Pytanie brzmi troche, byc moze z dziedziny iptables - ewentualnie, jakies altenatywy, zaproponwane przez Was. Czy istnieje jakis sposob na rozdzielenie, a raczej przekierowanie osoby na taka siec, ktora aktualnie jest mniej obciazona? Konkretniej, sa dwie sieci nazwijmy je A i B. A to jest jeden punkt dostepowy do internetu (np szybszy), zas B drugi (wolniejszy). Zakladamy ze oba sa polaczone ze soba przez WiFi, tak ze widocznosc moze czasami spadac, warunki pogodowe itp. W tym momencie chcialbym Was sie zapytac czy juz mieliscie/macie taka sytulacje i jak ja rozwiazaliscie? Zastanawia mnie bardziej jak sensownie mozna sie do tego zabrac, bo np gdy jakas osoba w obszarze B odpali torrenta i gdy jakas inna osoba z obszaru B, bedzie chciala wejsc np na YouTuba, to jak sprawdzic - ze aktualnie lacze A jest mniej obciazone i tam przekierowac ta osobe? Czy moze inny sposob rozwiazania jakis preferujecie, typu wszystkie pozostale porty leca na lacze A, zas port 80 jest przekierowywany na lacze B? Mam nadzieje ze w miare sensownie opisalem problem, chodzi w skrocie o to - ze sa dwa dostepy do internetu, polaczone ze soba przez WiFi i chcialbym rozwiazac to poprzez przekierowywanie uzytkownikow w mniej obciazone gardlo dostepu do internetu. Tutaj chcialbym uslyszec jakies propozycje przy 100% zasiegu i bez spadku transferu na polaczeniu WiFi (mozna potraktowac jako po kablu) oraz na takim w ktorym spadki sa poprzez warunki pogodowe. Myslalem o zastosowaniu ping'a, ewentualnie tak jak wyzej opisalem - pozostale porty na jedna lacze zas cale http na inne.
Wszystkie propozycje sensownego rozwiazania tego sa mile widziane :-)