ld10k1 to program zmieniający sposób przetwarzania dźwięku przez ALSĘ, poprzez ładowanie tzw. patchy, których kilka jest dostępne po zainstalowaniu programu. Standardowe konfiguracje DSP zawarte w skryptach init_live i init_audigy nie dają dużych możliwości, ale wg mnie poprawiają jakość dźwięku w porównaniu do domyślnych ustawień alsy. Nieco więcej możliwości daje skrypt inicjujący init_audigy_eq10, który jak się domyślam dodaje transparentny korektor graficzny, niestety nie miałem okazji go przetestować ponieważ mam kartę SB Live.
Co opiszę w tym howto?
Przede wszystkim jak zainstalować ten program i jak wykonać podstawową konfigurację, pozwalającą na bezobsługowe korzystanie z programu. Niestety nie napiszę o tym, jak tworzyć konfiguracje DSP w qlo10k1 bo sam nie wiem, ale mam nadzieję, że wy coś wymyślicie, bo program praktycznie nie ma dokumentacji. Nie napiszę także jak tworzyć nowe patche, wiem tylko, że służy do tego program as10k1.
Instalacja
1. Edytujesz plik /etc/make.conf i definiujesz/modyfikujesz w nim zmienną ALSA_TOOLS
Code: Select all
ALSA_TOOLS="as10k1 ld10k1 lo10k1 qlo10k1"Jeżeli korzystałeś wcześniej z innych programów z pakietu alsa-tools dopisz je do tej zmiennej. qlo10k1 jest naprawdę opcjonalne i służy do modyfikacji domyślnych efektów na dsp
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
UWAGA!!! użytkownicy zauważyli, po tym jak napisałem to how-to, że zmienna ALSA_TOOLS jest twardo ustawiona w ebuildzie alsa-tools, więc trzeba ją tam zakomentować, a następnie wykonać
ebuild /ścieżka/do/ebuildu/nazwa_ebuildu digest--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pełna lista programów wchodzących w skład alsa-tools: http://www.linuxfromscratch.org/blfs/vi ... tools.html
2. Jeżeli instalujesz qlo10k1 upewnij się, że masz zainstalowaną bibliotekę qt-3, bo niestety twórcy ebuildu nie pomyśleli o zrobieniu odpowiednich zależności.
3. Teraz możemy przystąpić do instalacji. Jeżeli instalujesz qlo10k1 (naprawdę opcjonalnie, większości użytkowników ten program nie jest wcale potrzebny) należy zdefiniować zmienne MOC i UIC, bo inaczej program się nie zkompiluje (domyślne wartości tych zmiennych są błędne). Najlepiej to zrobić, przy instalacji ponieważ trwała zmiana tej zmiennej może spowodować problemy przy instalacji innych programów bazujących na qt.
MOC="/usr/qt/3/bin/moc" UIC="/usr/qt/3/bin/uic" emerge alsa-tools1. Aby program uruchamiał się podczas startu systemu musisz go dodać do skryptu startowego alsy, edytujesz /etc/init.d/alsasound w funkcji restore() trzeba dopisać polecenia uruchamiające ld10k1.
U mnie po modyfikacji wygląda to tak:
restore() {
ebegin "Restoring Mixer Levels"
#Demon ld10k1 i skrypt init_live
/usr/sbin/ld10k1 -d # te dwie linijki
/bin/sh /usr/bin/init_live # trzeba dopisać
local val=0
if [[ ! -r ${asoundcfg} ]] ; then
ewarn "No mixer config in ${asoundcfg}, you have to unmute your$
elif [[ -x ${alsactl} ]] ; then
local CARDS="$(cat /proc/asound/cards | awk '/: / { print $1 }'$
local CARDNUM
for CARDNUM in ${CARDS}
do
[[ -e /dev/snd/controlC0 ]] || sleep 2
${alsactl} -f ${asoundcfg} restore ${CARDNUM} || ewarn $
done
/bin/sh /usr/bin/init_livewpisz
/bin/sh /usr/bin/init_audigylub
/bin/sh /usr/bin/init_audigy_eq10aby włączyć equalizer
restartujesz alsasound
/etc/init.d/alsasound restartJeśli podczas kompilacji napotkasz jakieś błędy spróbuj wyrzucić ze zmiennej ALSA_TOOLS qlo10k1 i ponownie skompilować. Większości użytkowników program qlo10k1 nie jest wcale potrzebny
Po instalacji ld10k1 w alsamixerze pojawia się nowy suwak 'Master Digital' zmieniający głośność na wszystkich kanałach, można to wykorzystać w programie hotkeys i przypisać klawisze klawiatury multimedialnej do zmiany głośności za pomocą tego suwaka.
Możecie jeszcze pokombinować z qlo10k1, byłbym wdzięczny gdyby ktoś zrobił konfigurację na sb live, taką aby działał equalizer, bo mi niestety nie udało się tego zrobić. Wszystkie patche do lo10k1 (także equalizer) znajdują się w katalogu /usr/share/ld10k1/effects/
Jak włączycie qlo10k1 to w menu Card trzeba kliknąć Default Card, inaczej program będzie bezużyteczny