Forums

Skip to content

Advanced search
  • Quick links
    • Unanswered topics
    • Active topics
    • Search
  • FAQ
  • Login
  • Register
  • Board index International Gentoo Users Polskie forum (Polish)
  • Search

Jakiego środowiska graficznego używacie?

Witajcie na polskim forum użytkowników Gentoo!
Opis instalacji i pracy z Gentoo. Pozostała dokumentacja Gentoo

Moderator: SlashBeast

Post Reply
  • Print view
Advanced search
120 posts
  • Previous
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Next

Jakiego środowiska graficznego używasz?

Blackbox
0
No votes
Enlightment
13
5%
EDE
0
No votes
Fluxbox
47
19%
FVWM
20
8%
GNOME
35
14%
IceWM
4
2%
KDE
102
41%
Window Maker
3
1%
XFCE
24
10%

Total votes: 248
Your vote has been cast.

Author
Apprentice
Apprentice

Post by Drwisz » Thu Oct 27, 2005 12:41 pm

Korzystam z kilku: fvwm-crystal, kde, gnome i xfce. Trudno mi się zdecydować na jeden, bo to zależy od mojego nastroju. Hmmm... moze jednak fvwm.
https://przyrodamm.blogspot.com/
https://drwisz.blogspot.com/
rasheed
Guru
Guru
Contact rasheed
Website

Post by rasheed » Thu Oct 27, 2005 1:13 pm

YANOUSHek wrote:Jak wyszło e17 od razu wylądowało na moim komputerze i jestem z niego coraz bardziej zadowolony... rozwija się prężnie i szybko... Zachęcam wszystkich do spróbowania.
A mi się wydawało, że E17 jeszcze nie wyszło ;) Wszystko to bety, snapshoty z CVS itp.
rasheed - #gentoo.pl@IRCnet team | www.mklimek.org - BLOG - Linux, Opera, Open Source | JID / Mail: rasheed@gentoo.pl

APEL!
raaf
Apprentice
Apprentice

Post by raaf » Thu Oct 27, 2005 1:20 pm

witam!

gnome, gnome, gnome ... mysle o e17, fajny byl (jest) xfce, windowmaker tez byl (fajny fajny) i fluxbox, KDE jest ... malo eleganckie jak dla mnie. pamietam ten standardowy temat keramik .. moim zdaniem porazka. poza tym zbyt wiele guzikow, paskow, zakladek, brak jakiego pomyslu na organizacje, choc musze stwierdzic, ze i tak jest lepiej niz bylo.

pozdrawiam
raaf
skladmuzyczny.pl, REKLAMA, astalavista Vista, .. kiss my XGL!! ;)
YANOUSHek
Apprentice
Apprentice
Contact YANOUSHek
Website

Post by YANOUSHek » Thu Oct 27, 2005 1:26 pm

rasheed wrote:A mi się wydawało, że E17 jeszcze nie wyszło ;) Wszystko to bety, snapshoty z CVS itp.
Nie no oczywiście, że jeszcze nie wyszło, jednak istnieje możliwość skompilowania i uruchomienia tego na własnym komputerze raczej bez większych problemów (portage jest boski!).
Janusz Bossy
http://digigal.art.pl
arsen
Bodhisattva
Bodhisattva
Contact arsen
Website

Post by arsen » Thu Oct 27, 2005 2:02 pm

e17 nie rozwija szybko, e17 już z 3 lata "męczą" i "wymęczyć" coś nie umieją. W ostatnim czasie tylko ciut projekt przyśpieszył. Mogę dać głowę że wcześniej wyjdzie dużo bardziej złożone kde4 niż release e17, ale to moje subiektywne odczucie, czas pokaże.
Belliash
Advocate
Advocate
Contact Belliash
Website

Post by Belliash » Thu Oct 27, 2005 2:36 pm

KDE RuLeZ :)
Kurt Steiner
Bodhisattva
Bodhisattva
Contact Kurt Steiner
Website

Post by Kurt Steiner » Thu Oct 27, 2005 2:39 pm

Hehe... KDE - jesli chodzi o mnie. Bardzo wygodne i dopracowane srodowisko. :D Brawa dla tworcow. Byle wiecej takich projektow. :D
Musze jednak przyznac, ze Fluxbox tez ma w sobie to "cos" :wink: , Gnoma nie trawie, a innych nie probowalem... jeszcze... :P
sebas86
Guru
Guru
Contact sebas86
Website

Post by sebas86 » Thu Oct 27, 2005 3:33 pm

XFCE, bo wygląda jak KDE w starym dobrym stylu wykorzystuje jednak GTK. GNOME kiedyś było lepsze, brzydsze ale lepsze... jak widać niektóre rzeczy zmieniają się na dobre inne na złe... Z lekkich WMów (do których oczywiście nie zaliczam XFCE) rządzi Fluxbox oraz IceWM.
Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux!
raaf
Apprentice
Apprentice

Post by raaf » Thu Oct 27, 2005 6:38 pm

sebas86 wrote:XFCE, bo wygląda jak KDE w starym dobrym stylu wykorzystuje jednak GTK. GNOME kiedyś było lepsze, brzydsze ale lepsze... jak widać niektóre rzeczy zmieniają się na dobre inne na złe... Z lekkich WMów (do których oczywiście nie zaliczam XFCE) rządzi Fluxbox oraz IceWM.
w czym bylo lepsze, co sie zepsulo, z jakiego punktu widzenia? ... i zeby nie bylo ze zaczynam jakiegos flame'a to zaproponuje nowa ankiete, w ktorej mozna by glosowac na ceche, ktora decyduje, ze dany WM jest najlepszy, ale to chyba juz w nowym watku do przedyskutowania (ot taka zabawa jak ktos lubi ;) ).

pozdrawiam
raaf

ps. pewno taki temat juz byl walkowany, ale chyba nie tutaj (moze sie myle).
skladmuzyczny.pl, REKLAMA, astalavista Vista, .. kiss my XGL!! ;)
keman
Guru
Guru

Post by keman » Thu Oct 27, 2005 6:50 pm

Popieram raaf'a, nie żebym jakoś bardzo lubił Gnome, ale wydaje mi sie ze z wersji na wersje, jest coraz szybsze i wygodniejsze.
Używałem dłuższy czas Gnome 2.12, i musze powiedzieć ze w stosunku do starszych wersji, dostał solidnego kopa (wreszcie nie czekam wieki, na okienko "alt+f2")...
Inna sprawa że u mnie KDE działa o wiele szybciej (chyba nawet szybciej od fvwm), ale to chyba już zasługa samego qt ;)

Pozdrawiam, waluigi :)
Collecting data is a step to wisdom, but sharing data is a step to community.
sebas86
Guru
Guru
Contact sebas86
Website

Post by sebas86 » Thu Oct 27, 2005 7:16 pm

A mnie czegoś brakuje ze starego GNOME, może to ta zmiana domyślnego menadżera okien? Nie wiem. Co do tego, że powiedziałem "jak stare dobre KDE" chodzi mi po prostu o domyślny wygląd dawnego kde, prostote i łatwość obsługi. :) Aha, kiedyś nad GNOME miało się większą kontrolę, nie pamiętam, która to była wersja wiem tylko, że siedziała na GTK 1.
Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux!
ffurbo
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

Post by ffurbo » Thu Oct 27, 2005 8:59 pm

FVWM - moj pierwszy kontakt z tym srodowiskiem to chyba w suse 6.0 byl. Cos tam probowalem to konfigurowac po swojemu... Wtedy linux nie zagrzal dlugo miejsca na moim dysku. Po paru latach zainstalowalem mandrake z kde - zupelnie nie mogem sie w tym polapac, ani w calym systemie, ani w WM. Kiedy wreszcie zainstalowalem Gentoo to pierwsze o czym pomyslalem to fvwm wlasnie (bardzo pomogl artykul Hoppke). Zdjaje sobie sprawe ze nie uzywam nawet 10% mozliwosci tego managera. Kilka razy probowalem przejsc na fluxboxa - jest nowoczesniejszy i ma trayera wbudowanego (w fvwm jakos sobie nie moge z tym ciagle poradzic, ostatecznie tylko kadu dockuje bezposrednio na pulipicie). Zawsze jednak brakowalo mi w nim czegos co ustawilem sobie w fvwm.
Na razie nie mysle o zmianie managera okien, chociaz ten Enlightenment wydaje sie dosc ciekawy...
n3rd
Guru
Guru

Post by n3rd » Thu Oct 27, 2005 10:11 pm

ffurbo wrote:FVWM - moj pierwszy kontakt z tym srodowiskiem to chyba w suse 6.0 byl. Cos tam probowalem to konfigurowac po swojemu... (...) Zawsze jednak brakowalo mi w nim czegos co ustawilem sobie w fvwm.
Na razie nie mysle o zmianie managera okien, chociaz ten Enlightenment wydaje sie dosc ciekawy...
Zobacz fvwm-crystal - to bardzo funkcjonalny temat dla fvwm. Za kilka dni wyjdzie wersja 3.0 - harnir obiecywał, że do 30 października ;-) Odmaskuj w portage i zainstaluj najnowszą wersję. Myślę, że powienien Ci się spodobać ;-)

http://fvwm-crystal.berlios.de/

Pozdrawiam
daniel cegielka
flakusiek
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper
Contact flakusiek
Website

Post by flakusiek » Thu Oct 27, 2005 10:56 pm

GNOME - bo miałem wczoraj jakiegoś złego humora gdy instalowałem gentoo i sobie wpisałem do emerga gnome :D
Pewnie za kilka dni powróce do Fluxboxa ... o ile mój system będzie działał bo mam problemy:(:( (problem : http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-396167.html )
POMOCY :D !!
HP Compaq nc6000
Linux Registered User : #385414
Rafaeru
n00b
n00b

Post by Rafaeru » Fri Oct 28, 2005 12:29 am

Fluxbox - z nim zacząłem i do dziś uzywam, szybki, fajnie się konfiguruje, jak dla mnie bardzo wygodny.
Linux 2.6.17-gentoo-r4
Linux User #391788
no4b
Bodhisattva
Bodhisattva

Post by no4b » Fri Oct 28, 2005 9:57 am

Tylko i wyłącznie KDE.
lazy_bum
l33t
l33t

Post by lazy_bum » Fri Oct 28, 2005 11:08 am

fluxbox -- zaczynałem od KDE/GNOME na wolnym kompie i na MDK... (-; .. co dość skutecznie mnie zniechęciło do obu (a w zasadzie to do trzech wymienionych). Potem "odkryłem" fluxbox (i inne *NIXy) i tak mi już zostało.
roslin uberlay | grubelek
deadlink
n00b
n00b

Post by deadlink » Fri Oct 28, 2005 11:38 am

n3rd wrote: Zobacz fvwm-crystal - to bardzo funkcjonalny temat dla fvwm. Za kilka dni wyjdzie wersja 3.0 - harnir obiecywał, że do 30 października ;-) Odmaskuj w portage i zainstaluj najnowszą wersję. Myślę, że powienien Ci się spodobać ;-)

http://fvwm-crystal.berlios.de/

Pozdrawiam
daniel cegielka
No ja kiedys uzywalem crystala na moim starszym sprzecie, teraz znow za namowa zainstalowalem, wszystko super, niesamowicie szybki, przejrzysty.. ale jednej rzeczy mi brakuje, mianowicie czegos co w KDE funkcjonuje jako K-> Uruchom.
Jasne, ze mozna odpalic terma i wpisac komende, ale to juz mniej eleganckie.
Masz jaki pomysl na to ?
n3rd
Guru
Guru

Post by n3rd » Fri Oct 28, 2005 12:22 pm

deadlink wrote:No ja kiedys uzywalem crystala na moim starszym sprzecie, teraz znow za namowa zainstalowalem, wszystko super, niesamowicie szybki, przejrzysty.. ale jednej rzeczy mi brakuje, mianowicie czegos co w KDE funkcjonuje jako K-> Uruchom.
Jasne, ze mozna odpalic terma i wpisac komende, ale to juz mniej eleganckie.
Masz jaki pomysl na to ?
Porozmawiam o tym z Maciejem i myślę, że da się coś takiego zrobić - jest np. program fbrun (z fluxboxa) i pewnie takich programów jest więcej. Można zwyczajnie podpiąć taki program pod określony skrót klawiaturowy i wszystko będzie załatwione ;-)

Pewnie zainstalowałeś wersję 3.0-rc2? Za kilka dni wyjdzie wersja 3.0. z nowym generatorem menu aplikacji, którego jeszcze nie ma w wersji rc2. Warto dodać, że wersja 3.x jest przepisana od podstaw i to zupełnie nowy Crystal - teraz wszystko generowane jest "w locie" ;-)

Ale WM to nie tylko sam Crystal... warto doinstalować np. conky zamiast gkrellma ;-) Conky jest wspaniałe, właśnie siedzę nad konfigem - takim który będzie współgrał tematycznie z Crystalem a jednocześnie miał silniejsze wsparcie dla gentoo i crystala. Np. Crystal ma wbudowaną obsługę mpd/mpc i xmmsa a do conky można dać monitoring tej obsługi... dalej, informacje o ostatniej aktualizacji systemu... logi portage i takie tam. To wszystko składa się na lekki, wydajny i funkcjonalny WM ;-)

Dlatego warto na poważnie pobawić się crystalem ;-)

Pozdrawiam
daniel cegielka
Last edited by n3rd on Fri Oct 28, 2005 1:06 pm, edited 1 time in total.
13Homer
Guru
Guru

Post by 13Homer » Fri Oct 28, 2005 12:34 pm

Ktoś wie może, jakie są szanse na stabilnego Crystala pod AMD64?
Chętnie bym wypróbował, reklama jaką tutaj zrobiliście jest kusząca :)
Lenovo ThinkPad R61 / C2D@2.6.24 / nVidia Quatro NVS 140M / 2 GB RAM
n3rd
Guru
Guru

Post by n3rd » Fri Oct 28, 2005 12:50 pm

13Homer wrote:Ktoś wie może, jakie są szanse na stabilnego Crystala pod AMD64?
Chętnie bym wypróbował, reklama jaką tutaj zrobiliście jest kusząca :)
Myślę, że bardzo duże ;-) Fvwm-Crystal jest tematem dla fvwm i jeżeli tylko fvwm będzie działał z tym czy innym prockiem, to z Crystalem najpewniej również będzie działał idealnie.

Zobacz na stronie fvwm, że z wersją 2.5.14 dodano obsługę amd64 w fvwm ;-)
http://www.fvwm.org/

Wersja fvwm 2.5.14-r1 jest w portage zamaskowana - ale pracuję na niej i nigdy nie miałem problemów. Fvwm rozwijany jest podobnie jak np. debian w dwóch równoległych gałęziach - oficjalnej stabilnej i rozwojowej - osoby mające debiana powiedzą Ci, że nie ma problemów aby stosować wersję rozwojową ;-) a z mojego doświadczenia mogę dodać, że podobnie jest i z fvwm.

Pozdrawiam
daniel cegielka

MAŁA DOPISKA. Widzę, że masz laptopa! To chyba będziesz bardzo zadowolony z Crystala - ma on specjalną recepturę (czyli taki temat) dedykowaną właśnie do laptopów :lol: Wchodzisz w Ustawienia> Używana receptura> Systemowe> Default with ACPI
psycepa
Veteran
Veteran

Post by psycepa » Fri Oct 28, 2005 1:25 pm

Warto dodać, że wersja 3.x jest przepisana od podstaw i to zupełnie nowy Crystal - teraz wszystko generowane jest "w locie"
hmm no i nie wiem wlasnie czy wymieniac to jako zalete, "dzieki temu" wlasciwie przesiadlem sie na xfce4, brak mozliwosci edycji menu i nie wykrywanie wszystkich programow ktore mam zainstalowane (np ktouch) byl dla mnie na tyle uciazliwy ze poszukalem czegos innego... i teraz xfce rzadzi :) :>
pozdrawiam
RLUNo. 376073
bo czytac, to trzeba ze zrozumieniem (c) by psycepa
"nigdy nie kloc sie z glupcem, najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu a potem pokona doswiadczeniem"
"Life is complex. It has its real and imaginary part."
MaRkOS
n00b
n00b

Post by MaRkOS » Fri Oct 28, 2005 1:33 pm

Witam,

Używam wielu WM bo lubie sobie dobrać wygląd do nastroju :)
Na laptopie fluxbox jest jako główny, szybki i prosty WM (ładnie współgra z conky)
Lubię czasem Gnome odpalić (niewytłumaczalna słabość)
Poprzez configi arsena polubiłem fvwm (tak przy okazji gratulacje za estetykę )
I fvwm-crystal bardzo miły WM, mocny nie zjada, emergowane aplikacje bez problemu dodają się do menu i czekam z niecierpliwością aż ktoś bardziej sprawny w rzemiośle zrobi przewodnik czy inne cuś odkrywające zalety crystala i pokazujący sztuczki jakie można osiągnąć. Fbrun w nim dodałem do menu developera i mam małe zgrabne cacko uruchom :) Trzymam kciuki aby nie zabrakło determinacji w rozwijaniu.
A jak mam ochotę aby mi coś latało po ekranie, zwijało się i skakało to włączam e16 :D
Normalnie maniak WM-owy jestem.
Pozdrawiam,
Markos
n3rd
Guru
Guru

Post by n3rd » Fri Oct 28, 2005 1:51 pm

psycepa wrote:hmm no i nie wiem wlasnie czy wymieniac to jako zalete, "dzieki temu" wlasciwie przesiadlem sie na xfce4, brak mozliwosci edycji menu i nie wykrywanie wszystkich programow ktore mam zainstalowane (np ktouch) byl dla mnie na tyle uciazliwy ze poszukalem czegos innego... i teraz xfce rzadzi :) :>
pozdrawiam
Ech.. chyba rozumiem jak się poczułeś widząc crystala 3.x a mając wcześniej wersję 2.x :lol: zmiany są kolosalne... miałem podobne dylematy... ale okazało się, że wystarczyło użyć... mózgu 8)

Crystal w wersji 3.x ma zupełnie nową bazę danych i jest ona zupełnie inaczej zaprojektowana. Jeżeli crystal jak twierdzisz nie wykrywa wszystkich programów, to znaczy, że te programy nie zostały dodane do bazy danych aplikacji. Na szczęście dodanie takiego programu jest banalnie proste! Podam mały przykład. Chcemy dodać program xine

1. W ~/.fvwm tworzymy katalogi Applications/Multimedia/Video.
2. Umieszczamy w katalogu ../Video skrypcik o nazwie ~xine~Xine czyli ~polecenie~nazwa_w_menu.
3. Treść skryptu powinna wyglądać dla programu xine tak:

Code: Select all

#!/bin/sh
exec xine $@
Chyba nie trzeba tłumaczyć co jest czym 8)
4. Ikona programu. Umieszczamy ikonę na przykład w katalogu ~/.fvwm/icons/Default/22x22/apps/ pod nazwą xine.png - to bardzo istotne aby ikona miała postać: polecenie.png

Dzięki tak zaprojektowane bazie aplikacji crystal będzie wykrywał dodane aplikacje w locie bez konieczności pisania przez usera dłuuugich konfigów. WM takie jak np. gnome stosują identyczne rozwiązania ;-)

Pozdrawiam
daniel cegielka
psycepa
Veteran
Veteran

Post by psycepa » Fri Oct 28, 2005 1:58 pm

crystal jest fajny, dlugo na nim siedzialem, ale w moim przypadku gdy mam ograniczony do niezbednego minimum czas uzywania domowego kompa nie moge sobie pozwolic na to zeby bawic sie w takie grzebanie dla kazdego programu, zwlaszcza ze merguje ich dosc sporo (i nie tylko merguje, ./configure make make install u mnie dosc czesto jest wykorzystywane) i tak juz duzo czasu poswiecam na grzebanie w samym gentoo :) ... a z rozmowy z harnirem wynika ze nie ma prostego sposobu dodawania do menu, przynajmniej narazie, tak wiec crystal fajny jest ale.... teraz wole xfce :P
RLUNo. 376073
bo czytac, to trzeba ze zrozumieniem (c) by psycepa
"nigdy nie kloc sie z glupcem, najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu a potem pokona doswiadczeniem"
"Life is complex. It has its real and imaginary part."
Post Reply
  • Print view

120 posts
  • Previous
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Next

Return to “Polskie forum (Polish)”

Jump to
  • Assistance
  • ↳   News & Announcements
  • ↳   Frequently Asked Questions
  • ↳   Installing Gentoo
  • ↳   Multimedia
  • ↳   Desktop Environments
  • ↳   Networking & Security
  • ↳   Kernel & Hardware
  • ↳   Portage & Programming
  • ↳   Gamers & Players
  • ↳   Other Things Gentoo
  • ↳   Unsupported Software
  • Discussion & Documentation
  • ↳   Documentation, Tips & Tricks
  • ↳   Gentoo Chat
  • ↳   Gentoo Forums Feedback
  • ↳   Duplicate Threads
  • International Gentoo Users
  • ↳   中文 (Chinese)
  • ↳   Dutch
  • ↳   Finnish
  • ↳   French
  • ↳   Deutsches Forum (German)
  • ↳   Diskussionsforum
  • ↳   Deutsche Dokumentation
  • ↳   Greek
  • ↳   Forum italiano (Italian)
  • ↳   Forum di discussione italiano
  • ↳   Risorse italiane (documentazione e tools)
  • ↳   Polskie forum (Polish)
  • ↳   Instalacja i sprzęt
  • ↳   Polish OTW
  • ↳   Portuguese
  • ↳   Documentação, Ferramentas e Dicas
  • ↳   Russian
  • ↳   Scandinavian
  • ↳   Spanish
  • ↳   Other Languages
  • Architectures & Platforms
  • ↳   Gentoo on ARM
  • ↳   Gentoo on PPC
  • ↳   Gentoo on Sparc
  • ↳   Gentoo on Alternative Architectures
  • ↳   Gentoo on AMD64
  • ↳   Gentoo for Mac OS X (Portage for Mac OS X)
  • Board index
  • All times are UTC
  • Delete cookies

© 2001–2026 Gentoo Foundation, Inc.