Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Dziwny problem + rozwiazanie
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
cichy
Apprentice
Apprentice


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 217
Location: Jasionówka/podlaskie/Poland

PostPosted: Tue Mar 02, 2004 8:28 pm    Post subject: Dziwny problem + rozwiazanie Reply with quote

Mam taki dziwny problem. Podczas pracy z gentoo w pewnym momencie zaczyna chodzic twardy dysk. Trwa to kilkadziesiat sekund i nie w tym zadnej prawidlowosci. Raz jest to tuz po odpaleniu systemu, innym razem po kilku godzinach pracy. Tak jakby czytal jakis duzy plik. W tym czasie jest duze obciazenie procesora, stopniowo jest zajmowana cala pamiec fizyczna ale swap jest caly wolny. Ktos moze wie co sie dzieje? Ewentualnie jak to mozna naprawic?
Jesli ma to jakies znaczenie to wersje softu:
-gentoo 1.4
-kernel 2.4.24 z wywalonym wszystkim co tylko sie da(1.4MB po kompilacji)
-xfree4.3
-kde3.1.3
_________________
::Gentoo::Linux::(athlon-xp // amd64 // pentium-m // nocona)::ID:387704::


Last edited by cichy on Thu Mar 04, 2004 1:20 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
misterLu
Guru
Guru


Joined: 14 Sep 2003
Posts: 430
Location: Poland

PostPosted: Tue Mar 02, 2004 8:38 pm    Post subject: Reply with quote

spróbuj w trakcie tego dziwnego zjawiska sprawdzić jakie procesy zajmują procesor,
odpal 'top' i 'ps', moze cos wypatrzysz ..
Back to top
View user's profile Send private message
C1REX
l33t
l33t


Joined: 02 Jan 2004
Posts: 617
Location: London

PostPosted: Tue Mar 02, 2004 8:52 pm    Post subject: Reply with quote

/etc/fstab

/dev/hda1 / xfs defaults 1 1

Przedostatnia wartość oznacza, jak często system plików ma być archiwizowany programem dump. Może to o to chodzi?
_________________
I'm sorry for language mistakes. My native language is polish.
Back to top
View user's profile Send private message
Prompty
Apprentice
Apprentice


Joined: 08 Feb 2004
Posts: 292

PostPosted: Tue Mar 02, 2004 10:18 pm    Post subject: Reply with quote

czy xfs w ogle nadaje sie do uztku osobistego ? najlepiej to on by sie chyba sptrawdzal na macierzach raidowych ?


cichy ---> obserwuj
Code:
top
oraz
Code:
 ps -u $user

:lol:
_________________
<input stupid message here>
Back to top
View user's profile Send private message
C1REX
l33t
l33t


Joined: 02 Jan 2004
Posts: 617
Location: London

PostPosted: Tue Mar 02, 2004 10:52 pm    Post subject: Reply with quote

Prompty wrote:
czy xfs w ogle nadaje sie do uztku osobistego ?


A co jest złego w zastosowaniach domowych xfs?
_________________
I'm sorry for language mistakes. My native language is polish.
Back to top
View user's profile Send private message
meteo
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 10 Feb 2003
Posts: 136
Location: Warsaw, Poland

PostPosted: Wed Mar 03, 2004 7:14 am    Post subject: Reply with quote

C1REX wrote:
A co jest złego w zastosowaniach domowych xfs?


spore obciążenie procesora.

XFS jest zaprojektowany z myślą o dużych plikach, a te
C1REX wrote:
/dev/hda1 / xfs ...
do takowych raczej nie należą...
_________________
.m
Back to top
View user's profile Send private message
fallow
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 08 Jan 2004
Posts: 2206
Location: Poland

PostPosted: Wed Mar 03, 2004 9:04 am    Post subject: Reply with quote

hello :)
ja tylko dodam , ze w pelni zgadzam sie z tym , ze uogolniajac mniejszych plikow jest oczywiscie wiecej niz wiekszych,obecnie w wiekszosci uzywam reiser`a,ktory mocno obciaza procek,ale xfs (przynajmniej u mnie ) procek obciaza relatwynie malo.
Code:

bonnie na 2.6.2 na 2.6.3 wyniki sa "lepsze" ake plik z tabelka mi gdzies wcielo :)
Version  1.03       ------Sequential Output------ --Sequential Input- --Random-
                    -Per Chr- --Block-- -Rewrite- -Per Chr- --Block-- --Seeks--
Machine        Size K/sec %CP K/sec %CP K/sec %CP K/sec %CP K/sec %CP  /sec %CP
ext2           512M  9697  99 35934  17 10591   7 12669  91 30850  11 215.6   0
ext3           512M  9864  97 35918  35 12186   9 11300  82 32600  12 191.4   0
jfs              512M  9295  99 34634  16 10894   6 12781  91 30732  10 192.1   0
xfs             512M 11416  98 36395  17 11585   7 12518  92 30777  12 182.5   0
reiser3       512M  7605  79 34131  23 12375   9 11674  85 29697  12 177.5   1
reiser4       512M  8959  95 28129  18 14299  15 10410  95 30204  16 215.8   2
                    ------Sequential Create------ --------Random Create--------
                    -Create-- --Read--- -Delete-- -Create-- --Read--- -Delete--
              files  /sec %CP  /sec %CP  /sec %CP  /sec %CP  /sec %CP  /sec %CP
ext2             32   428  99 +++++ +++ +++++ +++   430  99 +++++ +++  1163  99
ext3             32   317  99 +++++ +++ 30967  99   320  99 +++++ +++   883   9
jfs                32  6647  30 +++++ +++  5216  25  1057  15 +++++ +++   226   2
xfs               32  1453  26 +++++ +++  1490  19  1580  32 +++++ +++   358   5
reiser3         32 12853  98 +++++ +++  9067  81 10699  87 +++++ +++  7611  80
reiser4         32 16122  88 +++++ +++  7378  96  7340  94 +++++ +++  7558  96


pozdro :)


Last edited by fallow on Tue Jul 20, 2004 1:21 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
cichy
Apprentice
Apprentice


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 217
Location: Jasionówka/podlaskie/Poland

PostPosted: Wed Mar 03, 2004 9:07 am    Post subject: Reply with quote

meteo wrote:
C1REX wrote:
A co jest złego w zastosowaniach domowych xfs?


spore obciążenie procesora.

XFS jest zaprojektowany z myślą o dużych plikach, a te
C1REX wrote:
/dev/hda1 / xfs ...
do takowych raczej nie należą...

Uzywam reiserfs. Jesli ma to jakies znaczenie to loguje sie jako root.
Probowalem kiedys wylapac co sie dzieje przy pomocy listy procesow w kde ale nie znalazlem zadnego procesu ktory zajmowalby tak duzo pamieci. Wieczorem sprobuje z topem.
_________________
::Gentoo::Linux::(athlon-xp // amd64 // pentium-m // nocona)::ID:387704::
Back to top
View user's profile Send private message
radek c
n00b
n00b


Joined: 02 Mar 2004
Posts: 1
Location: Poland Beskidy

PostPosted: Wed Mar 03, 2004 6:11 pm    Post subject: o xfs-ie Reply with quote

Witajcie
xfs jest świetnym systemem plików z wieloma bajerami tj. realtime volume itp. ma jednak pare przykrych wlasciwości jeżeli chodzi o "zastosowania domowe" cachuje mase rzeczy w ramie nie zapisując ich na dysk (czasami niektóre pliki tymczasowe tworzone są tylko w ramie i nie "mulą dysku") ale jeżeli w tym momencie nastąpi brak zasilania to jeżeli nie macie ups-a to => massive filesystem corruption.
Back to top
View user's profile Send private message
cichy
Apprentice
Apprentice


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 217
Location: Jasionówka/podlaskie/Poland

PostPosted: Wed Mar 03, 2004 6:48 pm    Post subject: Znalazłem!!! Reply with quote

Znalazłem winowajcę. Jest nim programik updatedb. Służy on do aktualizacji bazy danych innego programu o nazwie slocate. Slocate służy do indeksowania plików na dysku w celu późniejszego szybszego ich wyszukiwania. Pewnie updatedb jest na liście zadań crona. Jeśli kogoś to interesuje są manuale do obydwu programów. Nie wiem dlaczego wcześniej nie zauważyłem updatedb na liście procesów w KDE... Być może dlatego że sam updatedb żre stosunkowo niewiele czasu procesora (kilka % zajętości). A obciązenie było tak duże wtedy gdy z dysku coś czytał jakikolwiek inny program. A u mnie praktycznie non-stop chodzi xmms.
Pozdrawiam.
_________________
::Gentoo::Linux::(athlon-xp // amd64 // pentium-m // nocona)::ID:387704::
Back to top
View user's profile Send private message
Prompty
Apprentice
Apprentice


Joined: 08 Feb 2004
Posts: 292

PostPosted: Wed Mar 03, 2004 8:33 pm    Post subject: Reply with quote

siekij "solved" lub "rozwiazane" w nazwie topic'a ... malo rzeczy rozwiazujemy wiec byloby to mile 8)
_________________
<input stupid message here>
Back to top
View user's profile Send private message
cichy
Apprentice
Apprentice


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 217
Location: Jasionówka/podlaskie/Poland

PostPosted: Thu Mar 04, 2004 1:18 pm    Post subject: Reply with quote

Prompty wrote:
siekij "solved" lub "rozwiazane" w nazwie topic'a ... malo rzeczy rozwiazujemy wiec byloby to mile 8)


Aby zlikwidowac te zjawisko nalezy skasowac z katalogu /etc/cron.daily skrypt slocate. Ja narazie przerzucilem ten skrypt do innego katalogu (moze kiedy sie przyda..). Narazie testuje co sie zmieni. Jestem ciekawy czy nie wplynie to na dzialanie innych programow. Bo np. przy kompilacji podczas podczas wykonywania skryptu ./configure w systemie sa wyszukiwane biblioteki, include`y czy inne pliki i skasowanie skryptu slocate moze wplynac na czas wykonywania ./configure. Mam zamiar to sprawdzic czyli zmierze czas wykonywania ./configure z zrodla np. mplayera i powtorze pomiar np. za tydzien. Bo w tej chwili baza programu slocate jest jeszcze aktualna czyli ewentualne roznice beda nie do zauwazenia. Jak beda jakies roznice to z pewnoscia napisze o tym w tym watku.
_________________
::Gentoo::Linux::(athlon-xp // amd64 // pentium-m // nocona)::ID:387704::
Back to top
View user's profile Send private message
szaman
n00b
n00b


Joined: 20 Jan 2004
Posts: 71
Location: Poland, Siemianowice

PostPosted: Thu Mar 04, 2004 4:48 pm    Post subject: Reply with quote

nie musisz go od razu kasowac...
można zrobić kilka rzeczy, żeby tak nie muliło:
1. /etc/updatedb.conf
dodajesz do zmiennej PRUNEPATHS ścieżki które nie mają być
przeszukiwane.
2. mv /etc/cron.daily/slocate /etc/cron.weekly

z tego co rozumiem, nie używasz komendy locate, więc rzeczywiście można spokojnie to wywalć.

przy kompilacji, z tego co wiem, locate nie jest używany.
głupio by było, gdyby był...

ostatnia sprawa.
jaki masz sprzęt, że aż tak bardzo zamuliło ci system?
napewno masz włączone udma na dyskach?
Back to top
View user's profile Send private message
cichy
Apprentice
Apprentice


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 217
Location: Jasionówka/podlaskie/Poland

PostPosted: Thu Mar 04, 2004 6:58 pm    Post subject: Reply with quote

[/quote]ostatnia sprawa.
jaki masz sprzęt, że aż tak bardzo zamuliło ci system?
napewno masz włączone udma na dyskach?
Quote:


Mam dysk caviar WD 400JB - 40GB/7200obr/8MB cache
Płyta jest na kt400 (Gigabyte GA-7VA rev. 1.0). Reszta konfiguracji jest niżej(sygnatura).
Dma jest włączone tylko w jądrze (Zaznaczona opcja
Code:
Use PCI DMA by default when available
). Nie używam hdparm.
Według hdparm -t /dev/hda9 (partycja /) mam transfer 44.2MB/s. Wydaje mi się że jest ok. Próbowałem odpalać hdparm z różnymi parametrami niby przyśpieszającymi transfer ale nie było żadnej różnicy.
System zamula mi pewnie dlatego że jako filesystem używam reiserfs a on słynie z tego że znacznie obciąża procesor. A nie widzę powodu żeby go zmieniać bo za bardzo się do niego przyzwyczaiłem (pewnie jak bym zmienił filesystem to nie pasowałaby mi szybkość kopiowania/przesuwania/kasowania małych plików; w tym wypadku reiserfs rządzi). Poza tym chyba źle mnie zrozumiałeś. System nie haltuje mi się kompletnie. Da się normalnie pracować w tym czasie o ile nie korzysta się mocno z dysku. Np. xmms chodzi bez przycięć ale jeśli w tym czasie odtwarzam film mplayerem to potrafi się przycinać. Poza tym trwa to tylko około minuty, później wszystko wraca do normy. Ale po prostu denerwowało mnie to gdyż nie lubię jak dzieje się coś dziwnego a ja nie wiem dlaczego... Tak na marginesie: Windows`a staram się używać tylko wtedy gdy muszę m.in. dlatego że tam takie sytuacje to standard. Bo jak siedzę np. w Matlabie (program matematyczny niezbędny mi na polibudzie, nie ma odpowiednika na Linuxie wśród programów z licencją GPL (brak w nich odpowiednika Simulinka) a nie będę ściągał linuxowej wersji matlaba bo chcę żeby moje gentoo było w 100% legalne :) ), nie ma żadnych programów w tle i nic nie czytam z dysku, a on mi nagle zaczyna mocno rzeźbić to szlag mnie trafia....
Pozdrawiam.

_________________
::Gentoo::Linux::(athlon-xp // amd64 // pentium-m // nocona)::ID:387704::
Back to top
View user's profile Send private message
szaman
n00b
n00b


Joined: 20 Jan 2004
Posts: 71
Location: Poland, Siemianowice

PostPosted: Thu Mar 04, 2004 7:57 pm    Post subject: Reply with quote

no tak.
ja używam starego dobrego ;-) ext3.

pozdrawiam!
Back to top
View user's profile Send private message
jodri
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 29 Feb 2004
Posts: 122

PostPosted: Mon Mar 08, 2004 11:33 am    Post subject: Reply with quote

cichy zamiast mathlaba pod linuksem sprobuj http://www.octave.org/
jest na licencji GPL i w wiekszosci zgodny z mathlabem.
I juz masz odpowiednik na licencji GPL.
Pozdrawiam
Jodri
Back to top
View user's profile Send private message
cichy
Apprentice
Apprentice


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 217
Location: Jasionówka/podlaskie/Poland

PostPosted: Mon Mar 08, 2004 12:24 pm    Post subject: Reply with quote

jodri wrote:
cichy zamiast mathlaba pod linuksem sprobuj http://www.octave.org/
jest na licencji GPL i w wiekszosci zgodny z mathlabem.
I juz masz odpowiednik na licencji GPL.
Pozdrawiam
Jodri


Sciagnalem, zainstalowalem octave juz dawno. Niestety nie ma on czegos takiego jak simulink i jeszcze kilku innych rzeczy, a u mnie to podstawa (studiuje na specjalnosci Automatyka i Technika Mikroprocesorowa).
Przedwczoraj sciagnalem jeszcze dodatkowy pakiet o nazwie octave-forge. Byc moze on rozwiaze niektore moje problemy ale narazie mam bledy podczas kompilacji i bede musial poeksperymentowac z flagami.
Jeszcze jedno pytanko do wszystkich: moze ktos probowal odpalac matlaba w wersji przynajmniej 4.2 na wine? Chodzi?
_________________
::Gentoo::Linux::(athlon-xp // amd64 // pentium-m // nocona)::ID:387704::
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum