jeszcze troche musze przejsc :wink:

root@boatanchor wsl # emerge -av =net-im/kadu-0.4.0_pre20050315

Calculating dependencies ...done!
[ebuild     U ] net-im/kadu-0.4.0_pre20050315 [0.3.8] -debug -icons_alt_cryst -icons_crystal16 -icons_crystal22 -icons_gg3d -icons_noia16 -icons_nuvola16 -icons_nuvola22 -icons_old_default -icons_piolnet -icons_real_gg -kde -module_account_management -module_alsa_sound -module_amarok -module_ao_sound -module_arts_sound -module_autoaway -module_autoresponder -module_bookmark -module_config_wizard -module_dcopexport -module_default_sms -module_desktop_docking -module_dsp_sound -module_echo -module_encryption -module_esd_sound -module_ext_info -module_ext_sound -module_filedesc -module_iwait4u -module_kde_transparency -module_led_notify -module_mail -module_miastoplusa_sms -module_nas_sound -module_pcspeaker -module_speech -module_spellchecker -module_spy -module_tabs -module_tcl_scripting -module_voice -module_weather -module_window_notify -module_wmaker_docking -module_x11_docking -module_xmms -module_xosd_notify -pheaders -script_chess -script_firewall -sms_gadget 0 kB [1]

Total size of downloads: 0 kB
Portage overlays:
 [1] /usr/local/portage

Do you want me to merge these packages? [Yes/No] y
>>> emerge (1 of 1) net-im/kadu-0.4.0_pre20050315 to /

!!! Digest verification Failed:
!!!    /usr/local/portage/net-im/kadu/kadu-0.4.0_pre20050315.ebuild
!!! Reason: Filesize does not match recorded size

>>> Please ensure you have sync'd properly. Please try 'emerge sync' and
>>> optionally examine the file(s) for corruption. A sync will fix most cases.
a i emerge sync nie pomaga :? :x , nie wiem czy to powineinem juz oddac w "rece" autora tego ebuilda, jak uwarzacie ?
Dawid159
Guru
Guru

Post by Dawid159 » Sun Mar 20, 2005 8:24 am

wesol wrote:Po wpisaniu emerge kadu-0.4.0 -p
A dlaczego nie dasz po prostu emerge kadu :wink: Spróbuj też wywalić wszystkie pliki dotyczące kadu z /usr/portage/distfiles niech się ściągną jeszcze raz :wink:
wesol
n00b
n00b

Post by wesol » Sun Mar 20, 2005 1:24 pm

Juz zainstalowalem, nie wiem co mu pomoglo :wink: , bo wsumnie nic innego nie zrobilem jak emerge sync (kilkanascie raz) i rebooty.
Kadu dziala ale nie mam wszystkich modolow :evil: , nie mam nawet ikonek 8O

Dzieki !!!
bacouch
Apprentice
Apprentice

Post by bacouch » Sun Mar 20, 2005 2:01 pm

wesol wrote:Juz zainstalowalem, nie wiem co mu pomoglo :wink: , bo wsumnie nic innego nie zrobilem jak emerge sync (kilkanascie raz) i rebooty.
Kadu dziala ale nie mam wszystkich modolow :evil: , nie mam nawet ikonek 8O

Dzieki !!!
Dla kazdego modulu i ikonek musisz odpowiednio poustawiac USE.Ja mam na przyklad w /etc/portage/packages.use

net-im/kadu icons_crystal22 icons_gg3d icons_noia16 icons_nuvola22 icons_piolnet icons_real_gg module_desktop_docking module_spy module_x11_docking pheaders module_iwait4u
rofro
Apprentice
Apprentice

Post by rofro » Mon May 02, 2005 6:54 am

Może dodać taką wskazówkę, że digest robimy aż skopiujemy ebuild i także patche do files
Linux #358594
You either must have patience or contribute to open source. There is only one guaranteed way to have open source do what you want it to do, and that's write it yourself.
_troll_
Bodhisattva
Bodhisattva

Post by _troll_ » Tue May 03, 2005 7:01 pm

rofro wrote:Może dodać taką wskazówkę, że digest robimy aż skopiujemy ebuild i także patche do files
plz - jestem starej daty (przyznaje ;-) ) - ale takiego info aby NIE WIDAC?!?

Pozdrawiam,
Przemek
rofro
Apprentice
Apprentice

Post by rofro » Wed May 04, 2005 2:21 pm

Jakoś nie widzę tego info, a jak ktoś niubi jest to może nie zrozumieć dlaczego nie ma w manifeście patcha który właśnie dograł.

Przydałoby się takie info dodać do punktu b) ściągneliśmy sam plik ebuild, że przed digestem wrzucamy ebuild i inne pliki jak patche, etc.
Linux #358594
Post Reply
  • Print view

39 posts
  • 1
  • 2
  • Next

Return to “Polskie forum (Polish)”

Jump to
  • Assistance
  • ↳   News & Announcements
  • ↳   Frequently Asked Questions
  • ↳   Installing Gentoo
  • ↳   Multimedia
  • ↳   Desktop Environments
  • ↳   Networking & Security
  • ↳   Kernel & Hardware
  • ↳   Portage & Programming
  • ↳   Gamers & Players
  • ↳   Other Things Gentoo
  • ↳   Unsupported Software
  • Discussion & Documentation
  • ↳   Documentation, Tips & Tricks
  • ↳   Gentoo Chat
  • ↳   Gentoo Forums Feedback
  • ↳   Duplicate Threads
  • International Gentoo Users
  • ↳   中文 (Chinese)
  • ↳   Dutch
  • ↳   Finnish
  • ↳   French
  • ↳   Deutsches Forum (German)
  • ↳   Diskussionsforum
  • ↳   Deutsche Dokumentation
  • ↳   Greek
  • ↳   Forum italiano (Italian)
  • ↳   Forum di discussione italiano
  • ↳   Risorse italiane (documentazione e tools)
  • ↳   Polskie forum (Polish)
  • ↳   Instalacja i sprzęt
  • ↳   Polish OTW
  • ↳   Portuguese
  • ↳   Documentação, Ferramentas e Dicas
  • ↳   Russian
  • ↳   Scandinavian
  • ↳   Spanish
  • ↳   Other Languages
  • Architectures & Platforms
  • ↳   Gentoo on ARM
  • ↳   Gentoo on PPC
  • ↳   Gentoo on Sparc
  • ↳   Gentoo on Alternative Architectures
  • ↳   Gentoo on AMD64
  • ↳   Gentoo for Mac OS X (Portage for Mac OS X)
  • Board index
  • All times are UTC
  • Delete cookies

© 2001–2026 Gentoo Foundation, Inc.