1) GDM - brak klawiatury
Mam klawiaturę PS/2 i mysz USB. Jeśli, podczas pierwszego startu GDM, po uruchomieniu systemu, poruszę myszką - klawiatura przestaje działać. Niemożliwe jest wpisanie hasła użytkownika w GDM, czy nawet przełączenie się na inną konsolę. Jeśli myszką nie poruszę - wszystko jest OK. W /var/log/messagess i /var/log/XFree86 nie ma nic ciekawego...
2) GDM - uparcie po angielsku
Poradziłem sobie z problemami lokalizacyjnymi Gnome (o których na gentoo.pl), ale GDM jest nadal po angielsku. Da się go wogóle spolonizować?
3) ALSA i SB Extigy - licha regulacja głośności*
Posiadam zewnętrzną kartę USB - SB Extigy. Komponenty ALSA skompilowałem jako moduły (wcześniej zresztą próbowałem wkompilowywać w kernel - problemy takie same jak niżej). Są jednak dwie niedogodności. Regulowanie głośności jest bardzo ograniczone, tzn. w praktyce działają tylko wyższe pozycje "suwaka", a reszta to po prostu cisza. W amixer ustawiłem wszystko na 100% i nic to nie dało. Zaznaczam, że nie chodzi o to, że dźwięk jest za cichy - po prostu nie da się go dokładniej wyregulować.
4) Audio CD*
Drugi problem "dźwiękowy" dotyczy Audio CD. Nie są one widziane przez Nautilusa. Gnome'owy CD Player niby je odtwarza, a nawet pobiera informacje o utworach, ale nie wydaje żadnego dźwięku...
Znalazłem opis tego problemu na forum - ma to związek z tym, że karta jest cyfrowa a nie analogowa (o ile dobrze zrozumiałem
Bardzo liczę na Waszą pomoc, bo już kilka dni męczę się z konfiguracją Gentoo (poprzednich wypadków nie ma co opisywać
*Być może te problemy rozwiązałoby skorzystanie z podobno bardziej rozbudowanego sterownika dla Extigy pod Open Sound System, ale OSS nie jest darmowe... Prawda (sprawa OSS była dla mnie trochę niejasna)? Jeśli tak nie jest - z przyjemnością dam się wyprowadzić z błędu
Pozdrawiam