Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[Solved] X doesn't find Radeon HD 8400
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
solamour
l33t
l33t


Joined: 21 Dec 2004
Posts: 639
Location: San Diego, CA

PostPosted: Tue Oct 08, 2013 7:49 am    Post subject: [Solved] X doesn't find Radeon HD 8400 Reply with quote

X is not able to find the graphic card.

Code:
# lspci | grep VGA
00:01.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Kabini [Radeon HD 8400]

Xorg.0.log
http://pastebin.com/RpsSJfJD

kernel config
http://pastebin.com/rUs6f9cD

I emerged "linux-firmware" and added (or I think I added) the required firmware files to the kernel, but "startx" doesn't start the graphic mode.

If I remember correctly, when I booted with SystemRescueCD or Ubuntu 13.04, X didn't work either. As for Ubuntu, I ended up installing "AMD Catalyst 13.4 Proprietary Linux x86 Display Driver", which did work. I'd like to know the proprietary driver is the only way to make it work at this moment.
__
sol


Last edited by solamour on Wed Oct 09, 2013 3:38 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
chithanh
Developer
Developer


Joined: 05 Aug 2006
Posts: 2152
Location: Berlin, Germany

PostPosted: Tue Oct 08, 2013 12:52 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
# CONFIG_DRM_RADEON is not set
You need to enable that.
Code:
CONFIG_EXTRA_FIRMWARE="KABINI_ce.bin KABINI_me.bin KABINI_mec.bin KABINI_pfp.bin KABINI_rlc.bin KABINI_sdma.bin BONAIRE_uvd.bin"
CONFIG_EXTRA_FIRMWARE_DIR="/lib/firmware/radeon"
It is better to set CONFIG_EXTRA_FIRMWARE_DIR="/lib/firmware" and CONFIG_EXTRA_FIRMWARE="radeon/KABINI_ce.bin ..." but it will work either way.
Back to top
View user's profile Send private message
solamour
l33t
l33t


Joined: 21 Dec 2004
Posts: 639
Location: San Diego, CA

PostPosted: Wed Oct 09, 2013 3:38 am    Post subject: Reply with quote

chithanh wrote:
Code:
# CONFIG_DRM_RADEON is not set
You need to enable that.

Indeed. I should have paid a little more attention. Thanks for your help.
__
sol
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum