Forums

Skip to content

Advanced search
  • Quick links
    • Unanswered topics
    • Active topics
    • Search
  • FAQ
  • Login
  • Register
  • Board index International Gentoo Users Polskie forum (Polish)
  • Search

HOWTO - DXR3 w gentoo

Witajcie na polskim forum użytkowników Gentoo!
Opis instalacji i pracy z Gentoo. Pozostała dokumentacja Gentoo

Moderator: SlashBeast

Post Reply
  • Print view
Advanced search
6 posts • Page 1 of 1
Author
Bodhisattva
Bodhisattva

HOWTO - DXR3 w gentoo

Post by _troll_ » Tue Jul 27, 2004 10:44 pm

Wersja: 1.1 # 29.07.2004 r.

Changelog:
27.07.2004 - pierwsza wersja
29.07.2004 - dodałem info o lspci w celu sprawdzenia jaki typ urządzenia jest u użytkownika

Witam!

Jakiś czas temu zmęczyło mnie co chwila zmieniać rozdzielczość monitora po to, by odpalić MPlayer'a z włączoną opcją fullscreen i wyjściem TV-Out. Normalnie pracuje w rozdzielczości większej niż 800x600, a jak wiecie to jest max co mogą nam dać nasze telewizory (no... chyba, że ktoś jest szczęśliwcem i ma TV warte tyle co nowy samochód ;-) ). Poszukałem i rozwiązaniem mojej bolączki okazał się być stary i poczciwy DXR3, o którym mowa w tym HOWTO.
Nie jest to jedyne wyjście. Można też bawić się w odpalenie drugiego Xserwera o potrzebnych paramterach. Po prostu jakoś mnie to nie satysfakcjonowało... Lubię wszystko mieć pod ręką :) Opinie na temat, czy rozwiązanie przedstawione w tym howto jest najlepsze pozostawiam Wam. W linuksie jedną z tych cudownych rzeczy, która przyciąga rzesze nowych użytkowników jest fakt, że dobrych rozwiązań zawsze są co najmniej dwa (ale to rzadki przypadek, bo zwykle bywa ich więcej ;-) ).
PS. Podczas pisania, to małe howto trochę mi się rozbuchało.... mam nadzieję, że zostało przy tym jednak czytelne. :)

1. Co nam daje DXR3?
- wyjście TV-Out niezależne od karty graficznej (czy to będzie nVidia, ATI, czy cokolwiek innego - to jest powód dla którego sam się zdecydowałem na takie rozwiązanie)
- wsparcie dla dekomresji filmów DVD (dzięki tej zabawce można je odtwarzać nawet na P1 133MHz - wątpię by wielu ludzi jeszcze z tego korzystało, ale mówię o tym dla porządku ;-) )
- dekoder dźwięku przestrzennego (6-cio kanałowego) wraz z wyjściem cyfrowym S/PDIF

Obecnie DXR'y nie są już produkowane, więc jedyną możliwość zdobycia ich jest rynek 'second hand', a tam możesz go kupić już za 50 złotych (nie jest to więc spory wydatek :) ).
WAŻNE: gdy będziesz chciał kupić swojego DXR'a, ważne jest byś od razu dostał kabelek do TV-Out'u! Urządzenie to ma rozszerzony standard S-Video i chociaż zwykły kabelek S-Video wejdzie w gniazdo to na ekranie TV zobaczysz wszystko w black&white. Jest tak bowiem w niestadardowym miejscu jest umieszczony pin dla wyjścia luminancji (o ile się w tym wszystkim orientuje...). Kabelek ten można dostać u producenta, ale np. dla mojego modelu jest on dostępny jedynie w Stanach za 10 dolców, co razem z kosztami przesyłki czyni taki zakup troszkę nieopłacalnym...

Do odpalenia DXR3 użyjemy sterowników i biblioteki dostępnych na stronie projektu : http://dxr3.sourceforge.net . Obsługiwane są jedynie modele z chip'em em8300:
- DXR3 z firmy Creative;
- Hollywood Plus firmy Sigma Designs (to jest model, który sam zakupiłem).
O tym, który z nich posiadasz możesz się dowiedzieć wydając polecenie

Code: Select all

lspci
Więcej o tym znajdziesz tutaj: http://dxr3.sourceforge.net/howto.html#detboard

2. Instalacja modułu i biblioteki
2.1. Kernel
Nim zaczniemy musimy się upewnić, że nasz kernel jest 'gotowy'. Do poprawnego działania potrzebne będą Ci:

Device Drivers  ---> I2C support  ---> I2C support Y/M
Device Drivers  ---> I2C support  ---> I2C Algorithms  ---> I2C bit-banging interfaces Y/M
2.2. Ebuild'y
Dalej - co prawda w portage znajdują się stosowne pakiety, jednak nie działają one poprawnie z kernelami z serii 2.6 (jak również późnymi 2.5). Dla jąder 2.6 potrzebne Ci będą źródła dostępne w archiwum CVS projektu. Na sieci znalazłem do nich (źródeł CVS) stosowne ebuildy (zarówno do modułu jądra, jak i do biblioteki). Niestety nie działały prawidłowo na jajkach serii 2.6, więc (jak zwykle w takich okazjach) trochę poprawiłem i zrobiłem działające wersje:
http://trollmoors.dyndns.org/em8300-modules-cvs.tar.bz2 (moduł jądra)
http://trollmoors.dyndns.org/em8300-lib ... vs.tar.bz2 (biblioteki)
Niestety nie mialem okazji sprawdzić, czy działają one z kernelami 2.4, ale nie powinno być problemu (jeśli coś się zdarzy, że jednak ebuildy nie będą chciały działać - dajcie znać; postraram się poprawić).

Zamiast em8300-modules-cvs można użyć modułu do jądra dostarczanego razem z źródłami kernela) nie zapomnij wówczas użyć opcji --nodeps przy emerge'owaniu pakietu z biblioteką). Stosowny patch posiada m.in. love-sources oraz, obecnie, ostatni dostępny vivid-sources 2.6.7-r2 (thx Fallow!). Jakąś chwilę temu poprosiłem o dołączenie tego patcha przez Fallow'a do vivid-sources, ale wycofałem się z tego pomysłu. Z tym patchem niestety coś cienko działało, podczas gdy z ebuild'em do wersji cvs wszystko poszło bez problemu.
INFO: Oryginalne ebuildy do wersji cvs napisał Florian Schilhabel i możesz je pobrać/obejrzeć tutaj:
http://cvs.berlios.de/cgi-bin/viewcvs.c ... dules-cvs/
http://cvs.berlios.de/cgi-bin/viewcvs.c ... aries-cvs/

Po pobraniu ebuild'ów i ich rozpakowaniu do PORTAGE_OVERLAY wykonujemy prosty zabieg:

emerge em8300-libraries-cvs
HINT: em8300-libraries-cvs ma w swoich zależnościach 8300-modules-cvs, więc pociągnie go automatycznie.
Tutaj mała uwaga. Z nieznanego mi powodu CVS na serwerach sourceforge.net działa tylko w pewnych godzinach. Tak niestety ma :( . Najlepiej instalować w godzinach 21-23 czasu naszego kraju - wówczas zawsze mi działało.
2.3. Po emerge'owaniu
Po zainstalowaniu ebuilda _musisz_ wyedytować plik /etc/moduled.d/em8300. Umieściłem w nim stosowane wpisy dla obu typów urządzeń. Odhaszuj stosowne linie w zalęzności od typu Twojego urządzenia oraz do użytych opcji przy konfigurowaniu I2C w kernelu (jeśli nie skompilowałeś ich jako moduły, ale statycznie w jądro, wówczas nie potrzebne Ci tutaj będą zależności do ich włączenia).

Aby dowiedzieć się, którą wersję urządzenia posiadamy wydajemy polecenie 'lspci'. W wynikach odszukujemy linijkę przypominającą tą:

0000:01:07.0 Multimedia controller: Sigma Designs, Inc. REALmagic Hollywood Plus DVD Decoder (rev 01)
taki wpis ja otrzymuję przy swojej karcie.

Ja skompilowałem I2C statycznie w kernel, a moim urządzeniem jest Hollywood Plus, więc plik ten dla mnie finalnie wygląda tak:

vim /etc/modules.d/em8300

alias char-major-121 em8300
pre-install em8300 modprobe adv717x
options adv717x pixelport_16bit=1 pixelport_other_pal=0
options em8300 dicom_fix=0 dicom_control=0 dicom_other_pal=0
(zbędne linie usunąłem, ale wystarczy ich nie odhaszowywać).

Dla dociekliwych poleceam przejrzeć jeszcze na koniec ten adres http://dxr3.sourceforge.net/howto.html#detboard , aby dowiedzieć się jakie opcje przydadzą się dla Twojej karty (ja podmieniłem 'dicom_fix=0 dicom_control=0' na 'dicom_fix=1 dicom_control=1' , ale chodziło także bez tego :) )
HINT: lscpi jest bardzo przydatnym poleceniem. Aby zainstalować ten programik potrzebny Ci będzie pakiet 'pciutils' - oczywiście znajdujący się w portage
3. Pliki urządzeń
3.1. Pliki urządzeń, a devfs
Drugim plikiem, który zainstalowałeś podczas emerge'owania jest /etc/devfs.d/em8300. Możesz go podejrzeć, jednak nie zmieniaj nic w nim, chyba że wiesz co robisz!!! (ja nie wiedziałem, a regułki pochodzą z howto (2), więc nic nie zmieniałem ;-) ).

3.2. Ładowanie modułu - nieciekawy i upierdliwy problem
A teraz rzecz dośc ważna -- jeśli (i tylko wtedy gdy) używasz modułów dla sterowników dźwięku, nie wolno Ci dopisać modułu em8300 do /etc/modules.autoload.d/kernel-2.X!!!
a) nie możesz ich tutaj _w ogóle_ dopisać, jeśli Twoje moduły dźwięku ładują się razem z odpaleniem alsasound;
b) jeśli jednak tutaj posiadasz listę swoich modułów ze sterownikami dźwięku, to dopisz em8300 PO nich wszystkich.
Jest tak ponieważ moduł em8300 posiada własną kartę dźwiękową i przejmie plik urządzenia /dev/dsp (zawsze możesz odpowiednio namieszać, ale ja preferuję prostotę instalacji, jeśli jest w danej sytuacji możliwa).

No więc należy teraz powiedzieć, gdzie bezpiecznie można ładować ten moduł. Ja dodałem stosowne wpisy do /etc/conf.d/local.start, ponieważ wszystko to co się tam znajduje jest przetwarzane na końcu startu systemu. W moim przypadku wygląda to więc tak:

vim /etc/conf.d/local.start
modprobe adv717x
modprobe em8300
Nic więcej. Proste :)
Powyższą komendę modprobe możesz też wydać teraz, by sprawdzić czy wszystko działa jak należy przed restartem komputera.
3.3. Prawa do pliku urządzenia
Niestety to nie wszystko - teraz rzecz najczęściej mało znana użytkownikom. Pliki urządzeń /dev/em8300* stworzone po załadowaniu modułu em8300, które utworzył dla nas devfs, trzebaby teraz udostępnić zwykłym użytkownikom Twojego systemu. W tym celu wykorzystamy PAM'a (w trakcie sprawdzania uprawnień do urządzenia, reguły przetwarzane są po kolei, a wygrywa _ostatnia_ pasująca; tak się składa, że tym ostatnim mechanizmem sprawdzania uprawnień jest zawsze PAM, więc skorzystamy właśnie z niego).

Do tego celu edytujemy plik /etc/security/console.perms

vim /etc/security/console.perms
(zamiast vim użyj tego czego lubisz ;-) )
i dodajemy linijki:

<em8300>=/dev/em8300*
<console>  0600 <em8300>     0600 root.audio
Jak widzisz dodaliśmy uprawnienia użytkownikom grupy audio (jeśli preferujesz jakąś inną grupę - nie ma problemu; podmień audio na dowolną inną Tobie pasującą).
Od teraz użytkownicy grupy audio mogą sobie korzystać z Twojego DXR'a. A my przechodzimy dalej.

4. Problemowy 'microcode'
4.1. Co to i o co biega...?
RISC'owy procesor em8300 niestety musi być oprogramowany przed użyciem. Raz - przy każdym starcie systemu. "Chłopcy" od projektu dxr3 pracują nad tym problemem, ale na razie nie wymyślili jak to obejść, więc zadowolimy się działającym półśrodkiem.

W zależności od typu urządzenia (a jakżeby inaczej ;-) ) udajemy się na stosowną stronę www producenta urządzenia, skąd pobieramy plik sterownika dla Windows9x (tak, tak; dla Windwos :P ). Rozkompresowujemy plik ze sterownikiem (są to zwykłe zip'y). Odnajdujemy stosowny plik o rozszerzeniu vx_ i przy użyciu zainstalowanego wraz em8300-libraries-cvs skryptu msexpand.pl rozpakowujemy archiwum vx_
typ urządzenia; adres www; nazwa pliku vx_
a) Creative DXR3; http://files.americas.creative.com/manu ... E_DXR3.EXE ; enc2dev.vx_
b) Sigma Designs Hollywood Plus; http://www.sigmadesigns.com/support/dow ... _win9x.htm ; rmquasar.vx_
Niestety co do linku jestem pewien jedynie w sprawie Sigmy. Modelu Creative'a nie posiadam. Gdyby któs mógł potwierdzić przydatność powyższego, będzie miło :)

Kroki dla Hollywood Plus:

wget ftp://ftp.sigmadesigns.com/HollywoodPlus/HP2_41w1.zip
unzip HP2_41w1.zip
/usr/share/em8300/msexpand.pl rmquasar.vx_
Niniejszym rozpakowaliśmy archiwum vx_. Teraz musimy ze stosownego pliku sterownika wyciągnąć nasz 'microcode'. Do tego użyjemy narzędzia microcode_extract.pl (pewnie się domyślasz razem z czym zostało zaisntalowane - i masz rację ;-) ).

/usr/share/em8300/microcode_extract.pl rmquasar.vxd . micro
Teoretycznie drugi i trzeci parametr są opcjonalne - teoretycznie, bowiem np. mi nie chciało bez tego zadziałać... W tym momencie powinienieś w bieżącym katalogu zauważyć pliki microcode{012}.bin. Są trzy... Teraz stoisz przed subiektywnym wyborem - który z nich najlepiej będzie u Ciebie działał. Najlepiej abyś przetestował sobie wszystkie i wybrał ten, który najlepiej Ci 'leży' (tak zalecają ludzie od dxr3 - w tym momencie jedynie powtarzam).

Do załadowania mikrokodu służy narzędzie /usr/share/em8300/microcode_upload.pl (także z tego samego pakietu co wszystkie powyższe).

/usr/share/em8300/microcode_upload.pl microcode0.bin
Teraz jesteś nareszcie gotów, by wypróbować jak działa DXR3 :)

4.2. A na przyszłe restarty komputera...
Jak już wspomniałem mikrokodzik musi być ładowany z każdym startem systemu. Po wybraniu tego jednego z trzech, skopiuj plik np. jako /usr/share/em8300/mcode.bin , a do local.start dodaj stosowny wpis, _po_ ładowniu modułów:

cp microcode0.bin /usr/share/em8300/mcode.bin
vim /etc/conf.d/local.start
/usr/share/em8300/microcode_upload.pl /usr/share/em8300/mcode.bin
5. Odpalmy sobie jakiś film
5.1. USE="dxr3" ?
Na forum gentoo możesz znaleźć informację, że był kiedyś pomysł wprowadzenia flagi USE o nazwie 'dxr3'. Zarzucono go jednak i stwierdzono, że MPlayer'owi oraz Xine'owi pozostawia się swobodę w wykrywaniw stosownych headerów. Na starcie czeka Cię więc rekompilacja MPlayera i/lub Xine (w zależności od tego z czego korzystasz).

Nie korzystam z Xine, ale stosowne informacje co zrobić, by uruchomić DXR3 jako urządzenie wyjścia, znajdziesz na stronach projektu oraz w (3). Tutaj skupię się na Mplayerze.

5.2. Oglądanie filmów DVD przy użyciu MPlayera i DXR3
W tym celu wystarczy wydać polecenie:

mplayer -vo dxr3 -dvd <rozdział_filmu>
a aby jeszcze skorzystać z wyjścia audio musisz dodać: -ao oss:/dev/em8300_ma-0

To wszystko co trzeba zrobić. :)

5.3. Oglądanie filmów DivX/XviD/etc przy użyciu MPlayera i DXR3
Do tego musimy użyć filtra dla strumienia MPEG1. Zrobisz to podając opcję -vop z wartością lavc lub fame. Np:

mplayer -vo dxr3 -vop lavc plik.avi
ew. z wyjściem audio j.w.
osobiście polecam lavc - przy korzystaniu z fame miałem wrażenie jakby trochę dźwięk uciekał...
5.4. Przydatne opcje MPlayera
OSD z naszego DXR'a... no po prostu 'sucks' i nie da się tego inaczej nazwać! Zamiast tego polecam użyć jednej z opcji mplayer'a:

-vf expand=-1:-1:-1:-1:1
Obsługa odtwarzania dźwięku AC3 poprzez cyfrowe wyjście karty:

-ac hwac3
Przydatne opcje dla napisów na wyjściu TV-Out:

-subpos 90 -subwidth 100 -subalign 2
Po szczegóły możesz się udać do dokumetnacji MPlayer'a.

6. Czynności na koniec
Gdy w obrazie na Twoim monitorze / TV jest za dużo zielonego/niebieskiego/inny problem, polecam się przyjrzeć dostępnym opcjom przy ładowaniu sterownika (robiliśmy to w 2. na samym końcu - linie options; komplet opcji z wytłumaczeniem do czego służą, znajdziesz tutaj: http://dxr3.sourceforge.net/howto.html#modldad ).

I to chyba już wszystko. "Niech filmy będą z nami" :)

Dokumentacja przydatna przy tworzeniu tego howto:
(1) http://dxr3.sourceforge.net/howto.html (podstawowa skarbnica wiedzy na temat DXR3 pod linux'em; ang.)
(2) http://jeanmarie.delapierre.9online.fr/mpeg2/mpeg2.html (bardzo przydatna strona z info o devfs dla DXR3; fr.)
(3) http://lea-linux.org/hardware/xine_dxr3.html (XINE i PAM dla DXR3; fr.)
(4) http://www.gentoo.org/doc/en/devfs-guide.xml (devfs oraz PAM w gentoo; ang.)

Mam nadzieję, że komuś się przyda i (oczywiście) życzę miłego oglądania filmów :D

Pozdrawiam,
Przemek
Last edited by _troll_ on Thu Jul 29, 2004 1:36 pm, edited 1 time in total.
Życie jest jak pudełko czekoladek....
Nigdy nie wiesz na co trafisz" by mother of Forrest Gump
Robert W.
Guru
Guru
Contact Robert W.
Website

Re: HOWTO - DXR3 w gentoo

Post by Robert W. » Wed Jul 28, 2004 7:16 pm

_troll_ wrote:

Niestety mi wyskakują w tym momencie błędy:

/bin/sh ../autotools/mkinstalldirs /var/tmp/portage/em8300-lib
raries-cvs-0.2/image//usr/bin
 /bin/sh ../libtool  --mode=install /bin/install -c  dhc /var/
tmp/portage/em8300-libraries-cvs-0.2/image//usr/bin/dhc
/bin/install -c dhc /var/tmp/portage/em8300-libraries-cvs-0.2/
image//usr/bin/dhc
make[1]: Nie nic do roboty w `install-data-am'.
make[1]: Leaving directory `/var/tmp/portage/em8300-libraries-
cvs-0.2/work/em8300/dhc'

!!! ERROR: media-video/em8300-libraries-cvs-0.2 failed.
!!! Function src_install, Line 60, Exitcode 0
!!! (no error message)
Last edited by Robert W. on Mon Jul 10, 2006 8:53 pm, edited 1 time in total.
_troll_
Bodhisattva
Bodhisattva

Re: HOWTO - DXR3 w gentoo

Post by _troll_ » Wed Jul 28, 2004 9:13 pm

Robert W. wrote:
_troll_ wrote:Wersja: 1.0 # 27.07.2004 r.

Niestety mi wyskakują w tym momencie błędy:

/bin/sh ../autotools/mkinstalldirs /var/tmp/portage/em8300-lib
raries-cvs-0.2/image//usr/bin
/bin/sh ../libtool --mode=install /bin/install -c dhc /var/
tmp/portage/em8300-libraries-cvs-0.2/image//usr/bin/dhc
/bin/install -c dhc /var/tmp/portage/em8300-libraries-cvs-0.2/
image//usr/bin/dhc
make[1]: Nie nic do roboty w `install-data-am'.
make[1]: Leaving directory `/var/tmp/portage/em8300-libraries-
cvs-0.2/work/em8300/dhc'

!!! ERROR: media-video/em8300-libraries-cvs-0.2 failed.
!!! Function src_install, Line 60, Exitcode 0
!!! (no error message)
okej. Winny byl moj ebuild. Z tego co widze w logu nikt wiecej nie pobral tej ferelnej wersji....

zaraz stetsujemy poprawnosc nowej (wersji) z Robertem W.
..::UPDATE::..
poprawiony ebuild dziala jak trzeba :)
..kuniec apdejta..

Pozdrawiam,
Przemek
jackie
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by jackie » Sun Aug 01, 2004 11:41 pm

Ja od siebie mogę dodać że istnieją skrypty automatyzujące wyświetlanie filmów na TV za pomocą DXR i kart DVB ( m. in. dopasowanie do rodzaju tv (4/3 16/9) automatyczne obliczanie wielkości ekranu itp ) http://batleth.sapienti-sat.org/projects/VDR/
Dodałbym tutaj również że aby oglądać spokojnie Divx-y potrzebny jest odpowiedniej mocy procesor. Wynika to stąd że karty tego typu zawierają w sobie sprzętowy dekoder sygnału MPEG 1/2 ( Czyli wspomaganie sprzętowe DVD/VCD ) i aby móc oglądać typowego "avika" w locie jest robiona zmiana formatu ( transkodowanie ) do mpeg. Także wskazane jest posiadać procesor ok 2GHz. ( Ja osobiście używam athlona xp 1700+ ) i chodzi w miarę bezproblemowo.
Tak nawiasem mówiąc robiłem ostatnio emerge mplayer-a do wersji 1.0_pre5-r2 i zauważyłem wyraźny spadek wydajności w stosunku do poprzednich ( objaw zacinanie się głosu , gubienie klatek). Co ciekawe jak ręcznie ściągnałem źródełka i przekompilowałem po bożemu to działa normalnie. Dodam że nie zmieniałem żadnych flag w porównaniu z poprzednimi wersjami mplayera.
Woocash
Guru
Guru

Post by Woocash » Mon Aug 09, 2004 7:59 pm

A ja mam tutuaj takie pytanie, mam DVD Creative'a i na nim pisze : PC-DVD Dxr2, to też moge stosować to how-to ?
_troll_
Bodhisattva
Bodhisattva

Post by _troll_ » Sun Aug 15, 2004 11:48 pm

jackie: thx! uaktualnie jutro / pojutrze

woocash: nie. dxr2 ma inny chip i nie jest on kompatybilny z tym ktory siedzi w dxr3, stad - nie mozesz uzyc tego sterownika. Zastanawiam sie czy ktos w ogole robi sterowniki na jajko 2.6 (bo o ile pamietam z takiego korzystasz).

Zainteresuj sie tymi linkami:
http://dxr2.sourceforge.net/projects/dxr2-driver/
http://www.creativepower.us/creative_po ... -dxr2.html
beda bardzo pomocne. Jesli uda Ci sie przebrnac przez instalacje i wszystko bedzie dzialac daj znac, a dodam to do tego howto.

Pozdrawiam,
Przemek
Post Reply
  • Print view

6 posts • Page 1 of 1

Return to “Polskie forum (Polish)”

Jump to
  • Assistance
  • ↳   News & Announcements
  • ↳   Frequently Asked Questions
  • ↳   Installing Gentoo
  • ↳   Multimedia
  • ↳   Desktop Environments
  • ↳   Networking & Security
  • ↳   Kernel & Hardware
  • ↳   Portage & Programming
  • ↳   Gamers & Players
  • ↳   Other Things Gentoo
  • ↳   Unsupported Software
  • Discussion & Documentation
  • ↳   Documentation, Tips & Tricks
  • ↳   Gentoo Chat
  • ↳   Gentoo Forums Feedback
  • ↳   Duplicate Threads
  • International Gentoo Users
  • ↳   中文 (Chinese)
  • ↳   Dutch
  • ↳   Finnish
  • ↳   French
  • ↳   Deutsches Forum (German)
  • ↳   Diskussionsforum
  • ↳   Deutsche Dokumentation
  • ↳   Greek
  • ↳   Forum italiano (Italian)
  • ↳   Forum di discussione italiano
  • ↳   Risorse italiane (documentazione e tools)
  • ↳   Polskie forum (Polish)
  • ↳   Instalacja i sprzęt
  • ↳   Polish OTW
  • ↳   Portuguese
  • ↳   Documentação, Ferramentas e Dicas
  • ↳   Russian
  • ↳   Scandinavian
  • ↳   Spanish
  • ↳   Other Languages
  • Architectures & Platforms
  • ↳   Gentoo on ARM
  • ↳   Gentoo on PPC
  • ↳   Gentoo on Sparc
  • ↳   Gentoo on Alternative Architectures
  • ↳   Gentoo on AMD64
  • ↳   Gentoo for Mac OS X (Portage for Mac OS X)
  • Board index
  • All times are UTC
  • Delete cookies

© 2001–2026 Gentoo Foundation, Inc.