Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Gensplash / FBSplash.....Went through the wiki and howto but
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
fuhreal
n00b
n00b


Joined: 29 Apr 2004
Posts: 66
Location: Toronto

PostPosted: Tue Apr 26, 2005 6:01 am    Post subject: Gensplash / FBSplash.....Went through the wiki and howto but Reply with quote

Hey all,

I'm having alot of trouble getting gensplash and fbsplash to work since i upgraded my kernel.
I'm currently using 2.6.11-r6.
I decided to start from scratch and go through the wiki howto @ http://gentoo-wiki.com/HOWTO_fbsplash however i can't get it to work.
The is NO error, i thought i may have done something wrong when adding the initramfs to my kernel so i tried to create the file and load it in grub. But still... nothing.. not gensplash not fbsplash.

I've got all options listed in the wiki checked, i have 2 themes installed emergence (default) and a gentoo theme which i forgot where i found.

In anycase the gentoo theme is basically like the Gdm gentoo background....

I have no idea where to start troubleshooting this issue but i'll post my grub.conf maybe the issue is there...
Code:

root (hd0,1)
kernel /boot/linux-2.6.11-gentoo-r6 root=/dev/hda4 acpi=force video=vesafb:ywrap,mtrr,1024x768-32@70 splash=silent,theme:gentoo
initrd /boot/fbsplash-gentoo-1024x768


Also I'm a knob but not a total knob i did replace the theme names from the wiki with the correct one "gentoo" which i am trying to use...

Any help with this, or directional troubleshooting would be MUCH apreciated.
Back to top
View user's profile Send private message
peka
l33t
l33t


Joined: 16 Mar 2005
Posts: 773
Location: Płońsk, Poland

PostPosted: Tue Apr 26, 2005 6:22 am    Post subject: Reply with quote

You may start by looking here

Check your splashutils version. I had problems with the 1.1.*. Everything worked fine when I downgraded.
_________________
p3k4

Seize the time, Meribor. Live now; make now always the most precious time. Now will never come again...
Jean-Luc Picard, Star Trek TNG - The Inner Light
Back to top
View user's profile Send private message
fuhreal
n00b
n00b


Joined: 29 Apr 2004
Posts: 66
Location: Toronto

PostPosted: Tue Apr 26, 2005 3:03 pm    Post subject: Reply with quote

Well my splashutils is 0.9.1.

I've gone back to using the default theme to make sure i make no errors and it still won't work.

framebuffer splash is working though, once its added to default..........
Back to top
View user's profile Send private message
cybermonkey
Apprentice
Apprentice


Joined: 11 Aug 2003
Posts: 194

PostPosted: Tue Apr 26, 2005 3:18 pm    Post subject: Reply with quote

try using the old way by selecting vesafb and not tg in the kernel.
As for grub i dont use
Quote:
video=vesafb:ywrap,mtrr,1024x768-32@70
that line i use
vga=794

which gives me 1280x1024 res.
Back to top
View user's profile Send private message
fuhreal
n00b
n00b


Joined: 29 Apr 2004
Posts: 66
Location: Toronto

PostPosted: Thu Apr 28, 2005 5:31 am    Post subject: Reply with quote

cybermonkey wrote:
try using the old way by selecting vesafb and not tg in the kernel.
As for grub i dont use
Quote:
video=vesafb:ywrap,mtrr,1024x768-32@70
that line i use
vga=794

which gives me 1280x1024 res.



SUCCESS!!!!!!!!!!!!!!!!!! TY!!
Back to top
View user's profile Send private message
unkn0wn
n00b
n00b


Joined: 30 Sep 2003
Posts: 24
Location: Massachusetts, USA

PostPosted: Sat Apr 30, 2005 6:55 am    Post subject: Reply with quote

Hey fuhreal or cybermonkey, can you please post your grub.conf. I'm having the same problem, and I've followed the wiki exactly, and tried the things suggested in this thread to no avail.

Also, it would be helpful to know what version of splashutils and kernel you're using, and if your splash image is part of your kernel.

My setup is gentoo-sources 2.6.11-r6, splashutils-1.1.9.3, and vesafb. (I also tried splashutils-1.1.9.3 and vesafb-ng).

I've tried numerous grub configurations, so posting my current unusable one wouldn't be of much use.

Thanks guys.
Back to top
View user's profile Send private message
cybermonkey
Apprentice
Apprentice


Joined: 11 Aug 2003
Posts: 194

PostPosted: Sat Apr 30, 2005 9:25 am    Post subject: Reply with quote

default 0
timeout 10
splashimage=(hd0,0)/grub/splash.xpm.gz
title=Gentoo
root (hd0,0)
kernel /gentoo root=/dev/hda3 vga=794

What video card are you using?
Make sure you aren't trying to achieve a resolution that is greater than your card/monitor can handle.
Also you may need to have agpgart and the chipset selected into the kernel.
Back to top
View user's profile Send private message
fuhreal
n00b
n00b


Joined: 29 Apr 2004
Posts: 66
Location: Toronto

PostPosted: Sat Apr 30, 2005 11:06 am    Post subject: Reply with quote

title Kernel 2.6.11-r11 with Splash

root (hd0,1)
kernel /boot/linux-2.6.11-gentoo-r6 root=/dev/hda4 acpi=force vga=791 splash=silent,theme:emergence
initrd /boot/fbsplash-emergence-1024x768


media-gfx/splashutils
Latest version available: 0.9.1
Latest version installed: 0.9.1
Back to top
View user's profile Send private message
unkn0wn
n00b
n00b


Joined: 30 Sep 2003
Posts: 24
Location: Massachusetts, USA

PostPosted: Sat Apr 30, 2005 6:05 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks guys, I got it working, I think my problem was not having AGP and ATI support built into the kernel (they were modules). Also, I think I had some formatting problems in my grub.conf and I downgraded from the hardmasked splashutils to the latest stable.

Here's yet another config for anyone else having problems with fbsplash:

Code:
title Gentoo Linux 2.6.11-r6 Splash                                                           
        root (hd0,0)                                                                           
        kernel /boot/vmlinux-2.6.11-r6 ro root=/dev/hda3 vga=791 splash=silent,theme:Gentool psmouse.proto=exps                                                                             
        initrd /boot/fbsplash-gentool-1024x768
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum