nie, lepiej wróć do "winblowsa"Pablord wrote:Są jakieś szanse, żebym miał internet w Gentoo?
Moderator: SlashBeast
Code: Select all
PPPD_EXTRA="debug"
emerge syncCode: Select all
emerge-webrsyncCode: Select all
ping blablablaCode: Select all
emerge net-misc/iputilsCode: Select all
cd /
wget http://src.gentoo.pl/snapshots/portage-latest.tar.bz2
tar xvjf /portage-latest.tar.bz2 -C /mnt/gentoo/usr
emerge iputils
tak czytam i czytam i nie jestem w stanie do konca zrozumiec przekazu tego postu, no ale ....Pablord wrote:Przpepraszam, gdzie utknąłem? Coś mi się zdaje, żebym miał większe problemy z instalacją.Jeśli tak to od krórego momentu zacząć?
Aby cos wyjasnic, gdy jestes na livecd to masz neta czy nie, bo jakos to tajemniczo napisales, a nie chce mi sie calego watku sledzic od nowa.Pablord wrote:No więc tak. Downloadnąć nie mogę. A co dziwnego, gdy się chrootnę z livecd nie mogę się połączyć z internetem!Wpisuję 'adsl-start' i jest 'TIMED OUT'. Po wpisaniu ifconfig wykrywa mi 'lo' i 'eth0'. Co jest?
/sbin/ifconfigCode: Select all
ping -c 3 www.yahoo.comCode: Select all
unknown hostCode: Select all
links2 http://www.gentoo.org/main/en/mirrors.xmlCode: Select all
unknown hostCode: Select all
ping 172.16.120.1Code: Select all
ping 134.76.11.100Code: Select all
domain gentooCode: Select all
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:E0:4C:E5:C2:24
inet6 addr: fe80::2e0:4cff:fee5:c224/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:294 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:228 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:364000 (35.5 Kb) TX bytes:20216 (19.7 Kb)
Interrupt:16 Base address:0xef00
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:16 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:16 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:1168 (1.1 Kb) TX bytes:1168 (1.1 Kb)
ppp0 Link encap:Point-to-Point Protocol
inet addr:172.16.120.11 P-t-P:172.16.120.1 Mask:255.255.255.255
UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST MTU:1492 Metric:1
RX packets:110 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:111 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:3
RX bytes:9030 (8.8 Kb) TX bytes:9002 (8.7 Kb)adres serwera DNS jest w Windiowsie nazywany adresem serwera DNS. Nie ma on nic wspólnego z bramami. Nie wiem, gdzie klikasz w Windowsie, ale jeśli masz jakiś adres, i psize przy nim DNS, to tak, to DNS. A jeśli pisze co innego, to znaczy że jest to co innego, a nie DNS (tak na logikę - z elementarza: jeśli pisze, że Ala ma kota, to nie znaczy to, że ala ma ładnego psa o imieniu Burek, ale dokładnie to, że ma kota).Pablord wrote:Juz kiedys pytałem się o bramy ale mówili, że takich nie ma, że trzeba ustawiać połączenie jako PPPoE. Zaraz spróbóję spytać jeszcze raz. Czy w razie czego adres serwera, który w windowsie wyświetla się po kliknięciu ppm na ikonkę połączenie internetowego (dwa komputerki) może bys adresem DNS?
jeśli w handbooku jest jakiś nameserver, to znaczy, że jest on tam umieszczony w jakimś celu. Raczej nie posądzam autorów dokumentacji, żeby sobie tego nameservera umieszczali dla zabawy, albo po to, żeby utrudniać użytkownikom proces instalacji poprzez wklepywanie dłuższych komend. Jesli nie wiesz, po co jest słowo nameserver w /etc/resolv.conf, zapraszam do lektury podręcznika systemowego. Wystarczy w tym celu wpisaćI jak to wpisac w tym pliku? Sam adres? W handbooku jest jeszcze jakiś { NAMESERVER }.
man resolv.confCode: Select all
man man