Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Emacs menu icons missing [Solved]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
helio
Apprentice
Apprentice


Joined: 08 Apr 2006
Posts: 195

PostPosted: Wed Aug 06, 2014 9:52 pm    Post subject: Emacs menu icons missing [Solved] Reply with quote

After the latest emerge update, my emacs menu icons have mostly disappeared. Here are the error messages:

(emacs:5484): GLib-GIO-CRITICAL **: g_loadable_icon_load: assertion 'G_IS_LOADABLE_ICON (icon)' failed

(emacs:5484): Gtk-WARNING **: Error loading theme icon 'document-new' for stock: Failed to load icon

(emacs:5484): Gtk-CRITICAL **: render_fallback_image: assertion 'pixbuf != NULL' failed

(emacs:5484): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_ref: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed

(emacs:5484): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_unref: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed

(emacs:5484): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_unref: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed

(emacs:5484): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_unref: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed

(emacs:5484): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_unref: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed

(emacs:5484): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_unref: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed

(emacs:5484): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_unref: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed

(emacs:5484): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_unref: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed

(emacs:5484): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_unref: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed

(emacs:5484): Gdk-CRITICAL **: gdk_cairo_surface_create_from_pixbuf: assertion 'GDK_IS_PIXBUF (pixbuf)' failed

(emacs:5484): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_unref: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed

(emacs:5484): GLib-GIO-CRITICAL **: g_loadable_icon_load: assertion 'G_IS_LOADABLE_ICON (icon)' failed

(emacs:5484): Gtk-WARNING **: Error loading theme icon 'document-new' for stock: Failed to load icon

(emacs:5484): Gtk-CRITICAL **: render_fallback_image: assertion 'pixbuf != NULL' failed

(emacs:5484): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_ref: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed

(emacs:5484): Gdk-CRITICAL **: gdk_cairo_surface_create_from_pixbuf: assertion 'GDK_IS_PIXBUF (pixbuf)' failed

(emacs:5484): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_unref: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed

(emacs:5484): GLib-GIO-CRITICAL **: g_loadable_icon_load: assertion 'G_IS_LOADABLE_ICON (icon)' failed

(emacs:5484): Gtk-WARNING **: Error loading theme icon 'document-open' for stock: Failed to load icon

etc. .......................

I don't know what went wrong. Any suggestions?


Last edited by helio on Wed Aug 20, 2014 5:00 am; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
phd
n00b
n00b


Joined: 12 Oct 2005
Posts: 65
Location: Warszawa (Poland)

PostPosted: Thu Aug 07, 2014 12:13 pm    Post subject: Reply with quote

I have the similar warnings on KDE-base profile.
Quote:

(emacs:20471): GLib-GIO-CRITICAL **: g_loadable_icon_load: assertion 'G_IS_LOADABLE_ICON (icon)' failed
(emacs:20471): Gtk-WARNING **: Error loading theme icon 'document-new' for stock: Wczytanie ikony się nie powiodło
(emacs:20471): Gtk-CRITICAL **: render_fallback_image: assertion 'pixbuf != NULL' failed
(emacs:20471): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_ref: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed
(emacs:20471): Gdk-CRITICAL **: gdk_cairo_surface_create_from_pixbuf: assertion 'GDK_IS_PIXBUF (pixbuf)' failed
(emacs:20471): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_unref: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed
(emacs:20471): GLib-GIO-CRITICAL **: g_loadable_icon_load: assertion 'G_IS_LOADABLE_ICON (icon)' failed
(emacs:20471): Gtk-WARNING **: Error loading theme icon 'document-new' for stock: Wczytanie ikony się nie powiodło
(emacs:20471): Gtk-CRITICAL **: render_fallback_image: assertion 'pixbuf != NULL' failed
...
Back to top
View user's profile Send private message
wpkzz
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 28 Feb 2013
Posts: 80

PostPosted: Fri Aug 08, 2014 8:34 pm    Post subject: Same problem. Reply with quote

I have done an update around the same dates than you did. It seems to be more general than emacs, as also many windows lack proper icons, notably the file windows of google-chrome and inkscape. I would say that it is a very general gtk+`problem, not emacs or any window manager specific issue. My error messages look similar:

Code:

emacs:19374): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_ref: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed
(emacs:19374): Gdk-CRITICAL **: gdk_cairo_surface_create_from_pixbuf: assertion 'GDK_IS_PIXBUF (pixbuf)' failed
(emacs:19374): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_unref: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed
(emacs:19374): GLib-GIO-CRITICAL **: g_loadable_icon_load: assertion 'G_IS_LOADABLE_ICON (icon)' failed
(emacs:19374): Gtk-WARNING **: Error loading theme icon 'edit-find' for stock: No se pudo cargar el icono
(emacs:19374): Gtk-CRITICAL **: render_fallback_image: assertion 'pixbuf != NULL' failed
(emacs:19374): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_ref: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed
(emacs:19374): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_unref: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed
(emacs:19374): Gdk-CRITICAL **: gdk_cairo_surface_create_from_pixbuf: assertion 'GDK_IS_PIXBUF (pixbuf)' failed
(emacs:19374): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_unref: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed



Someone suggested this could be related to some perl dependency, but I cannot know for sure. I also did some perl-upgrade after, and things are more or less the same.
Back to top
View user's profile Send private message
helio
Apprentice
Apprentice


Joined: 08 Apr 2006
Posts: 195

PostPosted: Wed Aug 13, 2014 11:28 pm    Post subject: Reply with quote

The problem seems pertaining only to the latest version which is emacs-24.3-r6. After switching back to the previous version of emacs-23.4-r11, this problem has gone. So it is sort of solved for now.
Back to top
View user's profile Send private message
wpkzz
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 28 Feb 2013
Posts: 80

PostPosted: Thu Aug 14, 2014 1:06 am    Post subject: No, it is more than just an emacs problem. Reply with quote

Other aplications, such as transmission-gtk, show exactly the same behaviour.
Back to top
View user's profile Send private message
wpkzz
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 28 Feb 2013
Posts: 80

PostPosted: Thu Aug 14, 2014 3:19 am    Post subject: Sort of Solved Reply with quote

Okey guys, I seem to have at least partially solved it. It seems that many icon themes have since a recent update a broken index or something of the sort.
I re-emerged a couple icon themes, such as gnome-icon-theme, gnome-icon-theme-extras, and a couple more.
After the emerge portage showed an error about gtk-update-icon-cache not doing its work. So I just entered the /usr/share/directory and did a
forced icon cache update over all directories. That was it. Now the icons are there, I did not even had to re-start emacs or transmission.
Back to top
View user's profile Send private message
VoidMage
Watchman
Watchman


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 6194

PostPosted: Thu Aug 14, 2014 4:48 pm    Post subject: Reply with quote

As for these warnings, there's a little fix needed for 3.12, that's only valid for that branch, not master (you can find it on 2.24 branch).
Back to top
View user's profile Send private message
yurket
n00b
n00b


Joined: 18 Aug 2014
Posts: 2
Location: Belarus

PostPosted: Mon Aug 18, 2014 6:21 pm    Post subject: Reply with quote

Have the same problem. Tried to reemerge oxygen-icons freedesktop-icon-theme hicolor-icon-theme. After I ran gtk-update-icon-cache for all icon folders in /usr/share/icons - still nothing =(.
Quote:
As for these warnings, there's a little fix needed for 3.12, that's only valid for that branch, not master (you can find it on 2.24 branch).

What kind of fix you're talking about?
Back to top
View user's profile Send private message
yurket
n00b
n00b


Joined: 18 Aug 2014
Posts: 2
Location: Belarus

PostPosted: Mon Aug 18, 2014 6:34 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
emerge gnome-icon-theme
solved the problem. I use xmonad as DE, so gnome-icon-theme wasn't installed on my box.
Back to top
View user's profile Send private message
VoidMage
Watchman
Watchman


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 6194

PostPosted: Mon Aug 18, 2014 7:13 pm    Post subject: Reply with quote

yurket wrote:
Code:
emerge gnome-icon-theme
solved the problem. I use xmonad as DE, so gnome-icon-theme wasn't installed on my box.

Well, this will be sort of mandatory in gtk+-3.14, but in 3.12 it's just a matter of a fix, that was a few days ago cherry-picked into that branch.
Back to top
View user's profile Send private message
vaxbrat
l33t
l33t


Joined: 05 Oct 2005
Posts: 731
Location: DC Burbs

PostPosted: Mon Aug 18, 2014 7:21 pm    Post subject: I thought depclean had bit me with this Reply with quote

Ran into this here, but wasn't sure if it wasn't due to an emerge --depclean being a bit over zealous. I re-emerged both gnome-icon-theme and hicolor-icon-theme based on what I saw on another box which wasn't exhibiting the emacs problems. I also saw missing icons in virt-manager and that is ultimately what drove me to finding the solution.
Back to top
View user's profile Send private message
helio
Apprentice
Apprentice


Joined: 08 Apr 2006
Posts: 195

PostPosted: Wed Aug 20, 2014 4:59 am    Post subject: Reply with quote

I just did a new emerge of the latest version of emacs (24.3-r6). The problem is all gone now, mysteriously.
Back to top
View user's profile Send private message
VoidMage
Watchman
Watchman


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 6194

PostPosted: Wed Aug 20, 2014 4:31 pm    Post subject: Reply with quote

The fix on 3.12 branch unfortunately got reverted - it worked on Gentoo, as ebuild adds '--enable-gtk2-dependency', but not without it.
Notified upstream again, let's see what will they do.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum