@raku: po prostu do czasu, gdy zetknąłem się z Gentoo nie miałem pojęcia o co chodzi z tymi wszystkimi DMA, każda dystrybucja załatwiała sprawę sama. Tutaj coś trzeba grzebać i tu był mój problem. Raz wykonałem hdparm z jakimiś magicznymi opcjami (które oczywiście nie są aż takie magiczne) i wszystko zaczęło śmigać. Według mnie sprawa jest (powinna być) prosta. Mamy płytę główną, która ma jakieś możliwości + dysk twardy, który ma jakieś możliwości + kabel, który ma jakieś możliwości. Rozsądne byłoby, gdyby w jakiś cudowny (automagiczny) sposób system sam sobie (ewentualnie przy pomocy wywołania jakiegoś skryptu), zobaczył sobie na jakie maksymalne ustawienia może sobie pozwolić i je zastosował. Dla przykładu podam obsługę grafiki. Np. nikt się nie martwi jak ustawić w Linuksie AGPx8 (gdy grafika i mobo obsługują), bo to się ustawia jakoś samo. Ludzie zastanawiają się dopiero, gdy chcą zmniejszyć ową wartość do np. x4. Sądzę, że przy dyskach powinno być tak samo. Myślę, że wymaganie od usera wybrania w kernelu odpowiedniego chipsetu byłoby wystarczające. Resztę (informacje o możliwościach płyty/dysku) można sprawdzić choćby w /proc, więc jakiś prosty skrypt mógłby sobie z tym spokojnie poradzić.
Co do wyników, widzę kilka spraw:
(1) dyski SATA nie są wcale szybsze od dysków ATA (pomijam cache, bo tu ogólna sprawność systemu ma pewne znaczenie)
(2) rozwiązania RAID na SATA dają ~2 razy lepsze wyniki
Ciekaw jestem czy:
Software'owy RAID na dyskach
ATA dawałby podobne rezultaty? Jeśli ktoś jest zorientowan (że tak po staropolsku rzeknę), niech da znać

.
---------------- EDIT -------------------
Jeszcze jedno: czytałem dziś w Linux+ (nie mam egzemplarza, EMPIK rulez), że jakiś fajny człowiek napisał jakieś łatki na jądro, które znacznie wpływają na wydajność dysków:
* zwiększają na wstępie bufor dyskowy ze 128 kiB na 1 MiB
* pozwalają danym dyskowym oczekiwać dłużej na wykorzystanie (przed usunięciem) niż zwykłym buforom
* w zależności od tego jak dobrze wykorzystuje dany proces bufor dyskowy przeznacza dla niego coraz więcej miejsca (fajna opcja, co nie? w nazwie tej funkcjonalności było coś w stylu progressive

)
* pozwala w jakiś sposób (nie wiem jak to się ma do pierwszej gwiazdeczki) załadować aż do 256 MiB danych do bufora jeśli np. odtwarzanie filmu jest wiodącym procesem w systemie
Pytanka:
* czy ktoś o tym słyszał (względnie ma najnowsze Linux+)
* czy ktoś wie może skąd ściągnąć łatki i czy może już nakładał

* co ogólnie sądzicie o temacie (bo ja myślę, że to jest duży krok naprzód, oprócz wydajności zwiększamy również żywotność

dysku, bo dokonujemy mniejszej ilości odczytów)