Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Linksys WPC11 v3 + HP Pavilion ze4145 + genkernel
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
mizery de aria
Guru
Guru


Joined: 07 Dec 2003
Posts: 309

PostPosted: Sun Feb 15, 2004 12:05 pm    Post subject: Reply with quote

Next problem:

Code:
root@laptop mizery # iwpriv wlan0 enable
wlan0            no priv ioctls.


Code:
root@laptop mizery # iwconfig wlan0 essid home
Error for wireless request "Set ESSID" (8B1A) :
    SET failed on device wlan0 ; No such device.


Any ideas on how to get the wlan0 device?

Code:
root@laptop notes # ifconfig -a
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:C0:9F:29:F0:B4
          inet addr:192.168.1.102  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          UP BROADCAST NOTRAILERS RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:1746 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:1501 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:1482916 (1.4 Mb)  TX bytes:182896 (178.6 Kb)
          Interrupt:11 Base address:0x1000
 
lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:138 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:138 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:7648 (7.4 Kb)  TX bytes:7648 (7.4 Kb)

root@laptop notes # iwconfig
eth0      no wireless extensions.
 
lo        no wireless extensions.

mizery@laptop dev $ lsmod
Module                  Size  Used by
orinoco                42244  0
hermes                  7808  1 orinoco
ds                     11712  2
ati_agp                 6540  1
agpgart                26888  1 ati_agp
yenta_socket           14592  1
pcmcia_core            58688  2 ds,yenta_socket


Apparently I need to include/load as a module orinoco_cs in the kernel config:
Code:
Device Drivers
  Networking support
    Wireless LAN (non-hamradio)
      < > Hermes PCMCIA card support

I included Hermes PCMCIA card support in the 2.6.3 kernel, recompiled and then each time I started PCMCIA my system froze. I changed it to load as a module instead, recompiled restarted, loaded the module and then started PCMCIA and my system froze yet again. What is causing my system to freeze when PCMCIA starts if using Orinoco_CS?

Someone also suggested I pass the following to the kernel:
Code:
pci=noacpi,usepirqmask

but that didn't stop the system from freezing when PCMCIA started.

Any ideas?
_________________
Do not repIy to or othErwise communicate with me if you use religious, spiritual or similar terminologies or references in your typings.
Back to top
View user's profile Send private message
mizery de aria
Guru
Guru


Joined: 07 Dec 2003
Posts: 309

PostPosted: Fri Mar 05, 2004 7:51 pm    Post subject: Reply with quote

Solution to freezing problem can be found here
_________________
Do not repIy to or othErwise communicate with me if you use religious, spiritual or similar terminologies or references in your typings.
Back to top
View user's profile Send private message
mizery de aria
Guru
Guru


Joined: 07 Dec 2003
Posts: 309

PostPosted: Mon Mar 08, 2004 6:01 pm    Post subject: Reply with quote

Last step that I'm having trouble with is figuring out how to connect to a network.

cat /etc/pcmcia/wireless.opts
Code:
case "$ADDRESS" in
 
# NOTE : Remove the following four lines to activate the samples below ...
# --------- START SECTION TO REMOVE -----------
 #*,*,*,*)
 #    ;;
# ---------- END SECTION TO REMOVE ------------
 
# Here is an example of scheme matching
# Activate with "cardctl scheme essidany"
 
# Pick up any Access Point, should work on most 802.11 cards
 essidany,*,*,*)
     INFO="Any ESSID"
     DHCP="y"
     ESSID="matc"
     ;;
 
# Here are a few examples with a few Wireless LANs supported...
# The matching is done on the first 3 bytes of the MAC address
 
# Lucent Wavelan IEEE (+ Orinoco, RoamAbout and ELSA)
# Note : wvlan_cs driver only, and version 1.0.4+ for encryption support
*,*,*,00:60:1D:*|*,*,*,00:02:2D:*)
    INFO="Wavelan IEEE example (Lucent default settings)"
    ESSID="Wavelan Network"
    MODE="Managed"
#    RATE="auto"
    KEY="s:secu1"
# To set all four keys, use :
#   KEY="s:secu1 [1] key s:secu2 [2] key s:secu3 [3] key s:secu4 [4] key [1]"
# For the RG 1000 Residential Gateway: The ESSID is the identifier on
# the unit, and the default key is the last 5 digits of the same.
#   ESSID="084d70"
#   KEY="s:84d70"
    ;;
 
# Cisco/Aironet 4800/340
# Note : MPL driver only (airo/airo_cs), version 1.3 or later
*,*,*,00:40:96:*)
    INFO="Cisco/Aironet example (Cisco default settings)"
    ESSID="any"
# To set all four ESSID, use iwconfig v21 and the same trick as above
    MODE="Managed"
#    RATE="11M auto"
#    KEY="off"
    ;;
 
# Samsung MagicLan (+ some other PrismII cards)
# Note : Samsung binary library driver, version 1.20 or later
*,*,*,00:00:F0:*|*,*,*,00:02:78:*)
    INFO="Samsung MagicLan example (Samsung default settings)"
    ESSID="any"
    MODE="Managed"
    CHANNEL="4"
    RATE="auto"
#    KEY="883e-aa67-21 [1] key 5501-d0da-87 [2] key 91f5-3368-6b [3] key 2d73-31b7-96 [4]"
#    IWCONFIG="power on"
    ;;
 
# Raytheon Raylink/WebGear Aviator2.4
# Note : doesn't work yet, please use for debugging only :-(
*,*,*,00:00:8F:*|*,*,*,00:00:F1:*)
    INFO="Raylink/Aviator2.4 example (Aviator default ad-hoc setting)"
    ESSID="ADHOC_ESSID"
    MODE="Ad-Hoc"
    RATE="auto"
    IWPRIV="set_framing 1"
    ;;
 
# Old Lucent Wavelan
*,*,*,08:00:0E:*)
    INFO="Wavelan example (Lucent default settings)"
    NWID="0100"
    MODE="Ad-Hoc"
    FREQ="2.425G"
    KEY="off"
    ;;
 
# Netwave (Xircom Netwave/Netwave Airsurfer)
*,*,*,00:80:C7:*)
    INFO="Netwave example (Netwave default settings)"
    NWID="100"
    KEY="00"
    ;;
 
# Proxim RangeLan2/Symphony (what is the MAC address ???)
*,*,*,XX:XX:XX:*)
    INFO="Proxim RangeLan2/Symphony example"
    NWID="0"
    MODE="Master"
    CHANNEL="15"
    IWPRIV="setsubchan 1"
    ;;
 
# No Wires Needed Swallow 550 and 1100 setting (what is the MAC address ???)
*,*,*,XX:XX:XX:*)
    INFO="NWN Swallow example"
    ESSID="session"
    KEY="0000-0000-00 open"
    ;;
 
# Symbol Spectrum24 setting (what is the MAC address ???)
*,*,*,XX:XX:XX:*)
    INFO="Symbol Spectrum24 example"
    ESSID="Essid string"
    ;;
 
# Generic example (decribe all possible settings)
*,*,*,*)
    INFO="Fill with your own settings..."
    # ESSID (extended network name) : My Network, any
    ESSID=""
    # NWID/Domain (cell identifier) : 89AB, 100, off
    NWID=""
    # Operation mode : Ad-Hoc, Managed, Master, Repeater, Secondary, auto
    MODE=""
    # Frequency or channel : 1, 2, 3 (channel) ; 2.422G, 2.46G (frequency)
    FREQ=""
    CHANNEL=""
    # Sensitivity (cell size + roaming speed) : 1, 2, 3 ; -70 (dBm)
    SENS=""
    # Bit rate : auto, 1M, 11M
    RATE=""
    # Encryption key : 4567-89AB-CD, s:password
    KEY=""
    # RTS threshold : off, 500
    RTS=""
    # Fragmentation threshold : off, 1000
    FRAG=""
    # Other iwconfig parameters : power off, ap 01:23:45:67:89:AB
    IWCONFIG=""
    # iwspy parameters : + 01:23:45:67:89:AB
    IWSPY=""
    # iwpriv parameters : set_port 2, set_histo 50 60
    IWPRIV=""
    ;;
esac


I'm not sure, but I believe none of the data after
Code:
 essidany,*,*,*)
     INFO="Any ESSID"
     DHCP="y"
     ESSID="matc"
     ;;

is used and thus is unimportant.

With that configuration I've tried the following:
- restarted pcmcia (/etc/init.d/pcmcia restart)
- ifconfig eth1 up
- iwconfig eth1 essid matc

All with no luck. I have no clue how to connect to the wireless network.
The card is functioning properly as I did detect the network using

cat /proc/net/wireless

various times, and the values changes slightly. That, to me, meant that the card is functioning properly. I just don't know the steps to take to connect to a network. Any suggestions? I've searched for how-tos, but didn't find much information.
_________________
Do not repIy to or othErwise communicate with me if you use religious, spiritual or similar terminologies or references in your typings.
Back to top
View user's profile Send private message
xcham
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 Jul 2003
Posts: 146
Location: Toronto, ON, Canada

PostPosted: Tue Mar 09, 2004 3:03 am    Post subject: Reply with quote

Did you try doing the standard things to obtain an IP address?

<code>dhcpcd eth1</code>

or

<code>ifconfig eth1 ip.on.my.subnet broadcast ip.on.my.255 netmask 255.255.255.0
route add default gw my.router.ip.addr</code>
Back to top
View user's profile Send private message
mizery de aria
Guru
Guru


Joined: 07 Dec 2003
Posts: 309

PostPosted: Tue Mar 09, 2004 5:13 pm    Post subject: Reply with quote

I figured it out and am posting from a wireless network. Woot.
I am not sure the exact process I took since I typed a lot of commands, but as soon as I figure it out, I'll explain.

I believe simply typing the following should be all:
Code:
iwconfig eth1 essid <essid>
dhcpcd

_________________
Do not repIy to or othErwise communicate with me if you use religious, spiritual or similar terminologies or references in your typings.
Back to top
View user's profile Send private message
mpool
n00b
n00b


Joined: 16 Dec 2002
Posts: 26

PostPosted: Wed May 05, 2004 1:04 pm    Post subject: no wlan0 or eth1 device Reply with quote

My eth0 is my builty in eepro100 card which works. I'm trying to get my wpc11 wireless card working.

I have the following kernel options selected:

[*] Wireless LAN drivers (non-hamradio) & Wireless Extensions
<M> Hermes chipset 802.11b support (Orinoco/Prism2/Symbol)
< > Hermes in PLX9052 based PCI adaptor support (Netgear MA301 et
< > Hermes in TMD7160 based PCI adaptor support (EXPERIMENTAL)
< > Prism 2.5 PCI 802.11b adaptor support (EXPERIMENTAL)
<M> Hermes PCMCIA card support

Complete kernel .config is here.

Lights are on the card, I can modprobe orinoco_cs but I don't get a device (wlan0 or eth1) corresponding to the wireless card so I can't get it configured.

Anyhelp would be appreciated.
Madeline

[/url]
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Goto page Previous  1, 2
Page 2 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum