Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
(UPDATED) HOWTO: Brother MFC scan and print with sane & cups
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
kernelOfTruth
Watchman
Watchman


Joined: 20 Dec 2005
Posts: 5710
Location: Vienna, Austria; Germany; hello world :)

PostPosted: Sat Jan 26, 2008 10:35 am    Post subject: Re: Mfc-240c Reply with quote

GSValore wrote:
I'm trying to get my MFC-240C to work, but all the suggestions thus far do not seem to help. CUPS recognizes the printer on the USB port; however, it does not seem to actually print anything. Any jobs sit as processing endlessly. The error log shows nothing.

My system is configured as amd64, and I've installed the driver and cupswrapper as per Brother's site's instructions.


you checked the files permissions:

http://forums.gentoo.org/viewtopic-p-4044097.html#4044097
they shouldn't be exactly the same, but for some files it is important, that they are executable + readable for all users

also try to follow the following steps loosely:

Quote:
1. unmask cups-1.2* (~x86)
2. emerge cups tcsh a2ps
3. rpm2targz the 2 packages
4. tar xzf the 2 packages
5. cp the files over from usr/* to the corresponding folders
6. mv usr/local/Brother /usr/local/.
7. change in /usr/local/Brother/cupswrapper/cupswrapper... /etc/init.d/cups to /etc/init.d/cupsd
8. run /usr/local/Brother/cupswrapper/cupswrapper...
9. create a symbolic link from /usr/local/Brother/inf/brMFC...rc to /usr/local/Brother/inf/brPrintList (ln -sf brHL2040rc brPrintList )
10.a. copy /usr/lib/cups/filter/br... to /usr/libexec/cups/filter/br..
10.b. for amd64 copy /usr/lib/cups/filter/br... to /usr/lib64/cups/filter/br..
11. restart cupsd
12. type in 127.0.0.1:631
13. set "change printer" and select the uri (usually /dev/usb/lp0)
14. restart cupsd
15. print test page
16. if it doesn't work
17. cat test.txt | /usr/local/Brother/lpd/filterMFC5840CN
18. look, what it shows; correct errors (creating symbolic links)


especially step 17 is important, then you'll see if it prints or is missing a symbolic link of libraries

good luck !
_________________
https://github.com/kernelOfTruth/ZFS-for-SystemRescueCD
2.6.37.2_plus_v1: BFS, CFS,THP,compaction, zcache or TOI
Hardcore Linux user since 2004 :D
Back to top
View user's profile Send private message
GSValore
n00b
n00b


Joined: 26 Jan 2008
Posts: 6

PostPosted: Sat Jan 26, 2008 8:38 pm    Post subject: Re: Mfc-240c Reply with quote

Quote:
Quote:
17. cat test.txt | /usr/local/Brother/lpd/filterMFC5840CN
18. look, what it shows; correct errors (creating symbolic links)


especially step 17 is important, then you'll see if it prints or is missing a symbolic link of libraries

good luck !


Up to that point, I had already done everything and checked permissions. I'm also running CUPS 1.3. For step #17 I tried two things, first to just output some text file to the filter, the second was to output the data/testprint.ps file found in the /usr/share/cups/ directory.

For the latter, it spits out a ton of binary data and says "INFO: The printer is ready to print." When using the former method, the output is as follows:
Code:

Error: error occurred at print phase !!
ERROR: No pages found!


In either case, the printer still isn't printing the test page, and I don't see an explicit error from running the filter program.[/code]
Back to top
View user's profile Send private message
kernelOfTruth
Watchman
Watchman


Joined: 20 Dec 2005
Posts: 5710
Location: Vienna, Austria; Germany; hello world :)

PostPosted: Sat Jan 26, 2008 9:54 pm    Post subject: Reply with quote

I'm sure cups spits out an error message (it was always the time until now for me):

what does
Code:
tail -f /var/log/messages
say ? (type this before you try to print something)

or output of syslog ?

/var/log/cups/*
(log files might also come in handy)
_________________
https://github.com/kernelOfTruth/ZFS-for-SystemRescueCD
2.6.37.2_plus_v1: BFS, CFS,THP,compaction, zcache or TOI
Hardcore Linux user since 2004 :D
Back to top
View user's profile Send private message
GSValore
n00b
n00b


Joined: 26 Jan 2008
Posts: 6

PostPosted: Sat Jan 26, 2008 11:37 pm    Post subject: Reply with quote

kernelOfTruth wrote:
I'm sure cups spits out an error message (it was always the time until now for me):

what does
Code:
tail -f /var/log/messages
say ? (type this before you try to print something)

or output of syslog ?

/var/log/cups/*
(log files might also come in handy)


That's part of the problem, they don't say anything abnormal. There's nothing in syslog regarding the USB port or CUPS. /var/log/cups/error_log merely shows the processes were started and then nothing else. Running dmesg shows the USB device connected. It appears as one of the processes is stalling but it's unknown which.
Back to top
View user's profile Send private message
kernelOfTruth
Watchman
Watchman


Joined: 20 Dec 2005
Posts: 5710
Location: Vienna, Austria; Germany; hello world :)

PostPosted: Sun Jan 27, 2008 9:37 am    Post subject: Reply with quote

Quote:
That's part of the problem, they don't say anything abnormal. There's nothing in syslog regarding the USB port or CUPS. /var/log/cups/error_log merely shows the processes were started and then nothing else. Running dmesg shows the USB device connected. It appears as one of the processes is stalling but it's unknown which.


ok, then let's check some more:

usbfs in /etc/fstab, check ?
permissions of /dev/usb/lp*, check ? (crw-rw---- 1 root lp 180, 0 2008-01-27 10:29 /dev/usb/lp0)
well, have a look at the gentoo-wiki.com, if there's more tips to this "problem, check ?
search for brother printer cups ubuntu @ google, check ?
_________________
https://github.com/kernelOfTruth/ZFS-for-SystemRescueCD
2.6.37.2_plus_v1: BFS, CFS,THP,compaction, zcache or TOI
Hardcore Linux user since 2004 :D
Back to top
View user's profile Send private message
GSValore
n00b
n00b


Joined: 26 Jan 2008
Posts: 6

PostPosted: Sun Jan 27, 2008 10:21 am    Post subject: Reply with quote

kernelOfTruth wrote:
ok, then let's check some more:

usbfs in /etc/fstab, check ?
permissions of /dev/usb/lp*, check ? (crw-rw---- 1 root lp 180, 0 2008-01-27 10:29 /dev/usb/lp0)
well, have a look at the gentoo-wiki.com, if there's more tips to this "problem, check ?
search for brother printer cups ubuntu @ google, check ?


usbfs is applied in /etc/fstab to give devices mode 0666, lp0 comes up this way as well... no other tips or suggestions work. I tried the Ubuntu forums for them prior, everyone is basically saying the same methods on how to get it up and running, yet even following them shows no progress on my end.
Back to top
View user's profile Send private message
kernelOfTruth
Watchman
Watchman


Joined: 20 Dec 2005
Posts: 5710
Location: Vienna, Austria; Germany; hello world :)

PostPosted: Sun Jan 27, 2008 11:18 am    Post subject: Reply with quote

you have tcsh a2ps installed?

perhaps you need to replace /etc/init.d/cups with /etc/init.d/cupsd
in /usr/local/Brother/cupswrapper/cupswrapper*

then execute the file

for amd64-systems it's crucial that you have a copy of the filter at /usr/libexec/cups/filter/
also check those permissions at best copy them from /usr/lib/cups/filter/br* by:
cp -a /usr/lib/cups/filter/br* /usr/libexec/cups/filter/
(step 10.a)

you also followed step 9 (also very important) ?

it's really a long way & PITA until I found out how to get it printing, but this has worked out now already for at least 3 different printers
also really important, that certain files (filters, ...) are executable & readable by all users ...

good luck :)
_________________
https://github.com/kernelOfTruth/ZFS-for-SystemRescueCD
2.6.37.2_plus_v1: BFS, CFS,THP,compaction, zcache or TOI
Hardcore Linux user since 2004 :D
Back to top
View user's profile Send private message
GSValore
n00b
n00b


Joined: 26 Jan 2008
Posts: 6

PostPosted: Sun Jan 27, 2008 8:34 pm    Post subject: Reply with quote

I installed tcsh last night, it seems I didn't do step #9 so I did that just now. I had made a symbolic link to /etc/init.d/cupsd with /etc/init.d/cups and ran the wrapper before. In /usr/libexec/cups/filter is a link to the /usr/lib/cups/filter/br* file. There is a difference in the file layouts I have such as I have /usr/local/Brother/Printer/mfc240c rather than just /usr/local/Brother (that's how the RPMs & DEBs were laid out). All the programs & scripts appear to be world readable and executable. There is one thing that bothers me though: in the CUPS wrapper script, you can modify it to do logging and debugging; yet, when I modify them, the result is nothing. It's almost as if the script is never called or cannot output.

UPDATE: I did some testing by stepping through the actions found in the filtermfc240c script. I can generate the output from the brmfc240cfilter program, which in turn says that the printer is ready to print (it generates the file to standard output). However, if I try to cat the file to /dev/usb/lp0, it just sits there and nothing happens. I can read from the port as SANE is able to scan images, but it's not accepting data being sent to the port I'm guessing. The permissions are fine on /dev/usb/lp0 (0666).
Back to top
View user's profile Send private message
GSValore
n00b
n00b


Joined: 26 Jan 2008
Posts: 6

PostPosted: Tue Jan 29, 2008 12:25 am    Post subject: Reply with quote

After some more testing, I found that the CUPS backend for USB will write up to a point -- about 56kiB's worth -- then stall. This may seem odd, but could it be the fact that my printer is currently out of Yellow ink be causing it to fail printing? I tried setting it as mono color to force black and white, but as per previous statements it didn't help.
Back to top
View user's profile Send private message
kernelOfTruth
Watchman
Watchman


Joined: 20 Dec 2005
Posts: 5710
Location: Vienna, Austria; Germany; hello world :)

PostPosted: Tue Jan 29, 2008 1:21 am    Post subject: Reply with quote

GSValore wrote:
After some more testing, I found that the CUPS backend for USB will write up to a point -- about 56kiB's worth -- then stall. This may seem odd, but could it be the fact that my printer is currently out of Yellow ink be causing it to fail printing? I tried setting it as mono color to force black and white, but as per previous statements it didn't help.


definitely !

I once ran out of yellow ink too and it wouldn't want to print until I replaced the color :wink:
_________________
https://github.com/kernelOfTruth/ZFS-for-SystemRescueCD
2.6.37.2_plus_v1: BFS, CFS,THP,compaction, zcache or TOI
Hardcore Linux user since 2004 :D
Back to top
View user's profile Send private message
dracozny
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 04 May 2004
Posts: 86

PostPosted: Tue Feb 12, 2008 6:44 am    Post subject: Reply with quote

maybe a diff in model or whatnot but I have been tinkering with this for over a year now. and still have yet to print, go fig scanner works. :/
I'm running an MFC-5440cn.
i keep seeing all of this linking of files from /usr/lib/cups.....
the problem is there is no such folder.

using cat test.txt | /usr/local/Brother/lpd/filterMfc5440CN
Code:

/usr/local/Brother//lpd/rastertobrij2: error while loading shared libraries: libbrcompij2.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory

ok i linked that file so that is solved however i still get the recieve data and discard bit.

anyways cups tries to install the printer and when sending a test page i get receiving data but thats it.
i tried both the USB and the Ethernet route, and its the same result. I prefer Ethernet since I have a windows PC as well, less to deal with in the long run.

new development on the cups configuration page I know have my printer stopped and
"Unable to start filter "brlpdwrapperMFC5440CN" - No such file or directory."
but again refer to top of my post, there is absolutely no /usr/lib/cups, doesnt exist, as well as that file is no where in the rpm's i downloaded interesting enough if I execute the cupswrapper file it tries to delete that file anyways.
Code:

 # /usr/local/Brother/cupswrapper/cupswrapperMFC5440CN-1.0.0
rm -f /usr/lib/cups/filter/brlpdwrapperMFC5440CN
 * Stopping cupsd ...                                                                                                [ ok ]
 * Starting cupsd ...       

_________________
“I do not think there is any thrill that can go through the human heart like that felt by the inventor as he sees some creation of the brain unfolding to success... Such emotions make a man forget food, sleep, friends, love, everything.”
-Nikola Tesla-
Back to top
View user's profile Send private message
VValdo
Guru
Guru


Joined: 08 Jan 2005
Posts: 395

PostPosted: Wed Feb 13, 2008 8:07 am    Post subject: Reply with quote

Quick note-- if you've just re-installed SANE lately and the Brother scanner isn't working all of a sudden (no scanner found) try adding the line:

Code:
brother2

to the file

/etc/sane.d/dll.conf

That is all.

W
Back to top
View user's profile Send private message
piponazo
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 09 Feb 2008
Posts: 102
Location: Córdoba - Spain

PostPosted: Sat Feb 16, 2008 3:14 pm    Post subject: Reply with quote

dracozny wrote:

hmm no f/usr/lib/cups doesn't exist in my setup.


I have the same problem with a Brother MFC-240C. I have install the CLPR Driver correctly but CUPS Driver installation failled at this point (This path don't exists). Anyone know what may to be ocurring?

Sorry for my bad english. :oops:
Back to top
View user's profile Send private message
pomaranca
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 26 Mar 2006
Posts: 87
Location: ljubljana

PostPosted: Thu Jun 12, 2008 12:30 am    Post subject: Reply with quote

I have a Brother MFC-5440CN multifunctional printer (printer, scanner, fax). It is connected to my gentoo box with a network cable. My gentoo box is AMD64 with hardened multilib profile and kernel.
I would like to print with CUPS, i have already made this work on my previous gentoo box, which was x86 with hardened kernel. But now on AMD64, after everything is installed and CUPS configured the same way, the printer is simply not printing. Although CUPS says, that it is printing. No error whatsoever.

These are the steps, with which i have installed the printer:
Code:

rpm -ivh --nodeps MFC5440CNlpr-1.0.2-1.i386.rpm
rpm -ivh --nodeps cupswrapperMFC5440CN-1.0.0-1.i386.rpm

these are the Brother linux drivers from their site;
Code:

cp /usr/lib/cups/filter/brlpdwrapperMFC5440CN /usr/libexec/cups/filter/


I can still print from windows :roll: so i guess there's nothing wrong with the printer.
Anyone had a similar problem with setting Brother MFC on AMD64?
Back to top
View user's profile Send private message
tjakubowski
n00b
n00b


Joined: 02 Aug 2007
Posts: 6
Location: Międzyzdroje

PostPosted: Mon Jun 16, 2008 7:40 am    Post subject: Reply with quote

Thanks for the howto kernelOfTruth, it worked perfectly for my Brother DCP-357C :D
Back to top
View user's profile Send private message
kernelOfTruth
Watchman
Watchman


Joined: 20 Dec 2005
Posts: 5710
Location: Vienna, Austria; Germany; hello world :)

PostPosted: Mon Jun 16, 2008 7:50 am    Post subject: Reply with quote

pomaranca wrote:
I have a Brother MFC-5440CN multifunctional printer (printer, scanner, fax). It is connected to my gentoo box with a network cable. My gentoo box is AMD64 with hardened multilib profile and kernel.
I would like to print with CUPS, i have already made this work on my previous gentoo box, which was x86 with hardened kernel. But now on AMD64, after everything is installed and CUPS configured the same way, the printer is simply not printing. Although CUPS says, that it is printing. No error whatsoever.

These are the steps, with which i have installed the printer:
Code:

rpm -ivh --nodeps MFC5440CNlpr-1.0.2-1.i386.rpm
rpm -ivh --nodeps cupswrapperMFC5440CN-1.0.0-1.i386.rpm

these are the Brother linux drivers from their site;
Code:

cp /usr/lib/cups/filter/brlpdwrapperMFC5440CN /usr/libexec/cups/filter/


I can still print from windows :roll: so i guess there's nothing wrong with the printer.
Anyone had a similar problem with setting Brother MFC on AMD64?


@pomaranca, @piponazo:
follow the howto I wrote: http://forums.gentoo.org/viewtopic-p-4778828.html#4778828
and when copying over files use
Code:
cp -a
for the command (cp -a not only cp) that it copies also the exact permissions
_________________
https://github.com/kernelOfTruth/ZFS-for-SystemRescueCD
2.6.37.2_plus_v1: BFS, CFS,THP,compaction, zcache or TOI
Hardcore Linux user since 2004 :D
Back to top
View user's profile Send private message
pomaranca
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 26 Mar 2006
Posts: 87
Location: ljubljana

PostPosted: Sat Jun 21, 2008 5:13 pm    Post subject: Reply with quote

at step 17 i get this message:
Code:
# cat test.txt | /usr/local/Brother/lpd/filterMFC5440CN
/usr/local/Brother/lpd/filterMFC5440CN: line 56: /usr/local/Brother/lpd/rastertobrij2: No such file or directory


the file /usr/local/Brother/lpd/rastertobrij2 exists:
Code:
# ls -l /usr/local/Brother/lpd/rastertobrij2
-rwxrwxrwx 1 root root 24656 Apr 20  2005 /usr/local/Brother/lpd/rastertobrij2
# file /usr/local/Brother/lpd/rastertobrij2
/usr/local/Brother/lpd/rastertobrij2: ELF 32-bit LSB executable, Intel 80386, version 1 (SYSV), for GNU/Linux 2.2.5, dynamically linked (uses shared libs), stripped


but when executing it, i get the same error:
Code:
# /usr/local/Brother/lpd/rastertobrij2
bash: /usr/local/Brother/lpd/rastertobrij2: No such file or directory


i guess it's an architecture problem.
any ideas?
Back to top
View user's profile Send private message
fbcyborg
Advocate
Advocate


Joined: 16 Oct 2005
Posts: 3021
Location: ROMA

PostPosted: Sun Aug 31, 2008 3:42 pm    Post subject: Reply with quote

Hi!

I've recently done an 'emerge -uDN world' and my scanner is not longer working.
Once I try to start xsane I get the message: "no devices available". I'm not sure, but it looks like some file in /etc has been updated during the last emerge.
Here's my lsusb output:
Code:
Bus 001 Device 002: ID 04f9:0182 Brother Industries, Ltd


And that's the dmesg output when I switch on my scanner:
Code:
usb 5-2: new high speed USB device using ehci_hcd and address 3
usb 5-2: device descriptor read/64, error -110
hub 5-0:1.0: unable to enumerate USB device on port 2
hub 5-0:1.0: unable to enumerate USB device on port 1
usb 1-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 2
usb 1-1: configuration #1 chosen from 1 choice
usblp0: USB Bidirectional printer dev 2 if 0 alt 0 proto 2 vid 0x04F9 pid 0x0182


Any suggestion please?
_________________
[HOWTO] Come criptare la /home usando cryptsetup e luks
[HOWTO] Abilitare il supporto al dom0 XEN su kernel 3.X
Help answer the unanswered
Back to top
View user's profile Send private message
kernelOfTruth
Watchman
Watchman


Joined: 20 Dec 2005
Posts: 5710
Location: Vienna, Austria; Germany; hello world :)

PostPosted: Sun Aug 31, 2008 4:40 pm    Post subject: Reply with quote

pomaranca wrote:
at step 17 i get this message:
Code:
# cat test.txt | /usr/local/Brother/lpd/filterMFC5440CN
/usr/local/Brother/lpd/filterMFC5440CN: line 56: /usr/local/Brother/lpd/rastertobrij2: No such file or directory


the file /usr/local/Brother/lpd/rastertobrij2 exists:
Code:
# ls -l /usr/local/Brother/lpd/rastertobrij2
-rwxrwxrwx 1 root root 24656 Apr 20  2005 /usr/local/Brother/lpd/rastertobrij2
# file /usr/local/Brother/lpd/rastertobrij2
/usr/local/Brother/lpd/rastertobrij2: ELF 32-bit LSB executable, Intel 80386, version 1 (SYSV), for GNU/Linux 2.2.5, dynamically linked (uses shared libs), stripped


but when executing it, i get the same error:
Code:
# /usr/local/Brother/lpd/rastertobrij2
bash: /usr/local/Brother/lpd/rastertobrij2: No such file or directory


i guess it's an architecture problem.
any ideas?


hm, I'm pretty sure it's an permissions problem:

Quote:
ls -l /usr/local/Brother/lpd/rastertobrij2
-rwxr-xr-x 1 root root 24656 2005-04-20 11:34 /usr/local/Brother/lpd/rastertobrij2


please check the permissions of each and every of the folders the files reside in:

Quote:
ls -l /usr/local/Brother/lpd/rastertobrij2
-rwxr-xr-x 1 root root 24656 2005-04-20 11:34 /usr/local/Brother/lpd/rastertobrij2


Quote:
ls -l /usr/local/ | grep Brother
drwxr-xr-x 7 root root 7 2007-10-24 22:10 Brother


Quote:
ls -l /usr/local/Brother/
total 4
drwxr-xr-x 2 root root 9 2008-04-18 20:37 cupswrapper
drwxrwxr-x 2 root root 2 2007-10-24 22:10 filter
drwxrwxrwx 2 root root 19 2008-05-16 09:23 inf
drwxr-xr-x 2 root root 9 2008-04-18 20:31 lpd
drwxr-xr-x 4 root root 9 2007-10-22 11:58 sane


Quote:
ls -l /usr/local/Brother/cupswrapper/
total 69
-rwxr-xr-x 1 root root 14212 2007-04-10 07:32 brcupsconfig3
-rwxr-xr-x 1 root root 17840 2008-04-18 20:37 cupswrapperHL2070N-2.0.1
-rwxrwxrwx 1 root root 18798 2007-12-26 22:07 cupswrapperHL5240-2.0.1
-rwxrwxrwx 1 root root 103200 2007-10-24 22:14 cupswrapperMFC5840CN-1.0.0


Quote:
ls -l /usr/local/Brother/inf/
total 615
-rwxr-xr-x 1 root root 5604 2007-04-06 01:31 braddprinter
-rw-r--r-- 1 root root 652 2007-04-06 01:31 brHL2070Nfunc
-rw-rw-rw- 1 root root 166 2007-04-06 01:31 brHL2070Nrc
-rw-r--r-- 1 root root 665 2007-04-06 01:31 brHL5240func
-rw-rw-rw- 1 root root 165 2007-04-06 01:31 brHL5240rc
-rw-r--r-- 1 root root 127728 2005-04-20 11:34 brio04aa.bcm
-rw-r--r-- 1 root root 220536 2005-04-20 11:34 brio04ab.bcm
-rw-r--r-- 1 root root 127728 2005-04-20 11:34 brio04ac.bcm
-rw-r--r-- 1 root root 132440 2005-04-20 11:34 brio04ad.bcm
-rw-r--r-- 1 root root 1468 2005-04-20 11:34 brMFC5840CNfunc
-rw------- 1 lp lp 318 2008-05-16 09:23 brMFC5840CNrc
lrwxrwxrwx 1 root root 11 2008-08-09 23:33 brPrintList -> brHL2070Nrc
-rw-r--r-- 1 root root 148 2005-04-20 11:34 brPrintListij2
-rw-r--r-- 1 root root 215 2007-04-06 01:31 paperinf
-rw-r--r-- 1 root root 492 2005-04-20 11:34 paperinfij2
-rwxr-xr-x 1 root root 1623 2007-04-06 01:31 setupPrintcap
-rwxr-xr-x 1 root root 1620 2005-04-20 11:34 setupPrintcapij


Quote:
ls -l /usr/local/Brother/lpd/
total 32
-rwxr-xr-x 1 root root 7909 2007-04-06 01:31 filterHL2070N
-rwxr-xr-x 1 root root 7908 2007-04-06 01:31 filterHL5240
-rwxr-xr-x 1 root root 1956 2005-04-20 11:34 filterMFC5840CN
-rwxr-xr-x 1 root root 3150 2007-04-06 01:31 psconvert2
-rwxr-xr-x 1 root root 1884 2005-04-20 11:34 psconvertij2
-rwxr-xr-x 1 root root 24656 2005-04-20 11:34 rastertobrij2
-rwxr-xr-x 1 root root 15328 2007-04-06 01:31 rawtobr2


Quote:
ls -l /usr/local/Brother/sane/
total 16
-rw-rw---- 1 root root 57 2008-06-25 09:10 BrMfc32.log
-rw-r--r-- 1 root root 1536 2007-09-18 07:01 Brsane2.ini
-rwxr-xr-x 1 root root 22312 2007-09-18 07:01 brsaneconfig2
-rw-rw-rw- 1 root root 1 2007-09-18 07:01 brsanenetdevice2.cfg
drwxr-xr-x 4 root root 4 2007-10-22 11:57 GrayCmData
drwxr-xr-x 2 root root 3 2007-10-22 11:57 models2
-rwxr-xr-x 1 root root 581 2007-09-18 07:01 setupSaneScan2


Quote:
ls -l /usr/libexec/cups/filter/
total 2191
-rwxrwxr-x 1 root root 4591 2008-04-18 20:38 brlpdwrapperHL2070N
-rwxr-xr-x 1 root root 4588 2007-12-26 22:29 brlpdwrapperHL5240
-rwxr-xr-x 1 root root 18240 2007-10-24 22:14 brlpdwrapperMFC5840CN
-rwxr-xr-x 1 root root 10080 2008-08-14 21:44 commandtocanon
-rwxr-xr-x 1 root root 10080 2008-08-14 21:44 commandtoepson
lrwxrwxrwx 1 root root 21 2008-08-14 21:25 cupsomatic -> /usr/bin/foomatic-rip
lrwxrwxrwx 1 root root 27 2008-08-14 21:25 foomatic-gswrapper -> /usr/bin/foomatic-gswrapper
lrwxrwxrwx 1 root root 21 2008-08-14 21:25 foomatic-rip -> /usr/bin/foomatic-rip
-rwxr-xr-x 1 root root 10264 2008-08-24 01:44 gziptoany
-rwxr-xr-x 1 root root 56696 2008-08-24 01:44 hpgltops
-rwxr-xr-x 1 root root 31160 2008-08-24 01:44 imagetops
-rwxr-xr-x 1 root root 61208 2008-08-24 01:44 imagetoraster
-rwxr-xr-x 1 root root 10412 2008-08-24 01:44 pdftops
-rwxr-xr-x 1 root root 8384 2007-02-13 08:13 pscms
-rwxr-xr-x 1 root root 51664 2008-08-24 01:44 pstops
-rwxr-xr-x 1 root root 1914 2008-08-14 18:14 pstopxl
-rwxr-xr-x 1 root root 1882 2008-08-14 18:14 pstoraster
lrwxrwxrwx 1 root root 13 2008-08-24 01:44 rastertodymo -> rastertolabel
-rwxr-xr-x 1 root root 18584 2008-08-24 01:44 rastertoepson
-rwxr-xr-x 1 root root 999784 2008-08-14 21:44 rastertogutenprint.5.1
-rwxr-xr-x 1 root root 18552 2008-08-24 01:44 rastertohp
-rwxr-xr-x 1 root root 22784 2008-08-24 01:44 rastertolabel
-rwxr-xr-x 1 root root 17096 2007-02-13 08:13 rastertosamsungpcl
-rwxr-xr-x 1 root root 41576 2007-02-13 08:13 rastertosamsungspl
-rwxr-xr-x 1 root root 65992 2007-02-13 08:13 rastertosamsungsplc
-rwxr-xr-x 1 root root 46688 2008-08-24 01:44 texttops

_________________
https://github.com/kernelOfTruth/ZFS-for-SystemRescueCD
2.6.37.2_plus_v1: BFS, CFS,THP,compaction, zcache or TOI
Hardcore Linux user since 2004 :D
Back to top
View user's profile Send private message
kernelOfTruth
Watchman
Watchman


Joined: 20 Dec 2005
Posts: 5710
Location: Vienna, Austria; Germany; hello world :)

PostPosted: Sun Aug 31, 2008 4:41 pm    Post subject: Reply with quote

fbcyborg wrote:
Hi!

I've recently done an 'emerge -uDN world' and my scanner is not longer working.
Once I try to start xsane I get the message: "no devices available". I'm not sure, but it looks like some file in /etc has been updated during the last emerge.
Here's my lsusb output:
Code:
Bus 001 Device 002: ID 04f9:0182 Brother Industries, Ltd


And that's the dmesg output when I switch on my scanner:
Code:
usb 5-2: new high speed USB device using ehci_hcd and address 3
usb 5-2: device descriptor read/64, error -110
hub 5-0:1.0: unable to enumerate USB device on port 2
hub 5-0:1.0: unable to enumerate USB device on port 1
usb 1-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 2
usb 1-1: configuration #1 chosen from 1 choice
usblp0: USB Bidirectional printer dev 2 if 0 alt 0 proto 2 vid 0x04F9 pid 0x0182


Any suggestion please?


Hi :)

then it either seems to be a permissions-problem or a problem with the usb-drivers/usb-part:

Quote:
usb 5-2: device descriptor read/64, error -110
hub 5-0:1.0: unable to enumerate USB device on port 2
hub 5-0:1.0: unable to enumerate USB device on port 1


you tried to scan via root-account & see if that works ?

see the permissions in the answer to pomaranca
_________________
https://github.com/kernelOfTruth/ZFS-for-SystemRescueCD
2.6.37.2_plus_v1: BFS, CFS,THP,compaction, zcache or TOI
Hardcore Linux user since 2004 :D
Back to top
View user's profile Send private message
fbcyborg
Advocate
Advocate


Joined: 16 Oct 2005
Posts: 3021
Location: ROMA

PostPosted: Mon Sep 01, 2008 5:48 pm    Post subject: Reply with quote

Thank you kernelOfTruth,

even though I try to scan as root, it doesn't work. Xsane tells me the same message.
Here's my permmission situation:

Code:
# ls -l /usr/local/Brother/lpd/filterDCP7010
-rwxr-xr-x 1 root root 7909 Apr  6  2007 /usr/local/Brother/lpd/filterDCP7010

Code:
# ls -l /usr/local/ | grep Brother
drwxr-xr-x  7 root root 4096 Oct  6  2007 Brother

Code:
# ls -l /usr/local/Brother/
total 20
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 25  2007 cupswrapper
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 25  2007 filter  <------ THIS IS DIFFERENT FOR ME
drwxrwxrwx 2 root root 4096 Aug  9 08:05 inf
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 25  2007 lpd
drwxr-xr-x 4 root root 4096 Oct  7  2007 sane

Code:
# ls -l /usr/local/Brother/cupswrapper/
total 36
-rwxr-xr-x 1 root root 14212 Apr 10  2007 brcupsconfig3
-rwxr-xr-x 1 root root 17835 Apr 10  2007 cupswrapperDCP7010-2.0.1

Code:
# ls -l /usr/local/Brother/inf/
total 28
-rw-r--r-- 1 root root  688 Aug 25  2007 brDCP7010func
-rw------- 1 lp   lp    166 Aug  9 08:05 brDCP7010rc
-rw-r--r-- 1 root root    8 Aug 25  2007 brPrintList
-rwxr-xr-x 1 root root 5604 Apr  6  2007 braddprinter
-rw-r--r-- 1 root root  215 Apr  6  2007 paperinf
-rwxr-xr-x 1 root root 1623 Apr  6  2007 setupPrintcap

Code:
# ls -l /usr/local/Brother/lpd/
total 28
-rwxr-xr-x 1 root root  7909 Apr  6  2007 filterDCP7010
-rwxr-xr-x 1 root root  3150 Apr  6  2007 psconvert2
-rwxr-xr-x 1 root root 15328 Apr  6  2007 rawtobr2

Code:
# ls -l /usr/local/Brother/sane/
total 80
-rw-r--r--  1 root root  1409 Sep 11  2007 Brsane.ini
-rw-r--r--  1 root root  1536 Sep 18  2007 Brsane2.ini
drwxr-xr-x 16 root root  4096 Oct  7  2007 GrayCmData
-rwxr-xr-x  1 root root 22216 Sep 11  2007 brsaneconfig
-rwxr-xr-x  1 root root 22312 Sep 18  2007 brsaneconfig2
-rw-rw-rw-  1 root root     1 Sep 11  2007 brsanenetdevice.cfg
-rw-rw-rw-  1 root root     1 Sep 18  2007 brsanenetdevice2.cfg
drwxr-xr-x  2 root root  4096 Oct  7  2007 models2
-rwxr-xr-x  1 root root   239 Oct  7  2007 setupSaneScan
-rwxr-xr-x  1 root root   581 Sep 18  2007 setupSaneScan2

Code:
# ls -l /usr/libexec/cups/filter/
total 348
lrwxrwxrwx 1 root root    40 Oct  6  2007 brlpdwrapperDCP7010 -> /usr/lib/cups/filter/brlpdwrapperDCP7010
lrwxrwxrwx 1 root root    21 Aug 31 11:28 cupsomatic -> /usr/bin/foomatic-rip
lrwxrwxrwx 1 root root    27 Aug 31 11:28 foomatic-gswrapper -> /usr/bin/foomatic-gswrapper
lrwxrwxrwx 1 root root    21 Aug 31 11:28 foomatic-rip -> /usr/bin/foomatic-rip
-rwxr-xr-x 1 root root 10272 May 21 11:06 gziptoany
-rwxr-xr-x 1 root root 52704 May 21 11:06 hpgltops
-rwxr-xr-x 1 root root 10296 Aug 31 12:13 hplipjs
-rwxr-xr-x 1 root root 31168 May 21 11:06 imagetops
-rwxr-xr-x 1 root root 57112 May 21 11:06 imagetoraster
-rwxr-xr-x 1 root root 10412 May 21 11:06 pdftops
-rwxr-xr-x 1 root root 47584 May 21 11:06 pstops
-rwxr-xr-x 1 root root  1914 Jun  9 18:12 pstopxl
-rwxr-xr-x 1 root root  1882 Jun  9 18:12 pstoraster
lrwxrwxrwx 1 root root    13 May 21 11:06 rastertodymo -> rastertolabel
-rwxr-xr-x 1 root root 18592 May 21 11:06 rastertoepson
-rwxr-xr-x 1 root root 18568 May 21 11:06 rastertohp
-rwxr-xr-x 1 root root 22800 May 21 11:06 rastertolabel
-rwxr-xr-x 1 root root 42592 May 21 11:06 texttops


Mmh.. :/ I don't see any significant permission problem. I didn't modify any permission actually.

Many thanks.
_________________
[HOWTO] Come criptare la /home usando cryptsetup e luks
[HOWTO] Abilitare il supporto al dom0 XEN su kernel 3.X
Help answer the unanswered
Back to top
View user's profile Send private message
fbcyborg
Advocate
Advocate


Joined: 16 Oct 2005
Posts: 3021
Location: ROMA

PostPosted: Wed Sep 03, 2008 9:50 am    Post subject: Reply with quote

Update:

I think it's a serious problem.
The scanner doesn't work also under windows xp.
If I push the "scan" button on the device, there's no problem (in case I would like to make a simple copy).
My computers don't recognize the scanner attached via USB. I don't know why.

So it's not a Linux problem. :evil: :evil: :evil:
What's happened to my scanner? It scans if I press the scan button, but it's not able to send scanned images to the PC. Mmh... :roll: :roll:

EDIT: I'm able to scan images only if I use "Scanner and Cameras" under Control Panel on windows.

Maybe I will solve the problem updating the driver...
_________________
[HOWTO] Come criptare la /home usando cryptsetup e luks
[HOWTO] Abilitare il supporto al dom0 XEN su kernel 3.X
Help answer the unanswered
Back to top
View user's profile Send private message
kernelOfTruth
Watchman
Watchman


Joined: 20 Dec 2005
Posts: 5710
Location: Vienna, Austria; Germany; hello world :)

PostPosted: Wed Sep 03, 2008 10:31 am    Post subject: Reply with quote

fbcyborg wrote:
Update:

I think it's a serious problem.
The scanner doesn't work also under windows xp.
If I push the "scan" button on the device, there's no problem (in case I would like to make a simple copy).
My computers don't recognize the scanner attached via USB. I don't know why.

So it's not a Linux problem. :evil: :evil: :evil:
What's happened to my scanner? It scans if I press the scan button, but it's not able to send scanned images to the PC. Mmh... :roll: :roll:

EDIT: I'm able to scan images only if I use "Scanner and Cameras" under Control Panel on windows.

Maybe I will solve the problem updating the driver...


you tried shutting it down & pulling the usb- and power plug for at least 20 minutes and then re-plug both ?

maybe it has some internal firmware problems

another suggestion would be to update the firmware (I always update the firmware to the latest to avoid known problems ) :idea:
_________________
https://github.com/kernelOfTruth/ZFS-for-SystemRescueCD
2.6.37.2_plus_v1: BFS, CFS,THP,compaction, zcache or TOI
Hardcore Linux user since 2004 :D
Back to top
View user's profile Send private message
fbcyborg
Advocate
Advocate


Joined: 16 Oct 2005
Posts: 3021
Location: ROMA

PostPosted: Wed Sep 03, 2008 10:42 am    Post subject: Reply with quote

kernelOfTruth wrote:

you tried shutting it down & pulling the usb- and power plug for at least 20 minutes and then re-plug both ?

maybe it has some internal firmware problems

another suggestion would be to update the firmware (I always update the firmware to the latest to avoid known problems ) :idea:

Thank you kernelOfTruth,
I try to shut down etc.. for 20 minutes. ... I've just unplugged it as you told me. I now wait for 20 minutes.

I've also updated the firmware to the latest version.

One more thing: I often use "Canon Scanger Toolbox 4.1" to scan images without any problem, but now it wants not work anymore.
If I use PaperPort there's no problem to scan images. In Control Panel - System - Hardware - Device Manager I can see the scanner listed in the view.

Excuse me If I talk about tests under windows (I hate it so much), but it's the only way to test if my scanner or something else is broken or not. If it works on windows, it will work also under Linux hopefully.
My DCP-7010L seems to not have a hard reset sequence or button.

I don't know why from one moment to the next, the scanner suddenly is not working anymore.. :(

Thank you.

I waited for 20 minutes: no way to get it recognized. Xsane tells me there's no scan device available.

SOLVED: it was a problem dued to a sane-backends update.

This was the first problem: "Beware also that for sane-backends>=1.0.17 to compile, the SANE_BACKENDS variable shouldn't be specified in make.conf as it may break your compilation process."
So I removed the SANE_BACKENDS variable from the /etc/make.conf file and emerged xsane and sane-backends again.

This was the second one: "Note: AMD64 users should make sure a recent version of sane-backends is installed (1.0.18), otherwise your scanner may not be detected"

And I've added "brother2" in the /etc/sane.d/dll.conf file (maybe it has been accidentally removed during the last dispatch-conf).

Look at this howto for further details.
_________________
[HOWTO] Come criptare la /home usando cryptsetup e luks
[HOWTO] Abilitare il supporto al dom0 XEN su kernel 3.X
Help answer the unanswered
Back to top
View user's profile Send private message
fbcyborg
Advocate
Advocate


Joined: 16 Oct 2005
Posts: 3021
Location: ROMA

PostPosted: Mon Jan 19, 2009 9:43 pm    Post subject: Reply with quote

Hello,

after a recent update my scanner doesn't work anymore.
Once I run xsane and I click on Scan, I get the following popup message:
Code:
Failed to start scanner: invalid argument


The scanner has been detected without any problem, xsane starts normally but I'm not able to scan.
sane-find-scanner -q returns me:
Code:
found USB scanner (vendor=0x04f9, product=0x0182) at libusb:001:004


I also updated sane-backends. I have no idea on why this happens.

Any suggestion please?
_________________
[HOWTO] Come criptare la /home usando cryptsetup e luks
[HOWTO] Abilitare il supporto al dom0 XEN su kernel 3.X
Help answer the unanswered
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
Page 3 of 5

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum