Chłopaki na forum bawią się w "GLX Gears - contest" a ja mam problem ze skonfigurowaniem własnych X-ów.
Posiadam kartę graficzną jak w temacie. Oprócz tego procka Athlon64 3000+ i 1GB ramu. System mam 32-bitowy (komplowany pod athlona-xp).
Jednak to co wywala mi glxgears jest wprost żenujące:
Code: Select all
elus@localhost ~ $ glxgears
1765 frames in 5.0 seconds = 353.000 FPS
1620 frames in 5.0 seconds = 324.000 FPS
1755 frames in 5.0 seconds = 351.000 FPS
1620 frames in 5.0 seconds = 324.000 FPSA teraz garść tłumaczeń:
System mam "świerzo postawiony" (stawiałem ok 1-2 tyg temu). Emergowałem ati-drivers i ati-drivers-extra. Żadna z automatycznych metod konfiguracji serwera X opisana w dokumentacji nie chciała mi zadziałać więc po prostu skopiowałem plik konfiguracyjny z innej działającej u mnie dystrybucji (Ubuntu).
Zupełnie nie potrafię się w tym wszystkim połapać. W necie jest wiele na temat konfiguracji ATI, ale niezbyt zrozumiale opisane. Zazwyczaj jest coś w rodzaju: "dla kart starszych niż ta zrób to, a dla nowszych zrób tamto". I już w tym momencie się gubię.
Nie potrzebuję podkręcania "na siłę", nie gram w żadne gry. Wystarczy mi że dobrze będą działać multimedia, że przy przesuwaniu okna nie będzie się ciąć boczna krawędź. Chodzi o to by odciążyć nieco procka od tego typu zadań...
Z góry dziękuję za wszelką pomoc, rady. Przy moim stanie wiedzy najlepszy byłby instruktaż krok po kroku, choć nie pogardzę też dobrymi linkami. W razie czego mogę udostępnić potrzebne logi, pliki konfiguracyjne.